Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam rDAC vs Hegel HD2

georing

Rekomendowane odpowiedzi

Posluchaj najpierw, ja go chwalilem dlucho zanim pojawil sie na Polskim rynku. Ja na cene jest naprawde dobry. Apropos, a ile kosztuje kosci do DACow za powiedzmy kilkadziesiat tysiecy pln? No wlasnie....

Kości pcm1704u-k kosztują 2 x 30euro netto + filtr cyfrowy:)

Nie kupilem, mysle zreszta, ze najperw kupie gramofonik. Kupilem na przeczekanie HD2 poniewaz fajnie zagral z lampa, niemniej HD2 z tranzystorem mi sie nie podobal, nie dla mnie takie brzmienie.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Trzeba by zapytać redaktora Pacułę. On zna świetnie i rDaca oraz produkty firmy Hegel.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Nie kupilem, mysle zreszta, ze najperw kupie gramofonik. Kupilem na przeczekanie HD2 poniewaz fajnie zagral z lampa, niemniej HD2 z tranzystorem mi sie nie podobal, nie dla mnie takie brzmienie.

Z tego co widzę, to nie zachęcamy kolegi do ani jednego DACA, trzeba jednak pamiętać, że każdy ma inaczej "punkt adaptacyjny" umiejscowiony. Na szczęście jest łatwo dostępny i kolega nie będzie miał problemów z odsłuchem.

A Wojtek jaką lamę posiadasz lub zamierzasz kupić?

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Opinie branżystów cenne i wątpliwe. Ludzie posiadający cenną wiedzę ale czasem muszą ją wykorzystać intencjonalnie...:) Stary przykład z podręczników marketingu. Przychodzi klient kupić telewizor i pyta sprzedawcę który jest najlepszy... Zazwyczaj najjaśniej świeci ten którego producent aktualnie organizuje najlepszą nagrodę za sprzedaż miesiąca dla sprzedawców... Odwieczne prawo natury. Jednak muszę przyznać, że odczucia kolegi Elberoth'a odnośnie rDACA w pełni się pokryły z moimi doświadczeniami.

Żeby trochę ostudzić atmosferę powrócę do głównego problemu. Dzisiaj podzwoniłem trochę po sklepach i jest możliwe wypożyczenie urządzenia ale jeśli jakieś zdecyduje się później kupić w sklepie, a niestety HD2 nie maja na stanie. Dlatego też nic z tego. Jutro poszukam innych sklepów. Czytając ten temat trudno znaleźć rozwiązanie mojej sytuacji, szczerze powiem, że bardziej skłaniam się ku produktowi Arcama. Może dlatego, że kiedy o nim poczytałem bardzo chciałem, go mieć. Hegla się boje, boje ponieważ taka mała skrzynka tylko z jednym wejściem źle działa na moje rozumienie elektroniki.

hd2 mała skrzynka a zbiera dobre recki wszędzie obecnie na zagranicznych forach i w prasie coś w tym jest

Ukryta Zawartość

a w sumie jest tylko pół roku na rynku,

u nas na forum kto go słuchał też wyraża dobre opinie, testowali też go w listoadowym AV i też bardzo się podobał!

recka z forum też można między wierszami poczytać rdac vs hd2

Ukryta Zawartość

natomiast nawet tu na forum nad rdaciem różne można poczytać opinie,

jest to udany dac ale tylko po usb, wymiana zasilacza etc można oczywiście

myślę że bezpośrednia konfrontacja tych dwóch dopiero pozwoli coś dokładniej powiedzieć

z tego co wiadomo hegel ma niebywałą w tej cenie muzykalność i myślę że warto go posłuchać i samemu ocenić

jest to w sumie nowość u nas ale nie oznacza to że tylko marketing w tym maczał palce

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Prasa i recenzenci nie proznuja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prasa i recenzenci nie proznuja:

Ukryta Zawartość

angole bronią swoich vdaków i rdacow wiec to normalne,

niemiecka prasa na rowni oceniła rdaca i hd2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

u nas na forum są już głosy za brzmieniem hd2

więc .... trzeba posłuchać :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mam rDACA ze zwykłym zasilaniem. Ostatnio po przypadkowym teście z Creekiem Evo wypadł bardzo przeciętnie i nie spodziewałbym się po tym urządzeniu audiofilskich doznań. Góra i przestrzeń przeciętna. Gra jednak miło i dosyć ciepło. Kupiłem go niedawno za 1500 i mogę sprzedać za 1300 jak ktoś jest zainteresowany... bo nie widzę osobiście sensu w inwestowanie w niego.

Cała prawda o forumowej modzie na przetworniki.

mf odświeżył serie

Ukryta Zawartość

ciekawe jak by zagrał vdac z psu vs rdac w zasadzie podobna cena

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Cała prawda o forumowej modzie na przetworniki.

ja o rdacu już pisałem w wątku jemu poświęconym i lekka krytyka została bardzo negatywnie przyjęta - przecież to niemożliwe aby rdac grał źle skoro tak pięknie o nim piszą guru !!!

----------------------------------------------------

ja o rdacu już pisałem w wątku jemu poświęconym i lekka krytyka została bardzo negatywnie przyjęta - przecież to niemożliwe aby rdac grał źle skoro tak pięknie o nim piszą guru !!!

czyli co była lekka korbka nakręcona na rdaca?

Focal + Naim

Ja z dnia na dzień im więcej słucham HD2 tym bardziej jestem zadowolony, tylko że ja miałem wcześniej słabe źródło więc proszę nie brać mojej wypowiedzi na poważnie ;]

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

Hegla z Arcamem nie porównywałem, ale z DacMagic i kartą zewnętrzną M-Audio 410 na fire wire i Hegel został u mnie w domu:)

Mialem obydwa, uwazam, ze HD2 jest zdecydowanie lepszy od DacMagic. Inna sprawa DacMagic dostal 5 gwiazdek w WhatHifi;)

NIestety ale jak sie poczyta what hifi to sa mocno faworyzowane MA, B&W, QED, Chord, Naim, CA. Nie twierdze, ze te marki sa zle, ale nierzadko bylo mi dane sie z tym portalem nie zgodzic.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

czyli co była lekka korbka nakręcona na rdaca?

no wlasnie mnie tez to dziwi o co chodzi tym bardziej ze to przecietny przetwornik, moze ktos nakreca bo ma interes...

chwilowy brak działalności w audio.

a kto założył ten długi wątek o rdacu lub mocno podsycał ogień? :)

zyzio od początku stwierdził że "nie jest to żadna rewelka" :)

rdac jest dobry ale nie zjawiskowy :) jest uczciwie wyceniony

jednak mam przeczucie że hegel hd2 więcej muzykalności może pokazać

co już osoby tu osłuchane potwierdziły że jest naprawdę ciekawy brzmieniowo

teścik i rekomendacja :)

proszę doczytać się pewnego stwierdzenia vs rdac :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Mikson, kup wreszcie tego Hegla, bo aż przykro się czyta jak się męczysz. Tylko potem nie czytaj więcej żadnych recenzji i opinii, bo jeszcze natrafisz na jakaś negatywną (a na pewno się pojawi, bo zawsze tak jest że znajdzie się ktoś komu nie podpasuje) i znowu świat ci runie na głowę ... Zamiast się cieszyć dźwiękiem będziesz znowu szukał 'spisków' ... eeeeh.

PS. Jak What HiFi testował DacMagica, konkurencja w tym przedziale cenowym była znacznie mniejsza. Wątpię aby otrzymał tak wysoką ocenę gdyby był testowany obecnie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mikson, kup wreszcie tego Hegla, bo aż przykro się czyta jak się męczysz. Tylko potem nie czytaj więcej żadnych recenzji i opinii, bo jeszcze natrafisz na jakaś negatywną (a na pewno się pojawi, bo zawsze tak jest że znajdzie się ktoś komu nie podpasuje) i znowu świat ci runie na głowę ... Zamiast się cieszyć dźwiękiem będziesz znowu szukał 'spisków' ... eeeeh.

PS. Jak What HiFi testował DacMagica, konkurencja w tym przedziale cenowym była znacznie mniejsza. Wątpię aby otrzymał tak wysoką ocenę gdyby był testowany obecnie.

a co się tak pieklisz? kupie jak posłucham,, co taki wrażliwy? mam przypomnieć kto się podniecał rdaciem najbardziej na świecie i "rozdmuchał całą jego zjawiskowość" i upgrejty zasilaczy ? :) radac jest ciekawy w swojej cenie ale teraz zaczynają wychodzić jak widać ciekawsze brzmieniowo daci co zrobić :)

Focal + Naim

PS. Jak What HiFi testował DacMagica, konkurencja w tym przedziale cenowym była znacznie mniejsza. Wątpię aby otrzymał tak wysoką ocenę gdyby był testowany obe

Pewnie podobnie by bylo z rdackiem;)

Mikson - ja się nie pieklę tylko staram się ci pomóc. Bo jak widzę jak się miotasz po wszystkich watkach, to aż mi się ciebie szkoda robi. Normalnie, tak po ludzku.

Jeżeli chodzi o przywołanego przez ciebie rDACa. Napisałem szczerze to co myślę. rDACa kupiło kilkadziesiąt osób z forum, i większość zgodziła się z moją opinią. Zgodził się również Wojtak Pacuła i Filip Kulpa. I to zarówno jeżeli chodzi o samego rDACa jak i poprawę jaką wnosi zasilacz Teddy Pardo. Absolutnie nie mam się czego wstydzić i dzisiaj napisałbym dokładnie to samo.

A że wśród tych kilkudziesięciu osób znalazła się jedna czy dwie osoby którym się nie spodobał ? Cóż, życie. Jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził. Możesz wybrać najlepszy i najdroższy kompakt świata jaki ci wpadnie do głowy, dCS Puccini lub Accuphase, albo nie wiem - wzmacniacz Audio Note Ongaku - i zawsze, ale to zawsze znajdzie się pewna grupa osób, której ten dźwięk nie przypadnie do gustu. Ale żeby doszukiwać się w tym jakiś spisków, nakręcania sprzedaży i innych rzeczy ?

Dla mnie to tylko przykład braku osłuchania, syndromu oblężonej twierdzy i wyznawania teorii spiskowych.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

w przypadku próby napisania obiektywnych opinii osób które słuchały rdaca najlepiej zwalić na brak usłuchania i zasłonić się pacułą :)

trudno będzie pobić tak doskonały wynik sprzedaży zapewne : ) istotnie jest to najbardziej obiektywny wymiernik brzmienia :) zwłaszcza wśród forumowiczów którzy po tak gorącym wątku rdacowym długo nie wahali się go kupić :) jak branża coś mówi....

Focal + Naim

Prawda jest taka, że ostatnio wypuszczono multum DAC-ów i każda firma chce sprzedawać ;) Inna sprawa, że nie ma na rynku DAC-a ewidentnie skaszanionego i jeszcze od groma chińczyków jest i to nie słabych wcale ;-) Wprowadza to zamieszanie i chcąc nie chcąc rodzą się teorie spiskowe, mniej lub bardziej uzasadnione, ale to naturalna kolej rzeczy ;-)

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Dla mnie to tylko przykład braku osłuchania, syndromu oblężonej twierdzy i wyznawania teorii spiskowych.

Argumentacja wysokich lotów to raczej to nie jest. Może warto trochę zapału przeznaczanego na łopatologiczne promowanie zasilacza przeznaczyć na uszanowanie cudzych opinii.

Słyszałem rDACa tylko z zasilaniem liniowym na tranzystorach, więc nie wiem jak się prezentuje z fabrycznym, ale to było brzmienie co najmniej dobre. Równowaga tonalna, przestrzeń, szczegóły - wszystko OK. Nie nazwałbym tego ciepłym i miłym graniem, a raczej pójściem w stronę dokładności i realizmu. Sygnał szedł z "prażonej kukurydzy" kablem koncentrycznym, pliki bezstratne. Zresztą to nie pierwszy dla mnie przypadek, w którym zasilanie okazuje się jednym z kluczowych elementów DACa. Mam na myśli także konstrukcje zamknięte w jednej obudowie.

Ja byłem wczoraj z przetwornikiem i zasilaczem u znajomego, który posiada zestaw kina domowego Yamahy, na razie grający w stereo z kolumnami NS777 + forum608 i Sennki 598. Sprawdzaliśmy po coaxie i usb, zarówno ampli jak i wzmacniacz słuchawkowy. Brzmienie poprawione w każdym aspekcie (choć mozna się było spodziewać, w końcu doszedł klocek za 20% ceny zestawu), jeśli można było mieć jakiekolwiek wątpliwości to po załączeniu gęstych plików była już magia na całego. Ciekawym doświadczeniem było posłuchanie zmian wprowadzanych przez przetwornik w innym zestawie, porównanie wejść, itd. Dodał blasku do muzyki, rerwelacyjna średnica, po usb było momentami bardzo dużo basu (o dziwo), ale pomieszczenie nie oferuje zbyt dobrej akustyki. Okablowanie jeśli chodzi o zasilanie i rca to Sonus Oliva, wraz z zasilaczem dodają sporo do detaliczności nie tnąc po uszach, coax Profigolda, a USB sławna Audionova. Najgłądziej i najspokojniej wypadło po usb (nie można jednak powiedzieć o zamuleniu), mimo to zmiany były inaczej rozłożone niż u mnie, ale wiadomo, inny sprzęt.

Pozdrawiam :)

W jednym z testow HD2 pisano cos, ze jakosc HD2 bylaby jeszcze lepsza gdyby nie jakies wzmocnienie zastosowano w HD2 ktore jest potrzebne by mogl byc zasilany poprzez USB. Nie jestem techniczny, nie wiem dokladnie o co chodzi. Zdaje sie, ze bylo o tym w jednym z pierwszych testow tego dacka w Norwegii. Pewnie na stronie Hegla mozna sie doszukac tej recki jak ktos bardzo chce. Zmierzam do tego, ze moze ktos bardziej techniczny jest w stanie skonstruowac zewnetrzny zasilacz, ominac to wzmocnienie i dzwiek z HD2 bedzie jeszcze lepszy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.