Skocz do zawartości
IGNORED

Shindo, Leben, Klimo CIEZKA DECYZJA ?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie mysle jak zdefiniowac i ostateczny szlif nadac swojemu systemowi. Teraz jest to preamp Lebena, koncowka mocy Shindo Montille, okablowanie Auditorium23 i kolumienki Zu Essence na zmiane z Avconami Avalanche. No i teraz myslowa mi sie wlacza - a moze lepiej brzmialoby gdyby preamp Lebena polaczyc z koncowka Lebena (np CS200p). A moze szukac second-hand Shindo preamp np. Aurieges. A moze preamp Lebena zastapic dosc tanio sprzedąwanym preampem Klimo Merlin. Niestety - w kazdym wypadku bedzie to zmiana "w ciemno" gdyz Shindo pojawia sie w sprzedazy second-hand raz na pol roku a Klimo nie czesciej.

Ech... Moze ktos by mial jakies wskazowki?

https://www.audiostereo.pl/topic/86782-shindo-leben-klimo-ciezka-decyzja/

Sprzedaj kolumny jak najszybciej i to obie pary-wraz z kablami głośnikowymi.

Po tym ruchu skontaktuj się ze mną to Ci pomogę złożyć system-bo po prostu błądzisz w tym audio,albo

trafiłeś na złych doradców-myślę ,że byli to handlarze czyli tzw.dojarki aby Cie wydoić z kasy-słuchasz

najwyrażniej złych doradców-a kupę kasy już wywaliłeś w błoto-chyba nabrałeś w tym już doswiadczenia??

Działaj chłopie,działaj!!

Mialem w domu na kilka dni shindo mazeris tyle ze egzemplarz byl modyfikowany, zmieniono min. zasilanie i cos w torze. Gralo to doskonale ale koszt 8000.- byl ponad moje mozliwosci. Zajebiscie dynamiczny dzwiek bez wyostrzen, zlagodzil cala agresje i lekko ocieplil moje klinicznie grajace t+a oec 1000.

Pozatym zgadzam sie czesciowo z wypowiedzia starego audiofila, mozna wiele lepiej niz avcony, sluchalem tych kolumn z amplifikacja firmy tri i to bardzo bardzo przecietny dzwiek, moim zdaniem nie wart pieniedzy ktore kosztuja i zacnego systemu ktorego jestes wlascicielem. Zu Essence nie znam wiec nie skomentuje....

Gość intenser

(Konto usunięte)

wraz z kablami głośnikowymi.

jeśli Twe dalsze porady mają być równie udane to sobie daruj

co masz do kabli A23 ??

nie sądzę abyś kiedykolwiek miał okazję ich posłuchać

avkon do gwóźdź do trumny w Twoim systemie, masz na stronie Auditorium23 takie paczuszki pt. Solovox

mam w/g tej koncepcji 2x większe, dla mnie to pierwsza jaką słyszę sensowna "odgroda", extra

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

cyrk w budowie, nie kwalifikują się do pokazów

niższy głośnik okazał się zbędnym przerostem formy nad treścią, odłączony

gra philip AD9710

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10133-0-51770100-1316893859_thumb.jpg

post-10133-0-63464700-1316893862_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak to gra w porownaniu do tannoya???

tutaj replika na sprzedaz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do bani z taka repliką, nie widać jaki to ma wymiar (oryginał to 60cm) ale te płaskie deski tunelu tuby kładą cały efekt

też od tego zaczynałem, muszą mieć kształt wykładniczy

do tannoya? - nie ma żadnego porównania, tannoy to ładny, powolny mułek, odgroda to powietrze, life, obecność, zero kompresji w całym pasmie, reszta zależy od użytego głośnika, mam wrażenie że goodmans 201 czy 301 też by się wpasował ale ze wspomaganiem na górze

i tu wystąpiłby problem bo potrzeba by coś ponad 92-94dB, (ten tył sporo dokłada) może Coral stary jakiś

jeśli Twe dalsze porady mają być równie udane to sobie daruj

co masz do kabli A23 ??

nie sądzę abyś kiedykolwiek miał okazję ich posłuchać

Nikomu nie zamierzam nic darować bo nie jestem świetym Mikołajem.....wiesz chłopczyku??

Słuchałem u mamela i jest dobrze najwieksza zaleta w/g mnie to swoboda przekazu.

do bani z taka repliką, nie widać jaki to ma wymiar (oryginał to 60cm) ale te płaskie deski tunelu tuby kładą cały efekt

też od tego zaczynałem, muszą mieć kształt wykładniczy

do tannoya? - nie ma żadnego porównania, tannoy to ładny, powolny mułek, odgroda to powietrze, life, obecność, zero kompresji w całym pasmie, reszta zależy od użytego głośnika, mam wrażenie że goodmans 201 czy 301 też by się wpasował ale ze wspomaganiem na górze

i tu wystąpiłby problem bo potrzeba by coś ponad 92-94dB, (ten tył sporo dokłada) może Coral stary jakiś

ciewkawe rzeczy piszesz...dawno nie dlubalem w szerokopasmowcach i odgrodach ale chetnie bym wrocil do tematu....informuj na bierzaco jak sie sprawy maja, chetnie poczytam ;)

Dziekuje za konstruktywne porady. Za porady typu "sprzedaj i zmien wszystko" dziekuje jeszcze bardziej ;)

Temat jest konkretny - ocena potencjalnych zmian charakterystyki dzwieku i dopasowania "elektrycznego" w przypadku zmian pre albo powerampa tak jak napisalem w poscie. Szczegolnie prosilbym o nie udzielanie rad osob, ktore nie sluchaly Lebena albo Shindo albo Klimo bo te opinie - aczkolwiek ciekawe - sa nie na temat.

Co do kabli A23 - rowniez zalecam wypowiedzi osobom znajacym je i szczegolnie w kontekscie sprzetu Shindo pod ktory to sprzet te kable byly celowo "strojne". Byc moze topowe kable Harmonixa sa dla kogos wyznaczniiem poziomu - powiem tylko ze mialem topowy zestaw glosnikowych i ic Harmońixa i przeszedlem na 3-4 razy tansze auditorium23.

Kolumny Avconu nie sa docelowe dla mnie. Rowniez Zu sa tylko przejsciowym etapem. Co nie zmienia faktu, ze obecnie uzywam Zu i musze przyznac, ze to bardzo mile sluchanie. Jeszcze raz - mowie o swoim sprzecie a nie o tym jak graly u kogos...

Solovox? A niby gdzie mozna kupic A23 Solovox! ;) kontajtowalem sie z Keithem z A23 i napisal mi ze produkcja jest obcnie (moze chwilowo) wstrzymana ze wgledu na potencjalne problemy z glosnikami (po smierci tworcy PHY-PH)...

Szczerze mowiac rozwazalem docelowo Harpie300b albo te opisywane ostatnio w highfidelity kolumienki Bombard albo zamowienie czegos u Andrzeja Witka (Sonus Oliva) co moglby dostroic do Shindo albo np. Accuhorn...

Gość masza_ck

(Konto usunięte)

(...) albo zamowienie czegos u Andrzeja Witka (Sonus Oliva) co moglby dostroic do Shindo albo np. Accuhorn...

Co do reszty, to nie będę się wypowiadał lecz jeżeli chodzi o wyroby p. Witka, to posłuchaj Jego topowego interkonektu i powinna Ci odejść ochota na produkty p. Witka.

Co do reszty, to nie będę się wypowiadał lecz jeżeli chodzi o wyroby p. Witka, to posłuchaj Jego topowego interkonektu i powinna Ci odejść ochota na produkty p. Witka.

Z pomocy p. Andrzeja korzystam rzadko ale dość regularnie. Kilka jego kabli miałem. Jeden "topowy" IC nawet używam do CD obecnie. Listwę sieciową mam z filtrem. Mam oprócz tego duży szacunek dla brzmienia głośników które naprawia albo "buduje". Trochę słyszałem na jego stryszku i to co słyszałem wystarczy mi za odpowiedź czy byłby w stanie zbudować dobre kolumny do wzmaka lampowego. Po prostu wiem, że tak.

• Użytkownicy+

Kolumny Harpii mi się podobają i to bardzo. Słuchałem kiedyś u siebie Marcusów i było świetnie, a elektronika mogłaby być wtedy lepsza.

Co do pre, to sam będę niedługo szukał. Człowiek od którego kupiłem monobloki Phasta, jako pre używał klimo. Twierdził że wiele już słyszał i jest to wybitne urządzenie, nieco ciepłe i bardzo barwne. Może można by się było wprosić na odsłuch do niego, jeżeli jesteś ze śląska.

Gość masza_ck

(Konto usunięte)

Z pomocy p. Andrzeja korzystam rzadko ale dość regularnie. Kilka jego kabli miałem. Jeden "topowy" IC nawet używam do CD obecnie. Listwę sieciową mam z filtrem. Mam oprócz tego duży szacunek dla brzmienia głośników które naprawia albo "buduje". Trochę słyszałem na jego stryszku i to co słyszałem wystarczy mi za odpowiedź czy byłby w stanie zbudować dobre kolumny do wzmaka lampowego. Po prostu wiem, że tak.

A więc sprawę kolumn masz już załatwioną ("... to co słyszałem wystarczy mi za odpowiedź czy byłby w stanie zbudować dobre kolumny do wzmaka lampowego. Po prostu wiem, że tak.").

Skoro tak ufasz i cenisz wiedzę oraz jakość produktów p. Witka, to musisz wiedzieć, a jak nie to podpowiadam, że - poza interkonektem - produktem, z którego jest On bardzo dumny jest również preamp lampowy. A zatem, wracając do tematu zasadniczego (preamp), to może nie Shindo, nie Leben itd. itp. lecz może preamp SO za ułamek ceny wcześniej wymienionych.

PZDR

P.S.

Osobiście, tutaj pozwolę sobie wyrazić moje prywatne zdanie, skłaniam się ku opinii SA, że musisz jednak słuchać jakiś złych doradców, a nie swoich uszu, gdyż jest to dla mnie wręcz niemożliwe, aby przerzucając tyle dobrego sprzętu, co Ty przerzuciłeś twierdzić, to co twierdzisz, o IC p. Witka (i innych Jego produktach). Nota bene również darzę Go pewnego rodzaju sympatią i wielokrotnie bywałem na Jego stryszku (a propos brzmienia Jego produktów, to zwróć uwagę na przygotowanie akustyczne tego stryszku, które poprawi brzmienie nawet najgorszego sprzętu), co nie powoduje jednak, że ze względu na tą sympatię nie potrafię obiektywnie spojrzeć na jakość Jego produktów, a w szczególności, gdy mówimy o pewnym poziomie cenowo-jakościowym, a Ty o takich produktach przecież piszesz - nie rozmawiamy o klockach za 0,5 kPLN.

No cóż Avcony to niezłe głosniki, ale one potrzebują nieco "wciągnąć" więc Shindo, Leben czy inne urzędzenia o mocy kilkunastu watów nie są tym czego potrzebują tak naprawdę. Nieco większą skuteczność mają Harpie 300B - jestem posiadaczem starszej wersji Grand z lekkimi modyfikacjami. To bardzo zacne głosniki o skutecznosci 91-92 dB i minimu około 7 ohm. Harpie są ok, zwłaszcza jak je podkarmic kilkunastoma watami z dobrej lampki. U mnie graja z 8 w z SE na 300B, troszkę to za mało wbrew nazwie głośnika. Nowsze 300b Grand nie podobały mi sie już tak bardzo, a najnowszych (nowa obudowa)nie słyszałem. O Podobnej skutecznosci ale innym podejsciu do dzwięku można mówić w przypadku ART Lousdspeakers. Słuchałem wszystkichj ich głosników od Emotion poprzez Moderny 10 aż po DECO 10,15 i 20. Miałem nawet okazje posłuchać nowych głosników na 12" przetworniku basowym. Bardzo udane konstrukcje tak do amplifikacji Se jak i PP. Tutaj także skuteczność w granicach 92 db.

Interesująco wygladają te Bombardy z Krakowa, nie słyszałem ich. Opieram sie tylko na tym co czytałem i rozmawiałem z użytkownikiem.

Można też pomysleć o głosnikach na przetwornikach Sonido - Wegry. Bardzo chwalebne recenzje mają, niekoniecznie w płatnych magazynach.

Przykro usłyszeć ze własciel i twórca PHY HP B. Salabert nie żyje. Coś tam w maju obiło sie o uszy, ale myslałem, że to tylko plotka. Szkoda, to był facet ze swoją wizją i zdaniem. Takich ludzi nalezy szanować. Cóż w takim razie i Audytorium, Oceliia i jeszcze kilku innych producentów będa mieli kłopoty...

Co do pre to polecam posłuchać jeszcze Art Audio Conductor simply lub pełną wersję.

Bardzo ciekawe urządzenia tyle że sporo kosztuje.

pozdrawiam i życzę udanych poszukiwań.

Robert

Dziekuje za konstruktywne porady. Za porady typu "sprzedaj i zmien wszystko" dziekuje jeszcze bardziej ;)

Temat jest konkretny - ocena potencjalnych zmian charakterystyki dzwieku i dopasowania "elektrycznego" w przypadku zmian pre albo powerampa tak jak napisalem w poscie. Szczegolnie prosilbym o nie udzielanie rad osob, ktore nie sluchaly Lebena albo Shindo albo Klimo bo te opinie - aczkolwiek ciekawe - sa nie na temat.

Co do kabli A23 - rowniez zalecam wypowiedzi osobom znajacym je i szczegolnie w kontekscie sprzetu Shindo pod ktory to sprzet te kable byly celowo "strojne". Byc moze topowe kable Harmonixa sa dla kogos wyznaczniiem poziomu - powiem tylko ze mialem topowy zestaw glosnikowych i ic Harmońixa i przeszedlem na 3-4 razy tansze auditorium23.

Kolumny Avconu nie sa docelowe dla mnie. Rowniez Zu sa tylko przejsciowym etapem. Co nie zmienia faktu, ze obecnie uzywam Zu i musze przyznac, ze to bardzo mile sluchanie. Jeszcze raz - mowie o swoim sprzecie a nie o tym jak graly u kogos...

Solovox? A niby gdzie mozna kupic A23 Solovox! ;) kontajtowalem sie z Keithem z A23 i napisal mi ze produkcja jest obcnie (moze chwilowo) wstrzymana ze wgledu na potencjalne problemy z glosnikami (po smierci tworcy PHY-PH)...

Szczerze mowiac rozwazalem docelowo Harpie300b albo te opisywane ostatnio w highfidelity kolumienki Bombard albo zamowienie czegos u Andrzeja Witka (Sonus Oliva) co moglby dostroic do Shindo albo np. Accuhorn...

Adam

miałem okazje kilka razy słuchać tych Avconów Avalanche, łosniki wg mnie bardzo dobre tyle że raczej do mocnego tranzystora niż do lampy. Z lampą każdy głośnik zagra ale niekoniecznie dobrze. Tak z ciekawości czy miałeś okazje ich posłuchac z jakimś porzadnym piecykiem, np Accu z wyższych modeli?

Piszesz że chcesz nadać docelowy szlif swojemu systemowi a nie masz docelowych kolumn. Dziwne to wszystko.

Zawsze mi się wydawało że system buduje się na kolumnach, to jest klucz do dobrego grania. Potem wzmak. Na koncu dodatki typu preamp.

Cokolwiek byście nie napisali - to kolega Adam jest (psychologicznym) typem "wiecznego poszukiwacza".

Przecież to wielokrotnie było można stwierdzić. Tu nie chodzi o rozwój, jakość brzmienia - tylko o permanentne zmiany, a w jego przypadku dodatkowo - kręcenie się w kółko.

Rezygnuje z pewnych aspektów (sprzedając) na rzecz rezygnacji z innych (kupując).

Tacy ludzie tak mają i to oni napędzają s-h. Nie ma w tym nic złego ani dobrego. Nawet jeśli Adam odkupi od kogoś całą konfigurację z której będzie mega zadowolony - to po jakimś czasie nervosa wróci i będzie zmieniał (zacznie od jakiegoś kabelka, "rozłoży system", a potem już pójdzie.

Przecież o czymś świadczy rezygnacja z topowych Harmonixów.

Przykładowo - ja jestem w tej lepszej sytuacji, że ich posłuchałem - i nie kupiłem (chociaż potrzebowałem czegoś dobrego)

A kolega Adam "złapał się" na ten dźwięk, po czym z niego zrezygnował.

Obiektywnie: jeśli masz dobry sprzęt - to nie boisz się, że dwa razy droższy mu zagrozi jakościowo, a pięć razy droższy będzie 3 x lepszy.

Nie będzie :-)

Rzecz dotyczy w zasadzie tylko gustów, preferencji i umiejętności świadomej rezygnacji: jeśli chcesz "mieć wszystko" w brzmieniu i ciągle "czegoś ci brakuje" - to to się i tak nie uda, niezależnie od włożonych finansów.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

kolega Adam zdecydował się na Shindo Aurieges, które dziś przyszło ze Szwecji (ech te zakupy spod lady) - no i kwestia preampu i wzmaka mocy zakończona co ciekawe - wpięcie Aurieges w miejsce pre Lebena wprowadziło duży element naturalizmu, więcej detali i zyskał na tym dźwięk z Zu w sposób znaczący pozdrawiam wszystkich i idę słuchać jak się Shindo wygrzewa... ;)

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

pozdrawiam z odsłuchów Shindo Aurieges i Shindo Montille

do tego Zu już pojechały do Francji a głośnikowe podium zajęły monitory Art Emotion Monitor Signature (wersja z okablowaniem Kondo)

jest miodnie ;)

pozdrawiam z odsłuchów Shindo Aurieges i Shindo Montille

do tego Zu już pojechały do Francji a głośnikowe podium zajęły monitory Art Emotion Monitor Signature (wersja z okablowaniem Kondo)

jest miodnie ;)

Wreszcie masz ten cut-miut.......dasz posłuchać,czy tylko się sam rajcujesz))

Skoro tak miodnie, to czemu wystawiasz je na sprzedaż ?

post 20

:-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

jest miodnie - ale w UK można z ebay kupić fajowskie LIving Voice'y a one podobno jeszcze lepiej z Shindo i tyle - wiec slucham slicham ale jakby sie nagle chetny na ARTy znalazł to bym te LV skoczył pewnie... szkoda że w PL nie możne DeVore'y kupić ;(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.