Skocz do zawartości
IGNORED

Fascynacje jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

I jeszcze jedna pozycja Stomu 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Zajefajna mieszanina stylów muzycznych: Fusion, Jazz Rock, Prog Rock 
Nie znam. Posłuchamy.

Ukryta Zawartość

6 minut temu, piorasz napisał:

Nie znam. Posłuchamy.

Jest to jedna z płyt z Box Stomu o którym pisałem kilkakrotnie. Dla mnie osobiście muzyczne odkrycie tego roku, czyli Box z płytami Stomu 👍👌😊

Pojawiła się kompletna sesja 'Herbie Mann - Live at The Whisky 1969 The Unreleased Masters'. Wydawcą jest Real Gone Music. Mam już jakiś czas japońską wersję CD z Atlantic Records - 'Live at the Whisky A Go Go' - 'single CD', która zawiera tylko dwie kompozycje: jamowo-przebojowe 'Ooh Baby' i 'Philly Dog' - i to wszystko.

Najnowsza wersja z Real Gone Music, to nie wydane dotychczas 'mastery' z dwóch koncertowych dni czterodniowej rezydencji w 'Whisky A Go Go' w LA w Kalafiorni. Zwracam na płytkę uwagę, bo mamy do czynienia z nagraniami 'live' w składzie 'przypadkowym', ale całkiem dobrze brzmiącym, i powiedzmy że zgranym, pomimo różnic stylistycznych i co się z tym wiąże, różnic feelingowych i czasowych. Oprócz jamowo-funkowych, groovowych przebojów, obcujemy z free myśleniem i lekką otwartością. Zadziwiająco dobra jakość! Polecam.

Parker's Mood

18 minut temu, piorasz napisał:

Póki co bieda z dostępnością. Na Amazon "dostawa po Mikołajkach". Cena 180 zł za CD - Świat oszalał

Ukryta Zawartość

To fakt Płyty CD też podrożały Na szczęście są jeszcze sklepy gdzie można kupić taniej płyty CD lub niekiedy poczekać na obniżkę niektórych tytułów np. Fan.pl, Rockserwis.pl 

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, piorasz napisał:

Póki co bieda z dostępnością. Na Amazon "dostawa po Mikołajkach". Cena 180 zł za CD - Świat oszalał

Ukryta Zawartość

Piotr, boję się że nie oszalał tylko odchodzi od płyty. Jeszcze rok, pół roku temu sobie tego nie wyobrażałem ale teraz niemal pewny jestem... Wchodzimy w erę streamingu. 

Urządzenie audiofilskie na które się zasadzam właśnie do takiego użytkowania jest przeznaczone 😊

A że nie jestem zwolennikiem wydawania pierdylionów na sprzęt to chodzi o Audiolab Omnia.... 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech W
11 minut temu, Lech W napisał:

Piotr, boję się że nie oszalał tylko odchodzi od płyty. Jeszcze rok, pół roku temu sobie tego nie wyobrażałem ale teraz niemal pewny jestem... Wchodzimy w erę streamingu

No nie tylko nie streaming 👌Fakt, każdy decyduje na jakim nośniku będzie odtwarzał muzykę Ja jestem wierny CD i tak pozostanie do końca 👌
PS Płyty CD nie umierają, tym bardziej że są wznowienia płyt, które nie były dostępne 😊

No nie tylko nie streaming Fakt, każdy decyduje na jakim nośniku będzie odtwarzał muzykę Ja jestem wierny CD i tak pozostanie do końca
PS Płyty CD nie umierają, tym bardziej że są wznowienia płyt, które nie były dostępne
Ja myślę, że rynek jak zawsze bada klienta. Jak będzie popyt w nowych cenach to nic nie zrobimy. Ja będę nadal kupował CD ale pewnie nie w takich ilościach jak dotychczas.

Dopóki jest popyt, to zawsze ktoś będzie wydawał i produkował płyty CD. Ale generalnie, to faktycznie za kilka lat może się okazać, że plastik CD, to już przeszłość. Pożyjemy zobaczymy.

Gdzie te czasy, w których wydawało się płyty chociażby RVG Edition w taki sposób jak poniżej. No cóż - czas płynie, człowiek się starzeje, technologia CD również.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_6018.thumb.jpg.ece38ee9b9304cb2c69ec3b9242b23d5.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Zauważcie, że z naszego otoczenia zniknęły gazety. Te codzienne dobrze znane. Nie ma.

Listy to już bardzo rzadki i raczej ekstrawagancki sposób komunikacji. 

CD jeśli się ostaną to podobnie jak winyle będą totalnie niszowe. 

Nie możemy do nośników podchodzić emocjonalnie. Ja kilka lat temu wyobrażałem sobie że płyty zostaną zastąpione przez jakieś kryształki jako nośniki bo trzeba wyeliminować części mechaniczne na rzecz elektroniki.

Rzeczywistość okazała się inna. To internet dyktuje technologię. No i OK. Nic na to nie poradzimy...

1 minutę temu, Chicago napisał:

Dopóki jest popyt, to zawsze ktoś będzie wydawał i produkował płyty CD. Ale generalnie, to faktycznie za kilka lat może się okazać, że plastik CD, to już przeszłość. Pożyjemy zobaczymy

Dokładnie, pożyjemy zobaczymy 👍

Kolejne wartościowe wznowienie z Hat Hut Records z serii ezz-thetics. Tym razem dwie fantastyczne płyty pochodzące od Joe Harriott: 'Free Form' i 'Abstract' - płytki nagrane oryginalnie we wczesnych latach 60-tych i uchodzące za jedne z najlepszych Joe Harriotta. Pierwotne oryginalne płyty CD też dobrze brzmią i nic im nie można zarzucić, ale żeby był wilk syty i owca cała, to dołożyłem do kolekcji jeszcze remastery z 'ezz-thetics'.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_6025.thumb.jpg.ab63af72a58837130762faa4bc045eec.jpg

IMG_6026.thumb.jpg.e76450fd8608e483095353d66a6788ee.jpgIMG_6027.thumb.jpg.650e2d43cd5d97a9d1e3352ad6b8f579.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Ufam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , że nie tylko wyciągasz te płytki ze zdjec z regałów ale i wrzucasz je do odtwarzacza?

Ukryta Zawartość

5 minut temu, piorasz napisał:

Ufam @Chicago, że nie tylko wyciągasz te płytki ze zdjec z regałów ale i wrzucasz je do odtwarzacza?

Ukryta Zawartość

Dokładnie. Każda płyta zabezpieczona jak w muzeum. Chwała za to 👍

Ukryta Zawartość

Dokładnie. Każda płyta zabezpieczona jak w muzeum. Chwała za to
Też używam do moich płyt kondomów

Jak tak dalej pójdzie z cenami to Marek jak sprzeda wszystkie płyty to wybuduje apartamentowiec w centrum Chicago

54 minuty temu, piorasz napisał:

Jak tak dalej pójdzie z cenami to Marek jak sprzeda wszystkie płyty to wybuduje apartamentowiec w centrum Chicago

Ukryta Zawartość

Nie sprzeda za swojego życia Tak tylko mówi 👍

Ukryta Zawartość

Nie sprzeda za swojego życia Tak tylko mówi

Jasne, że nie sprzeda..

Nie wiem jak u Was Panowie w sobotni wieczór ale u mnie aktualnie Miroslav no i obowiązkowo audiofilskie powietrze
Owe powietrze naprawdę polecam.
Samej płyty raczej nie trzeba przedstawiać..e7c238880f472023788e478548fc7df9.jpg647bfb31d5fae009458f827705614d8a.jpg

Godzinę temu, piorasz napisał:

am @Chicago, że nie tylko wyciągasz te płytki ze zdjec z regałów ale i wrzucasz je do odtwarzacza?

Ukryta Zawartość

19 minut temu, mdavis napisał:

Nie sprzeda za swojego życia Tak tylko mówi 👍

18 minut temu, piorasz napisał:

Jasne, że nie sprzeda..

Macie jakieś nowe pomysły co do mojej osoby? Rozumiem i nawet jest mi miło, że się o mnie martwicie, i myślicie, i w ogóle....

... a płyty trzymam w plastikach z zamkiem - super japoński patent! 'Nagaoka' i wszystko na ten temat! Nawet jak gdzieś przypadkowo płytka spadnie, to Nagaoka w 100% chroni ją przed pęknięciem. Poza tym zero kurzu powoduje, że 'płyta' zawsze wygląsa jak nowa. Dotyczy to w takim samym stopniu winyli jak i CD.

W momencie korzystania ze streamingu czy też plików, te 'problemy odpadają'. Problem gramofonów i napędów CD też tak jakby nie istniał. Jeszcze tylko dopracowanie i rozpowszechnienie wireless speakers i po zawodach 😉

IMG_6028.jpgIMG_6029.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Chicago
Edyt Formatowy

Parker's Mood

Rozumiem i nawet jest mi miło, że się o mnie martwicie, i myślicie, i w ogóle....

... I w ogóle nie rób znowu z siebie znowu takiego twardziela bo wiemy, że w głębi duszy to wrażliwy z Ciebie człowiek
Na zdrowie!
15cb5e35cff38c4b55051d0adaa0a9f3.gif

Wracając do powyższej płyty Vitousa...
"I Will Tell Him on You" - Ależ ten kawałek jest niesamowity...

Nagaoka

Nagaoka świetna - mam (niestety tylko) kilkanaście sztuk. Ja kupuję z naszego allegro od jednego sprzedawcy. Jest super trwała i solidna. Nie taka jak Nagaoka ale też super.
  • Redaktorzy
33 minuty temu, Chicago napisał:

super japoński patent! 'Nagaoka'

Najdroższe śruby, podkładki i nakrętki jakie w życiu kupiłem. W przeliczeniu na jeden gram masy.

60 zł za opakowanie.

Ale tym sposobem udało się dobrać właściwe długości śrubek do wkładek gramofonowych, bez kombinowania, docinania, dopiłowywania zwoju gwintu po przecięciu itp.

Gwint M2,5

Materiał: stop lekki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Płytę, którą pokochałem od pierwszego słuchania to koncert trio "LIVE AT THE VILLAGE VANGUARD Unissued Tracks"
W rolach głównych:
Widać na okładce.
Opis tutaj:

Ukryta Zawartość

Z czystym sumieniem polecam. Jakość i muzyka wyborna.
Dostępne w serwisach streamingowych. 7dac9eb96c5f4dc1ed10e0bfd4b70f54.jpg
A... I tu pytanie do Chicago. Klika słów o Geri Allen? Nie zetknąłem się z nią dotychczas...

Na tym koncercie nawet dość wymiata.

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, piorasz napisał:

Nie zetknąłem się z nią dotychczas...

Poczytaj o niej, póżniej posłuchaj... to będziesz wiedział co, jak, kiedy i z kim, i czy warto. Było sporo w tym wątku o Geri Allen - o 'Unissued Tracks' z 'Live At The Village Vanguard' również pisałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Poczytaj o niej, póżniej posłuchaj... to będziesz wiedział co, jak, kiedy i z kim, i czy warto. Było sporo w tym wątku o Geri Allen - o 'Unissued Tracks' z 'Live At The Village Vanguard' również pisałem.

Ukryta Zawartość

Sorry więc.. Wybacz ale z moją pamięcią nie jest całkiem ok
Czasem też coś ominę bo co innego mam na tapecie a czas na słuchanie mam tylko w weekendy. Rozumiesz zatem...
Fajny był ostatni tydzień bo byłem na L4. To były piękne dni
Tak czy siak bez czytania o Geri... Wymiata na tym koncercie konkretnie. O Hadenie nawet nie wspomnę..

Ukryta Zawartość

Jasne, że nie sprzeda..

Nie wiem jak u Was Panowie w sobotni wieczór ale u mnie aktualnie Miroslav no i obowiązkowo audiofilskie powietrze
Owe powietrze naprawdę polecam.
Samej płyty raczej nie trzeba przedstawiać..e7c238880f472023788e478548fc7df9.jpg647bfb31d5fae009458f827705614d8a.jpg

Czym grzejesz w pokoju?

A jak tam u ciebie Marku z "Ah" Ravy? (Tak mi się jakoś przypomniało). Swojego czasu dałeś do zrozumienia, że nie posiadasz tej płyty z wiadomych względów (nie było jej długo w wersji cyfrowej). Zdobyłeś? To jest niezwykła płyta. Jestem przekonany, że byłbyś zachwycony (gdybyś jednak jej jeszcze nie znał). e8a93c5a39cc162206c8c7ce3b2cdcde.jpg

Czym grzejesz w pokoju?

Whisky Golden Loch z Biedry
2 godziny temu, piorasz napisał:

A jak tam u ciebie Marku z "Ah" Ravy? (Tak mi się jakoś przypomniało). Swojego czasu dałeś do zrozumienia, że nie posiadasz tej płyty z wiadomych względów (nie było jej długo w wersji cyfrowej). Zdobyłeś? To jest niezwykła płyta. Jestem przekonany, że byłbyś zachwycony (gdybyś jednak jej jeszcze nie znał).

Ukryta Zawartość

Whisky Golden Loch z Biedry emoji3.png

Piotr, czasem, a na Święta to już w ogóle warto odpuścić sobie zakup dwóch krążków i jak ja na przykład zainwestować  w dogrzewanie za pomocą Woodford Reserve. Można nabrać. szacunku do USA a dokładniej do stanu Kentucky 😁

A tak już w temacie wątku to ja przerabiałem temat Al di Meola. Może ta.muzyka nie jest odkrywcza bo jak nic nie odróżniam od niektórych krążków Metheny'ego ale świetne to jest. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech W

Piotr, czasem, a na Święta to już w ogóle warto odpuścić sobie zakup dwóch krążków i jak ja na przykład zainwestować  w dogrzewanie za pomocą Woodford Reserve. Można nabrać. szacunku do USA a dokładniej do stanu Kentucky
A tak już w temacie wątku to ja przerabiałem temat Al di Meola. Może ta.muzyka nie jest odkrywcza bo jak nic nie odróżniam od niektórych krążków Metheny'ego ale świetne to jest. 

A co to jest Woodford Reserve?
Co do szacunku... USA. Szacun to nie tylko muzyka. Szacunek to przede wszystkim człowiek do człowieka. Nie mylić z polityką. Polityka to najbrudniejszy brud. Jeśli ktokolwiek myśli, że w polityce zagranicznej mamy przyjaciół to jest frajerem.
A Al di Meloa jest spoko. Spoko jak gra. Jak myśli nie wiem.
Jedno jest pewne. Jak świat się nie sprzeciwi to nasz żywot jest przesądzony.
I ch*j w doope Watersowi.

I jeszcze a propos do MARKA. Kiedyś pamiętam jak napisałeś o mentalności muzyków do polityki, do rasy ludzkiej. Napisałeś, że tam "U was" podają sobie ręce bez względu na poglądy polityczne czy religijne.... A czy mają oni świadomość co się dzieje w tej chwili na świecie? I co najważniejsze..... Czy mają świadomość, że to od nich zależy cała ludzkość? I czy Ty Marku zdajesz sobie sprawę z tego co nam przekazujesz? Czy czasem nie zaczytałeś się w lekturze, która na dzień dzisiejszy jest tylko fikcją?
I jeszcze bym pragnął poczytać zdanie na ten temat Wojchecha. Bo to on się udziela w wątkach politycznych. Sam nie wiem Wojciechu czyś Ty głupi profesor czy mądry robotnik.
Sytuacja na świecie jest skomplikowan ja chciałbym Wasze zdanie znać. Dasz radę Wojchech?

A jak tam u ciebie Marku z "Ah" Ravy? (Tak mi się jakoś przypomniało). Swojego czasu dałeś do zrozumienia, że nie posiadasz tej płyty z wiadomych względów (nie było jej długo w wersji cyfrowej). Zdobyłeś? To jest niezwykła płyta. Jestem przekonany, że byłbyś zachwycony (gdybyś jednak jej jeszcze nie znał). e8a93c5a39cc162206c8c7ce3b2cdcde.jpg
Whisky Golden Loch z Biedry
Chodziło o lampy.

• Pokaż nowe odpowiedzi