Skocz do zawartości
IGNORED

Fascynacje jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy raz tu wlazłem i z góry przepraszam, że nie przeczytałem x stron tego wątku.

Wpadłem tu słuchajac Johna Coltrane "A love supreme".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Łatwe do słuchania to pewnie nie jest ale doświadczenie bezcenne. Ciężko napisać coś sensownego.

Dla mnie to spotkanie z absolutem. Radze zwrócić uwagę na pianiste, mojego ulubionego McCoy Tynera.

Wali w klawisze tak, że można to jeść!

Całość powala na kolana, oszołamia, zmienia spojrzenie na muzykę i nie tylko.

Jestem agnostykiem ale gdyby zapytano mnie o obecność Boga to bez wahania wskazałbym ten album.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Tak... "A Love Supreme"...! Nie ma co oceniać i opisywać, bo to przecież "A Love Supreme" - nieskończoność, absolut, fenomen, dar i podziękowanie Bogu, ekstatyczna modlitwa i obszar metafizyczny, bezwzględny kanon... i takie tam jeszcze różne historie. Faktem jest, że płyta ta, a właściwie tylko 33 minutowa muzyka na niej zawarta, to przedmiot wieloletnich, praktycznie wiecznych studiów... i jak najbardziej punkt odniesienia dla poszukiwań twórczych. Płyta "A Love Supreme" to taki obowiązkowy egzamin i zaliczenie... płyta, która pomimo swoich lat wciąż jest aktualna i wywiera niesamowity, wręcz ogromny wpływ zarówno na muzyków jak i słuchaczy. Oczywiście jedni dojrzewają wcześniej do tej muzyki, inni póżniej... ale są i tacy, którzy nigdy do niej nie dojrzewają i nie dojrzeją... i bardzo dobrze! No, ale je nie o tym chciałem... Warto się zaopatrzyć w wersję DeLuxe Edition, czyli dwupłytowy, porządnie zremasterowany album z wersją koncertową i maksymalnie wydłużonymi wersjami oraz rozbudowaną improwizacją utworów. Na dysku drugim mamy też partie alternatywne zagrane w sekstecie - z Archie Shepp'em i wspaniałym basistą Art'em Davis'em. Cała płyta warta oczywiście każdej złotówki, zresztą dla kolekcjonera i jakiegokolwiek fana jazzu, wiadomo, że jest to pozycja nadobowiązkowa - zresztą moje słowa to czysty truizm i nie ma co dale wygłaszać jakichkolwiek mądrości... Kto nie ma DeLuxe Edition, biegiem do sklepu!

61FYtgIRsoL._SX300_.jpg

Parker's Mood

/w opozycji do wielkiego JC/

zaproponuje -

jazz, czy nie jazz? - napewno można podciągnąć - nie słucham takich rzeczy często, na dzisiejszy wieczór dla mnie fascinato koncerto :-)

Zawsze ABs trafiasz w mój gust. Oprócz tego, że muzykę tej pani uwielbiam, to miałem okazję poznać ją osobiście. Podpisała mi większość płyt, chociaż nie zależało mi tak na tym, a jednak zawsze to jest coś innego i wyjątkowego mieć płytkę z oryginalnym autografem artysty niż regularny plastik... Byłem na wielu jej koncertach, które odbyły się w Chicago i okolicach... jednym z niezapomnianych będzie jej koncert w Jazz Showcase, jeszcze w starej najlepszej lokalizacji, promujący "francuską" płytę J'ai Deux Amours - moja ulubiona, chociaż Twój typ to też jazda na maxa i dodatkowo koncert, tak że liczy się podwójnie. Ciekawostką jest też fakt, że na którymś z kolejnych koncertów, poprosiliśmy Dee Dee B o zaśpiewanie piosenki z repertuaru płyty This Is New, a nasza bohaterka powiedziała, że niestety jest jej bardzo przykro, ale po prostu nie pamięta słów... Na to Ja... czyli pan Marek... mówię - "nie martw się Dee Dee, mam przy sobie płytę z całym tekstem, tak że spoko możesz nam zaśpiewać tę piosenkę"... Dee Dee podeszła, zabrała okładkę, uśmiechęła się, porozmawiała z zespołem, który był już w zupełnie innym składzie i nie za bardzo chciał to grać... lecz finalnie pojechali z moim ulubionym numerem i czytając tekst z okładki, Dee Dee zaśpiewała, a zespół zagrał rewelacyjnie i z niesamowitym feelem. Ta piosenka to Bilbao Song - zawsze piękna i zawsze przypominająca mi ten miły akcent z niezapomnianego koncertu... he he...

Parker's Mood

Była kiedyś jazda... tradycyjna jazda czterech alcistów z Palle Danielsson'em i Jon'em Christensen'em w sekcji, natomiast na fortepianie pomykał Steve Kuhn. Tych czterech alcistów to, jakże mogłoby być inaczej, Lee Konitz, Pony Poindexter, Phil Woods i Leo Wright. Co to za piękna płyta... no i unikalna na dodatek. Producentem był sam Joachim E. Berendt... nagrań dokonano 2 i 3 czerwca 1968 roku w Villingen/Black Forest. Siedem utworów, z ostatnim "Lee's Tribute To Bach And Bird" poświęconym wielkim mistrzom - Baroku i Bebopu... Płytka warta poszukiwań i jak najbardziej zakupu...

41iF3YP10ML._SY300_.jpg9e53c060ada0d059b16f1210.L._SX300_.jpg

Parker's Mood

>Mark

fajnie że masz chęci dzielenia się tym wszystkim z innymi - tak trzymać! ;-)

ja w żołnierskim skrócie - u mnie składanka przebojów na niedziele (stare nagrania, jakość audiofilska, jeżeli chodzi o tego Giganta wręcz wybitna).

ps

nie wiem, ale może wątek powinien podryfować właśnie w stronę typu co wam gra? - ale tylko i wyłącznie JAZZ!!!

/płyta która was teraz fascynuje i jeżeli nie są to "nowości" to z ograniczeniem do jednego tytułu/

Fascynujmy się jazzem, bo to naprawdę kawał świetnej muzyki i jak najbardziej wspaniałej idei. Jestem pod nieustającym wrażeniem tego co się dookoła kręgów jazzowych dzieje i jak tylko mogę to przykładam się do promocji i sponsorowania tej jakże pożytecznej Sztuki. Szkoda tylko, że tak mała populacja docenia tę wykwintność, artyzm i poświęcenie poszczególnych muzyków, ale z drugiej strony, być może dlatego muzyka ta jest tak elitarna i co za tym idzie, niszowa. Za słabo się promuje jazz, o sponsorowaniu już nawet nie wspominając, chociaż w ostatnim czasie zauważam jakieś poważniejsze ruchy. Po śmierci Freda Andersona, niestety nie zdołano wskrzesić jego Velvet Lounge... to samo ze słynnym Apartment Lounge, a właściwie New Apartment Lounge - Von Freemana... Był jeszcze znakomity Hot House zamknięty w 2006 roku, o którym pozostało już tylko wspomnienie, chociaż był to jeden z czołowych chicagowskich klubów, gdzie między innymi występował Tomasz Stańko ze swoim polskim kwartetem. Oczywiście powstały i powstają nowe miejsca, jednak pewne legendy są nie do zastąpienia... Ale ale! Na początku kwietnia bieżącego roku powstało nowe miejsce, nagłośnione szeroko przez media (m.in. Chicago Tribune) - nowe miejsce ochrzczone zostało nazwą Constellation i będzie głównym centrum muzyki free/avant. Cieszą takie posunięcia, tym bardziej, że Chicago po upadku głównych legend klubowych potrzebowało właśnie takiego centrum, w którym kręgi muzyki poszukiwawczej z całego świata będą mogły "bezstresowo" pokazać swój kunszt. Sam początek imprez zapowiedzianych na kwiecień i maj to jak najbardziej poważne nazwiska, a są wsród nich Roscoe Mitchell i Mike Reed, Dee Alexander's Evolution Ensemble, Chicago Underground, Craig Taborn Trio... Kibicuję takim wydarzeniom niezmiernie i chciałbym zaliczyć większą część imprez... Podejrzewam, że tak jak i Green Mill, będzie to prawdopodobnie jedno z moich stałych ulubionych miejsc... Zobaczymy czy wytrzyma próbę czasu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Panie Marku ,

improvizowaną muzykę grało się tylko u Andersona w reszcie klubów które Pan wymienił gra się / grało /główny nurt .Od wielu lat Hideout , Elastic , Hungry , Heaven Gallery skupione ogólnie wokół Umbrelli i kuratorów / Reeda , Bermana , Rempisa , Kimmela ,Labycza czy KV/ grają i mają się dobrze.Jeżeli dodać do tego stałe miejsca dla paru muzyków / np.Beat Kitchen dla Extraordinary Popular Delusions /to dla słuchaczy improvu nie było bólu.

Constellation ma szanse być ważne / to były teatr / super akustyka ,komfort dla słuchacza no i znakomity pierwszy koncert . ICP choć bez Mengelberga grało w sobotę wybitnie / erudycja , humor , zgranie ,sound czy forma muzyków / i myślę że otwarcie mieli jak marzenie.Mam tylko nadzieję że Links Hall nie zdominuje eventów.

Pozdrawiam Krzysztof Mozdzen

Panie Krzysztofie,

Dziękuję i doceniam za jak najbardziej rzeczowe i na poziomie skorygowanie mojej wypowiedzi. Wiem, że w klubach Hot House i u Freemana nie grało się awangardy i mówiłem ogólnie o legendarnych miejscach już nieistniejących. Ten nowo otwarty Constallation to powinno być Coś... i mam nadzieję, że wytrzyma próbę czasu, chociaż jak Pan słusznie wspomniał, awangarda i free zawsze chyba stały obok i trzymały się nieżle. W przyszłym tygodniu w Green Mill będzie D. Liebman ze swoim kwartetem, tylko jeden koncert w sobotę. Byłem na nim pod koniec pażdziernika 2011 i muszę powiedzieć, że to była chyba jedna z najlepszych imprez roku w Green Mill.

Pozdr, M

Parker's Mood

NIe wiem, czy pasuje do tego wątku, ale nie wiedziałem,że Anna śpiewała też takie piosenki:

Nie pasuje! Jak najbardziej odnajdziesz się z tego typu piosenkami w wątku "co wam gra ( w duszy... ?)"

Parker's Mood

Nawiązując do wiary, Boga i absolutu... Chciałbym zwrócić uwagę na serię płyt tzw. Complete Sessions. Wartym uwagi jest nieżle zremasterowane, podwójne wydanie Africa Brass, jak najbardziej wyżej wymieniona, też podwójna A Love Supreme, dalej The Complete Riverside Recordings Thelonious Monk with John Coltrane, następnie poczwórne wydanie The Complete 1961 Village Vanguard Recordings oraz będąca w drodze, kompletna sesja i podwójne wydanie - Sun Ship (ukaże się 16 kwietnia bieżącego roku). Można dorzucić, a nawet trzeba, poczwórny CD z japońskich koncertów... Rzeczy, że tak powiem, unikatowe i można by rzec, że obowiązkowe w naszej kolekcji. Polecam!

50ca4310fca0d848b4c47010.L._SY300_.jpg41PB709GDXL.jpg6175LxmMzaL._SY300_.jpgad09419328a00c448141e110.L._SX300_.jpg602537286959_p0_v2_s260x420.JPG

Parker's Mood

Wątek zrobił się Coltrane'owski... i bardzo dobrze... ale jak już wspominamy Trane'a to nie może zabraknąć następnej kluczowej postaci, jak dla mnie równorzędnej, czyli Eric'a Dolphy'ego - postać bardzo ważna, kluczowa w nowoczesnym jazzie i jakże wspaniała. Nie ulega wątpliwości, że ten gigant i wirtuoz saksofonu altowego, klarnetu basowego i fletu to jedna z naważniejszych osobistości muzycznych, która chociaż zaliczana do free, maksymalnie poszerzyła horyzonty i tradycje bebopu . Współpracował z całą gamą najwybitniejszych muzyków: Charles Mingus, George Russell, John Coltrane, Ornette Coleman, John Lewis, Ron Carter, Mel Waldron, Oliver Nelson, Max Roach, Gil Evans, Andrew Hill, Booker Little... oraz jak najbardziej z muzykami skandynawskimi podczas nagrywania swoich sesji czy też koncertów w Szwecji i Danii. Jest to kolejny muzyk/ artysta, który w moim przekonaniu (i nie tylko chyba moim), obok Bird'a, Miles'a, Tran'e, Coleman'a - nie podlega żadnym weryfikacjom i kategoriom, i którego płyty kupuję w ciemno i niemalże "zawodowo". Właśnie gra u mnie wspamiała Far Cry i zaraz po tym będzie wybrzmiewać Last Date... a może będą to dni Dolphy'ego i do końca tygodnia bedę słuchał tylko jego muzyki...???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Eric Dolphy was a saint in every way, not just his playing." - Charles Mingus

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MarkN

Parker's Mood

u mnie dzisiaj zaczynam z Sam Rivers - natchnęli mnie hiendowcy opowiadając o bezpiecznikach SR20 :;-))

Płyta do której podchodziłem parę razy bez skutecznego wysłuchania w całości - mamy tutaj orkiestrę grającą free, zresztą sporo wspólnego słyszę w większych składach D.Hollanda, oraz elementy cięższe Aylerowskie, taki misz masz - fascynująca płyta.

Mnie ostatnio spodobal sie ten band,a oto probka ich tworczosci:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Przejdżmy do konkretów, czyli Davida Liebmana. Po wczorajszym koncercie mam go cały czas w głowie i ciekawostką przyrodniczą jest napewno fakt, że w zakładce muzycznej forum, ten wielki artysta prawie w ogóle nie jest wymieniany... co jest trochę dziwnym przypadkiem, bo to przecież jeden z najpoważniejszych i najważniejszych muzyków na naszej planecie. Profesor Liebman to wielki artysta i jakakolwiek współpraca z nim to wielki zaszczyt i przepotężny bagaż doświadczeń. Grają z nim najwięksi i "najlepsi", chociaż tego słowa nie lubię, bo nie każdy najlepszy jest automatycznie największym, a potrzeba otaczania się autorytetami dla samego faktu zaistnienia jest dla mnie słabością i małością, ale z drugiej strony, żeby do tego dojrzeć, trzeba być największym... he he. Mnogość i różnorodność projektów Liebmana może przyprawić o zawrót głowy... Artysta ten w sposób biegły i wirtuozersko-mistrzowski porusza się w całej gamie gatunków i stylów jazzowych (i nie tylko jazzowych), przy jednoczesnym oddaniu prawdziwej, szczerej i własnej energii, niczym wielki John Coltrane, którego nota bene Dave Liebman jest jak najbardziej idealnym i adekwatnym spadkobiercą... Przypominam o wielkim i genialnym Dave Liebmanie i jeszcze raz zachęcam do eksploracji jego przepotężnej i nieocenionej twórczości... genialnej twórczości!

615o0fJKCdL._SX300_.jpg41Z41NTVPJL._SX300_.jpg4194Szgf1oL._SL500_SY300_.jpg61IBO3%2BCriL._SY300_.jpg41TRS2C5RYL._SX300_.jpg51uGIc7JonL._SX300_.jpg41UuTtxLLBL._SX300_.jpg61wfXcMQILL._SL500_AA280_.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Szalony wypad jazzmanów do świata drum'n'bass. M.in. Pharoah Sanders, Graham Haynes, Dave Liebman, Herbie Hancock, John Zorn. Producentem jest Bill Laswell, płyta wydana w 2007 r.frontrw.jpg

Edytowane przez alyczko

Davida Liebmana znam, przewija się w mojej pamięci i płytotece, jednak rzeczywiście nie jest dobrze zacumowany ;-)

Dzisiaj moj wybór padł na jazz "lżejszego kalibru" - Henri Texier (dobra jakość nagrania!)

>Bill Laswell imho nie jest jazzmanem, i nie robi muzyki jazzowej, podobnie zresztą jak propozycja stefana5000... tutaj mamy chyba klimaty bliższe funky (zresztą superanckie) ;-)

Może rzeczywiście wątek powinien powrócić do żródła, czyli tylko JAZZ!, bo może się rozjechać i będzie szkoda...

Edytowane przez ABs

U mnie dzis lekko. latwo i bardzo, bardzo przyjemnie - )

Jeszcze tylko EST...na dobranoc.

Ukryta Zawartość

post-20162-0-79502200-1366055805_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wojtek41

Troche przyjemnosci na wieczor -)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)

14 marca Quincy Jones skończył 80 lat. Kim jest i co znaczy dla jazzu, to dla jazzfanów sprawa oczywista. Z tej okazji nabyłem 10 płytowe wydawnictwo Q-Jazz. Nagrania z lat 1956-60, w tym dość rzadkie z kilku europejskich koncertów. Polecam. Niech się stanie JAZZ!!

Gość papageno

(Konto usunięte)

Od pewnego czasu zachwycam się płytą Charlie Hadena z Quartet West "Always say goodbye" Całość inspirowana świetnym filmem Big Sleep wg. Chandlera. Moim zdaniem płyta doskonale oddaje nostalgiczno-mroczny klimat, w którym porusza się Marlowe - Bogart. Oraz Pani Bacall. Saksofonowe sola Ernie Wattsa są przepiękne. Można słuchać na okrągło, zwłaszcza wieczorami, w odpowiednim towarzystwie. http://www.youtube.com/watch?v=hvAMIooaE8I

Charlie Haden to poważna figura i jest to jeden z moich faworytów w skali bezwzględnej. Już kiedyś wspominałem w wątku o serii koncertów z Montrealu i zainspirowany wpisem Papageno, po raz chyba setny wysłuchałem kilku z nich (Verve, konfiguracje trio). Wszystkie są warte zainteresowania i uwagi - The Montreal Tapes to mistrzostwo świata grania jazzu live w kombinacji trio - po prostu miazga! Składy niepodlegające żadnym weryfikacjom z muzyką na najwyższym poziomie.

612hNwuErAL._AA160_.jpg51ULIlGn%2B4L._AA160_.jpg41JxkMLiSGL._AA160_.jpg51qWvyU46tL._AA160_.jpg21PFZZNTXCL._AA160_.jpg

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi