Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam rDAC vs Hegel HD2

georing

Rekomendowane odpowiedzi

Elb a co powiesz o tym ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

Zmierzam do tego, ze moze ktos bardziej techniczny jest w stanie skonstruowac zewnetrzny zasilacz, ominac to wzmocnienie i dzwiek z HD2 bedzie jeszcze lepszy.

Polecam się w sprawach konstrukcji zewnętrznych zasilaczy liniowych- w razie potrzeby zapraszam na PW lub

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Polecam się w sprawach konstrukcji zewnętrznych zasilaczy liniowych- w razie potrzeby zapraszam na PW lub

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam!

fanie że wpadłeś i się zareklamowałeś! :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

No to ja mam pytanie - która z poniższych konstrukcji jest na tranzystorach dyskretnych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to ja mam pytanie - która z poniższych konstrukcji jest na tranzystorach dyskretnych?

Ukryta Zawartość

Konstrtukcje adekwatne do zastosowań- są to zasilacze do efektów gitarowych, gdzie nie ma aż takiej potrzeby wykonywać stabilizacji na elementach dyskretnych, które powiększają gabaryty końcowego produktu. Muzycy muszą się przemieszczać (koncerty, próby itp.), więc gabaryty i waga sprzętu ma dla nich niebagatelne znaczenie, stąd raczej do tych zastosowań nie produkuje się zasilaczy na elementach dyskretnych!

Ukryta Zawartość

A wystarczyło napisać "żaden". Ostatnio jeden producent pieców wpadł na pomysł, że po co te wszystkie lampy i tranzystory - przecież to się nie nadaje na estradę, i zrobił piec na kostce w klasie D, z zaprogramowanymi w pamięci flash gotowymi brzmieniami - Hammett, Page, itd. Wciskasz guzik i masz, bez wsłuchiwania się i kręcenia gałkami.

Wracając do tematu - ja np. mogę powiedzieć, że zbuduję samolot bezzałogowy napędzany bioetanolem, niewidoczny dla systemu obronnego Pentagonu. Wprawdzie do tej pory robiłem samoloty z papieru i plastiku napędzane siłą mięśni, ale nie widzę problemu.

A tak jeszcze bardziej wprost, to najpierw powinien być produkt, a potem reklama, no nie? Ja przynajmniej takich szytych na miarę zasilaczy wewnętrznych i zewnętrznych zrobiłem. Jakby co, zapraszam na PW. ;)

A wystarczyło napisać "żaden". Ostatnio jeden producent pieców wpadł na pomysł, że po co te wszystkie lampy i tranzystory - przecież to się nie nadaje na estradę, i zrobił piec na kostce w klasie D, z zaprogramowanymi w pamięci flash gotowymi brzmieniami - Hammett, Page, itd. Wciskasz guzik i masz, bez wsłuchiwania się i kręcenia gałkami.

Wracając do tematu - ja np. mogę powiedzieć, że zbuduję samolot bezzałogowy napędzany bioetanolem, niewidoczny dla systemu obronnego Pentagonu. Wprawdzie do tej pory robiłem samoloty z papieru i plastiku napędzane siłą mięśni, ale nie widzę problemu.

A tak jeszcze bardziej wprost, to najpierw powinien być produkt, a potem reklama, no nie? Ja przynajmniej takich szytych na miarę zasilaczy wewnętrznych i zewnętrznych zrobiłem. Jakby co, zapraszam na PW. ;)

Podważasz moje kompetencje wcale mnie nie znając, masz jednak prawo wyrażać swoje opinie, co szanuję.

A tak na marginesie to zbudowałem kilka tysięcy bardzo różnych zasilaczy, więc wydaje mi się, że wiem co robię:) Pozdrawiam serdecznie!

No to Panowie jak chcecie zarobic to zainwestowac w HD2 i brac sie za projektowanie. Przeciez klient nie bedzie wirtualnego kota w worku kupowal.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Kolegu Wojtku, ja bym mógł coś takiego zrobić, tylko po co, skoro zamierzam mieć w ofercie całego DACa? Taka przeróbka oczywiście jest możliwa, ale pod warunkiem przywalenia na front Hegla mojego nieusuwalnego loga. :) Wchodzisz w to?

Jezeli zagra jak HD20 i bedzie kosztowal 2k to jak najbardziej;)

Marka nie ma dla mnie zadnego znaczenia, tylko nastolatki sie tym onanizuja:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

A myslisz, ze Hegla to w Szwajcarii czy Norwegii robia?;)

Witam

Zaznaczam ze nie jestem zaawansowany w audio.

Od miesiaca szukam poprawy odtwarzania audio z laptopa, testowalem rozna programy i nie znalazlem nic lepszego niz iTunes,QuickTime,RealPlayer.

Ale to nie to, wieza dalej lepiej odtwarza z jej USB. Problem w tym ze moja wierza czyta tylko mp3 i wma oraz jest to klopotkiwe.

Zainstalowalem program Breakaway, poprawia pliki gorszej jakosci ale muzyke z lepsza jakoscia to nawet pogarsza.

Od 2 dni zaczelem szukac w necie jakiejs zewnetrzenej karty i widze podzial na karty dzwiekowe i DAC.

Wczoraj zdecydowalem sie na DAC. Chcialem kupic tanszt Abrahamsen A-DAC ale w sklepie chwilowo brak.

Z tanszych wybralem dwa Hegel HD2 i Fidelity V-DAC.

Dzisiaj pojechalem i kupilem Hegel HD2. Cena 2000 NOK.

Pierwsze wrazenia:

- Wyglad bardzo prosty.

- Brakuje mi wejscia cytrowego (nie USB) i wyjscia sluchawkowego.

- Balem sie troche ze bedzie cichy jesli nie ma zasilacza ale jest OK.

- Na razie nie wiem czy da sie miec w linii dodatkowa regulacje niskich i wysokich tonow.

- Gra dobrze, slychac wiecej dzwiekow.

- Dla mnie czysty wokal, nawet jakby zbyt czysty, ale to chyba wrazenie.

- Jakby mniej basow, musze podpiac pod kolumny i zobacze.

Jakby ktos chcial to test DAC mozna znalezc tu

Ukryta Zawartość

Pisze bo artykuly na tej stronie daly kropke nad i w moim wyborze.

W ktoryms poscie powyzej jest link do Musical Fidelity M1 DAC, nie znam sie na nim ale cena wyglada interesujaca.

Ja moze jeszcze jutro zamowie Fidelity V-DAC II, jak mi sie cos nie odmieni i wybiore bardziej mi pasujacy.

P

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Mysle, ze mysl techniczna jest jhednak z Norwegii, rozmawialem kiedys na targach z konstruktorem Hegla, ale z tego co pamietam to robiony jest w Kina;)

Dziękuje wszystkim za swoje wypowiedzi, wracając do głównego problemu tego tematu powiem, że jestem bliżej kupna rDACa niż kiedykolwiek wcześniej. Dzisiaj byłem na odsłuchu i jest prawie to czego potrzebuje, tzn bardzo przyjemna góra, nieostra i co za tym idzie nie drażniąca. Środek i dół sprawiał, że całość grała dla mnie ciepło i przyjemnie. Szkoda tylko, ze nie było więcej czasu na odsłuch, aby porównać więcej utworów. Pisze natomiast prawie, ponieważ odsłuch był na zupełnie innym sprzęcie niż mój. Jeżeli zapalony miłośnik Hegla (Wojtek76)swoimi spostrzeżeniami nie odwiedzie mnie od rDACa, to w przyszłym tygodniu będę posiadaczem przetwornika Arcama.

Tydzień temu słuchałem Hegla HD2 w sklepie na dość drogim systenie. Zagrało przyjemnie po cieplejszej stronie neutralności, ale jak dla mnie bez emocji i trochę zbyt mały i krótki bas. Grało z laptopa i moich plików.

Dokoncze jeszcze moja powyzsza wypowiedz.

Sprawdzilem Hegel HD2 na mojey wiezy Yamaha.

Gra lepiej niz na sluchawkach, vokal nie jest tak dominujacy a bas bez zastrzezen.

Zauwazylem ze jakosc z Hegel HD2 i komputera jest porownywalna z odtwarzaniem z Yamaha wejscia USB.

Byc moze dlatego ze moja Yamaha ma podobne DAC (troche nowsze).

Szkoda ze nie ma cyfrowego wejscia a moj laptop cyfrowego wyjscia.

Wyszlem juz z hobby elektroniki, ale moze jakos sie da spiac oba USB.?

Na koniec wlaczylem w szereg oprogramowanie Breakaway i Hegel, teraz przy gorzej zrobionych utworach audio jest naprawde duzy postep.

Az przyjemnie sluchac. W najblizszym czasie kupuje Breakaway, mozna testowac full 1 miesiac.

Moje subiektywne uwagi:

- ten Hegel jak na mozliwosci (we, wy, sterowanie, wyglad) wydaje sie drogi, czuje ze troche przeplacilem, jakos przebole

- dla osob zarabiajacych polska srednia krajowa to cena (w polsce wyzsza?) moze obrzydzic sluchanie muzyki

- moze jest jakies inne rozwiazanie, patrze na Roland i inne, cos z kart, jak cos znajde w dobrej cenie to kupie i dam znac

- ogladalem tez Hegel HD10, fajne ale drogie (moze dlatego ze ma wejscia Apple a to moda)

J

HD10 drogi? To wpelni zbalansowany DAC do tego z niemala iloscia wejsc i swietnym dzwiekiem.

Sorry, niepotrzebnie pisze, to nie moj poziom sprzetu.

Info: Hegel HD10 w sklepie kosztowal 4600 NOK, dobrze sie prezentowal i byl zalecany.

Sorry, niepotrzebnie pisze, to nie moj poziom sprzetu.

Info: Hegel HD10 w sklepie kosztowal 4600 NOK, dobrze sie prezentowal i byl zalecany.

2600zł to świetna cena.

W Polsce już tak dobra nie jest, no ale coś za coś, my przecież jesteśmy społeczeństwem bardziej zamożnym;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - w sumie wg. Audio to żadna rewelacja 115 pkt to dostaje pudełeczko papierosów - Styleaudio Carat Sapphire ze zwykłym zasilaczem, bo z takim od Teddy'ego to byłoby 125 pkt pewnie :-)) Tak jak mówiłem, jest ciśnienie na Hegla, a jest mnóstwo DAC-ów dobrze grajacych :-)

Ukryta Zawartość

J... oj pl pl i to wasze zdzierstwo...

Kto jest adresatem Twojej wypowiedzi ?

Bo jeśli MY jako Polacy, to po I - obrażasz nas

po II - kim wobec tego TY jesteś ?

P.S. Idź do norweskiego sklepu, zapytaj, "Ile kosztuje 1/2 litra polskiej wódki?" i powiedz "Oj, Wy Norwegowie i to Wasze zdzierstwo"

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Elektronika w hd20 wygląda na taką samą jak w hd10. Droższemu modelowi nie można za to odmówić funkcjonalności.

Tak, ale w tej cenie jest jeszcze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i to nawet niższej + raczej jest to przeliczenie katalogowej z USA, a nie polska super cenka ;-)

HD2 z kolei to jak gadają ma bardzo niski poziom wyjściowy - nie lubię tego.....druga sprawa - to marudzi się na bas....

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.