Skocz do zawartości
IGNORED

Zamówienie do BCL

Demasked75

Rekomendowane odpowiedzi

Zabezpieczenie musi mieć osobne zasilanie +/-12VAC aby masa nie łączyła się z wzmacniaczem.

Musi się łączyć. Inaczej nie będzie wykrywane napięcie stałe na wyjściach względem masy wzmacniacza.

To kiszka. Trzeba te masy w jakiś sposób odseparować.

Masy, jak pisał Robertinus, muszą być połączone.

W oryginalnym projekcie zabezpieczenia istnieje możliwość nie łączenia mas na płytce zabezpieczenia przewidziana na wypadek zasilania układu z tego samego zasilacza co wzmacniacz (aby uniknąć utworzenia pętli masy). Jeśli ma być oddzielny transformator (albo dedykowane uzwojenia na głównym trafo) zasilający zabezpieczenie, to masa zabezpieczenia powinna być podłączona do masy wzmacniacza. Zazwyczaj wyjściowej, tam gdzie mierzymy offset, ale można poeksperymentować gdyby pojawiły się jakieś zakłócenia (mało prawdopodobne).

Zabezpieczenie ma względnie dużą rezystancję wejściową i nie wpływa na "degradację" dźwięku - dla pewności można rezystory dołączane do wyjść BCL dać dobrej jakości, o małej pojemności własnej.

Nie otrzymałem odpowiedzi od pana Andrzeja w sprawie rezystorów i kondensatoów SMD, tymczasowy koszt 1 KC to 99,75 złotych, nie liczyłem kosztów wysyłki z TME, FARNELL ect. Najdroższym elementem jest OPA, przekaznik. Jeżeli nie otrzymam odpowiedzi w sprawie rezystorów poszukam w RCS/HFO. BF245 podwoiłem.

Co robimy z trafem? Wypadałoby i je podpiąć pod forumowe zamówienie.

Mogę się tym zająć i jak najszybciej powysyłam zapytanie do kilku firm, ale musimy podjąć decyzje jakie.

Jak pewnie kilka osób czytało

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) im większa moc trafa, tym BCL ma grać lepiej.

Zapytam o wycenę i dla 30-40VA i dla większych mocy, ale proponowałbym zostać przy 40VA.

Co do napięć, to 2x12V i 2x15V. Jeśli się mylę, poprawcie mnie.

Proszę o ewentualną dyskusję, a ja wieczorem zaadresuję kilka zapytań.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja wysłałem e-maila do pana Tomasza Lachowskiego i wklejam niżej odpowiedz. Myślę, że można zamówić transformatory podobnej jakości i taniej w firmie TRAFBER, gdzie najlepiej byłoby zadzwonić. Proponuje moc 60VA i napięcie 2x18V, z względu na niekorzystne warunki mojej instalacji sieciowej i dostarczanego prądu.

Jak masę musimy podebrać od wzmacniacza dla zabezpieczenia, to chyba zamiast 2x12V będzie potrzebne 1x12V.

Oto ceny transformatorów w wersji audio:

TS80VA PRI: 230V SEC:

> 2x18V (1,95A)

> 1x14V (0,7A)

cena dla 1 szt: 97,50 zł netto + 23% VAT/szt

cena dla 36 szt: 87,80 zł netto + 23% VAT/szt

TS60VA PRI: 230V SEC:

> 2x18V (1,67A)

cena dla 1 szt: 74,80 zł netto + 23% VAT/szt

cena dla 36 szt: 67,40 zł netto + 23% VAT/szt

TS120VA PRI: 230V SEC:

> 2x18V (1,95A)

> 1x14V (0,7A)

cena dla 1 szt: 114,00 zł netto + 23% VAT/szt

cena dla 36 szt: 102,60 zł netto + 23% VAT/szt

Termin realizacji dla pojedynczych szt. ~21-30 dni.

Większa ilość byłaby gotowa w terminie 14-18 dni.

A co nas obchodzi twoja instalacja sieciowa? Przy takich różnicach na osobę to chyba nie opłaca się robić zamówienia grupowego, bo później dochodzi jeszcze jedna wysyłka, ale chyba trochę na czasie da się zaoszczędzić.

A co nas obchodzi twoja instalacja sieciowa?

Będzie wam lepiej "grało". Większy zapas indukcji jest na odkształcony prąd sieciowy, a napięcie na małą pojemność kondensatorów po mostku w zasilaczu.

Zamówienie grupowe daje rabat, który pozwala zminimalizować dodatkowe koszty wysyłki oraz jak zauważyłeś krótszy czas oczekiwania. Zawsze można skorzystać z propozycji kogoś innego, przecież też będzie działać.

Rezystory.net oferta handlowa grupowa:

rezystory 1KC wzmacniacz 7 złotych x ilość KC 29 = 203 złote

rezystory i kondensatory protekt 5 złotych x ilość KC 26 = 130 złote

Ze swojej strony polecam transformator od Pana Lachowskiego (toroidy.pl). Mam takie i są pewne. Co do mocy nie widzę sensu stosowania większego niż 50VA. Staby we wzmacniaczu mają ograniczenie max 1,5A. W zabezpieczeniu natomiast po 100mA. Tak więc 50VA wydaje się idealne, a że to standardowy rdzeń może będzie jakaś zniżka.

Moja propozycja:

TST 50 w wersji full audio

2x15 VAC 2x 1,5A

2x12 VAC 2x 0,2A

czt takie złącza mam zamawiac?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

polecam tego sprzedawcę, ma dość tanio (szczególnie wysyłki) i właśnie szybko wysyła;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

UWAGA: ZACZYNAMY PRZELEWY, NUMER KONTA JEST NA WASZYCH EMAIL`CH.

Jaka zrobić przelew by nie zrobić bałaganu.

tytuł przelewu: np. <wasz nick> Demasked75 1KC

opis: Adres wysyłkowy, nie wszyscy mieszkaja tam gdzie są zameldowani. Jeżeli pieniądze są przelewane z konta brata - dopisać "brat".

Osoby zamawiające dodatkowe elementy doliczyć pieniądze z listy exegog.

Ukryta Zawartość

Jeżeli koledzy:

4. jamelo 2_KC

6. witek64 1_KC

11. Peja 1 KC

12. drajek 1_KC

22. robsmok_WZMACNIACZ

24. SomekPoland - tylko części do wzmacniacza

Trzeba przypuszczać iż zniżki rabaty będą "znikome', a co za tym idzie za 1KC zapłacimy więcej.

Na pieniądze czekam do poniedziałku 5.12.2011 do 11:00. Termin ostateczny. ReEdit

Ukryta Zawartość

Moja propozycja:

TST 50 w wersji full audio

2x15 VAC 2x 1,5A

2x12 VAC 2x 0,2A

Wysłałeś zapytanie do p. Lachowskiego? Nie chcę być nadgorliwy.

Ze swojej strony pisałem do Trafbera, ale do dzisiaj nie mam odpowiedzi.

Później postaram się zadzwonić.

Trafbera rzadko odpowiada na maile. Sam o tym się przekonałem, trzeba do nich zadzwonić, łaskawcy jedni.

Może jest jakiś błąd na stronie internetowej. Ja skorzystałem z szybkiego kontaktu i dostałem dwukrotnie odpowiedz, zawsze w okolicy godziny 10:15 rano.

Ceny są dorsze od toroidy.pl z względu na użyte materiały, np. rdzeń 80 W dla moich 60W i cena jak dla 80VA T. Lachowskiego. Czas zamówienia dla jednej sztuki około 3 dni od daty potwierdzenia - już zamówiłem.

Wysłałeś zapytanie do p. Lachowskiego? Nie chcę być nadgorliwy.

Ze swojej strony pisałem do Trafbera, ale do dzisiaj nie mam odpowiedzi.

Później postaram się zadzwonić.

Nie wysłałem bo i jak ? trzeba znać ilość chętnych. Standardowy TST50 2x14V kosztuje około 46 zł z VAT, więc wersja audio będzie pewnie oscylować wokół 70 zł z VAT dla jednej sztuki. Moim zdaniem warto zorganizować zamówienie.

Kochane tabelki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.