Skocz do zawartości
IGNORED

Lukar, a może już czas na kolejny ruch?

Nowy2

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę że poziom wpisów na forum odzwierciedla stan branży audiofilskiej: zastój i regres.

Brak nowych i ciekawych tematów, a stare zostały już przemielone. Tak jak brak nowych, ciekawych sprzętów. Wszystko odgrzewane. No więc nie dziwi frustracja, że znowu ktoś pyta "Jaki CD do 1500 PLN". Dla mnie pewną nowością było DIY, które skłoniło mnie do nauki, ale i tu tematy robią się albo "monotematyczne" albo ze zbyt dużymi niedopowiedzeniami (ochrona własnych interesów).

W wątkach zabieram głos raczej tylko "dla jaj" bo właściwie większośc mądrych stwierdzeń już ktoś gdzieś kiedyś na forum rzucił. Nie sądzę żeby ich powtarzanie było potrzebna lub inspirujące.

Tak więc bez wprowadzania świeżych tematów (jak np. klocki z lat 70 :))) forum będzie nadal trąciło rybką. A nowych tematów nie ma bo nie ma nowych osobowości, ani "animatorów z urzędu".

Animator z urzędu (nie moderator) - to byłby wynalazek dobry. Taki, co 2x na tydzień wprowadza nowy wątek merytoryczny do dyskusji i moderuje go. Musiałby mieć i wiedzę i doświadczenie w tym zakresie no i autorytet. Paru takich jest, szczególnie w DIY.

A co do chamstwa, pieniactwa itd... jak jesteś dla chama miły to ci wlezie na głowę, a jak bijesz go w mordę to cię szanuje.

Bezwzględnie banować, usuwać wpisy i wątki. Takie uprawnienia powinni mieć forumowicze ze stażem xxx dni (z wyjątkiem wątków, gdzie sami są stroną w polemice) (polemice???!).

Howgh.

szczerze? zobaczcie, co sie dzieje na forum stryjeckiego. nic, nuda, nul. ale redaktor jest zadowolony, ze tam jest grzecznie i w ogole kultura oraz brak pyskowek. te tutejsze pyskowki to czesc audiofilskiego folkloru. dam sobie reke uciac, ze w realu wszyscy sa inni i nawet qubric moglby sie polubic z jozwa. chyba... no. mam taka nadzieje:-) na pewno by sie nie pozabijali, jak by tutaj chcieli. czasem. kiedy jozwie brakuje cierpliwosci, a qubric chcialby powiedziec wiecej. izi, panowie, forum miejscami jest wk..., jak np. ja, ale rosnie. forum staje sie medium opiniotworczym. za chwile bedzie bardziej opiniotworcze niz gazety. patrzcie na stany:-)

>A może właśnie sytuacja dojrzała do tego że spora liczba ludzi ma dosć wpisywania sie na forum w

>takiej postaci w jakiej jest obecnie i chciałoby właśnie założyć jak to nazywasz kółka wzajemnej

>adoracji ???

Przecież nic nie stoi na przeszkodzie.

Tylko wykupic domenę i ....

jacch

Nie chodzi o zapraszanie do dyskusji do klubu wzajemnej adoracji , ale o WYPRASZANIE z dyskusji pewnych osób. Ja rozumiem tę idee w ten sposób, że nawet jesłi powstanie te kilka czy kilkanascie podgrup , to i tak powiedzmy 90% ludzi z forum będzie inicjalnie miało tam prawo pisać i włączać sie normalnie do dyskusji, a wyrzucone zostaną te , które zaczną robić śmietnik. A czemu kilka grup a nie jedna na całe forum - bo różne są powiedzmy poziomy czy progi wrażliwosci u różnych osób , i chodziło by o to żeby pogrupować się bardziej pod tym względem.

Można też podejść od drugiej strony czemu nie - powołać kilkunaście osób które bedą pilnować porządku i dawać prawo pisania pewnym osobom tylko w zakładce "kloaka".

jach - pamiętam - poszukuję :)

tzn od tygodnia pracują nad kolegą żeby obejrzął dwa numery w których to najprawdopodoniej jest a ja ich nie posiadam niestety :(

obiecuję znaleźć

PS dopiero od tygodnia mam spowrotem stałę łącze, a nie miałem go od końca grudnia :)

Moim skromnym zdaniem zamordyzm (moderowanie) jest rozwiązaniem. Nie jest idealny ale lepszego nikt nie wymyślił (na elektrodzie sprawdza się ).

Ja mam plan!!!!!!!!!

Przeprowadzić LUSTRACJĘ userów! Oczywiście z pominięciem postaci powszechnie znanych i lubianych(?) na forum.

Niech warunkiem bę dzie napisanie 10 zdań na temat "Moje ulubione grające ustrojswo-wyraź opinię o swoim sprzęcie grającym"

Kto nie będzie umiał napisać tych zdań bez literówek, bez zachowania składni, bez wyrażeń powszechnie uważanych za obelżywe sio z forum buraki plewić najlepiej w okolice morąga.

Każdemu rejestrującemu się userowi (nowemu) dorzucić kilka pytań w ankietę odsiewających ziarno od plew.

W ten sposób podziękujemy dresiarzom i innym wesołkom typu

" czt tdabadzie lpac lepiejnisz jamaszka" (zmyśliłem........ prawie vide wątek "wzmak" na diy")

A co do moderowania: proponuję składkę forumowiczów np via sms na 75xx na pensję dla moderatora i zasady:

1) literówki, brak składni - ostrzeżenie, 5 ostrzeżeń na 7 wpisów----> papa user 4 ever

2) Jawna reklama ostrzeżenie, druga ----> papa user 4 ever

3) bluzganie zamiast dyskusji ----> papa user 4 ever

4) nazwanie moderatora lub właściciela forum głupkiem ----> komisyjne obcięcie nosa ;-)

pozdrawiam czytających

wrath

dołożyłbym jeszcze bye dla usera za pisanie 4 ever, 3m się etc :)

A poważnie

propozycja andrei rzeczywiście jest dziwna, ale może zacząć od czegoś prostszego. Co jakiś czas w pewnym wątku pojawiłaby się lista osób mających najwięcej ignorów wraz z ostrzeżeniem, czym to się może skończyć (i oczywiście w przypadku braku poprawy akcja..). Powinno pomóc.

"Ignore" to świetna instytucja (sam używam), ale tylko jak ignoruje się kilka osób. Inaczej forum zaczyna przypominać zebrę.

I jeszcze,

"gorące dyskusje" są raczej trudne do wyplenienia, bo niektórzy je lubią, a ocena osób byłaby trudna. Ale przecież omijanie ich z daleka nie jest żadnym problemem. Inna sprawa gdy psują normalny wątek.. Ignory są tutaj też bardzo subiektywne.

Propozycja powyżej pomogłaby na osoby, które piszą dużo i bez sensu (proszę nie patrzeć na moją listę wpisów:)), tak po prostu dla pochatowania, to mnie irytuje bardziej niż gorące dyskusje o polityce.

Uważam że osoba, która nic nie wpisuje w opisie "o sobie" nie zasługuje na to aby Forum odpisywało cokolwiek na jej posty.

Proponuję przeprowadzić re-edycję wpisów "o sobie" na zasadzie pytań jak w opiniach o sprzęcie.

Pytania mogą być takie jak proponuje Andrea29, a odpowiedzi powinny być widoczne w "o sobie".

-->kazik

Nie zrozumiałeś moich intencji......... "papa 4 ever " to propozycja ostatniego komunikatu jaki by zobaczył dresiarz umysłowy. Napisałem tak, bo boję się, że mogli by nie zrozumieć wypowiedzi"Szanowny Pan naruszył regulamin tego forum oraz szeroko pojęte normy dobrego wychowania, dziękujemy za odwiedziny oraz stanowczo NIE zapraszamy ponownie." ;-).

Ignor sie nie sprawdza w przypadku psucia przez troli wątków przez zbaczanie z głównego tematu.

Co z tego że nie widzę pewnych wpisów skoro i tak widac że wątek staje sie nie na temat - myśle że

to zniechęca sporo osób do brania w nim udziału. Mi bardzo by odpowiadał mechanizm

uniemożliwiający wpisy jakimś osobom właśnie na poziomie pojednyńczego tematu a nie całego forum.

Np. zakładając nowy temat można by go przydzielić opcjonalnie do pewnej podgrupy dyskusyjnej. Cały wątek byłby widoczny dla wszystkich ,ale taka podgrupa charakteryzowała by sie tym, że zdefiniowane w niej byłyby osoby które nie mogły by pisać w tematach należących do tej grupy.

Definiować takie podgrupy można by na zasadzie umówienia się pewej liczby forumowiczów którzy chcą prowadzić dyskusję na akceptowalnym dla siebie poziomie i zakładają sobie wtedy podgrupę. Jesli ktoś zaczyna na niej śmiecić, dostaje czasowego bana przez jej załozycieli na wszystkie wątki prowadzane w ramach tej podgrupy.

dudivan: w ten spobób zniknie zebra na ekranie ale pozostanie w dyskusji.

guzia: o "o sobie" była kiedyś burzliwa dyskusja i ostatecznie doszło do ugody: można to wprowadzić (mimo wielu sprzeciwów), ale nie ma żadnego obowiązku wypełnienia...

> kazik

właśnie dlatego, że nie ma żadnego obowiązku wypełniania "o sobie" mnożą się dziwne anonimowe nicki i wpisy to choć trochę utrudni życie trolli, a jak wiesz z kim rozmawiasz to można mówić o jakimkolwiek komforcie rozmowy.

piter, to zbyt skomplikowane i nie do wykonania. Ja juz dawno proponowalem aby mozna bylo wyswietlac wpisy w postaci drzewka jak w Usenecie. Wtedy znajac pierwszy wpis trolla, czy nie na temat widzimy odgalezienie z wszystkimi odpowiedziami i po prostu je omijamy trzymajac sie "roota".

dudiavan

Nie wydaje mi sie że to zbyt skomplikowane . Np. 10 userów umawia sie i prosi Lukara o zgrupowanie ich w grupę. Zakładane przez nich tematy mogą być lub nie być przydzielane do tej grupy. Następnie drogą głosowania, choćby w klikanie na w już istniejące przyciski "ufam/ nie ufam" załozyciele grupy dają bana

na ich tematy osobom przez nich niepożądanym. Wydaje mi się , że technicznie i organizacyjnie nie jest to zbyt skomplikowane do przeprowadzenia.

Propozycji andrei stanowcze NIE, powody już wymieniono kilka razy.

Andrea, w końcu musiał byś rozmawiać sam ze sobą. Ale po co Ci do tego internet i forum?

Konsekwentnie podtrzymuję swój niegdysiejszy pomysł, że założyciel wątku może go moderować. Dyskusję na ten temat można znaleźć w wyszukiwarce.

Skłaniam się także do propozycji kolegów, aby wprowadzić możliwość czasowego zabanowania (brr!) użytkownika, jeśli zbierze dostatecznie dużo ignorów. Tu można wprowadzić mechanizm przyznający różną wagę ignorom, zależnie od stażu ignorującego. Np. potrzeba 5 ignorów "starych" albo 50 ignorów "zielonych" itd. Oczywiście liczby są przykładowe...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.