Skocz do zawartości
IGNORED

Odpowiedniki starych serii Rotel do dzisiejszych

daq77

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Od dłuższego czasu zmagam się z wyborem zestawu audio do domu i wciąż nie mogę (no właściwie nie mogłem) się zdecydować co mi potrzebne KD, stereo. Szukałem dobrego amplitunera KD, który by zagrał dobrze w stereo - za drogo, KD+preout stereo - czy to ma sens?, samo stereo - cóż trochę żal "wszystkomających" ampków, a konkretnie to radia internetowego. Dziś jestem najbliższy zakupu jakiegoś bardzo budżetowego kina aby grało w dużym "do kotleta" i drugiego zestawu do słuchania muzy porządnego zestawu stereo do raczej małego pokoiku. To drugie to priorytet.

Miałem okazję posłuchać zestawu Rotela. Była to seria 06 SE. I zakochałem się w tym dźwięku od samego początku. Piękna sprawa, aż się chciało zapłakać. Jednak kurcze nie bardzo mogę/chcę wyrzucić ok 6k na taki zestaw (jak to uzasadnić małżonce? :) ). Pomyślałem więc, że może by poszukać czegoś używanego. I teraz pytanie, które serie ze starszych konstrukcji są odpowiednikiem dzisiejszej półki 06/06SE? Czy jest sens "pakowania się w używki" bo niestety nie mam okazji tego posłuchać? A może na pierwszy zestaw wybrać serię 05 (były takie rady na forum) i kupić np tylko używane CD? Co radzicie?

Chciałbym pozostać przy Rotelu, bo ten dźwięk mi bardzo odpowiada.

I teraz pytanie, które serie ze starszych konstrukcji są odpowiednikiem dzisiejszej półki 06/06SE?

up

Nikt nie pomoże? Może chociaż gdzie znaleźć takie informacje? O seriach jest tylko nie mogę się zorientować która z jakiej półki.

Seria 9xx czy 8xx jest praktycznie inna niż 06 czy 10. Różnicy nie ma pomiędzy modelami przejściowymi

np. RCD-961 a RCD-02 czy RB-971 a RB-06. Resztę napisałem gdzie indziej.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

>daq77

Najwyzszy model integry Rotela ze starszej serii, to RA 980BX i Ra 985BX (ten z pilotem). Przez kilka lat sam kupowalem juz kilka szt. 985BX zarowno dla siebie jak i znajomych i caly czas uzywam z powodzeniem ten model. Mialo miejsce juz u mnie wiele porownan i precyzyjnych testow roznych wzmacniaczy, zarowno tranzystorowych jak i lampowych - niejednokrotnie z wysokich polek i nie dalo sie stwierdzic, aby ktorykolwiek zagral lepiej, a wrecz byly nierozroznialne. Przy odpowiednich kolumnach nie potrzeba zadnego drozszego wzmacniacza, bo i tak lepiej nie zagra - szkoda pieniedzy. A tego Rotela w idealnym stanie da sie kupic za mocno ponizej 2 kzl.

Jesli masz ochote posluchac jak ten Rotel gra z takimi kolumnami, to zapraszam na odsluch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.