Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Physic Sitara czy Tempo VI

micmus

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że jest to mój pierwszy post witam wszystkich serdecznie. Od lat przeglądam forum, ale głos zabieram po raz pierwszy. Liczę na pomoc w wyborze :)

Do rzeczy:

Nie wiem jakie wybrać kolumny do mojego wnętrza, kącik odłuchowy 4 x 4 m z otwartą jedną całą ścianą na salon. Także pokój niby 16 m2 czyli Sitara, ale otwarta cała ściana na duży salon to może jednak Tempo. Również nie wiem jak lepiej ustawić kolumny (załączam grafike ogólną salonu oraz 2 warianty ustawienia kolumn- wolałbym wariant 2, ale raczej bedzie mniej szczęśliwy jeśli chodzi o dzwięk gdyż jedna kolumna będzie około 1 metra od ściany bocznej, a druga nie bedzie posiadała ściany bocznej tylko otwartą przestrzeń). Jestem w fazie budowy i musze wiedziec jak wyprowadzić kable w ścianach itp stąd moje pytanie już teraz mimo że zakup nastąpi za jakiś czas. Wstępnie odłuchiwałem Sitar z Naimem i mnie bradzo urzekły. Na pewno nie chce innych kolumn, zawsze marzyłem o Audio Physicach, a marzenia trzeba spełniać. Co do elektroniki to czekają mnie odłuchy (czyli najprzyjemniejsze) może Naim, może Roksan, a może...zobaczymy. Bardzo pomocna będzie dla mnie podpowiedż, który model Audio Physiców do pomieszczenia odłuchowego i ewentualnie które ustawienie?.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-38461-0-25407100-1317918360_thumb.jpg

post-38461-0-00683200-1317918528_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/87126-audio-physic-sitara-czy-tempo-vi/
Gość

(Konto usunięte)

1. Co do samych kolumn, nie potrafię Ci doradzić, gdyż słuchałem tylko podstawkowych AP - aktualnie jestem pod wrażeniem Step 25 :)

U mnie na prawie 19 m2 (4 x 4,7 - otwarty otwór drzwiowy do kuchni + drzwi do drugiego pokoju) w zupełności wystarczają kolumny podstawkowe.

2. Doradzałbym wybór jednak wariantu 1. W ustawieniu 2., jak słusznie zauważasz, pojawi się asymetria, a jest to nawet gorsze niż bliższe sąsiedztwo ścian. Ponadto w ustawieniu 1. dźwięk będzie również przyjemniejszy dla siedzących przy stole :)

Polecam Tempo VI. Nie tylko dlatego, że sam takie posiadam i uważam że to wybitne kolumny ale głównie dlatego że te Twoje 16 m2 to tak naprawdę dużo większa powierzchnia,

Bez względu na to jaki wariant ustawienia wybierzesz będą musiały nagłośnić dużo więcej niż 16 m2.

Sitary słuchałem niestety tylko w salonie a nie u Siebie. Więc trudno o porównanie. Słyszałem opinie że na mniejszą powierzchnię to właśnie Sitary bo może być problem z basem i Tempo VI będą się dusić. Ja nie mam problemu z basem z Tempo VI u siebie.

Trzeba jednak przyznać, że nie masz łatwo z ustawieniem. Obie wersje pod względem akustycznym mają minusy.

Myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie odsłuch w obu ustawieniach ale piszesz że "musze wiedziec jak wyprowadzić kable w ścianach"

Zamierzasz poprowadzić kable w ścianach ?

Dzięki za wypowiedzi.

Co do kabli w ścianach to oczywiście chodzi mi o kable antenowe, zasilanie itp do TV bo ustawienie kolumn jak widać na projektach będzie decydujące z ustawieniem TV. Za TV będzie przygotowane również oświetlenie LED, wnęka na sam telewizor i wiele innych różności stąd muszę wiedzieć przed zakupem jak to wszystko ustawić. Kolumny będą podłączone czymś odpowiednim do klasy sprzętu nie wmurowanymi kablami w ścianę heh (chociaż możliwe że będą poprowadzone w ścianach rurki PCV do późniejszego przeciągania kabli do kolumn.

Czyli rozumiem, że Tempo VI nie uduszą się w tym pomieszczeniu ze względu na otwartość pokoju odsłuchowego na salon? Co do ustawienia to wydaje mi się że wariant 1 jest bardziej symetryczny i powinno być lepiej, jednak mam za małą wiedzę aby się na temat ustawienia i akustyki wypowiadać, a niestety wcześniejsze odsłuchy będą niemożliwe także trochę wróżenie z fusów.

Tak czy inaczej decyzje trzeba podjąć także wszelkie sugestie i dalsze podpowiedzi mile widziane. Przy którym ustawieniu będzie mniejsze zło?

A co myślicie o takim ustawieniu, małą modernizacja z oknem + panele akustyczne za kolumnami i trochę z boku. Dodatkowo obraz z lewej strony aby rozbić tą gładką powierzchnie ściany. Czy takie rozwiązanie będzie szczęśliwe oraz nadal jakie kolumny do takiego metrażu z otwartą jedną (w tym wypadku tylną) ścianą Tempo VI vs Sitara. Sprawa kolumn to akurat mniejszy problem - posłucham przed kupnem w pomieszczeniu, ale ustawienie muszę znać wcześniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.