Skocz do zawartości
IGNORED

opony całoroczne

Rekomendowane odpowiedzi

jeździłem na letnich w zimę, 2 razy miałem kontakt ze śniegiem na ulicach tragedii nie było

no to za duzo sie nie najezdziles :))

w nastepna zime jedz w tereny gorzyste na letnich oponach!!.......bedziesz wowczasz jezdzil naprawde po warszawsku...jak z "dupa po piasku" :))

Edytowane przez Adam Sikora
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Majsterkowicze.

"Opony zimowe będą obowiązkowe?

Taki pomysł przedstawił parlamentarny Zespół ds. Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego. Przepisy mają wymuszać na kierowcach jazdę na "zimówkach" w chłodnym okresie roku. Choć cel, czyli poprawienie bezpieczeństwa, jest szczytny, to pomysł już budzi pewne kontrowersje."

"Posłowie zaznaczają, że opracowując nową regulację kierowali się bezpieczeństwem i dobrem obywateli."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeździłem w zimie i na letnich i na zimówkach. Nikt nie wmówi mi, że zimówki nic nie wnoszą. Wypadek to nagłe i niespodziewane zdarzenie, tego nie "uzbiera" się na podstawie przejechanych kilometrów. Wystarczy, że dwa dni będzie padać, a strach wtedy wyjechać na drogę pomiędzy te samochody na letnich oponach. A do tego w każdym z nich zasiada Kubica.

Kiedy dawniej nadchodziła zimowa pora i wszyscy zapalali w dzień światła, wszystkie samochody stawały się bardziej zauważalne. Kiedy teraz mamy światła cały rok, człowiek się do tego przyzwyczaja i tego efektu już brakuje. Teraz powinniśmy od jesieni odpalać jeszcze pomarańczowe "koguty" :)

Ja nie o oponach.

Choć w Szczecinie z reguły można na letnich przejechać, takie tu zimy ;).

Ja o światłach w dzień.

Wystarczy pojeździć trochę po asfaltowych drogach w upalne i słoneczne dni.

Wówczas widać różnicę...

A najbardziej bym karał za gadanie przez komórkę i palenie papierosa podczas jazdy.

Wczoraj mało we mnie nie wjechał jakiś cymbał pieprzący przez telefon.

Letnie w zimie to małe piwo przy tym.

Się tylko zastanawiam czy każą na zimowych jeździć w zimie czy też w drugą stronę nakażą.

mam już znajoma która wzięła sobie te zalecenia tak do serca jak jazdę na światłach cały dzień i od dwóch lat jeździ tylko na oponach zimowych :-)

• 4 tygodnie później...

Na wielosezonowych przejeździłem cały rok i było super. Żadnych przykrych incydentów. Teraz mam znacznie szybszy samochód (8,3 do 100km/h) i również założę wielosezonowe.

8,3? To pewnie Ferrari... Moje w dizlu dla ubogich ma 9,8 i pali w porywach do 5,5, ale tylko na sezonowych oponach:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

8,3? To pewnie Ferrari... Moje w dizlu dla ubogich ma 9,8 i pali w porywach do 5,5, ale tylko na sezonowych oponach:)

Przepraszam, pomyłka - sprawdziłem dokładniej i okazuje się, że ma 7,3 sek do 100km/h.

Tez w dizlu

Edytowane przez Therion

Mie też już dawno przestały kręcić choć mocno interesowałem się rajdami ale to było za czasów Bublewicza:) Motory to już w ogóle choć kiedyyyś miałem MZ es250/1 62r. to była landara:)

Ale czasami kuzyn żony da się przejechać którymś z 3 Harley'i, to niezły maniak i należy do jakiegoś klubu jednoprocentowego..

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• 3 tygodnie później...

na górzyste tereny to często zimowki nie dają rady i się zakłada łańcuchy :)

po mieście jak w moim przypadku letnia w zimę dała radę,,,

Już nie pojeździsz na letnich zimą.

Opony zimowe obowiązkowe - szczegóły

11 września 2012

ms / Rzeczpospolita

Ukryta Zawartość

fot. Getty Images

Do wprowadzenia obowiązku jazdy na oponach zimowych coraz bliżej. Posłowie pracują nad nowelizacją kodeksu drogowego w tej sprawie - pisze Agata Łukaszewicz w "Rzeczpospolitej".Pod koniec lipca pisaliśmy za "Rz", że w kodeksie drogowym ma pojawić się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w okresie zimowym.

Teraz gazeta podaje więcej szczegółów. Wiadomo m.in., że sezonem zimowym wg nowych przepisów ma być okres od 1 listopada do 15 marca.

Co do wymagań technicznych, mają to być opony zimowe lub wielosezonowe, o głębokości bieżnika nie mniejszej niż 4 mm.

Jeśli chodzi o kary, to nie będą one nakładane w dni z dodatnią temperaturą. A mandat za brak "zimówek" lub zbyt płytki bieżnik wyniesie do 500 zł lub nawet odholowanie na parking policyjny i utrata dowodu rejestracyjnego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

paranoja,, w takim razie powinni też sprawdzać stan bieżnika głębokość i wiek opon oraz jak są ściuchane,, bo to jest większe zło

i jeszcze jedno, tak samo powinni wprowadzić obowiązek w drugą stronę , czyli obowiązek jazdy w lato na letnich , bo na zimówkach to dramat w lato :) droga hamowania kilka metrów więcej wg testów

Focal + Naim

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Ja właśnie zamówiłem Uniroyale zimowe MS plus 66. Mam już dosyć ryzykowania. Podobno są bardzo dobre na mokrym

Raz wjedziesz komus w dupe na tych wielosezonowkach w zimie.po duzym opadzie to kupisz zimowki.

Raz wjedziesz komus w dupe na tych wielosezonowkach w zimie.po duzym opadzie to kupisz zimowki.

Tak jest, zagapisz się, problemy, koszty, w zeszłym roku kupiłem używane zimówki pirelli na tył i są dobre wyłącznie na suchy asfalt gdy jest ciepło, już deszczowe uniroyale były lepsze zimą... Jak się jeździ tylnonapędowym automatem zimą w górach? Bez kontroli trakcji i szpery, blokady? Warto w ogóle jechać na narty takim czymś? Słyszałem że nie można tak rozkołysać auta tył-przód-tył-przód

Bujdy że automata nie można rozkołysać. Można samym gazem, byle tylko nie ruszać wajchy bo się zepsowa. Kontrola trakcji akurat w rozkołysaniu przeszkadza. Choć jednak "dzielność śniegowa" tylnonapędowców jest w ogóle pod psem, dlatego w góry można, ale te bardziej cywilizowane, z dobrym odśnieżaniem, no i łańcuchy dobrze mieć.

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Tak jest, zagapisz się, problemy, koszty, w zeszłym roku kupiłem używane zimówki pirelli na tył i są dobre wyłącznie na suchy asfalt gdy jest ciepło, już deszczowe uniroyale były lepsze zimą... Jak się jeździ tylnonapędowym automatem zimą w górach? Bez kontroli trakcji i szpery, blokady? Warto w ogóle jechać na narty takim czymś? Słyszałem że nie można tak rozkołysać auta tył-przód-tył-przód

Dzizas krajst uzywane opony??????

Ciekawe jak ubezpieczyciele zareagują na nowy przepis. Pewnie spowodowanie wypadku na letnich będzie wyłączone z polisy.

Skoro ubezpieczenie OC jest obowiązkowe, to będzie to musiało regulować prawo. Natomiast prawo będzie musiało być sprawiedliwe zgodnie z konstytucją. Jeżeli stałem sobie na parkingu, na letnich oponach, w miejscu i ktoś na mnie najechał, to sory... ubezpieczyciel może sobie wymyślać nowe regulacje, ale ;) należy mi się odszkodowanie, pomimo iż była zima, a ja stawszy na letnich spokojnie sobie parkingowałem. To samo się tyczy sytuacji, kiedy zimą będzie dobra pogoda i sucho. Nie spełniłem wymogów prawa na letnich, ale jeżeli nie moja wina była, to nie będę płacił, ponieważ jeżeli nie miało to związku z zaistniałym incydentem, to nie będzie decydowało o winie.

Edytowane przez Piotr_1
..
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.