Skocz do zawartości
IGNORED

Fascynacje jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Chicago napisał:

... i żeby nie było za fizycznie i za matematycznie, to proponuję na sobotnie popołudnie i wieczór jazdę funky-bluesową z dwoma gigantami ogranowymi: Jimmy McGriff i Richard 'Groove' Holmes w kompletnym koncercie z Paul's Mall w Bostonie z 1973 roku.

Jimmy McGriff - Soul Sugar & Groove Grease

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.thumb.png.0a447ca537f3ea1a3336a5c1aa46d170.png

PS. Może w końcu w tym roku kupię poniższą pozycję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Patricia Barber - 'Clique'.

Zarówno płytka 'Higher' jak i 'Clique' pochodzą z tej samej sesji. Materiału było tak dużo, że starczyło na dwie płyty, chociaż muszę przyznać, że 'Higher' jeszcze nie mam w wypasionej wersji, ale płytę oczywiście znam zarówno z mojej standardowej CD jak i z 'live' (z koncertu i z prób, czyli z poniedziałkowych gigów, które jeszcze całkiem niedawno PB miała zarezerwowane dla siebie w każdy poniedziałek w GM). Patricia jak Patricia - jej 'poziom' wykonawczy, aranżacyjny i kompozytorski nie obniżył się nic a nic, a 'nowi' muzycy, z którymi zaczęła stałą współpracę pokazali kunszt, potężne doświadczenie, niesamowite zgranie i rytmiczną perfekcję. Brzmienie mają nieziemskie i to jest zasługa m.in. guru miksu nagrywania, czyli Jima Andersona. Szkoda, że Patrick Mulcahy olał granie i wyjechał z Chicago, bo ta para w sekcji, razem z Jonem Deitemyer, to naprawdę kosmos - ależ brzmienie! Zawsze będę cenił muzykę Patricii Barber - zawsze! Nie ma lipy, chociaż wtórność się zakrada, ale z drugiej strony, gdzie się nie zakrada...???

Edytowane przez Chicago

Parker's Mood

Jestem zafascynowany brzmieniem sekcji - kontrabas Patryka brzmi niewiarygodnie! Praca zarówno Patryka jak i Jona Deitemyer należy do wzorcowych! Perfekcja rytmiczna, timingowa, barwa dżwięku... wszystko zapięte na ostatni guzik. Uchwycenie przez Jima Andersona wszelkich subtelności, niuansów, detalu, ciszy... to też i jak najbardziej mistrzostwo świata! Bez tego człowieka nie byłoby takich płyt!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_6153.thumb.jpg.ea587d817ee861eb3f13dec1f6324bbd.jpgIMG_6154.thumb.jpg.b66f391828c2f475a84aacc68da6232d.jpgIMG_6155.thumb.jpg.2986ed38c3bebd0486f26e9cb36abc40.jpgIMG_6156.thumb.jpg.c9b33b32823226555504c7ebebccfd05.jpgIMG_6165.thumb.jpg.0b583a43d97ac42343c8b903ba0a71da.jpg

IMG_6158.thumb.jpg.c50167508fe6670ca7900f2dc1f8f2e6.jpgIMG_6160.thumb.jpg.49ee4991edd54a75389a2000bebad577.jpgIMG_6161.thumb.jpg.d220d6eb81cfed389384edb300c8c7a9.jpgIMG_6162.thumb.jpg.910dc41c89d9362af1c93c6570575c75.jpgIMG_6163.thumb.jpg.dbf999705f820e52ad874fc5862af77c.jpgIMG_6164.thumb.jpg.db5c8c705a0e5c7ca3c4d25608dbb6b3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

> mdavis

Czy mógłbyś powstrzymać się od maniakalnego wklejania YT...??? Bez żadnego komentarza, bez refleksji, bez żadnego słowa, tylmo wklejanie YT? Rozumiem, że cię to grzeje, ale to nie jest sposób na ten wątek. Od pustego wklejania mamy inny wątek - ten podpięty, na samej górze zakładki muzyka.

Parker's Mood

10 minut temu, Chicago napisał:

> mdavis

Czy mógłbyś powstrzymać się od maniakalnego wklejania YT...??? Bez żadnego komentarza, bez refleksji, bez żadnego słowa, tylmo wklejanie YT? Rozumiem, że cię to grzeje, ale to nie jest sposób na ten wątek. Od pustego wklejania mamy inny wątek - ten podpięty, na samej górze zakładki muzyka.

mdavisie, z całym szacunkiem i bez obrazy ale muszę się tu podpiąć pod apel Marka.

Wątek się rozrósł i powinniśmy móc jakoś to wszystko do kupy. Inaczej to będzie sieczka i nieważne że jazzowa.

Jak rozmawiamy o klasykach to gadajmy o klasykach, jak jazz skandynawski to skandynawski, jak Village Vanguard to ta właśnie knajpa. No ale w tym wszystkim powinien też być komentarz , po co i dlaczego.

mdavisie, masz dobre typy ale proszę po kolei i w odstępie czasowym. 

Ukryta Zawartość

Al Di Meola, Lenny White, Stanley Clarke, Chick Corea

Ten trzeci facet od lewej w maju na koncertach w Polsce 👍

Ukryta Zawartość

To już minęły dwa lata 

Armando Anthony "Chick" Corea (June 12, 1941 – February 9, 2021)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.png.5d602190abdfc2295d8986e6977fc021.pngimage.thumb.png.90430b7490a08066d9a82a0e27406048.pngimage.thumb.png.0e149c45a79ffc452a80d642c8020ecd.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Chicago napisał:

Zawsze będę cenił muzykę Patricii Barber - zawsze! Nie ma lipy

Tak, Patricia Barber trzyma poziom od samego początku. Znam wszystkie jej płyty i często do nich wracam. Ostatnia też jest bardzo dobra. Moimi ulubionymi pozostają: 

A Distortion of Love 
i Verse.

Edytowane przez soundchaser
4 minuty temu, GB napisał:

Ktoś tu polecał tego muzyka to zainwestowałem. Przypadł mi do gustu.

Posłuchaj Steve Khan. Inna odmiana jazzu (Jazz Rock, Fusion)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.thumb.png.9e3425e4ba06b128e0541ec41f144138.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, soundchaser napisał:

Tak, Patricia Barber trzyma poziom od samego początku. Znam wszystkie jej płyty i często do nich wracam. Ostatnia też jest bardzo dobra. Moimi ulubionymi pozostają: 

A Distortion of Love 
i Verse.

Nazwisko jest mi doskonale znane. Z twórczością gorzej. W ogóle nie znana. To z tego powodu, że nie spinałem się na jazz wokalny. Płyty, które przywołałeś Sound czekają na swoją kolejkę.

Płyta Clique, którą pokazał Marek, ojej co za petarda !

Ile rzeczy jeszcze mnie zdziwi w jazzie. Po tylu latach fascynacji tą muzyką wiem, że nic nie wiem....

7 minut temu, Lech W napisał:

Płyty, które przywołałeś Sound czekają na swoją kolejkę.

Słuchaj sobie powoli też pozostałe. Przecież może w Twój gust trafią bardziej inne niż te, które przywołałem.
Na A Distortion of Love jest moim zdaniem piękna wersja standardu Gershwina - Summertime.

Edytowane przez soundchaser
7 minut temu, soundchaser napisał:

Słuchaj sobie powoli też pozostałe. Przecież może w Twój gust trafią bardziej inne niż te, które przywołałem.
Na A Distortion of Love jest moim zdaniem piękna wersja standardu Gershwina - Summertime.

Oczywiście. 

Napisałem o płycie Clique jako o świetnym albumie muzycznym w ogólności. Póki co wokal Patricii wydaje mi się precyzyjny , sensualny, taki nie narzucający się. Bez wodotrysków i akrobacji wokalnych. Znam lepsze wokale ale nie można Jej przecież tu nic zarzucić. Przynajmniej na płycie , którą słucham.

Ważne , że muzyka robi tu swoją robotę. Jak dla mnie, muzyka na wieczór. Na wyciszenie.

Patricia urzeka wokalem jak napisałeś - sensualnym (dobre określenie) i precyzyjnym oraz bardzo ciepłym. Jednak ja cenię Jej muzykę za całokształt, niepowtarzalny styl i klimat, nie wspominając o referencyjnej jakości nagrań.

2 minuty temu, soundchaser napisał:

Patricia urzeka wokalem jak napisałeś - sensualnym (dobre określenie) i precyzyjnym oraz bardzo ciepłym. Jednak ja cenię Jej muzykę za całokształt, niepowtarzalny styl i klimat, nie wspominając o referencyjnej jakości nagrań.

Wyraziłeś precyzyjniej to co ja chciałem o tej muzyce powiedzieć, chociaż to moje początki z tą artystką. Dobre początki.

Wydaje mi się,że na koncercie ten wokal porwał by każdego. Chyba na naszym rodzimym podwórku Jej covery mogła by dobrze wykonać Gaba Kulka.

Takie skojarzenie...

Wokal jak wokal, ten kontrabas jest zjawiskowy
Tak jest wyśmienity. Już do mnie jedzie.

Jeśli chodzi o bas i głos kobiecy to polecam poniższy duet.

39b1b0b01ee4bafb3a5fad613d80ffaa.jpg

Godzinę temu, soundchaser napisał:

Patricia gra standardy, i covery - są na każdej płycie, od pierwszej począwszy, aż do 'Mythologies'. Mythologies' jest chyba pierwszą płytą w całości autorską, z samymi oryginałami. Po 'Mythologies' też obcujemy ze standardami - już sam tytuł 'The Cole Porter Mix' mówi sam za siebie. Granie standardów, to sprawdzian i jednocześnie szacunek dla tradycji, który jakby nie spojrzeć i nie usłyszeć, jest 'czytelny' i zaznaczany w twórczości Patrycji Barber -  mamy do czynienia z oryginalną i rozpoznawalną artystką i jak najbardziej jej rozpoznawalną muzyką, która w większości przypadków brzmi niewiarygodnie dobrze.

P.S. 'Caravan' zagrany w Gdyni na 'Ladies Jazz Festival' w 2006 zabija! Świetna energia i naprawdę fantastyczny timing wszystkich muzyków - poszczególne sola i improwizacje też na poziomie. Słychać, że brzmieli rewelacyjnie.

Na 'Clique' Patryk pięknie zasuwa Monka - słychać tak, jakby ten kawałek był dla niego, ale i Patricia ukazuje pianistyczny kunszt i zmysł improwizacyjny, zresztą już nie raz i nie dwa udowodniła, że jest bardzo dobrą pianistką jazzową. I... Jon Deitemyer - ciepło i przyjemnie, i zawsze w punkt!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Co do Patryka Mulcahy, to w stałych projektach możemy go również usłyszeć w District 97 - prog-rockowego zespołu z Chicago, w którym przez lata był rdzeniem i którego był współzałożycielem. Już trochę czasu upłynąło od odejścia R. Clearfielda i Patryka od District 97, ale widzę, że kapela całkem dobrze sobie radzi bez tych dwóch fantastycznych muzyków i jazzmanów - widziałem kilka rzeczy D 97 sprzed roku i nie jest żle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Wydarzenie muzyczne !!!

30 czerwca 2023r.  ukaże się najnowszy album legendarnego zespołu -  Soft Machine - „Other Doors”

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy okazji warto wspomnieć o ostatniej płycie Soft Machine, wydanej w 2018r.

image.png.af43cf8c791d877d6016f0f34314f30c.png

SKŁAD:
John Etheridge - gitara elektryczna i akustyczna
Theo Travis - saksofon tenorowy i sopranowy, flet, pianino elektryczne Rhodesa
Roy Babbington - bas
John Marshall - perkusja

Recenzja płyty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mdavis
W dniu 6.02.2023 o 14:04, mdavis napisał:

Uwielbiam tą płytę Stanley Turrentine with Milt Jackson

...a teraz słucham Stanleya "Blue Hour", świetna, nastrojowa, niespieszna, dwoma słowami: rewelacyjny klimat. Z upływem lat coraz bardziej takie granie mnie interesuje.

Groove pierwsza klasa, bardzo dziękuję za polecenie!

Edytowane przez Peter75
9 godzin temu, Peter75 napisał:

...a teraz słucham Stanleya "Blue Hour", świetna, nastrojowa, niespieszna, dwoma słowami: rewelacyjny klimat. Z upływem lat coraz bardziej takie granie mnie interesuje.

Groove pierwsza klasa, bardzo dziękuję za polecenie!

👍

Posłuchaj tej płyty, na której gra Stanley

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posłuchaj tej płyty, na której gra Stanley

Ukryta Zawartość

Niesamowita płyta, również polecam.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi