Skocz do zawartości
IGNORED

Fascynacje jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

41K4TqIMnYL._AA160_.jpg

Marek wiesz może na jakim etapie swojego życia był Jarrett, bądź całe Trio, gdy nagrywali w/w album ?

Przesłuchałem wczoraj stronę A, coś pieknego. "Endless" ile w tym utworze jest, według mnie, miłości.

Jestem cora bardziej ciekaw samej osoby - możesz ewentualnie polecić jakaś jego biografię - jest taka w ogóle ? Czy życie "jazzmanów", było / jest równie znane jak np. gwiazd muzyki rocka ?

Dziekuję z góry.

Edytowane przez Dominic2509

Muzyka z dwóch basów, czyli materiał dostarczony spod literki H, ale tym razem nie Haden , Charlie, lecz Holland , Dave. Drugim basem jest Barre Phillips. Płyta nagrana w roku 1971, a więc 42 lata temu, jeżeli dobrze policzyłem. W ogóle tego jednak nie słychać, napiszę klasycznie: równie dobrze mogła zostać nagrana wczoraj. To bardzo ważne, gdyż zdarza się, że płyty o znaczeniu historycznym tak trącą mychą, że odbiera to w jakimś stopniu przyjemność odsłuchu. Music From Two Basses dzięki swej zawartości to dziś niekwestionowany klasyk, choć nie tej popularności co rok późniejsze hollandowskie Ptasie Radio z Riversem, Braxtonem i Altschulem. Mógł się przyczynić do tego fakt, że na cd album z Muzyką Z Dwóch Basów ukazał się dopiero w roku 2003. A muzyka, co z muzyką? Niesamowita! U mnie chyba zawsze płyta gra po dwa, trzy razy z rzędu i jak się pewnie domyślacie absolutnie nie dlatego, że np. nie chce mi się podejść do odtwarzacza, aby zmienić płytę. Skarb jednym słowem mówiąc, zwłaszcza dla fana 'szarpistrunów' :)

ps. Holland gra również na wiolonczeli, więc proszę nie obawiać się monotonii brzmienia. W przypadku tej płyty wyobraźnia muzyków jest gwarancją, że nie będzie to możliwe.

płyta powyższa jest znakomita, do tego całkiem audiofilska!

Holland tak już ma, bo np. cała jego solowa dyskografia to czysta audiofilia, tylko się tym tyle nie chwali. Dla niego to normalność, że płyta ma być znakomicie nagrana. I za to też go lubię :)

Pewnie bylo...Jakos mnie dzis naszlo. Bardzo, bardzo fajne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20162-0-22847000-1370975127_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moze tez bylo. Ale jak graja...Ten znakomity Avishai Cohen...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie !

Ja tu odkrywam Ibrahima Abdullaha i Dollar Brand a Wy nic !

Podpowiedzcie co kupić, co dobre, co wspaniałe, co do kitu.

Ibrahim Abdullah i Dollar Brand to jedna i ta sama osoba, pochodzi z Południowej Afryki (gdybyś nie wiedział). Najlepiej podobają mi się jego LPs "The Journey" - free jazz oraz "Africa - Tears and Laughter" - klimaty arabskie. Unikałbym wczesnych solo na pianie z lat 70-ych, bo wali z całej siły, okraszajac to fletem, aż trudno wytrzymać.

Edytowane przez toptwenty

Dla wszystkich poszukujących elektronicznych form w estetyce future jazzu, płyta nie najnowsza bo z 2001, ale jakże aktualna.Polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zostaje cała, naprawdę pokażna i wartościowa kolekcja płyt, gdzie JH występuje jako sideman lub współlider i ponieważ jest tego ogrom, proponowałbym o podzielenie się czy też pochwalenie co posiadamy i co jest warte wysłuchania/ kupna. Zacznę od kilku albumów, które w każdym wypadku należą do tzw. pozycji must have.

Mnie trochę dziwi to, że z np. Hubbarda z Hendersonem wymieniłeś jako 'musisz mieć' obydwie Keystone Bop, bo ja tutaj bez zastanowienia podałbym Red Clay i Straight Life :) Jakby nie oceniać różnica klas imho. Nie wiem w nagraniach ilu dokładnie płyt uczestniczył Henderson. Wydaje mi się, że wydano z tego około 200 albumów, być może więcej :)

Dla wszystkich poszukujących elektronicznych form w estetyce future jazzu, płyta nie najnowsza bo z 2001, ale jakże aktualna.Polecam.

Ukryta Zawartość

Mój Drogi, to jest kapitalna formacja w klimatach NuJazzu i to forum NIE DOCENI TAKIEJ MUZYKI.W razie czego zapraszam do

mojego wątku nujazz nusoul gdzie będziesz mógł wkleić podobne płyty i wykonawców.Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Słyszysz "ten co tak mocno oddycha podczas grania"

Myślisz: Jarrett.

Tak ?

Ukryta Zawartość

DeJohnette ‎już Cię łapię na samym początku, i niezauważalnie prowadzi do samego końca.

Tak, myślę, że przybliżyłem się krok bliżej do zrozumienia muzyki.

Ukryta Zawartość

Mój Drogi, to jest kapitalna formacja w klimatach NuJazzu i to forum NIE DOCENI TAKIEJ MUZYKI.W razie czego zapraszam do

mojego wątku nujazz nusoul gdzie będziesz mógł wkleić podobne płyty i wykonawców.Pozdrawiam.

Ja zawsze mam nadzieję, że parę osób się znajdzie. W końcu gdyby żył Miles, grałby future jazz ;)

Za zaproszenie dziękuję, na pewno skorzystam.

Monopolo,tak by było na pewno gdyby M.Davies jeszcze tworzył, ale co poniektórzy fani tego wątku wraz z założycielem MarkiemN nie chcą sobie tego uświadomić [takie skostnienie materiału ].

W takim razie dla fanów wątku, druga propozycja, bardziej poprawna, ale z wykorzystaniem elektroniki (Ian Bang - sampler)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Magnepan.

Przeczytałem Twój wątek " Nu jazz, nu soul..."

Jest naprawdę bardzo ciekawy, dużo interesującej muzyki.

Gdybyś jednak obrał inną formę komunikacji z resztą ludzkości, byłoby jeszcze lepiej.

Serdecznie pozdrawiam.

Mój ulubiony numer z mojej ulubionej płyty:

Ukryta Zawartość

Albo tak:

Ukryta Zawartość

Jazzowy kawałek z niejazzowej płyty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez eremita

Magnepan.

Przeczytałem Twój wątek " Nu jazz, nu soul..."

Jest naprawdę bardzo ciekawy, dużo interesującej muzyki.

Gdybyś jednak obrał inną formę komunikacji z resztą ludzkości, byłoby jeszcze lepiej.

Serdecznie pozdrawiam.

Thorogood, miło słyszeć że doceniłeś NU w każdej formie.Ale nie narażaj się zbytnio szeryfowi bo gotów napisać kolejną

epistołę że NU nie istnieje [lub coś w tym rodzaju] i przewracam ludziom w głowach.

Ps.Taki 'odpowiedni stosunek komunikowania się' mam tylko w stosunku do zatwardziałych i skostniałych

umysłów pierdzących staruszków popijających bawarkę.

Edytowane przez Magnepan

Coś dla wszystkich zdegustowanych estetyką free:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Żeby mieli co nienawidzić;).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Thorogood, miło słyszeć że doceniłeś NU w każdej formie.Ale nie narażaj się zbytnio szeryfowi bo gotów napisać kolejną

epistołę że NU nie istnieje [lub coś w tym rodzaju] i przewracam ludziom w głowach.

Ps.Taki 'odpowiedni stosunek komunikowania się' mam tylko w stosunku do zatwardziałych i skostniałych

umysłów pierdzących staruszków popijających bawarkę.

Standardowo Magnepał... wspiąłeś się jeszcze na wyższą gałąż i z jeszcze większym rozmachem rzucasz kamieniami, zamiast powoli próbować zrozumieć o co chodzi... Niepotrzebnie się człowieku naprężasz i ściskasz poślady; rozlużnij się i popracuj nad oddychaniem.

Parker's Mood

Po ostatnich ewolucjach z kwartetem Shortera w wersji live, odkurzyłem kilka tematów... i tak mainstreamowy Matrix ze znakomitego podwójnego albumu Rendezvous in New York, pierwotnie umiejscowiony na płytce Now He Signs, Now He Sobs, pozamiatał wielu konkurentów... zresztą cała płyta to mój poważny faworyt w każdej konkurencji. Pojawiła się też nowa płyta SF JAZZ Collective - już druga z serii muzyki Stevie Wondera - "The Songs of Stevie Wonder". Są to nagrania studyjne wydane po koncertach grupy w 2011 roku w ramach celebracji muzyki SW.

2011_cd_artwork.gif?1364329407Collective_cd_wonder_studio.jpg?1364403885

Ukryta Zawartość

tutaj inaczej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Jak na razie zwieracze są OK w przeciwieństwie do kółka emerytowanych jazzmanów.Chętnie podeślę pampersy w rozmiarze XXL

abyście bez problemów mogli osiągnąć 2 stopniową Nirvanę: ze smakowania bawarki i popuszczania w gatki.Proszę o podanie

adresu kółka - razem z fanami NU wyślemy kilka paczek z dobrą NU Jazzową płytką.Pozdrowienia od Nu Jazz Team'u.

Panie Magnepale! Coraz brzydziej jesz pan kiełbasę... i czy mógłbyś nie kakać w moim wątku...??? Przecież masz swoje i tam możesz paskudzić do woli...

Parker's Mood

Mag, przypominasz rozkapryszonego bobasa z reklamy, weź wrzuć chłopie na luz albo zrób sobie dobrze

niby to śmieszne, ale jakoś tak nie bardzo

masz swój fajny wątek czemu się tam nie realizujesz?

dla maga:

ja przy muzyce ornette'a się wzruszam a wy?

Panowie, to nie polityka, muzyka powinna łączyć a nie grupować w obozy. Mi nie przeszkadza słuchać rzeczy (zresztą świetnych), które poleca MarkN i zaraz potem posłuchać NU, jedno drugiego nie wyklucza.

Są jeszcze większe rozbierzności, np. pianista Buggie Wesseltoft grał w zespole black metalowym, Pat Metheny brał udział w sesji deathmetalowego zespołu Pestilence, John Zorn miał projekt grindcorowy Painkiller.

Wymieniać można długo, nie samymi konwencjami żywią się muzycy.

Panowie, to nie polityka, muzyka powinna łączyć a nie grupować w obozy. Mi nie przeszkadza słuchać rzeczy (zresztą świetnych), które poleca MarkN i zaraz potem posłuchać NU, jedno drugiego nie wyklucza.

Są jeszcze większe rozbierzności, np. pianista Buggie Wesseltoft grał w zespole black metalowym, Pat Metheny brał udział w sesji deathmetalowego zespołu Pestilence, John Zorn miał projekt grindcorowy Painkiller.

Wymieniać można długo, nie samymi konwencjami żywią się muzycy.

Dokładnie tak! Nie rozmieniam ani nie zaklinam muzyki... jestem otwarty na jej każdy rodzaj, co chyba do końca nie jest rozumiane, ale Panowie... to jest wątek jazzowy, więc spróbujcie myśleć językiem jazzowym bo argument, że muzycy jazzowi biorą udział w projektach deathmetalowych czy też punkowych, rockowych i innych nie jest odpowiedzią na zasypanie wątku tą jedyną własną i słuszną muzyką. Wiadomo, że nie o to chodzi i sam czasami zamieszczam nie zupełnie jazzowe klimaty, jednak są to tylko przerywniki do muzyki 2/4.

Ornette Coleman - właściwie to od tego człowieka powinno się zacząć... brnąc w pewne klimaty. Mamy i coś dla miłośnikow rytmu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

otóż to otóż to, my friend!

i pamiętajcie, nie jedzcie żółtego śniegu

Żółty śnieg to dedykowany przeze mnie utwór Franka Zappy dla MarkaN i jego klubowiczów.To jest piękne że muzyką można wspaniale wyrazić myśli na temat tego co chce się powiedzieć. To czysta prowokacja z powodu nieakceptowania takiej muzyki jak

NU nie tylko w tym wątku ale w ogóle i ośmieszania przez szeryfa i 'pampersowych strzelców'.

Ten utworek zatytuowany 'Amdyaz' w wykonaniu Hectora Zazou i Khaleda z albumu 'Sahara Blue' dedykuję wszystkim tym

którzy podążają za ciekawą muzą i mają otwarty umysł muzyczny na wszelkie przejawy NU twórczości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Magnepan
  • Pokaż nowe odpowiedzi