Skocz do zawartości
IGNORED

e-mu 0204 problem

n88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tutaj nowy. Od dluzszego czasu przegladam forum i czytam mniej lub bardziej ciekawe posty, artykuly lub recenzje. I nie ukrywam ze stronka przypadla mi do gustu. Ale do rzeczy...

Otoz mam pewien problem ktory opisalem "delikatnie" w tytule. Najpierw postaram sie opisac problem, pozniej opisze na czym slucham muzyki. Gdy przyszla mi tak karta myslalem ze nie bedzie z nia zadnych problemow, niestety byly i sa nadal. Po wcisnieciu play slychac delikatne trzaski lub czasami jakies buczenie, przycinanie. Moze mam zle skonfigurowane karte lub system niewiem...

Dopiero co wchodze w swiat odsluchu muzyki takze prosze o wyrozumialosc. Zwracam sie do osob ktore mialy badz maja taka karte lub ten sam problem. Szukalem podobnych problemow ale za wiele nie znalazlem ludzie maja problemy z gitarami lub mikrofonami. Ja jak juz pisalem tylko slucham. Instalowalem Asio4All v2 ale jakos nic to nie dalo. Wogole to jest sens to instalowac? E-mu chyba ma swoje ASIO. Moglby mi to ktos jakos wyjasnic?

Laptop: Fujitsu Siemens Essprimo V6535 DualCore 2X2Ghz 2Gb RAM Windows7 Ultimate x32 (wydaje mi sie ze napisalem najistotniejsze informacje)

Karta: e-mu 0204 (Zainstalowane Sterowniki dolaczone z interfejsem)

Kolumny: Microlab Solo7c (podlaczone do karty kablem 2xJACK6,3-2xRCA)

Player: Foobar2000 v1.1.8 (wiem ze ta wersja ma problemy z zapamietywaniem ustawien ASIO absolutnie nieprzeszkadza mi wlaczanie jej przy starcie systemu)

Moze jeszcze kilka slow o odtwarzaczu ustawienia eq mam Punch & Sparkle chyba ze standardowej paczki ktora mozna znalesc w internecie, slucham przewaznie FLAC i lepszej jakosci mp3. Jesli beda potrzebne jakiekolwiek informacje by lepiej zrozumiec moj problem prosze pisac.

Z gory dziekuje za poswiecnie swojego cennego czasu na jakakolwiek pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/87319-e-mu-0204-problem/

Miałem podobne objawy (trzaski-przerywania) z E-mu 0204 na netbooku Nokia Booklet 3G.

W moim przypadku pomogło wyłączenie karty sieciowej Wi-Fi.

Zerknij na ten program:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i sprawdź czy zakłócenia pokrywają się z trzaskami.

Potem możesz się pobawić tym:

Ukryta Zawartość

Jeśli masz Windowsa 7 lepszy, i mniej problemowy jest WASAPI.

I jeszcze jedna lektura obowiązkowa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/87319-e-mu-0204-problem/#findComment-2297491

Otoz program latency check pokazal mi latencje o najwyzszej wartosci ok. 6000 us ale o dziwo nie pokrywalo sie z trzaskami w 100% ale w 90% najmniej wychylen bylo z czerwonym paskiem (wachalo sie pomiedzy 2000-3000 us) najwiecej zielonych (od 250-600 us) i zoltych dosc sporo.

Wylaczylem karte WI-FI, realtek sieciowa i dzwiekowa. Dalej bylo slychac delikatne traski choc juz ciut mniej. Oczywiscie komputer byl restartowany.

Z kolei program fidelizer niechcial mi sie "z fidelizowac" wyskoczylo mi ze musze zkojarzyc program z jakims plikiem i ze jest juz podobny proces czy jakos tak. Program wlaczany z uprawnieniami administratora.

Artykul z audiohead czytalem juz kiedys ale jeszcze raz go przestudiowalem, zainteresowalem sie WASAPI i sciagnelem pliki .dll do foobara i tu pytanie czy jest jakis sterownik WASAPI? AsioForAll było ładnie opisane ale juz z WASAPI niebardzo. Masz moze jakas instrukcje?

Mam jeszcze kilka pytan odnosnie systemu operacyjnego, czy nie bylo by mniej problemow na XP? Moze 7 cos namieszala? Ogolnie karta e-mu ma 96khz/24bit i mam tak muzyke ripowana z vinyla, wlasnie na niej najbardziej slychac te trzaski. Moze komputer nie wyrabia? Karta stoi w odleglosci 20 cm od jakiegokolwiek sprzetu elektronicznego i kabel od karty nie wsopdzieli z niczym innym wejscia usb.

https://www.audiostereo.pl/topic/87319-e-mu-0204-problem/#findComment-2298042

Zainstaluj "czystego" Windowsa 7 nie z partycji recovery czy płyt pre-instalacyjnych tylko czysty.

Chodzi o to aby nie było żadnego sterownika.

Potem na czyściutkim systemie zainstaluj tylko E-MU0204 pość muzykę i słuchaj czy pojawią się jakieś zakłócenia.

Masz sporą szansę że będzie czysto, a jeśli tak to masz dwie opcje.

(1) Instalować po kolei sterowniki i słuchać kiedy się dźwięk "spitoli".

(2) Zrobić sobie dwie partycje i dwa systemy, jeden do słuchania muzyki, drugi do pracy na komputerze.

Nie wchodził bym w Windowsa XP jak już pewnie wyczytałeś to krok w tył jeśli chodzi o odtwarzanie dźwięku wysokiej jakości.

Co do Foobara to po "wgraniu" sterownika WASAPI (wkopiowanie do katalogu) wybierasz menu File > Preferences > Output > Device [z listy wybierasz WASAPI Interfejs USB E-MU 0204] Apply, OK i gotowe. Głośność w Foobarze i Windowsie max. na 100%.

https://www.audiostereo.pl/topic/87319-e-mu-0204-problem/#findComment-2298517

n88, spróbuj powiększyć ustawienie latencji na samej karcie (gdzieś to się na pewno ustawia). Najczęściej jest to podane w samplach, np. 256 sampli zwiększ do 512 sampli, albo nawet do 1024.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

https://www.audiostereo.pl/topic/87319-e-mu-0204-problem/#findComment-2298818

Witam!

Zainstalowalem system jeszcze raz (przypomnialo mi sie ze instalowalem widows 7 z poziomu xp i dlatego byly takie problemy)

Powylaczalem zbedne rzeczy i wszysto chodzi jak powinno!

Dziekuje za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/87319-e-mu-0204-problem/#findComment-2301650
  • 2 miesiące później...

Bardzo pomoglo mi wylaczenie baterii (nie, wyjecie) w menedzeze urzadzen byc moze to bylo najwiekszym zgrzytem, teraz latencja skacze do ok 600 us. Polecam rowniez lekture tego postu co prawda po angielsku ale mozliwe ze sie przyda:

Ukryta Zawartość

Post napisany w razie podobnych problemow u innych uzytkownikow ktorzy szukali pomocy i trafili tutaj.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/87319-e-mu-0204-problem/#findComment-2356560
  • 6 miesięcy później...

HEj, podepne sie pod temat.

Również mam e-mu 0204, podpinam perkusje elekroniczną i gram na niej przez Addictive drums uruchomione przez Fruity Loops. Audio ustawiam na Asio Emu 0204 USB. Wszystko gra świetnie, latencja super, brzmienie też, nagle w losowym momencie dzwięk urywa sie na kilka sekund, później wraca tylko z dużą latencją. Jak przełącze audio na swoją karte muzyczną, a później z powrotem na Asio Emu, to wszystko wraca do normy, ale później znowu zrywa...

Ma ktoś pomysł jak to naprawić?

https://www.audiostereo.pl/topic/87319-e-mu-0204-problem/#findComment-2519889

Miałem ten interfejs. Niestety, firma Creative dała dupy (po raz n-ty) z oprogramowaniem swojego produktu. Polecam oddać i poszukać czegoś innego, bo rozwiązaniem jest nowy firmware i/lub sterowniki, a tych nie będzie bo Creative ma to w dupie.

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

https://www.audiostereo.pl/topic/87319-e-mu-0204-problem/#findComment-2520231

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.