Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie to glosniki i co z nimi mozna zrobic? Help !

tellos

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie to głośniki , co o nich sadzicie i co mogę z nimi zrobić by grały lepiej...

Post główny do tematu znajduje się pod forumowym adresem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozwoliłem sobie wkleić temat ponieważ dotyczy paru wątków a od ponad roku nie otrzymałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Proszę poratujcie " młodszego" i wypowiedzcie się ...

Ukryta Zawartość

Można zrobić bardzo wiele. Podejrzewam, że góra jest tubowa, a to od razu przy tej klasie przetworników daje ostrą, nieciekawą barwę (do 3% zniekształceń). Choć często jest winny wzmacniacz, to można to sprawdzić słuchawkami (oczywiście wszystko na DIRECT). Żeby było lepiej, dopasuj jakiś kopułkowy jedwab, może być Tonsil, są zupełnie dobre. W zwrotnicy wymień elektrolity (te do 15 uF) na poliestry(bardzo istotne), albo chociaż dołóż do nich równolegle poliestry na 100V o wartości ok 10 do 15% nominału. Jeśli będzie za dużo wysokich, to dokładaj w szereg z głośnikami rezystory, albo poszukaj drabinki L-pad do tłumików każdego głośnika. Ważne wytłumienie kolumny, nie wiem też, czy jest liczony bassreflex do głośnika, czy może taki akurat był pod ręką. Ja np.wymieniłbym też druty na solid, szczególnie w części wysokich. Drogowskaz masz, ruszaj. Koszty są tu groszowe, a efekt, moim zdaniem, powinien być. Chyba, że dysponujesz pewnymi kwotami i gorąco zapragniesz nowych gadżetów, jak to chłop (ony prawie wszystkie tak mają ;). AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

audioburak - cudownie , dziękuje za zainteresowanie tematem i poradę.

Jako ze dopiero raczkuje w temacie , bardzo bym prosił o propozycje jakie konkretnie części powinienem zakupić. Z tego co się orientuje wymian głośnika na Tonsil będzie się wiązała ze zmianami w zwrotnicy. Morze ktoś z Was poradzi konkretni jakie modele głośników można wmontować do tej obudowy i jakie kroki podjąć ( z nazwami części ), aby poprawić możliwości głośnika i wycisnąć z tego co mam -jak najwięcej. Jak myślicie ile można przeznaczyć funduszy by ratowanie tego sprzętu się jeszcze opłacało? Fundusze mam ograniczone - inaczej dawno grały by u mnie np. konstrukcje heco.

Odniesienie głośnika - wyciszany gąbka a tuba na gorze (plastik) jest przycięta w sposób "pol-stożkowaty ".

Reanimacja tych głośników to zapewne " wyzwanie " intelektualno-techniczne , ciekaw jestem kto się pokusi.

Pomożecie mi wkroczyć w świat lepszego dźwięku?

P.S

Amplituner stereo jaki posiadam został opisany w odnośniku włącznie z moimi preferencjami co do dźwięku. Przed zakupem Rx-797 sraluchem go z dobrymi kolumnami (rożnymi) i w tej okolicy cenowej -(kupowałem nowy) był moim zdaniem najlepszy.

Nie ma jak używać wzmacniacza za 1000 zł z prawie kolumnami wartymi może 50 zł...

Zakładam, że masz choć 500 zł na kolumny, np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

bmiara ma rację. Można mieć pewność, że nigdy nie zagrają tak, jak Radmory czy Tannoy'e, bo M-S są podłogowe i trudno porównywać. Osobiście polecał bym Radmora. Kłopot z Twoimi polega na tym, że albo zrobisz wg. moich zaleceń "w ciemno" nie wiedząc, gdzie jesteś (oznacza to jednak, moim zdaniem i tak dużą poprawę dźwięku), albo kosztowne projektowanie np. nowych zwrotnic ( trochę nietypowe głośniki, do tego trzy drogi) czy przeróbki obudów, zakupów głośników czy elementów zwrotnic nie wspomnę. Trzeba wybierać metodę po podliczeniu kosztów, i to nie tylko złotówkowych. Może się okazać, że lepszy dźwięk za podobne pieniądze - i to od razu - będzie choćby z Radmorów czy innych, a jest w czym wybierać. Przeróbka profi za wszelką cenę jest bez sensu pod wieloma względami. Rozważ to. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.