Skocz do zawartości
IGNORED

CZY z CD można zrobić DAC ?

skrzypek2000

Rekomendowane odpowiedzi

W odtwarzaczu CD padł mi laser a nowy to koszt ok 300 euro.. Odtwarzacz ma wyjćie Digital .. Czy jest możliwość odłączyć od gniazda cyfrowe wyjście a podłączyć jakieś inne 2 kabelki żeby zmienić to na wejśćie i zrobić z niego DACa i podłączyć dowolny CD jako transport??? Czy to kwestia tylko znalezienia odpowiednich kabelków czy też ingerencja w elektronikę ???? Dziękuję z góry za pomoc...

Dodaje link ze schematem.....Tylko u mnie wyjście Digital out to jest jedno tylko gnazdo takie zwykłe pod interkonekt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dodaje jeszcze link ze zdjęciem płytki ze schematem z której wychodzi Digital out.....Ja niestety nie znam się na tym :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/87900-czy-z-cd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-dac/

W odtwarzaczu CD padł mi laser a nowy to koszt ok 300 euro.. Odtwarzacz ma wyjćie Digital .. Czy jest możliwość odłączyć od gniazda cyfrowe wyjście a podłączyć jakieś inne 2 kabelki żeby zmienić to na wejśćie i zrobić z niego DACa i podłączyć dowolny CD jako transport??? Czy to kwestia tylko znalezienia odpowiednich kabelków czy też ingerencja w elektronikę ???? Dziękuję z góry za pomoc...

Dodaje link ze schematem.....Tylko u mnie wyjście Digital out to jest jedno tylko gnazdo takie zwykłe pod interkonekt

Ukryta Zawartość

Dodaje jeszcze link ze zdjęciem płytki ze schematem z której wychodzi Digital out.....Ja niestety nie znam się na tym :)

Ukryta Zawartość

laser do cdpro2 jest sporo tańszy to cały napęd kosztuje 300eur a nawet mniej.

podłączasz pod wejście s/pdif dowolny napęd z takim wyjściem i gra. Ja jednak pofatygowałbym sie reanimować cdpro2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wszystko high-end co się świeci......

Trzeba wykonać odpowiedni interfejs na układzie odbiornika SPDIF (CS8414, STA120, DIR9001, WM8804). Patrz np. wątek Digital-In w HD 750 - z takiego DACa obecnie również z powodzeniem korzystam.

Teoretycznie można próbować też podać (np. koncentrykiem) z transportu sygnał EFM (ze składową stałą) na dekoder w docelowym odtwarzaczu (być może przesyłając w którąś stronę sygnał MCK bo może być potrzebny do synchronizacji), ale nie próbowałem jeszcze tego sposobu, który byłby praktycznie beznakładowy.

Moim zdaniem Areg ma rację, ratować CDpro2 bo to dużo mniejszy koszt niż wymiana całego mechanizmu. Ponadto wklejałem Ci już opisy jak to wymienić, trzeba tylko rozbebeszyć napęd i dopasować laser.

Ten CD ma sygnał analogowy pobrany z napędu?

Jeżeli tak, to chyba nie ma co się bawić w zamianę na DAC, bo to nic ciekawego.

Dziękuję za odpowiedzi...Rozumiem że DAC-a nie ma sensu z tego robić...A jeżeli chodzi o CD PRO 2 to z tego co zostało stwierdzone to raczej laser jest dobry....Padło serwo lub zasilanie....Tak stwierdził Pan który to oglądał...Czasem przy starcie płyta zaczyna kręcić w drugą stronę i staje...Czasem próbuje kręcić raz w prawo raz w lewo....,Pochodzi kilka sekund i staje.....Jeśli uda się zlokalizować problem to oczywiście będę naprawiał... Jeśli jeszcze ktoś ma pomysł co to może być to to proszę o wpis i dziękuję

Dziękuję za odpowiedzi...Rozumiem że DAC-a nie ma sensu z tego robić...A jeżeli chodzi o CD PRO 2 to z tego co zostało stwierdzone to raczej laser jest dobry....Padło serwo lub zasilanie....Tak stwierdził Pan który to oglądał...Czasem przy starcie płyta zaczyna kręcić w drugą stronę i staje...Czasem próbuje kręcić raz w prawo raz w lewo....,Pochodzi kilka sekund i staje.....Jeśli uda się zlokalizować problem to oczywiście będę naprawiał... Jeśli jeszcze ktoś ma pomysł co to może być to to proszę o wpis i dziękuję

Przy uszkodzonym laserze też mogą występować takie objawy. Układy do philipsa, jak co raczej też można kupić, znajdź odpowiednią osobę, która zdeklaruje się to naprawić i przestań mnożyć tematy o tym samym. Powodzenia! ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.