Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy DAC zasilany z USB do ok. 500 zł?

SZROT

Który DAC zasilany z USB do ok. 500 zł?  

130 użytkowników zagłosowało

1. 1. Najtanszy i jednoczesnie najlepszy?

• ESI Audiotrak Dr. Dac Nano [300 zl]
      3
    • NuForce uDAC-2 [450 zl]
      27
    • E-mu 0204 [500 zl]
      10
    • Fiio E7 [300 zl]
      11
    • Sond Blaster X-Fi HD [350 zl]
      3
    • Sound Blaster X-Fi 5.1 Surround [250 zl]
      0
    • uNostromo USB [350 zl]
      12
    • Fiio D3 [150 zl]
      11
    • ESI Maya 44 USB [300 zl]
      2
    • Audinst HUD-mx1 [550 zl]
      26
    • E-mu 0202 [400 zł]
      5
    • Asus Xonar U1 [200 zl]
      5
    • Audiotrak Maya U5
      15

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszedł dzisiaj do mnie Audinst, po 8 godzinach ciągłego grania i testowania na CALach i Beyerdynamicach DT150 uważam, że jest zupełnie nie warty wydanych pieniędzy. Różnica pomiędzy nim a zintegrowaną kartą Realtek ALC882 jest taka, że Audinst gra tyci-tyci jaśniej oraz szybciej (na granicy percepcji). A jeśli chodzi o zróżnicowanie barw, jakieś faktury czy brzmienie talerzy perkusyjnych to powiedziałbym nawet, że Realtek radzi sobie z tym lepiej niż Audinst. Sytuacja nieco się odwraca przy gęstych plikach, ale nadal są to zmiany absolutnie nie warte wydania 600 zł. Jedyna nadzieja, że się wygrzeje, niby po 50 godzinach zyskuje optymalne parametry, ale jak znam życie nic się nie zmieni.

Mało tego- aby odtwarzać z normalną głośnością przez Realteka muszę mieć systemową głośność ściszoną do 15%, podczas gdy Audinst jedzie bit perfect.

I bądź tu mądry. Byłem już prawie pewny że wezmę udac'a ale po przeczytaniu skrajnych opinii nie mam zdania. Jedyne zgodne stwierdzenia co do niego, to że ma lekką górkę na basie i że gra mniej "krystalicznie", co mi akurat nie przeszkadza. Dalej każdy pisze co innego, jedni że ma wyeksponowaną średnicę, inni że wycofaną; góra pasma to samo. Jedni piszą że zamula , inni że stawia na żywioł.

Może Audinst? Ale tu też podobnie, jednym wyostrza górę, a innym nie.

muria - dziwne, ja mam na płycie gł. Realtek ALC888, który tragedią nie jest i zarówno dac usb wbudowany w monitorki studiodock 3i, jak i chiński dac TDA1543 DIR9001 grały zdecydowanie w każdym aspekcie lepiej.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

skoro te dacki do 600zł grają podobnie jak zintegrowane chipy w laptopie jak tu ktoś zasugerował wcześniej to jaki sens ich kupywać?

nie lepiej audigy2 zs notebook

Czyli potwierdza się że z g... bata nie ukręcisz i DAC do 500 PLN to SZROT.

Za niewiele więcej "oddaję" mojego DPA Little Big Three + przetwornik USB->COAX. Myślisz, że znajdą się chętni? :>

muria - dziwne, ja mam na płycie gł. Realtek ALC888, który tragedią nie jest i zarówno dac usb wbudowany w monitorki studiodock 3i, jak i chiński dac TDA1543 DIR9001 grały zdecydowanie w każdym aspekcie lepiej.

Pewnie zależy to również od samej płyty głównej i zasilacza w komputerze. Po około 65 godzinach gry mogę powiedzieć, że na plus zmieniło się w Audinst to, że wzmacniacz słuchawkowy "przyspieszył" jeszcze i teraz zawsze lepiej kontroluje słuchawki niż zintegrowany Realtek. Reszta bez zmian, Audinst gra jaśniej niż Realtek, przez co czasami zdaje się lepiej separować instrumenty i czasami mieć dokładniejszą górę, ale nie raz jest dokładnie na odwrót (zależnie od płyt). A przypominam, że Realtek ma nierówną walkę- nie dość, że leci przez beznadziejny przedłużacz z CALi, to jeszcze mam głośność w kompie na 15%.

Audinst zostaje dla ojca, który nie ma wysokich wymagań, a sporo słucha z laptopa, gdzie dźwięk jest już zauważalnie gorszy.

Kupiłem w końcu Audinsta i jestem zachwycony. Juz po 20 sekundach grania wiedziałem że to jest to. Nie spodziewałem się że dźwięk będzie tak dobry. Wszystko jest o niebo lepsze niż w tym tda, żywioł, miękkość, swoboda, bas, pojawiły się dalsze plany, w reszcie - emocje. Jest to pierwszy mój sprzęt w życiu o którym mogę powiedzieć że gra "analogowo" , "ciepło". Po paru godzinach słuchania powiedziałbym że ten dac ma charakter wokalno-gitarowy. Zdaję sobie sprawę że zachwyty wynikają z tego że nie słyszałem niczego lepszego więc weźcie poprawkę na moje uwagi.

Dobrze że nie kupiłem udac'a, kiepski pewnie nie jest, ale za dużo wokół niego kontrowersji.

muria - słucham Audinsta na monitorach i wyjściu rca. Tutaj na forum parę razy padło że wyjście słuchawkowe w tym dac'u nie jest najwyższych lotów (chociaż i tak powinno być dużo lepsze od tego na płycie gł.). A ingerencja peceta i windowsa w jakość informacji o dźwięku na wyjściu usb to jest chyba ciągle wielka niewiadoma.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

I to, że DAC za 500-600 zł to niewiadoma :)

No nie taka do konca niewiadoma, bo jak widac dwa modele sa szczegolnie mocno wyrozniane na tle innych w tym przedziale cenowym.

A co sadzicie o najtanszym przedstawicielu - Fiio D3? Podobno calkiem niezly nawet w oderwaniu od niespotykanie niskiej ceny - 150 zl?

no nie wiem ale ja bym wybrał audiotrak prodigy cube z tych dwu

A czy on nie jest troche trudny do dostania u nas?

trudny trudny, ale trzeba będzie jakoś go wychaczyć bo podejrzewam że będzie dużo lepszy od tanich DAC ków

trudny trudny, ale trzeba będzie jakoś go wychaczyć bo podejrzewam że będzie dużo lepszy od tanich DAC ków

wydaje mi sie ze to jednak bedzie poziom Audinsta...

• 2 tygodnie później...

A dlaczego nie brałeś dac-a zero pod uwagę.

Ja kiedyś stałem przed wyborem dac-a za małe pieniądze i trafiło na zero. Nie latasz z dodatkowymi zasilaczami, dobry wzmacniacz słuchawkowy.

A i najważniejsze zero ma AD1852 a Beresford PCM1716. Dodatkowo w środku jest dużo miejsca przez co jest wygodny do grzebania.

Jest tylko mały szkopuł, że trzeba importować ponieważ na allegro czasami się pojawia a jak już to każdy się ceni.

A zasilanie z usb to chyba żarcik.

Może mieć nawet super kosmiczną kość. Przy tym poziomie cenowym jej aplikacja i tak wyprodukuje SZROT. No ale są tacy co nic innego nie słyszeli i im może odpowiadać. Teraz na forum takich jest najwięcej.

Może mieć nawet super kosmiczną kość. Przy tym poziomie cenowym jej aplikacja i tak wyprodukuje SZROT. No ale są tacy co nic innego nie słyszeli i im może odpowiadać. Teraz na forum takich jest najwięcej.

To nie jest temat w stylu jaki dac jest według nas warty uwagi i jakie słyszeliśmy.

To nie jest temat w stylu jaki dac jest według nas warty uwagi i jakie słyszeliśmy.

Wiem jaki to temat i co w nim chodzi. Nadmieniam tylko że kość może być kosmiczna ale dźwięk będzie do d...

Wiem jaki to temat i co w nim chodzi. Nadmieniam tylko że kość może być kosmiczna ale dźwięk będzie do d...

Wcześniejsza moja wiadomością do tej części wypowiedzi, którą tu powielasz na pewno się nie odnosi. Tu jest temat dla dac-ów za około 500zł a nie takich, których według tego co napisałeś większość na tym forum nawet nie słyszała.

Dodatkowo nie ma najmniejszego sensu aby tu wypisywać, że są droższe i leprze dac-i, chyba wszyscy o tym wiedzą lecz z różnych powodów takich nie szukają i trzeba to uszanować a jak się potrafi to podpowiedzieć aby pomóc w wyborze.

• 4 tygodnie później...

Wczoraj przyszedł do mnie Audiotrak Prodigy Cube.

99$, przesyłka gratis ( i to wybitnie szybka - towar miałem 3 dni po powiadomienie z ebay'a że Gyrocom wysłał z Korei - łącznie 6 dni od wpłaty, mimo, że 1. stycznia był po drodze ! ).

Pierwsze wrażenie: super!

Napiszę więcej za jakis czas, ale wydaje się to być porządny sprzęt choć boli trochę, że użyli WM8776 zamiast 8740.

• 3 tygodnie później...

Tak się szczęśliwie składa, że od jakiś kilku dobrych miesięcy słucham muzyki przez Prodigy Cube, nie wiedziałem nawet, że to jakaś nowość i dziwiłem się dlaczego w Polskim internecie nie ma o nim ani słowa. ;)

O brzmieniu ciężko mi się wypowiadać, bo nie miałem porównania z innymi, kupiłem go w ciemno. Teraz jest po wymianie op-ampów, na jakie - to musiałbym sprawdzić.

Jeśli są chętni to postaram się rozpisać trochę bardziej jak będę miał więcej czasu?

Tak się szczęśliwie składa, że od jakiś kilku dobrych miesięcy słucham muzyki przez Prodigy Cube, nie wiedziałem nawet, że to jakaś nowość i dziwiłem się dlaczego w Polskim internecie nie ma o nim ani słowa. ;)

O brzmieniu ciężko mi się wypowiadać, bo nie miałem porównania z innymi, kupiłem go w ciemno. Teraz jest po wymianie op-ampów, na jakie - to musiałbym sprawdzić.

Jeśli są chętni to postaram się rozpisać trochę bardziej jak będę miał więcej czasu?

No to jednego chętnego już masz ;)

Less is More

Fiio E10 sprawdzałem z różnymi słuchawkami. Dj'skimi, studyjnymi i multi BA IEM i było za każdym razem bardzo dobrze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dobry i dogłębny test na wysokiej klasy sprzęcie.

W tej cenie nie słyszałem niczego lepszego. Podobał mi się znacznie bardziej niż uDAC2, ale jeszcze nie miałem przyjemności z Maya U5. (uważam że do 12" laptopa jest już a wielka)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zatem, Audiotrak Prodigy Cube, u mnie działa dobrze pod Win XP, próbowałem różnych eksperymentów pod Vistą i Win 7 ale nie zadziałał. Spróbuję jeszcze poszukać nowszych sterowników, może się uda - jak tak to dam znać bo zależy mi na tym żeby działał też po tym jak przesiądę się na nowszego kompa...

Poza tym - Op-amp wymieniony z Burr-Brown OPA213 na National Semiconductor 49720NA (w całym DAC'u jest jeden wzmacniacz operacyjny)

Słuchawki to obecnie Zenki HD380pro.

Gra to obecnie całkiem przyjemnie, mam mało osłuchane uszy więc z góry proszę o wyrozumiałość:

- niskie tony takie jak trzeba - tam gdzie powinny być głębokie i mięsiste takie właśnie są a gdzie trzeba są szybkie i dobrze kontrolowane;

- średnica - przyjemna, wokale brzmią dobrze, nie giną w tle, gitarowe hałasy także są czyste

- wysokie - ostre, czasem potrafią ukłuć w ucho, ale mnie zależało właśnie na takim brzmieniu

• 1 rok później...

porównywał ktoś z Was HiFiMana 101 (cana ok 199zł) do któregoś z wyżej wymienianych DACów? Intersuje mnie brzmienie, szczególnie jakość tonów niskich, stosunek ceny/jakości. On jest na przetwornikach Burr-brown PCM2702, 16bit/48kHZ

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.