Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy DAC zasilany z USB do ok. 500 zł?

SZROT

Który DAC zasilany z USB do ok. 500 zł?  

130 użytkowników zagłosowało

1. 1. Najtanszy i jednoczesnie najlepszy?

• ESI Audiotrak Dr. Dac Nano [300 zl]
      3
    • NuForce uDAC-2 [450 zl]
      27
    • E-mu 0204 [500 zl]
      10
    • Fiio E7 [300 zl]
      11
    • Sond Blaster X-Fi HD [350 zl]
      3
    • Sound Blaster X-Fi 5.1 Surround [250 zl]
      0
    • uNostromo USB [350 zl]
      12
    • Fiio D3 [150 zl]
      11
    • ESI Maya 44 USB [300 zl]
      2
    • Audinst HUD-mx1 [550 zl]
      26
    • E-mu 0202 [400 zł]
      5
    • Asus Xonar U1 [200 zl]
      5
    • Audiotrak Maya U5
      15

Rekomendowane odpowiedzi

polecam nostromo 3

zasilany z usb?

Audiotrack maya u5 w swojej cenie (220zł) podobno nie ma sobie równych.

Prosze, juz jest mozliwosc zaglosowania, choc nie podalem oficjalnej ceny, bo ten akurat swiezy na rynku DAC, jest u nas troche trudno dostepny niestety.

Nietrudno się domyślić, że w ankiecie wygra najbardziej popularny, a nie najlepszy.

W swoich opiniach powołujcie się na jakieś rzeczowe argumenty typu własne porównania, odniesienia do innych klocków, bardzo wiarygodne opinie. Teksty typu "słyszałem że xx jest nie do pobicia", albo "polecam xxx" brzmią nieciekawie i mało wiarygodnie.

Nietrudno się domyślić, że w ankiecie wygra najbardziej popularny, a nie najlepszy.

W swoich opiniach powołujcie się na jakieś rzeczowe argumenty typu własne porównania, odniesienia do innych klocków, bardzo wiarygodne opinie. Teksty typu "słyszałem że xx jest nie do pobicia", albo "polecam xxx" brzmią nieciekawie i mało wiarygodnie.

Coz, popularnosc w kazdym razie cos nam juz mowi o stosunku jakosci do ceny...

Coz, popularnosc w kazdym razie cos nam juz mowi o stosunku jakosci do ceny...

Mylisz się.

Audinst HUD-mx1 na pewno oceniam wyżej niż zamulającego uDAC2.

Wg mnie uDac nie zamula ale za to sieje górą strasznie. Audinst z kolei nie jest zasilany z USB.

Ja polecam E7 bo to ciepłe i ogolnie swietne granie za grosze... a o to przeciez chodzi zeby bylo przyjemnie!

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Audinst z kolei nie jest zasilany z USB.

Mylisz się!

Ja polecam E7 bo to ciepłe i ogolnie swietne granie za grosze... a o to przeciez chodzi zeby bylo przyjemnie!

Zaglosuj na E7 :)

Może to nie do końca DAC ale wygląda najbardziej obiecująco MUSIC STREAMER II (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Niestety powyżej zakładanego budżetu :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mylisz się!

Zaglosuj na E7 :)

No dobra. Niby tez dziala z samego USB ale wiedząc ze producent pisze to co pisze w manualu zdecydowalbys sie na odpiecie zasilacza skoro miewa niedostatki energii z USB?

A głosowac nie bede bo jak widze wyniki to sobie mysle ze tylko sklepikarze siedza wklepują :) Dla mnie uDac jest do słuchawek strasznie zamulonych na górze. Z pozostałymi nie wyobrażam sobie przyjemnych odsłuchów.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

No dobra. Niby tez dziala z samego USB ale wiedząc ze producent pisze to co pisze w manualu zdecydowalbys sie na odpiecie zasilacza skoro miewa niedostatki energii z USB?

A głosowac nie bede bo jak widze wyniki to sobie mysle ze tylko sklepikarze siedza wklepują :) Dla mnie uDac jest do słuchawek strasznie zamulonych na górze. Z pozostałymi nie wyobrażam sobie przyjemnych odsłuchów.

ja troszkę mam inne zdanie, udac2 jest wykonturowany na krańcach ale nie jest skrzeczący czy piszczący jak w tej cenie daję bardzo dobre dynamiczne brzmienie bez ostrości, scena płaska bez dalszych planów ale to raczej normalne w tym poziomie cenowy, porównywałem do do vdaca i vdac ma ciut większą kulturę grania ale ma słabszy bas i gra mniej dynamicznie,, mówię o dacu, co do dziurki udaca ja słucham na nim akg k26p i można długo słuchać bez zmęczenia nadmiernego ,

Focal + Naim

Wg mnie uDac nie zamula ale za to sieje górą strasznie.

Wg mnie na pewno nie sieje górą, i Icon HDP i Fiio E7 które porównywałem bezpośrednio z nim mają ją zdecydowanie lepiej rozciągnięte. uDac skraje pasma ma raczej wycofane, gra ocieploną średnicą, z górką na basie co niektórzy interpretują jako świetną dynamikę. Do tego mocno ograniczona stereofonia, wreszcie beznadziejny potencjometr.

Powyższe piszę o wyjściu RCA bo wyjścia słuchawkowego nie sprawdzałem, nie traktuję na serio wzmacniacza słuchawkowego zasilanego z USB :)

Tak, potencjometr ma beznadziejny. Takich różnić głśności przy cichym słuchaniu nie słyszałem nigdzie przedtem. Wg mnie i wielu wpisów w nie-polskich forach uDac zdecydowanie ma wypchniętą do przodu górę przez co jest urządzeniem jasnym z podbitym basem. Góra nie jest ostra rzeczywiście ale bardzo nachalna przez to że jest jej bardzo dużo. Mimo, że E7 ma mniejszą scenę gra znacznie przyjemniej i można go słuchać godzinami. Niech każdy zrobi z tą wiedzą co chce :)

.

Może wyjście słuchawkowe w uDac gra inaczej niż wyjście liniowe? Bo ja wypchniętej góry nie pamięta.

Co więcej, wydaje mi się, że E7 to jest bardzo dobry DAC z bardzo słabym wzmacniaczem, z wyjścia liniowego E7 nie miał mniejszej sceny niż uDac, wręcz odwrotnie, to ten drugi ograniczał przestrzeń. Ale głowy nie dam, bo słuchałem tylko przez chwilę.

Może zatem dokupienie do niego Foruma 608 byłoby niedrogim i dobrym wyjściem... hmm.. dzięki za sugestię ;)

.

Tutaj ciekawy artykuł o uDac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może wyjście słuchawkowe w uDac gra inaczej niż wyjście liniowe? Bo ja wypchniętej góry nie pamięta.

Co więcej, wydaje mi się, że E7 to jest bardzo dobry DAC z bardzo słabym wzmacniaczem, z wyjścia liniowego E7 nie miał mniejszej sceny niż uDac, wręcz odwrotnie, to ten drugi ograniczał przestrzeń. Ale głowy nie dam, bo słuchałem tylko przez chwilę.

ja też nie słyszę nachalnej wypchniętej góry jest lekko podkreślona ale nie ostra, podbicie basu wyższego zgodzę się, scena bez głębi też zgodzę się,

ale ma jakościowo brzmienie nie męczące, średnica nawet lekko schowana w porównaniu do vdaca ma zupełnie odwrotnie wykonturowane pasmo

Focal + Naim

Zastanawia mnie tylko dlaczego akurat wielu osobą zależy na USB? Przecież to najlepszy sposób na zbieranie wszelkich śmieci z komputera i wprowadzanie ich do sygnału audio :)

Stary... Jesli kupisz uDaca2 zamiast Adunsta to będzie niezła głupota.

.

A moze uda mi sie wypozyczyc oba do odsluchu bo skoro twierdzisz ze jest miedzy nimi az taka konkretna roznica to decyzja powinna byc latwa :)))

Niedlugo pojawi sie ciekawa propozycja w tym temacie - Fiio E10 za bardzo przystepna cene 300 zł. Ciekawe jaki poziom jakosci bedzie reprezentowal w stosunku do np. czesto chwalonego w sekcji DAC Fiio E7.

Jak w tych DAC jest z trzymaniem balansu? Chyba mają zwykłe analogowe potencjometry - z takimi nie raz miałem problemy przy mocnym ściszeniu (SM PRO AUDIO ADDA 192S, E-MU 0404 USB, czy choćby DAC wbudowany EDIROL MA-20D).

Fiio E10 jest na poziomie uDAC2, z tym ze ma bardziej wyrownane pasmo ( takie sa opinie na forach zagranicznych ) Na szczescie ma niewiele wspolnego z Fiio e7 , ktore wg mnie gra dosc kiepsko, dlatego moze byc dobra propozycja i alternatywa dla uDACa 2.

uDAC nie jest wart swojej ceny. Porównywałem bezpośrednio uDAC, Maya U5 oraz Audinsta

U5 ma szerszą scenę, Audinst ma bardziej wycofaną średnicę, minimalnie lepsze wysokie.

NuForce jest zbyt basowy, ciemny, nie ma takiego czystego dźwięku.

Audinst bez modyfikacji to ta sama klasa co U5 jak dla mnie.

ten fiio e10 jest ciekawy, kolega ma e9 i bardzo sobie chwali wręcz zachwycony jest po przesiadce z laptopowego wyjścia słuchawkowego

Tak, w tej cenie (300 zł) to moze byc jedna z lepszych propozycji na rynku, ale bardziej chodzilo mi tu o DAC niz wzmacniacz sluchawkowy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.