Skocz do zawartości
IGNORED

Accuphase dp-77 i inne

tomek0104

Rekomendowane odpowiedzi

W nowej wersji MDS++ zastosowano także poprawiony układ konwersji I/U, obrabiających zbalansowany sygnał z wyjść przetworników. Kombinacja sumowania sygnału w sekcji prądowej oraz sumowania sygnału w sekcji napięciowej dała jeszcze lepsze rezultaty niż sumowanie tylko jednej sekcji.

Kompletna marketingowa bzdura ! Podobnie o głębokiej klasie A do 30W w E-550

Co prawda "ulepszono" układ konwersji, bo zmieniono operacyjne z 4580 w DP-400 na 2114 w DP-510.

Filtrów nie zmieniano, i rozwiązania w konwersji gdyż w orginalnej serwisówce do 510 wszystko jest tylko sumowane napieciowo, w 400 doszedłem iż dokladnie tak samo (jeszcze prostrzy układ) Tak samo jak okazało się, iż zupełnie inne założenia są w najwyszym modelu 800,801 niż podają w ulotce reklamowej.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

O czym znowu mówicie, bo nie wiem jaki CD. Wiem jak jest z serwisówki w DP-510 i w DC-800.

Tak jest AK4118.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Ja będę robił jednak tak jak jest w broszurze, bo właśnie taki temat wydaje mi się ciekawy. Nie wiem jeszcze tylko na czym, ale są trzy opcje AD1955, DSD1792/PCM1794, lub na jakimś Sabre, z tym, że ten ostatni może być ciezki do kupienia, a tak nie ma datasheetow do niego. Wazne jest tez aby jakoś prosto dał się programować. W sumie tutaj wykorzystam tylko koncepcję Accu i pewnie ich filtr (nawet ten z DP-77 wychodzi łądnie w przebiegu fazy i wzmocnienia) z jakiejś wyższej wersji. Zasilanie jednak zrobie jakieś konkretniejsze, bo sam się przekonałem jak wielki ma wpływ.

System gra dobrze, albo nie....

A ja będe robił tak jak jest w orginale, w serwisówce. Bo wedlug koncepcji Accu. Z tym że najperw sprawdzę na moim prototypie jest sens dokładania więcej niż dwie kosci (cztery przetworniki).

Tylko też ozcywiście zmodyfikuje zasilanie.

A poza tym są pewne nieścisłości. Uwaga zaczynają się schody. Czyżby Accu robiło nieco inne CD na rynek europejski niż na na Japonie ?

Na japońskiej serwisówce pod DP-510 są same wzmaki 2114 i brak elektrolitów smd przy zasilaniu cyfry daców, a w miejscach elektrolitów wyjściowych piszą że zwory.

Zauważyłem, że w testowanych tu CD są owe kondy w tych miejscach, a opy wyjściowe to 5532.

Ja jednak wybiorę jednak europejską wersję... pooglądam jutro DP-600 lub w sobotę DP-700 jak kolega pozwoli. Nie wierzę, żeby w broszurze walili ściemę.

Tzn. DP-700 lub DP-600 nie obydwa...

Chociaż teoretycznie mogłoby być coś z odsprzęganiem, bo w sumie inne są napięcia...

Ja też raczej nie wierze, dziwne. Ale ja nie bazuje na domysłach, a samych faktach. Widocznie są robione inne wersje na rynek Japoński.

Chociaż teoretycznie mogłoby być coś z odsprzęganiem, bo w sumie inne są napięcia...

To moim zdaniem nie bedzie miało znaczenia, bo przecież z tafa można uzyskać identyczne napięcia niezależnie od strony pierwotnej.

Ale inna będzie częstotliwość pracy prostowników 100 i 120Hz...?

A pewne są chociaż te serwisówki? Bo jest to co najmniej dziwne...

Zresztą tak jak pisałem, zerknę na to Accu w sobotę...

Ale inna będzie częstotliwość pracy prostowników 100 i 120Hz...

W mojej pracy przy urządzeniach automatki, gdzie występują bardzo czułe sygnały często przeprowadzano pomiary przy jakiś przeróbkach nie wspominając o kalibracji.

Przy zmianie częstotliwośći zaslilania wzgledem napięcia stałego gdzie występuje stabilzacja napięć nie ma to Absolutnie żadnego znaczenia.

A pewne są chociaż te serwisówki?

Te serwisówki nie są kserowane, a pierwsza strona jest połsyskiem, czyli tak jak w orginale. O czym można było się przekonać chyba cztery lata temu na własne oczy na Audio Show.

I działa on na innej zasadzie, niż się co niektorym wydaje. Nie ma tam żadnego łączenia prądów i wyjść ukladów.

To zwykłe sumowanie a jak jest wykonane to sprawa wtórna.

Co do filtracji Accu filtruje prosto zaraz po układch konwersj i nastepnie na wyjściowych.

Nie zastanawiajcie się jak robi coś ktoś bo to ślepy zaułek. Naprawdę wierzycie w to że Acuu w czasie projektowania słucha tych playerów ?

Zastanówcie się jaki filtr tam powinien być.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

W DP-77 jest butherworth 4 rzędu chyba, cięty ok 70kHz, symulowałem już tą analogówkę.... w nowszych nie wiem, ale na pewno o wyrównanej fazie... w końcu to Accu(rate)Phase

barmanekm

Jeśli jest butherworth o wyrównanej fazie, to dobrze. Jednak coś musi być schrzanione, gdyż to CD na tle innych Accu brzmi kiepściutko.

Czy w DP-77 jest juz filtracja w obszarze układu konwersji ? Czy pojemność tak mała jak może w DP-510?

Tak jest, to układ dwustopniowy tylko. Nie wiem jaka jest pojemność w DP-510, ale może być mniejsza bo tam filtr idzie po kilku stopniach z tego co widać (skoro jest 5 rzędu). Zresztą pisał o tym kiedyś jakiś koleżka z Accu. Ogólnie do tej pory mam dobre doświadczenia z większym kondem już w konwersji, większą różnice zauważyłem pomiędzy opampami na wejściach FET i BJT w tym stopniu...

Witam ma jak by zamiast zwykłych opamów dać takie mam rozrysowana pcb.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22716-0-92473200-1319729793_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nic wartego uwagi. W pomiarach wypadły praktycznie najgorzej. Wim wiem pomiary przecież nie grają...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Nic wartego uwagi. W pomiarach wypadły praktycznie najgorzej. Wim wiem pomiary przecież nie grają...

Ukryta Zawartość

Hehe może i masz racje daje spokój

Ukryta Zawartość

Jestem po odsłuchach płytki prototypu opartego na koncepcji z DP-510 (DP-400) z użyciem 4x PCM1791. Płytkę starałem się wykonać ręczna metodą mniej więcej jak w orginale.

Brzmi to bardzo obiecująco :-) Sumując kości jest różnica w brzmieniu.

Otóż przy wszystkich czterech kościach PCM, brzmienie jest bardzo łagodne i przyjemne, jednak zatracana jest rozdzielczość dźwięków, dźwięki się jakby wręcz sklejają. Dotyczy to głównie wysokich tonów.

Przy dwóch kościach jak i przy jednej brzmienie jest lepsze. (Jednak sądze, że musiała by być nieco dostosowana aplikacja filtrów)

Najczyściej jest przy jednej kości, jednak zbyt ostro i bez tak dobrze kontrlolownego basu.

Bezapelacyjnie najlepjej wyszła aplikacja na dwóch kościach PCM.

Choć to nie dziwi, jak wspomniałem PCB oraz elementy oprłem jak w DP-400.

Accu wie co robi.

Wiem przynajmniej, że wykonanie płytki bazującej na DP-400 na dwie kostki jest najlepszym tu rozwiązaniem, lecz z przerobionym zasilaniem pod te kości jak w wyższej gradacjiCD może być naprawdę interesujace.

Do tego dajmy odbiornik na WM8804 i jest kompletny DAC, jaki DAC...

Przy większej ilosci pcmek by trzeba jednak dostosować układ, inne PCB, bo brzmi to po prostu mdło.

Są jakieś postępy?

jakby DAC obrabiał 24/192 i był na elementach przewlekanych byłbym zainteresowany.

Myślę o serwerze muzycznym i tam byłby jak znalazł

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Ja mam materiały, zrysowany z orginału schemat oraz rozrysowana płytka, co i jak.

Tomek0104 podjął się odwzorowania PCB podobnie jak w DP-400. Dajmy mu czas na to.

Kondensatory będą, ale w torze sygnału analogowego jako przewlekane. Raster 5mm pod sprawdzone Wimy fkp.

I choć sam przetwornik będzie niemal idealnie zaplikowany jak w Acuu :-), Nie będzie to żaden klon. Mało tego, będzie to wersja ulepszona z dodatkami, moja już w tym głowa.

Odbiornik bezapelacyjne WM8804, ale osobne stabilizacje zaczerpnięte z DP-510, lecz jeszcze porozdzielane zasilanie pod prawy i lewy kanał PCMów plus prestabilizacje. Wszystko nie naruszając aplikacji z CD. Podwójna stabilizacja do zailania analogówki. Lepsze odsprzeganie cyfry, Bo i tak szokujące jest, że ten CD gra tak dobrze na naprawde kiepskim zasilaniu.

Ja mam materiały, zrysowany z orginału schemat oraz rozrysowana płytka, co i jak.

Tomek0104 podjął się odwzorowania PCB podobnie jak w DP-400. Dajmy mu czas na to.

Kondensatory będą, ale w torze sygnału analogowego jako przewlekane. Raster 5mm pod sprawdzone Wimy fkp.

I choć sam przetwornik będzie niemal idealnie zaplikowany jak w Acuu :-), Nie będzie to żaden klon. Mało tego, będzie to wersja ulepszona z dodatkami, moja już w tym głowa.

Odbiornik bezapelacyjne WM8804, ale osobne stabilizacje zaczerpnięte z DP-510, lecz jeszcze porozdzielane zasilanie pod prawy i lewy kanał PCMów plus prestabilizacje. Wszystko nie naruszając aplikacji z CD. Podwójna stabilizacja do zailania analogówki. Lepsze odsprzeganie cyfry, Bo i tak szokujące jest, że ten CD gra tak dobrze na naprawde kiepskim zasilaniu.

Skoro PCB "sie robi" to może wcześniej pomyśleć o skompletowaniu tych trudniej dostępnych elementów?

Jakie zasilacze planujesz? Płytkę cyfry wypadałoby chyba nieco przerobić, tak aby shunt-regulatory dało się montować najlepiej tuż przy nóżkach cyfrowych scalaków. To chyba najlepsze rozwiązanie regulacyjne dla "cyfry" chyba...

jurek

Pośpiech wskazany przy innych rzeczach...

Dopóki nie powstanie PCB, nie ma sensu robić listy na elementy. Gdy pojawi się finalny projekt PCB, można pomyśleć o liście na wszystkie potrzebne elementy, aby zainteresowani przetwornikiem mieli już gotowe kity. Przypominam że jeszcze i tak minie miesiąc jak nie więcej, zanim utworzy się równolele lista na PCB i fabryka wykona dane płytki.

barmanekm

Zgadza się, czym bliżej staby układu zasilania tym lepjej. Jednak jak już mówiłem nie będę ingerował zbytnio w gotowy układ.

Shunt reguratory nie sprawdzają się zabardzo, z tego co zaobserwowałem przy układach bardzo szybkich. O takim jakby impulsowym pobieraniu zasilania jakie prezentują PCMy. Tu musi być zwykły scalony, stabilizaotr o szybkiej reakcji ze sprzężeniem.

Shunty ze względu na naprawdę dobre tłumienie zakłócenia można tez dać, ale jako prestabilizator.

Zasilanie już jest opracowane.

Shunty dałem już na zasilaniu układów wyjścia-prądowych PCMów. Bo tu każdy ma osobne dla danego kanału. Sądze że lokalnie można umieścić takie układziki od spodu przy obydwu scalakach. A u góry przy wylewce obok PCMów będą wystawać tylko małe trzynóżkowe uładziki w TO-92. Wszytko staram się przemyśleć pod kilkoma względami.

Myśle tu no prostych i skutecznych TL431. Może nie są mistrzem w tłumieniu zakłóceń, ale bardzo szybko reaguja na zmiane poboru prądu. A przed nimi bedzie jeszcze typowa prestabilizacja zasilania.

Tak, weź pod uwagę szybkość reakcji. Dobre shunty (pokroju np. salasa) dałyby sobie radę i w cyfrze, tyle że by się nie zmieściły przy samych nóżkach;-). Widziałem jeszcze redulator co trzymał impedancje wyjściowa bliską 0 nawet dla ponad 20MHz, nie mogę niestety odnaleźć teraz schematu...

Są takie, nie twierdze, że nie. Sam nawet używam takiego.

Ale tutaj to ma być proste, maksymalnie małe, nienaruszające rozmieszczenia elementów. I najważnejsze, że już sprawdzone w tej aplikacji, poparte odsłuchem na prototypie.

(Swoją drogą rodzina i koledzy już mnie mają dość, że jak tylko jestem w domu wyłączam się z otoczenia i siedzę calutki czas w płytkach :-) )

Ja nie robie nic na pałe. Bo sam wiesz, że jest obecnie wiele pieknie wyglądających układów i te rozbudowane i proste.

Nie mówie tylko o fabrycznych konstrukcjach, ale i o różnych kitach. Tylko tyle, bo gra to byle jak.

Widziałem jeszcze redulator co trzymał impedancje wyjściowa bliską 0 nawet dla ponad 20MHz, nie mogę niestety odnaleźć teraz schematu...

Strasznie ciekawi mnie jaki bo regulator. W praktyce w tym zakresie częstotliwości będą grały rolę kondensatory odprzęgające bo nie należy zapominać że 1mm ścieżki to ok 1nH co daje przy realistycznej odległości 5mm impedancję ścieżki 0.3Ohm@10Mhz, więc odprzęgający ceramik jak najbliżej IC to mus- jak ktoś by budował sobie referencję dla siebie, bo wykonanie padów pod te kondensatory wyklucza inne to polecam X2Y ceramiki na odprzęganie cyfry i SMD NP0 /ewentualnie PPS 100n na piny analogowe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.