Skocz do zawartości
IGNORED

podłogówki czy monitory do wąskiego pokoju?

Paciaciak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Drodzy użytkownicy Forum

Jak niektórzy użytkownicy od dłuższego czasu przeglądam to forum w poszukiwaniu wymarzonego sprzętu. Pokój nie jest dużych rozmiarów ma ok. 16,5 m. Natomiast jego największym mankamentem jest to, iż jest popularnie mówiąc wagonem wymiary 6 x 2,8 m. Jednak zestaw będzie ustawiony mniej więcej na i 10 m2 Zestaw jaki bym chciał zakupić to amplituner + zestaw głośników 5.0 W późniejszym okresie zakupie suba. Obecnie muzyki słuchałem na wysłużonej już wieży Sony RX 80 tak więc to będzie mój pierwszy sprzęt z prawdziwego zdarzenia.

Przeznaczenie to:

30% radio i TV,

30% muzyka ( głównie polski rock, POP, SDM, oraz koncerty )

filmy, - 20 %

PS3 – 20 %

a więc wszystkiego po trochu

Przed zakładaniem przedwcześnie tematu oddałem się na odsłuchy :

Na pierwszy ogień poszły:

Wharfedale Diamond 10.5 – za mało wyraziste jak dla mnie

Koda 707 – dramat

Dali Concept 6 – bardzo wyraźne dialogi mniej wyrazisty bas niż Monitor Audio

Monitor Audio M4 – bardziej wyraziste niskie tony

Tak więc Monitor Audio i Dali oceniam na podobnym poziomie jednak z uwagi, iż zestaw Monitor Audio wyceniono mi taniej więc jest mi bliższy :-D

Quadral Quintas 5000 – jakość dźwięku w stosunku do ceny naprawdę dobra

Im więcej czytam Wasze forum tym więcej mam wątpliwości i dylematów oto najważniejsze z nich:

Czy szerokość mojego pomieszczenia (odległość kolumn od ucha słuchacza wynosi 1,5metra) nie jest za mała na kolumny frontowe podłogowe i czy warto w takim pomieszczeniu inwestować w sprzęt czy może tylko zakupić zestaw w stylu 4 monitorów. Przy czym zaznaczam że nie lubię głośno słuchać i nękać sąsiadów chodzi mi bardziej o barwę i jakość dźwięku.

Wydaje mi się że lepiej jest jak kolumny tylne są rozstawione szerzej od frontowych więc tak wstępnie je rozmieściłem.

Rozstaw frontów u mnie wyniesie 150 cm, natomiast manewrować mogę głośnikami tylnymi w zakresie od 220 cm do 300 cm . Nie mam możliwości zakupu kolumn z tylnym bass reflex z uwagi na to, że kolumny będą odsunięte od ściany tylko około 10 - 15cm dlatego skupiłem się na kolumnach z przednim. bass reflex.

Po odsłuchach mój typ na zestaw głośników to : M4+M1+M center lub QQ 5000 choć wiem że dzieli je co najmniej 1 klasa. Jeżeli chodzi zaś o zestaw oparty na monitorach to celuje w M2 + M1 + M center . Jeżeli chodzi o zakup amplitunera to wstępnie jestem zdecydowany na Onkyo TX – SR 509, Denon 1612 lub 1911.

Dlatego tu mam pytanie do Was Drodzy użytkownicy forum, którzy więcej obcujecie ze sprzętem. Który ze sprzętów był by najlepszy do moich preferencji i specyfikacji pomieszczenia? Czy przy tym rozstawie i metrażu opłaca się zainwestować w lepszy ??

Czy moje typy są trafne gdyż odsłuchu dokonywałem na dwóch utworach muzycznych a więc nie znam całości możliwości odsłuchiwanych sprzętów.

Prosiłbym o Wasze typy amplitunerów wraz z rodzajem kolumn podłogówka czy monitory na fronty do tego typu wąskiego pomieszczenia??

No i najważniejsze budżet jakim dysponuje to ok. 3000-3500 zł.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie porady

1zbcj7l.jpg

Moim zdaniem masz za mało miejsca na 5.1 i nie powinieneś się w to pakować. W tych warunkach ciężko będzie ustawić stereo, a co dopiero całe kino domowe. Dobrze się zastanów, czy potrzebujesz nagłośnienia 5.1. Może lepiej kupić dobre stereo z subem ? Efekty też będą niezłe, a sprzęt na pewno lepszy jakościowo. Ustawić 5.1, tak, aby grało w pełni swoich możliwości jest ciężko, uważam że, na tak małym metrażu efektu przestrzenne nie będą zadawalające, ani warte wydanych pieniędzy. Co więcej, wydaje mi się, że przy tej odległości (1,9m) od kolumn mogą być spore problemy z uzyskaniem jako takiego basu, warto byłoby kupić subwoofer. Rola głośników sorround jest mała, w związku z czym, przemyśl ich zakup. Co do samych kolumn - opinie są różne, niektórzy do małych pomieszczeń polecają jakieś małe monitorki - inni podgłówki - w tej kwestii powinieneś to sprawdzić sam, we własnym docelowym pomieszczeniu. W wyborze konkretnych klocków Ci nie pomogę, bo nie jestem osłuchany. Na Twoim miejscu celowałbym jednak w kolumny podstawkowe z subwooferem, najlepiej takim, który dostosuje się poprzez kalibrację do pomieszczenia i będzie grał punktowo (tj. sofa) - mam na myśli Velodyne'a cht-8Q. W sprzęt lepszy bym nie inwestował, akustyka i rozmiszczenie sprzętu (a z tym u Ciebie kiepsko) ma duże znaczenie. Amplituner sobie odpuść i kup wzmaka stereo, ew. amplituner 2.1 - chyba, że jesteś bardzo napalony na 5.1, to kup ampli 5.1 ale coś z drugiej ręki. Kolumny również poleciłbym używane (jest masa sprzętu do wyrwania za fajne pieniądze, np. z naszego forum :) ).

• Moderatorzy

jesli koniecznie kino domowe to kup dobry ampli (ja nie pomogę bo mam stereo Rotela , ale chyba coś z yamahy wybierzesz) głośniki - skup się na dobrych monitorach (może paradigm koło 1800 lub podobno coś można wybrać z kody za około 1000), dodaj ewentualnie suba, tyły przy twoim pokoju są bez znaczenia i jedynie będą psyczeć/plumkać więc mogą być nawet logitechy/creatiwy

monitory kup dobre , podłogówki wg mnie będą ci dudnić

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Dzięki za pomoc. Z waszych wypowiedzi wynika, że nie ma sensu abym w moim pomieszczeniu inwestował w głośniki tylne i typowe 5.1. Więc zostaje mi zestaw 2.1. Mam jeszcze jedno pytanie czy w związku z powyższym jest sens zestaw 2.1 rozbudować jeszcze o głośnik centralny. Czy w moim pomieszczeniu głośnik ten będzie przydatny przy dialogach w filmach i grach ?? Czy jest sens go wstawiać w środek i tak wąsko już rozstawionych frontów ?? ( rozstaw frontów będzie wynosił 150-160 cm )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.