Skocz do zawartości
IGNORED

Technics Sl-DL5 tangecjalny gramofon - prośba o opinie

Robinson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Tylko sie nie śmiejcie plzzz, myślę o zakupie takiego gramofonu, bo chcę skompletować wierzę technicsa z tamtych lat.

Nie liczę na dźwiękowe fajerwerki, ale taki mam odchył, żeby skompletować taką wierzę.

Głownie chodzi mi o to czy można do niego dostać wkładki z igłą i jakie. Są jakieś na alledrogo, pasujące, ale nie wiem czy nie będę one niszczyć płyt w znaczący sposób. Może są jakieś lepsze wkładki , które można w nim zastosować.

Do poważnego słuchania mam uznany nadgramofon i prostego Pro-Jecta w drugim systemie. Ten SL-DL5 będzie pewnie głównie robił za mebel, ale pewnie od czasu do czasu coś na nim pograc w systemie vintage , który montuje.

A może coś innego tangencjalnego z tamtych lat?

Tutaj bohater:

sl-dl5.jpg

Tutaj systemik :-) :

2011-11-032058.jpg

technicsM5-13.jpg

Pozdrawiam i z góry dzięki za info.

Paweł

Cześć,

Było już kiedyś o tym patefonie wspomniane tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

moim zdaniem jak do ozdoby to tak ale nie za bardzo do grania.

Tanio do grania z takim ramieniem to raczej coś takiego ale nie jest to Technics:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jednak wydaje mi się że takie coś nie zainteresuje Ciebie.

Pozdrawiam,

Paweł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Ten SL-DL5 nie bardzo jest "z epoki", bo jest o dobre 5 lat młodszy od tej Twojej wieży. Jeśli chcesz, żeby wszystko było z jednej serii, musisz poszukać czegoś starszego.

Mam DL5, ciemny, kupiony w zasadzie z takiego samego powodu: chciałem mieć jakiś tangencjalny gramofon "dla miecia gramofonu tangencjalnego", a poza tym szukałem czegoś do skompletowania wieży Techniksa z 8k. 84 roku. Gramofon gra, i więcej o nim nie powiem, zresztą nie mam tzw. złotego ucha. Mój ma jeszcze oryginalną wkładkę i igłę EPC-24, na Allegro można kupić zamienniki igieł do niej. Nic specjalnego, ale gra.

Wymiana wkładki to już gorsza sprawa, trudno kupić wkładki z mocowaniem T4P, znane też jako P-mount. Wybór jest niewielki. Zastąpić zwykłą wkładką się nie da.

Witam!

Dzieki za informacje.

MaciejLK , wiem , że ta epoka naciągana troche, gramofon jest starszy o 1 - 2 lata bo jest w katalogu na rok 82 , a wieża z katalogu na rok 80-81. Ale w latach 80 - 81 , były tylko dwa tangencjale trudno dostępne w dobrym stanie , tak że z trudem bo z trudem ale przebolałbym ten rok czy dwa różnicy :-). Myślę także nad normalnymi gramofonami z lat 80 - 81 bo sa łatwiej dostępne. Mam w sumie SL-1210MkII (nowiutki nie śmigany jeszcze :-) )a on jest w katalogu na rok 80 więc :-) nie powinno byc problemu, ale tak jak napisałeś, chciałbym mieć tangencjalny dla samego posiadania takiego gramofonu :-). Przemyśle to jeszcze :-).

Pozdrawiam i dziękuję za opinie.

Paweł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.