Skocz do zawartości
IGNORED

kto wie co to za hybryda ?

mahariasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nabyłem ostatnio dość tanio odtwarzacz kenwooda dp4020 i przetwornik jest zrobiony na chybrydzie opisanej KAS 02.

W sieci ani słowa na temat tej tajemnej kostki która na dodatek zalana/zamalowana jest czarnym "szajsem" którego chyba nie da sie usunąć, bo i sprawa dość delikatna skoro ceramiczna to płytka. Dokumentacji w postaci service manuali czy jakiego kolwiek nawet kawałka schematu BRAK ! tzn są strony gdzie mozna kupic sm ale są one w cenie wiekszej niż ja zapłaciłem z za ten cedek wiec troce bez sensu. Odtwarzcz doskonale czyta płyty ale dzwiek...lepiej jak nie bede kończył i chciałem coś porpawić polepszyć mu a tu nie wiadomo z czym mam do czynienia. Fotki narazie nie mam ale jutro bądż pojutrze go rozkręce to moze uda sie zrobić fote. Rece opadają...podobno jak czegoś nie ma w google to to nie istnieje, wiec co to za czarna owca ?

Z tego co wydedukowałem to jest dac 18-bitowy a znalazłem też w modelach dp-49, 1020 i 1520 siedzi też czarna owca o oznaczeniu KAS 01 w której siedzi przetwornik uPD6376gs. wiec co moze być w KAS02 ?

Bardzo prosze o jakieś namiary albo informacje bo juz nie mam sił wertować całego internetu aby cokolwiek znaleść.

https://www.audiostereo.pl/topic/88378-kto-wie-co-to-za-hybryda/

spróbuj poszukać tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a nie hybryda?

Tłumaczy ślepy głuchemu...a sam nie wie z jakiej litery wypowiedz sie zaczyna...

Nie ma to jak rzeczowa odpowiedź.

spróbuj poszukać tu

Ukryta Zawartość

patrzyłem i jak na złość tam nie ma tego modelu :(

ale dzieki za zainteresowanie

Ukryta Zawartość

W tamtych czasach montowano coś takiego

(sam za bardzo nie wiem dlaczego)

były to na ogół filtry wyjściowe ....

Zawsze było by fajnie jak byś walnął fotę srodka ....

A po za tym jeśli to żle gra to się tego pozbadź wiele w tym nie wygmyrasz

Chodzi o to ze ta hybryda jest przetwornikiem D/A z fitrem cyfrowym i wyjsciowym na 2 opampach i jest to podobno przetwornik 18 bitowy wiec z wywaleniem moze być róznie bo trzeba inny dac wstawiać wtedy. Już wprowadziłem kilka zmian wstawienie sanyo oscon i wymiana zasilających kondów sporo poprawiło, gra bardzo przyjemnie i o wiele lepiej niz wczesniej. Tylko własnie jak bym widział jakie tam układy siedzą w tej hybrydzie to mozna było by rozbudować zasilanie bo cały cedek jest zasilany z dwóch dyskretnych stabów +/-5V a hybryda ma wyprowdzone zasilanie +5v dla czesci cyfrowej i +/-5V dla analogowej a w tym strona wysciowa daca połączona chyba z opampami(mam na mysli zasilanie) a wiec niestety nie bardzo sie da podnesc zasilanie opampom. To takie narazie mam przypuszczenia. Schemat tej hybrydy by niesamowicie był pomocny.

schematy są ale na złość znalazłem tylko płatne

Musisz szukać w necie .... moze utrafisz ... (czasem po forach są linki do róznch serwerów plików np rapidshare)

Aczkolwiek nie wiem czy ta zabawa ma sens ?

No chyba że dla sportu ...

Wstepnie powymieniałem nippony na nowsze odsprzegnołem zasilanie i już gra lepiej niż przetwornik na tda1545 i poza dynamiką która jest na porównywalnym poziomie to gra lepiej pod kazdym względem, stąd ciekawość jaki to moze być przetwornik. A mając schemat tej hybrydy mógłbym pominąć wstawione w nią opampy, bo ścieżek nie widać ale nóżki scalaczków są dostepne wiec dało by rade sie wpiąć i zastosować inne wo, bo coś czuje ze to one nie są najwyzszych lotów i ograniczają dynmike. A na necie juz mi sie nie chce szukać bo wczoraj kilka godzin szukałem i nic nie znalazłem, po za tym co juz pisałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak wygląda ta hybryda. Podejzewam na pierwszej fotce są to układy cyfrowe, a ten najwiekszy to filtr cyfrowy.

Na drugiej -przetwornik 18 bitowy i opampy i tu pytnie do forumowiczów czy ktoś zna przetwornik 18-bitowy robiony w takiej obudowie ? Możliwe ze to jest jakiś pcm skoro gra lepiej od tda i pozatym w odtwarzaczach tzn modelach 5020 6020 7020 8020 siedzą PCM1701, wiec podejzewam ze i tu moze być jakiś pcm. tylko jaki zakładajac ze to pcm. Acha model 3020 z tego co wypatrzyłem na necie rózni sie jedynie tym ze ma tylko jedno wyjscie audio. To tylko pozornie wyglada na dziadostwo bo odtwarzacz naprawde świetnie gra i moze to być tez zasługa zwartego okładu filtra cyfrowego i przetwornika jako zwarty układ o mozliwie najkrótszych połączeniach.

Ukryta Zawartość

post-24641-0-90908000-1321525842_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...przez chwile myslałem ze juz odgadlem ze to moze byc PCM1712, ale okazuje sie ze to 16 bitowy dac a jesli wierzyc opisowi kenwooda to szukam 18 bitowego...i nikt mi nie pomoże ? sporo czytałem to forum i widziałem ze jest tu wiele obeznanych osób w tej dziedzinie, ja juz troche pdf-ów przejzałem i jedynie ten pcm mi tu by pasował gdyby nie liczba bitów. :(

To tylko podwójny 18 bitowy dac w obudowie 28 pin do montrzu powierzchniowgo.

Przecież to ustrojswo wyprodukowali ludzie i to na naszej planecie wiec nie moze tam być coś co nie jest powszechnie znane, tylko tu potrzeba kogoś dla kogo to jest chleb powszedni i bez chwili namysłu obstawi swoje typowania.

Chodzi o to ze zbyt wiele jest prztworników aby wszystkie ich datasheety przeglądać...ale skoro nikt nie chce pomóc, poza kilkom osobami wyzej piszącymi, to chyba tylko to mi zostanie...

Nikt ci nie pomoze ... bo nikt nie ma szklanej kuli....

zawsze ci pozostaje opcja zdrapania ... tej zalewajki ....

No proste ale skuteczne

Po za tym jak pisałem to żadne cudo wieć ja w ogóle nie wiecz co ty chcesz z tym zrobić krell-a to ty z tego nie zrobisz...

Wieć po co bić pianę i zastanwaiać sie co tam siedzi ... ????

No nawet jak byś wiedział co to jest to co będziesz dorabiał do tego nowy przetwornik ? he ?

i co wydasz kilka stów ? i może nic nie uzyskasz ?

Po za tym masz wyjście cyfrowe wieć prezej tam cos pogrzeb nic zastanawiać się co w tej hybrydzie siedzi to totalnie bez sensu ...

Nie Krell i nie kosztuje kilka tysi wiec nie warte zachodu ani czyjegos zainteresowania, a skoro nie krell nie technics i nie denon ani sony to juz całkiem niewarte niczego i po co "bić piane"?

- a dla mnie warte zachodu jak najbardziej i nie odpuszcze! - tym bardziej ze wiem jak gra.

Pewnie, ze najprosciej kupić drogi dopracowny cedek i wymienc kabel sieciowy albo nawet i nie ingerować i sie zachwycać cudownym brzmieniem płyt. Tu naprawde nie potrzeba szklanej kuli tylko wiedzy i jeszcze raz wiedzy.

Juz nie licze na pomoc bo widze co jest grane, samemu rozpracowanie tego zajmie wiecej czasu ale trudno sie mówi..

Pozdrawiam.

Masz z tą wiedzą rację ja też należe do tych co szkiełkiem i okiem i jestem raczej zawziętym wrogiem VooDoo Audio

Tylko pytanie tak naprawdę co chcesz poprawiać

Możesz wymienić stare C, OK

Ale jeśli nie masz schematu to co podziałasz ? więcej z przetwornikiem ?

Faktycznie ken-ek może mieć NPC może ... a moze nie ?

...juz w setkach datasheety mozna liczyć daców jakie przejzałem i na moje nieszczescie zaden mi nie pasuje.

Sporo wniosła wymiana kondów i dodanie osconów , a jeszcze wiecej wstawienie zegara na oddzielnej płytce.

Dopiero teraz po tych zmianch gdy dzwięk czysciutki dostrzegam niedoskonałości wzmaka yamahy...

Ponownie załączam fotke moze komuś jakimś cudem sie skojarzy ten przewornik z konkretnym oznaczeniem...nie ma nic gorszego niż niewiedza! (jest to dac w obudowie 28 pin, a odtwarzacz był produkowany w 1990 roku)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...juz w setkach datasheety mozna liczyć daców jakie przejzałem i na moje nieszczescie zaden mi nie pasuje.

Sporo wniosła wymiana kondów i dodanie osconów , a jeszcze wiecej wstawienie zegara na oddzielnej płytce.

Dopiero teraz po tych zmianch gdy dzwięk czysciutki dostrzegam niedoskonałości wzmaka yamahy...

Ponownie załączam fotke moze komuś jakimś cudem sie skojarzy ten przewornik z konkretnym oznaczeniem...nie ma nic gorszego niż niewiedza! (jest to dac w obudowie 28 pin, a odtwarzacz był produkowany w 1990 roku)

SM5871

SM5872

SM5874

?

SM5871 -16 bit i wyjscia audio nie pasują

SM5872 -tak samo jak wyzej

sm5874 -tego jeszcze nie widziałem i zaraz sprawdze

a ja przeglądałem kilka smanuali od innych kenwoodów i rzuciło mi sie na oczy kilka odwołań do sony bo i układy sony w nich siedzą i tu pojawiło sie objawinie jak zaczołem sprawdzać filtry cyfrowe sony i wstepnie wytypowałem filtr i dac sony które jako jedyne jak narazie mogą tu pasować:

CXD 2551 -filtr

CXD 2565 -DAC

oba działają w trybach 16 i 18 bit z 4 lub 8 -krotnym oversamplingiem

włsnie sprwdziłem SM 5874 i też jest 16 bitowy

dla cxd 2565 znalazłem jedyne japonski datasheet, jesli by ktoś posiadał anglojezyczny to było by fajnie gdyby sie podzielił bo coś niepasuje mi ze tam wedłóg datasheeta siedzi oscylator 33 MHz

Wedłóg tego opisu:

Ukryta Zawartość

na temat cedeka z ukłdem cxd2565 piszą ze to układ jednobitowy!

Kurde z tego japonskiego datasheeta mozna tylko zgadywac...

Wiec teraz juz wiem ze nic nie wiem !

Ukryta Zawartość

dla cxd 2565 znalazłem jedyne japonski datasheet, jesli by ktoś posiadał anglojezyczny to było by fajnie gdyby sie podzielił bo coś niepasuje mi ze tam wedłóg datasheeta siedzi oscylator 33 MHz

Wedłóg tego opisu:

Ukryta Zawartość

na temat cedeka z ukłdem cxd2565 piszą ze to układ jednobitowy!

Kurde z tego japonskiego datasheeta mozna tylko zgadywac...

Wiec teraz juz wiem ze nic nie wiem !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki mustang01 !

i teraz wszystko sie wyjasniło...

Coś czuje ze moze być nie mozliwe odgadniecie tej zagadki bo moze być i tak ze w jakimś datasheecie moze nie być podana obudowa inna niz standardowo produkowano i za chiny ludowe nie odgadne tej zagwozdki ja, ani nikt inny..

Chyba najrozsądniej zrobie w tej sytuacji jak wymontuje tą chybryde i zastąpie ją najnormalniejszym przetwornikiem, bo też im dłóżej słucham tej hybrydy tym bardziej jestem przekonany o jej bardzo małej dynamice jeśli chodzi o dżwięk. Wiec chyba nie ma sesu tego dalej ciągnąć. A jak już zastąpie tą popiepszona hybryde normalnym dacem to wtedy spróbuje uzyć środków chemiczych i mechaniczych aby usunąć to czarne coś z układów.

Dzieki za pomoc i pozdrawiam !

NIESTETY NIKT NIE ODGADŁ !

Jak pisałem tak zrobiłem ale niestety czesc nadruku na układzie usunołem razem z czarną zalewą.

Przetwornik to układ PCM xx0x czyli Bur-Brown (znak x- nie potrafie odczytać) , a do filtra sie jeszcze nie dobrałem,bo tam jakoś wiecej tej zalewy ale dotre jakos i do niego.

Opampy to prawdopodobnie 4565 bo zostały delikatne zarysy.

Bardzo trudno jest odczytać te nadruki bo wiekszość odeszła z tym czarnym syfem dopiero po zeskanowaniu na skanerze w wysokiej rozdzielczosci 2400 dpi odczytałem typ i logo lecz jak widać nie całkowicie. Niestety obraz to ok 50 MB wiec tu nie wrzuce. Ale za to już mocno jest zawęzony obszar poszukiwań.

narazie nie wiem jak dotzreć do filtra cyfrowego bo sporo tej masy na nim i niecce tak łatwo odejść jak z przetwornika.Wogóle zakładając ten wątek małem nadzieje ze odezwą sie osoby posiadające ten odtwarzacz, wiec moze w złym dziale go załozyłem...

Do moderatora:

prosze o przeniesienie wątku do własciwego jeśli jest w złym dziale.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak teraz juz jestem pewien ze to jest PCM1700U i podłączyłem na szybko TL082 pod wyjscia prądowe i cedek odzyskał dynamike :) Tylko teraz czy warto ten przetwornik rozbudowywać ? Czy wogóle jest coś wart bo tak na pająka z opampem gra tak sobie, odrazu pierwsze co sie zauważa to kryształowe wysokie, czyli blachy i inne perkusyjne brzmią perfekcyjnie a cała reszta taka sobie.Jeszcze niewiem jak tu jest zrobiona preemfaza...

Tak wiec czekam na jakąś opinie na ten temat bo w sumie mam dopracowanego gotowca na TDA1545 i niewiem czy kombinować z upchaniem go w obudowe czy rozbudować tego burr-browna.

filtr...po tych zabiegach już nie do odczytania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?

hmm widze ze to egzotyka nikomu nie znana lub przez wszystkich nie lubiany ten pcm...wiec go wypir... i bede miał z tym spokój ja i czytelnicy i bede sie cieszył super przestrzennym aksamitem w uszach z przetwornika philipsa :)

A także zachecam posiadaczy tego cedeka do eksperymentów bo stosunek cena/jakość jest na bardzo wysokim poziomie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.