Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RXV440 vs. RXV450

mimusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wprawdzie nie jestem ekspertem, ale IMHO...

Jeżeli moc na kanał jest taka sama, to znaczy że ogólnie 450 powinien być wydajnieszy - obciążanie kolejnych kanałów powoduje obniżenie mocy per kanał. Czyli żeby wyciągnąć np. 40Watt per kanał wzmacniacz 6-cio kanałowy musi być wydajniejszy niż 5-cio kanałowy - czyli (przynajmniej teoretycznie) lepsza wydajność prądowa, mocniejsze trafo, większy pobór prądu itp. W tych dywagacjach pomijam suba, który w KD zazwyczaj jest urządzeniem aktywnym i jest pomijalny przy szacowaniu mocy wzmaka/ampli.

Poza tym sprzęt do HC strasznie szybko się starzeje - jeżeli w przyszłości będziesz chciał pójść dalej, sprzedać to co masz i kupić inne klocki to sprzedaż ampli starszej generacji będzie trudniejsza, no i będziesz musiał mocno zjechać z ceną.

Z drugiej strony kupno zupełnych nowości zazwyczaj się nie opłaca - po jakimś czasie sprzęt trochę tanieje. Również jeżeli nie planujesz zestawu 6.1 to a moc 450 Ci wystarcza może nie warto przepłacać.

Ja jeszcze ciągle zbieram na KD (dopiero co się przeprowadziłem do nowego mieszkania i ciągle jeszcze wydaję kasę na różne lodówki, zmywarki, garderoby...), ale wiem (ze względów lokalowych), że 6.1 u mnie odpada - nie mogę sobie pozwolić na centra z tyłu, bo za salonem mam kuchnię i bym się o tą ostatnią kolumnę potykał. A 7.1 to jest już chyba standard dla pasjonatów, mogących sobie pozwolic na pomieszczenie dedykowane do HC - 2 z boku to jeszcze zmieszczę, ale dwa z tyłu to chyba na blacie kuchni ;)

Tak czy inaczej - starałem Ci się przedstawić plusy (nowa technologia i chyba większa moc - nie czytałem specyfikacji, ale napisaliście że moc ma tą samą, czyli wg mnie większą by obsłużyć więcej kanałów), oraz minusy - zazwyczaj za nowinki się płaci.

Ale ostatecznie sam musisz sięgnąć do portfela i podjąć decyzję.

Pozdrawiam,

Adamu

Adamu - powieś sobie jakies lifestylowe kolumny pod sufitem. Ja mam tak u siebie i jestem bardzo zadowolony (żona również).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth,

A jak rozwiązałeś okablowanie - przewody schowane w ścianie? Dla mnie w tej chwli troche na to za późno, ściany już wykończone i pomalowane, może przy najbliższym remoncie - aczkolwiek raczej nieprętko, bo jak pisałem mieszkanie mamy wprawdzie nowe ale już w większej części wykończone.

Do planowanych sorroundów mam zamiar wepchnąć przewody w listwy przypodłogowe, z tąd na razie koncepcja dążenia do 5.1, aczkolwiek plan zakupów jest miejwięcej taki:

1. Elektronika + dobre podłogowe głośniki na przód (a jak się zmieszczę w budżecie + razem z centrem)

2. Sub + center

3. Sorroundy podstawkowe.

.....

4. Być może rzutnik - póki co na weekendy wspieram się jednym z firmowych ;)

A propos' pkt 4 - czy istnieją - i przede wszystkim czy wg Was mają sens - jakieś rozwiązania bezprzewodowe między odtwarzaczem a rzutnikiem? Nie pomyślałem o tym wcześniej, a wystarczyło kazać robotnikom wkuć się w sufit, założyć peszel z pilotem i zapisać współrzędne do wyciągnięcia go w przyszłości :(

Pozdrawiam,

Adamu

Tam, u siebie kable poprowadziłem w ścianach, tudzież suficie. Przy kolumnach zainstalowałem specjalne gniazdka na wtyki bananowe QED i analogiczne gniazdko na ścianie za sprzętem, tyle że podwójne.

[obrazekLUKASZ-131000_1.jpg] [obrazekLUKASZ-131000_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-579-100004759 1170256999_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Seba: jako surroundy B&W sprawdzają się o dziwo bardzo przyzwoicie. Rozwiązanie to podsunął mi jeden ze znajomych instaklatorów, który z kinem ma wieksze doświadczenie niż pewnie połowa tego forum razem wzięta. LMy są u mnie podpięte pod kosztująca 6999zł, 3-kanałową końcówkę mocy Harmana o mocy 150W (jeden kanał jest nieużywany) i gra toto nieźle.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że gdyby wpakowac tam jakies hi-endowe głośniki było by pewnie jeszcze lepiej - tylko nie byo by juz tak ładnie :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.