Skocz do zawartości
IGNORED

regeneracja starych kolumn

leon28

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

czytając bardzo wciągające wątki o budowaniu kolumn, kładzeniu fornirów itd. rzeczach wpadłem na pomysł zregenerowania starych, nieużywanych już kolumn podstawkowych, zakupionych co najmniej 15 lat temu.

1. po pierwsze chciałbym spróbować położyć na nich nowy fornir, tak żeby pasowało to mniej więcej do tego co mam teraz (proac wiśnia - czyli drewienko dość jasne). na kolumnach znajduje się lakier, czym najlepiej to usunąć, czy szlifierką taśmową i później wygładzić ręcznie? czy zastosować jakieś inne metody (żele do łuszczenia lakieru itd.?

2. po drugie kolumny w porównaniu z proacami grają, jakby były przykryte kocem, są tępe, głuche, sceny praktycznie brak, co można zrobić, żeby je ożywić, czy wystarczy wymiana samych głośników?

w sumie do zabawy (prób) mam 2 x podstawki, 2 x kolumny podstawkowe, 2 x kolumny wolnostojące. Wszystko to stało już od dawna w garażu i się kurzyło, więc nawet jeśli coś z robotą nie wyjdzie płakał nie będę. jeśli chodzi o umiejętności manualne i warsztat do pracy, to jakieś tam posiadam, choć nigdy kolumnami się akurat nie bawiłem.

jak myślicie warto się w to bawić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25764-0-25183200-1317709882_thumb.jpg

post-25764-0-96474400-1317709886_thumb.jpg

post-25764-0-15831700-1317709892_thumb.jpg

post-25764-0-62979500-1317709914_thumb.jpg

post-25764-0-95185200-1317709919_thumb.jpg

post-25764-0-96383900-1317709924_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

https://www.audiostereo.pl/topic/87006-regeneracja-starych-kolumn/

Zrób zdjęcia głośników po wymontowaniu i zwrotnicy. Wtedy będzie można coś więcej doradzić. tylko wklej trochę większe i ostrzejsze fotki, bo niewiele widać.

wklejam większe fotki samych kolumn + głośników, zwrotnicy i wnętrza. Niestety z elementów zwrotnicy niewiele będzie widać. Liczę się z wymianą praktycznie wszystkiego.

Ukryta Zawartość

post-25764-0-11453800-1317717275_thumb.jpg

post-25764-0-16122900-1317717288_thumb.jpg

post-25764-0-95559700-1317717297_thumb.jpg

post-25764-0-81589900-1317717309_thumb.jpg

post-25764-0-82667100-1317717326_thumb.jpg

post-25764-0-28148100-1317717391_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No nie jest to zwrotnica która robi cuda.

2 rząd na obu głośnikach z rezystorem na wysoko tonowym głośniku.

Masz system pomiarowy? Sprawdź czy głośniki wysoko tonowe są sprawne.

Pozdrawiam Arczi

Niestety problem jest bardziej złożony. Otóż materiały używane do budowy głośników ulegają starzeniu, zwłaszcza guma. Stąd firmy dają gwarancję na głośniki np. dwa czy trzy lata, a niektóre nawet pieć lat. W przypadku głośników nie znaczy to że w razie uszkodzenia głośnik zostanie naprawiony, bądź

wymieniony. To oznacza, że firma daje gwarancję na materiały, które w tym czasie nie powinny zmienić swych parametrów, czyli przejawiać oznak starzenia się. Głównie dotyczy to materiałów używanych na zawieszenie (resory) membrany, ponieważ zmienia się ich sprężystość i podatność, czyli parametry głośnika.

No nie jest to zwrotnica która robi cuda.

2 rząd na obu głośnikach z rezystorem na wysoko tonowym głośniku.

Masz system pomiarowy? Sprawdź czy głośniki wysoko tonowe są sprawne.

Pozdrawiam Arczi

wysokotonowe są sprawne, odpaliłem te kolumny przed ich rozebraniem.

ARN 5688 to glosnik, ktory nie nadaje sie do obudowy bas refleks. Lepiej sprzedaje to wszystko i zrob cos na odpowiednich glosnikach.

nie ja te głosniki robiłem, kupiłem je gotowe z jednego z bardziej znanych kiedyś sklepów audio w bydgoszczy - z litości nie wymienię jego nazwy.

mogę sprzedać to wszystko i zrobić coś na odpowiednich głośnikach, co byś proponował, żeby tam wsadzić?

Niestety problem jest bardziej złożony. Otóż materiały używane do budowy głośników ulegają starzeniu, zwłaszcza guma. Stąd firmy dają gwarancję na głośniki np. dwa czy trzy lata, a niektóre nawet pieć lat. W przypadku głośników nie znaczy to że w razie uszkodzenia głośnik zostanie naprawiony, bądź

wymieniony. To oznacza, że firma daje gwarancję na materiały, które w tym czasie nie powinny zmienić swych parametrów, czyli przejawiać oznak starzenia się. Głównie dotyczy to materiałów używanych na zawieszenie (resory) membrany, ponieważ zmienia się ich sprężystość i podatność, czyli parametry głośnika.

jak już napisałem powyżej, chętnie wymienie te głośniki na coś ciekawszego, co może zagrać w miarę normalnie, nie jak zza koca.

Ja bym proponowal zupelnie nowy projekt, a to co masz sprzedac. Szkoda czasu i pieniedzy na to paczki. Zastanow sie dobrze ile mozesz wydac, podaj wymiary pokoju, jakiej muzyki sluchasz, jakiego dzwieku mniej wiecej oczekujesz, a napewno cos koledzy z forum doradza :)

Ja bym proponowal zupelnie nowy projekt, a to co masz sprzedac. Szkoda czasu i pieniedzy na to paczki. Zastanow sie dobrze ile mozesz wydac, podaj wymiary pokoju, jakiej muzyki sluchasz, jakiego dzwieku mniej wiecej oczekujesz, a napewno cos koledzy z forum doradza :)

tzn. moze zle napisałem to na początku. do poprawienia / na straty mam 2 x standy, 2 x kolumny podstawkowe i 2 x podłogowe - ten sprzęt ma kilkanaście lat, z czego kilka ostatnich spędził w garazu. Do codziennego słuchania mam coś zupełnie innego. Czytając tematy o budowie kolumn, o ich fornirowaniu, lakierowaniu itd. wpadłem na pomysł, żeby w coś takiego się zabawić i zmodyfikować ten sprzęt z garażu. docelowo myslałem, żeby zastosować te podstawkowe kolumny jako głośniki efektowe w kinie domowym. dlatego chciałbym je zewnętrznie dopasować do proacow - fornir cherry, wymieniając jednocześnie środek, tak żeby nie grały zza tego przysłowiowego koca. bardziej chodzi mi o zabawę, lub dokładniej pisząc ćwiczenie, niż o to, żebym miał na czym słuchać muzyki.

co do kosztów, to jestem w stanie trochę na takie coś przeznaczyć, oczywiście myslałem o kwotach mniejszych, niż wydałbym na coś nowego ;-)

jesli chodzi o wymiar pokoju odsluchowego to jest to ca. 45m2, pokoj ma skosy, sufit dosc dobrze obity welna mineralna, nie ma poglosow, dudnienia basu itd. mebli za wiele tam nie ma, ale docelowo moge sobie wrzucic tam co mi sie zywnie podoba, z ustrojami wlacznie. muzyka jest raczej spokojna, najostrzejsze kawalki to dire straits, yes, santana ;-)

obecnie wyglada to mniej wiecej tak, wiec jestem na poczatku drogi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.