Skocz do zawartości
IGNORED

Audiolab M-Dac

Se6astian

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Ze względów logistycznych, odsłuch tym razem był możliwy tylko w systemie słuchawkowym. A dokładniej, to przy udziale Staxów Lambda Professional i Hifimanów HE-500. Więc tym bardziej nie chciałbym za bardzo się uzewnętrzniać, bo zaraz podniosą się głosy, że system był "nieadekwatny". No ale takie były możliwości do zorganizowania naprędce.

Za źródło robił MacBook Pro Unibody, połączenie było po optyku i USB.

Też jestem za tym abyś opisał spostrzenia nawet jeśli są negatywne.

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Sławek,

dla jasności - mi niczyja opinia do szczęścia potrzebna nie jest. czysta ciekawość, nic więcej. mieliście wzmacniacz sluchawkowy?

Tak, oczywiście mieliśmy wzmacniacz słuchawkowy. Staxy, co oczywiste, miały swój wzmacniacz. A do HE-500 miałem mocnego tranzystorowca. Wzmacniacz w Audiolabie był nieco za słaby, aby wycisnąć maks z HE-500. Więc zewnętrzny wzmacniacz był niezbędny.

Też jestem za tym abyś opisał spostrzenia nawet jeśli są negatywne.

Dobrze więc. Ale pozwólcie, że zrobię to jutro. Dziś muszę już niestety przejść w off-line. A spostrzeżenia nie zawsze muszą być traktowanie w kategoriach negatywne-pozytywne. Czasem po prostu lepsze jest wrogiem dobrego. Ale o tym więcej jutro, cierpliwości.

Ja mogę wrzucić parę słów na szybko.

A więc na początku MDAC zagrał słabo. Może to kwestia że zmarzł na zewnątrz, bo po jakichś 30 min grania zbliżył się brzmieniowo, aczkolwiek wciąż Audio-GD sprawiał wrażenie nieco bardziej dynamicznego i muzykalnego. Charakter brzmienia oczywiście podobny, ale pewne różnice były słyszalne... niemniej mimo wszystko nie zamieniłbym się, bo raz że na głośnikach różnice mogły by być ciężkie do wyłapania, a dwa funkcjonalność MDAC jest nie do pobicia. Szkoda, że Audio-GD nie ma chociaż regulacji głośności, ani pilota... bo brzmieniowo to bardzo ciekawe urządzenie.

Bufallo nie słuchałem, ale SławkowiR z tego co pamiętam mniej pasował od MDAC.

Co do samych słuchawek, to mnie bardziej do gustu przypadły Hifimany - bardziej uniwersalne brzmienie. Natomiast nie zgodzę się, że bezpośrednio z MDAC grały gorzej niż przez wzmacniacz. Grały na pewno inaczej. Trochę spokojniej, ale za to (moim zdaniem) nieco czyściej na górze. Także wg gustu. Mnie się to brzmienie podobało, niemniej widać że z tej kości Sabre można wyciągnąć więcej - cóż pozostaje poczekać na MPAX od Johna Westlake - czyli lepszy zewnętrzny zasilacz.

PS: MDAC grał na najnowszym sofcie A.10, puryści twierdzą, że najlepiej gra na oryginalnym 0.90 - ale nie sądzę żeby to miało większy wpływ na porównanie ;-)

Dzięki i do zobaczenia.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

• 3 tygodnie później...

cóż pozostaje poczekać na MPAX od Johna Westlake - czyli lepszy zewnętrzny zasilacz.

Zewnętrzny zasilacz jak najbardziej polecam. Zmiany w jakości są duże.

Nie czekając na zasilacz od Johna W zbudowałem go sam jakiś czas temu i nie wyobrażam sobie powrotu do transformatora.

Zewnętrzny zasilacz jak najbardziej polecam. Zmiany w jakości są duże.

Nie czekając na zasilacz od Johna W zbudowałem go sam jakiś czas temu i nie wyobrażam sobie powrotu do transformatora.

Brzmi nieźle! Przerabiałeś też samego MDAC żeby na wejściu przyjmował DC?

z jakich wyjść analogowych m-dac'a korzystaliście podczas porównań?

Słuchaliśmy tylko na słuchawkach. Swoją drogą dopiero ostatnio dorobiłem sobie we wzmacniaczu wejście XLR i jest poprawa (ale to może być efektem tego, że przy okazji wymieniłem zużyte kondki i zwiększyłem pętle sprzężenia...). Generalnie teraz nie robiąc bezpośrednich porównań z innym DAC, na prawdę ciężko się do czegokolwiek doczepić w brzmieniu MDAC (wrzuciłem mu też pierwszy firmware: 0.90). Gra jak dla mnie świetnie. Może zorganizuje kiedy jakiś odsłuch w KR, bo ciekaw jestem opinii...

PS: SlawekR, jest już gdzieś opisany ten test chinczyka?

PS: SlawekR, jest już gdzieś opisany ten test chinczyka?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma wielkich zachwytów. Wejście USB jest kiepsko zaimplementowane.

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Słuchaliśmy tylko na słuchawkach. Swoją drogą dopiero ostatnio dorobiłem sobie we wzmacniaczu wejście XLR i jest poprawa (ale to może być efektem tego, że przy okazji wymieniłem zużyte kondki i zwiększyłem pętle sprzężenia...). Generalnie teraz nie robiąc bezpośrednich porównań z innym DAC, na prawdę ciężko się do czegokolwiek doczepić w brzmieniu MDAC (wrzuciłem mu też pierwszy firmware: 0.90). Gra jak dla mnie świetnie. Może zorganizuje kiedy jakiś odsłuch w KR, bo ciekaw jestem opinii...

To co się dzieje na forum odnośnie MDACa to są jakieś jaja, inaczej się tego nie da określić. Wielu kolegów z forum było u mnie i słuchało zestawu z tym podłym MDACiem a jednak wszystkim się podoba i to bardzo! Kurcze, jak to możliwe skoro MDAC jest taki cienki?;)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

http://www.highfidelity.pl/@main-1527&lang=

Nie ma wielkich zachwytów. Wejście USB jest kiepsko zaimplementowane.

Pozwolę sobie wnieść do tego 3 zastrzeżenia, pierwsze, mówimy o różnych modelach. Drugie, brak zachwytów ma swoje drugie podłoże, to jest produkt chiński natywnie, że tak to ujmę. Więc jaki by dobry nie był, to z założenia nie może być dobry :). I trzecie, cenę ma taką, że tym bardziej jakiekolwiek rozważanie jego jakości jest obrazą dla audiofilskich uszu, przyzwyczajonych że gra wszystko, nawet wiatr za oknem. Pod warunkiem, że kosztuje wystarczająco dużo.

Można przypuszczać, że i MDAC spotkałby się z równym "entuzjazmem", o ile nie pogardą wręcz :). Więc proponuję nieco więcej dystansu do recenzji jakichkolwiek. Mojej przyszłej zresztą też. Bo jak każda recenzja, będzie zapewne subiektywna. Zdaję sobie z tego sprawę.

Ale mimo wszystko postaram się bardziej przyziemnie odnieść do tematu i na ile tylko dam radę, obiektywnie. Nic i nikomu, nie narzucając.

To co się dzieje na forum odnośnie MDACa to są jakieś jaja, inaczej się tego nie da określić. Wielu kolegów z forum było u mnie i słuchało zestawu z tym podłym MDACiem a jednak wszystkim się podoba i to bardzo! Kurcze, jak to możliwe skoro MDAC jest taki cienki?;)

Prawdę mówiąc, nie rozumiem o co Ci chodzi. A czy ja gdzieś napisałem że M-DAC jest cienki? Tak samo NFB-11.32 podoba się wielu osobom. Tak samo Audinst, tak samo Xonar STX. Ale nic z tego przecież nie wynika, że coś jest nagle "cienkie" czy też nie. Są sprzęty dobre i są sprzęty jeszcze lepsze, albo jak kto woli, lepsze zawsze będzie wrogiem dobrego. Ja po prostu staram się mieć umysł otwarty na wszelkie opcje. Nie atakuję MDACa czy coś w tym guście. Mam nadzieję, ze zauważyłeś ten drobny fakt, że mimo zapowiedzi, jednak powstrzymałem się od komentarza w bieżącym wątku. A zabrałem w nim głos wcześniej w ogóle, bo uważałem że to najlepsze miejsce, aby namierzyć kogoś z Krakowa, kto takowego posiada. Jak widać, słusznie uważałem, bo zamysł się udał.

Więc jeśli już mówić, że ktoś ma jakieś wątpliwości co do MDACa, to chyba najwięcej jego użytkownicy właśnie, którzy mają po prostu lekki niedosyt. Nie wiem skąd więc odbierasz coś jako "jaja na forum".

Ja tam osobiście nie mam co do niego żadnych wątpliwości. Wręcz mogę się kompletnie na ten temat nie wypowiadać, bo mnie to zasadniczo jest bez różnicy. Tylko wtedy ciężko dogodzić wszystkim, bo jeden koniecznie chciałbym poznać moją opinię, niezależnie jaka by nie była, drugi chciałby ją poznać, ale pod warunkiem że będzie zgodna z jego oczekiwaniami, a trzeci woli w ogóle jej nie słyszeć.

Kurcze, ciężko dogodzić wszystkim jak widać :) A to, że rozmawiając w kontekście jakości jednego produktu, odnosimy się do innego w podobnej cenie. Ba, na tej samej kości, to chyba zjawisko dość naturalne i rozsądne podejście.

Prawdę mówiąc, nie rozumiem o co Ci chodzi.

Sławek,

Twoje wpisy są ok, szanuję Twoją opinię i bardzo podoba mi się jej forma. Natomiast to co niektórzy forumowicze wypisują o tym dacu to jest po prostu żart.

Brzmi nieźle! Przerabiałeś też samego MDAC żeby na wejściu przyjmował DC?

W MDAC przeróbki nie są konieczne jeżeli zasilanie ograniczy się do trzech napięć podstawowych na zewnętrznych prestabilizatorach. Moduł wejściowy przyjmie AC i DC.

Jeżeli chcesz porozdzielać je na pięć niezależnych napięć, wówczas należy zmodyfikować moduł wejściowy zasilania / boczna pionowa płytka/ , lub zamówić u JW nowy moduł, który ma się wkrótce ukazać w sprzedaży.

Cena modułu ma być na poziomie 50 funtów. Drogo :(

Sprawdziłem "nausznie" obie wersje zewnętrznej prestabilizacji tzn. z trzema i pięcioma napięciami wpinając się do odpowiednich miejsc modułu. . Wybrałem trzy napięcia i dobre stabilizatory dyskretne.

Sławek,

Twoje wpisy są ok, szanuję Twoją opinię i bardzo podoba mi się jej forma.

Też szanuję Sławka ale do porównania obu DACy mam pewne może nie zastrzeżenia, co drobną uwagę. MDAC podaje na wyjściu RCA sygnał na poziomie 2.25V zaś Audio -GD 2.5V, czyli gra głośniej.

Urządznie grające nawet odrobinę głośniej zawsze odbierane jest jako lepiej i bardziej dynamicznie grające. Dlatego przy wszelkich porównaniach należy należy wyrównać poziomy wyjściowe obu urządzeń, aby je sprawiedliwie ocenić.

Moja dygresja nie neguje oczywiście oceny że bardziej chiński chinczyk mógł zagrać lepiej od podstawowej wersji chińskiego Audiolaba.

Natomiast to co niektórzy forumowicze wypisują o tym dacu to jest po prostu żart.

Mnie już nic nie jest w stanie zdziwić :)

Pozwolę sobie wnieść do tego 3 zastrzeżenia, pierwsze, mówimy o różnych modelach. Drugie, brak zachwytów ma swoje drugie podłoże, to jest produkt chiński natywnie, że tak to ujmę. Więc jaki by dobry nie był, to z założenia nie może być dobry :). I trzecie, cenę ma taką, że tym bardziej jakiekolwiek rozważanie jego jakości jest obrazą dla audiofilskich uszu, przyzwyczajonych że gra wszystko, nawet wiatr za oknem. Pod warunkiem, że kosztuje wystarczająco dużo.

Nic dodać, nic ująć, tylko się zgodzić :)

marekzawa, jaki Ci wyszedł koszt tego zasilacza i czy mógłbyś opisać aspekty dźwięku, które uległy poprawie?

PS: JW będzie też oferował przeróbkę samej płyty głównej MDAC (niezależnie od płytki wejściowej pod zasilacz).

Jakieś dziwne wpisy, nagle i to w kilku miejscach na forum.

Okazuje się że jeden sprzęt, nowy, wymaga duże upgrade, a drugi wygrywa z wszystkim co na rynku jest uznawane jako referencyjne.

Mało tego, piszą osoby znane na forum, bez podawania jakichkolwiek danych, nawet subiektywnych, na zasadzie to jest lepsze od innego. Mało tego nie zauważyłem podobnych wpisów na zagranicznych forach.

Nie to że jestem przeciwnikiem czy zwolennikiem któregokolwiek sprzętu, ale teraz dobrze by było posłuchać i zweryfikować.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

jaki Ci wyszedł koszt tego zasilacza

Koszt zależy od tego co wsadzisz do środka, jaką zastosujesz obudowę i ile włożysz pracy własnej.

600 zł powinno wystarczyć na dobrą prestabilizacje, podwójnie ekranowany transfirmator i obudowe.

Ja wykonałem dwa różne zasilacze jak na fotkach.

W pierwszym zastosowałem regulatory miniReg i metalową tanią obudowę a w drugim regulatory STR i droższą obudowę z profili alumniniowych.

mógłbyś opisać aspekty dźwięku, które uległy poprawie?

Wszystko ulega poprawie :)

JW będzie też oferował przeróbkę samej płyty głównej MDAC

Ta przeróbka polega głównie na wymianie OP w jednej z gałęzi zasilania cyfry, celem obniżenia szumów. John podał typ nowego OP ale nie chce podać zamiennika na płycie.

Pewnie w końcu pęknie i udostępni. Na tej wymianie wiele nie zarobi a to niewdzięczna robota i do tego zabawa w przesyłki.

Ukryta Zawartość

post-3249-0-00577700-1364684345_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Jako świeży (kilkudniowy) użytkowanik Mdac-a mam mały ale denerwujący problem z eksploatacją tego cuda w mojej konfiguracji . Chodzi o odtwarzanie plików 24-192k realizowane przez połączenie SBT poprzez coaxial z dac . Problem w tym , że gra to w "zwolnionym" tempie tak jakby płyta miała zmniejszone obroty o połowę . Próbowałem różnych ustawień dostępnych w Audiolabie ale nic nie pomaga . Dodam , że w starym dac Nostromo było ok .

Ma ktoś może jakiś pomysł ? Z góry dziękuje za pomoc .

Na początek popróbuj różne wersje firmware. Obstawiałbym A08.

Niestety nie pomogło . Może ktoś ma jakiś pomysł ? Korzystam z dodatku EDO do SBT a wedłu tabeli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest jakieś ograniczenie do 24/96 . Pytanie czy można to jakoś obejść, czekać na poprawiony firmware ?

Problem rozwiązany :) Dla potomnych napiszę , że chodzi o dekodowanie plików przez SBT a dokładniej o wybór dekodera macierzystego w opcjach strumienia Flac .

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

mam pytanie do posiadaczy Mdaca,

Czy można go bezproblemowo użyć jako przedwzmacniacz, powiedzmy do końcówki AUDIOLAB 8200 M albo któregoś z Marantzów?

Pytam oczywiście orientacyjnie. I tak mam zamiar odsłuchać. Bardziej chomi mi o samą jakość Mdaca jako przedwzmacniacza. I jeszcze jakimi kablami najefektywniej to połączyć

Z wysterowaniem przez M-DAC-a jako przedwzmacniaczem nie powinno być problemów z żadną końcówką, poniżej odpowiedż na moje zapytanie od Dystrybutora:

Producent napisał nam że impedancja wyjściowa dla tego urządzenia wynosi 6OHM. Będzie ona taka sama dla XLR jak i RCA .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.