Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do 3000 zł

Different

Rekomendowane odpowiedzi

Już nie mówię o Hyperionach, ale Harpia Amstaf Mini to trzy drożna kolumna i ma wykop na basie a i detalu też jej nie brakuje. Drugie znakomite kolumny to Audiovector C2, Elac EL 141 też mają właściwie same zalety. Wszystkie kolumny mają przy tym zupełnie inne brzmienie. Nie wiem gdzie i z czym słuchałeś tych kolumn, ale mówienie, że to lipa, to chyba "drobne" nieporozumienie.

Esa Ostinato na pewno nie będzie krokiem do przodu.

Opisz krótko brzmienia poszczególnych kolumn i napisz co ci w nich nie pasowało.

Będę pisał co mi się nie podobało. Harpia grała z Nadem jakimś, słuchałem w Łodzi na Kościuszki w salonie audio. W jazzie i klasyce ok, sporo detali, ładnie ulokowani muzycy, stereofonia, brzmienie. W rocku krew z uszu, twardo, syntetycznie, absorbująco. Podobno Amstaffy mini są robione pod Nada, jak tak jest to chyba coś z moimi uszami jest nie tak. Zmiana wzmacniacza na jakiegoś Densena przyniosła uśpienie, zwrot o 180 stopni, który też mi się średnio podobał. Hyperiony mało "wycięte" brzmienie, chodzi mi o poszczególne instrumenty. Phoebe są lepsze pod tym względem ale tylko pod tym od Hypków (przywozil Pan Phoebe IIs z tylnym bas reflexem dla mojej znajomej kiedyś do Skierniewic :) ), Audiovector brzmienie mocno sterylne, takie "mocne"(nie mylić z wykopem) brzmienie, mało wciągające jak dla mnie, poprawne odtwarzanie muzyki i Elaci podobnie.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Hyperiony III mają lepszą lokalizacje niż Phoebe II czy IIs z racji lepszej zwrotnicy, więc winę można zwalić na złe pomieszczenie i ustawienie kolumn. W warunkach dobrych akustycznie wyraźnie to usłyszymy.

Audiovectora można by pewnie ułożyć kablami i innym wzmacniaczem, chociaż mój znajomy ma je z jakimś wysokim i starym amplitunerem Yamahy i jest aksamitnie, detalicznie i wciągająco. Elac powinien czarować swoją górą pasma i też trzeba to z niego wydobyć.

Co do Amstafów Mini, to faktycznie dziwne spostrzeżenia.

Prawda jest taka, że aby znaleźć coś odpowiedniego dla siebie, trzeba się uzbroić w cierpliwość i wykorzystać jak najwięcej możliwości co do podłączenia innej elektroniki i kabli. Bardzo ważna, jak nie najważniejsza jest akustyka pomieszczeń, gdzie kolumn słuchanych w jednym pomieszczeniu nie poznamy w innym :)

Byłem słuchać Infinity Kappa 80. Najgorzej, że sprzedający "uraczył" mnie jakimś odwarzaczem DVD Philipsa, wzmacniacz to był dzielony Cyrrus a kable wyglądały na obcięte z trakcji elektycznej. Kolejny problem to taki, że pomieszczenie odsłuchowe, jeśli tak to można było nazwać, miało około 40m kwadratowych i było wysokie na 3,4 metra :D W pomieszczeniu nie było dosłownie nic poza stolikiem na sprzęt, kolumnami i dwoma małymi krzesełkami. Odsłuch więc zupełnie nie miarodajny. W rocku i metalu jedna wielka zlewa, selektywności zero, bas lał się strumieniem. Całkiem ok zabrzmiał sam fortepian z płyty Mischy Alperina, słychać że kolumny grają potężnie i dokładnie w tym sensie, że pokazują wszystko to co dzieje się obok samych uderzeń młoteczków o struny. Blachy perkusyjne mało dźwięczne i mało ogólnie powietrza w muzyce. Ale jak wspomniałem, pomieszczenie kompletna załamka i do tego jakieś leciwe DVD.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

że tak zaczepię, ale dlaczego sprzedałeś Tannoye?

Tannoye jeszcze u mnie stoją, kupujący cierpliwie czeka aż ja coś znajdę. Chciałem iść do przodu dlatego chcę kupić coś lepszego, potem kolej na wzmacniacz. Czego oczekuję od kolumn napisałem na początku wątku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a może takie cuda?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

• 3 tygodnie później...

Ponowię pytanie czy warto dodać samą końcówkę pod Pre Ampli ?

To pytanie padało już wielokrotnie. Wszystko zależy od tego jakiej jakości jest pre w Twoim amplitunerze oraz co ważne jak wykonane jest samo wyjście pre out.

U mnie takie rozwiązanie nie przyniosło tak do końca zadowalających rezultatów.

Czytałem wiele na ten temat i z reguły ludzie pisali, że jeśli podłączali końcówki mocy do wysokich serii amplitunerów to poprawa była, natomiast przy niskich seriach szkoda zachodu.

Nawet jeśli podłączymy końcówkę mocy pod amplituner na fronty i zagra to lepiej to zawsze pozostanie pytanie - o ile lepiej by to zagrało z lepszym przedwzmacniaczem, na ile wykorzystujemy potencjał dobrej końcówki mocy.

Mam zasadnicze pytanie - czy chcesz mieć stereo i 5.1 czy tylko stereo ?

• 5 tygodni później...

Poszedłem krok dalej i 5.1 i wszelkie tego pochodne poszły w niepamięć....

Zaczynałem swój wątek od kreowania systemu pod ampli... teraz ampli ( sztuk 2 - chociaż dobre...to nie to samo ) stoją i czekają na kupca..

Dobre stereo w amplifikacji , źródle...akustyce...kablach... to skok jakościowy przy zmianie każdego z tych elementów :)

Niestety ampli zawsze będzie wąskim gardłem..

Co do kolumn...ich charakter poznamy od początku...ale dopiero dobierając całą resztę odpowiednio... ( zwracam tu szczególną uwagę na akustykę , zasilanie , źródło ) usłyszymy ich pełnię możliwości.

Za jakiś czas pewnie wykorzystam pełnię możliwości moich MA i zerknę w końcu dalej - tu pewnie skłonię się ku odsłuchom AA lub ST16Hz .

Pozdrawiam i równie muzycznego wieczoru życzę :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.