Skocz do zawartości
IGNORED

Wydania Japońskie.

Rekomendowane odpowiedzi

Od takich spraw jest dział "ogłoszeń", albo "giełda płyt".

Szkoda że nie macie coś z moich klimatów, w okazyjnej

cenie, chętnie bym coś nabył.Proszę, o powrót do tematu,

jak już sobie pogadacie.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Gość

(Konto usunięte)

Nowy i raz słuchana? Wg mnie to się wyklucza ;)

Jakoś licytującym sie to nie wyklucza

Pisaliśmy o tym wcześniej, smykus_likas, ale widać niektórzy nie rozumieją określenia "Towar nowy" , a w przypadku płyt, nie rozróżniają gradacji: nowa - używana, prawie nowa (jak nowa), stan idealny, stan bardzo dobry, itd...

I nawet nie przyjdzie im do głowy, że jak ktoś wybiera dla siebie płytę "Stan: nowa", to on chce być tym pierwszym, który zdmuchnie z płyty pyłek...

Ba! Potrzebuję prezent dla ukochanej osoby... Na szybko przeszukuję np. Allegro, w wyszukiwarce zaznaczam parametr "Nowe", bo to przecież będzie prezent dla kogoś, kupuję, a otrzymuję płytę używaną!

Pozostaje chyba tylko życzyć właśnie takich prezentów nierozumiejącym tego sprzedawcom...

I może też zakupów np. sprzętu, który kupią jako nowy, a potem otrzymają powystawowy, ex-demo...

Ja bardzo przepraszam,że tak gniotę,ale wolę kupić plytę od zaufanej osoby,niż kolejny raz odsylać coś co bylo opisane "jak nowa" a wyglądalo jak kawalek g...

Już napisałem, dlaczego nie zamieszczam tutaj takich informacji, to raz.

A dwa, to napisał o tym autor tematu:

Od takich spraw jest dział "ogłoszeń", albo "giełda płyt".

Edytowane przez eMeReKo
  • 2 tygodnie później...

Shm-kę trzymam jako ciekawostkę :)

No i masz tam bonusa, nie zapominaj o nim ; ) Pozdrawiam również! Brzmienie Metallica w tej wersji fakt, jaśniejsze, czystsze, ale mniej jest brudu i tej mrocznej mgiełki, bez której metal nie byłby metalem, no chyba że mówimy o power metalu ; ) Ja trzymam dlatego właśnie i stare wydania CDs, w tym i Metallica.

ZA to ostatnio dostałem nową dostawę płytek z Kraju Kwitnącej Wiśni :-D Świetnie prezentują się szczególnie wydania Yes, ale też i Aplhataurus z Belle Antique. Dotłoczenia Doorsów też super (wydanie z 2007 r. - nie SHM-CD). Jeśli ktoś lubi metal, to pojawiło się też trochę pozycji z zakresu NWOBHM. Na początek nabyłem Demon (UK) - fajne granie w starym stylu, a dla fanów gatunku mus!

Edytowane przez SVART

Tak, niestety nie mogę o tym zapomnieć. Wiem, że Japończycy byli pokrzywdzeni i dostawali przez to dodatkowe bonusy. Ale gdybym miał wybierać, wolę bez dodatków :)

Witam jak by ktoś był zainteresowany to mam japońskie wydania Guns`n`Roses Greatest Hits w wydaniu SHM-CD, oraz Linkin Park Hybrid Theory kupione na CDJapan - mam potwierdznie , płyty otwarte, stan bb

Edytowane przez maxflo
  • 4 tygodnie później...

Czy może mi ktoś z kolegów sprawdzić co to za wydanie,

ScorpionS-Taken By Force BVCM-40003 Japan.

Będę wdzięczny.Pozdr.

Gość

(Konto usunięte)

Czy może mi ktoś z kolegów sprawdzić co to za wydanie,

ScorpionS-Taken By Force BVCM-40003 Japan.

Będę wdzięczny.Pozdr.

Hmm... Osobiście jednak odpuściłbym, bo:

1. Wydanie Blu-spec CD ma inne numery katalogowe - do sprawdzenia na m.in. na CD Japan, a tutaj widoczne na zdjęciu: http://www.discogs.com/viewimages?release=2381602 .

2. A propos właśnie numerów. Od paru lat większość wydań japońskich otrzymuje "znormalizowaną" numerację, czyli np. SICP, i chodzi o to, że pierwsza litera pochodzi od nazwy wytwórni - w tym przypadku jest to S - Sony, w innym będzie V - Victor Entertainment, itd. Skąd więc na tym w marę nowym wydaniu oznaczenie BVCM (owszem, kiedyś takie stosowano)?

Tym bardziej, że właśnie na innych wydaniach jest zgodnie z tym, co napisałem, czyli SICP.

3. Wrzucając w Google tytuł płyty i podany przez Ciebie numer, dziwnym trafem prym wiodą strony rosyjskojęzyczne i chińskie ;)

I to tyle, ja darowałbym sobie to wydanie...

A skąd w ogóle masz ten numer? Gdzie znalazłeś tę płytę?

PS U mnie na półce stoi wydanie z 2001 roku, Toshiba-EMI Japan, TOCP-53202 (T - Toshiba) - http://www.discogs.com/viewimages?release=2702365

Edytowane przez eMeReKo

A skąd w ogóle masz ten numer? Gdzie znalazłeś tę płytę?

Gość ma w prywatnej kolekcji, mam tą płytę pożyczoną, ale jest na sprzedaż dlatego pytam.

Doszukałem się wytwórni RCA-BVCM-40003, to pewnie Ruskie.Jest to nimi Lp, na samej

płycie widnieje Made In Japan, wkładka do samej płyty, posiada teksty w Japońskim języku

w b. dobrej poligrafii, jak to we wszystkich wydaniach Japan.Etui płyty, w kartoniku Lp.

posiada także teksty w Japan.Wszystko B. dobrej jakości, nie jak w typowych podróbach.

Ma także OBI.Ale to RCA, to chyba jednak Ruskie???Jakość materiału muzycznego,

jak na takie stare wydanie, niczym się nie różni od jakości starych Japońców.

Z tego by wynikało że to Ruski, ale na legalu robione jako Japan ??Tak mi się wydaje.

Proszę daj znać co o tym sądzisz.Pozdr.

Teraz przejrzałem linki które załączyłeś, w pierwszym linku podałeś też wytwórni RCA,

tylko na tej co ja mam literki RCA mają inny kształt, taki bardziej ruski, czyli podróba.

Myślałem że tych starych tytułów nie podrabiają, a jednak ? Pozdr.

Gość

(Konto usunięte)

Gość ma w prywatnej kolekcji, mam tą płytę pożyczoną, ale jest na sprzedaż dlatego pytam.

Doszukałem się wytwórni RCA-BVCM-40003, to pewnie Ruskie.Jest to nimi Lp, na samej

płycie widnieje Made In Japan, wkładka do samej płyty, posiada teksty w Japońskim języku

w b. dobrej poligrafii, jak to we wszystkich wydaniach Japan.Etui płyty, w kartoniku Lp.

posiada także teksty w Japan.Wszystko B. dobrej jakości, nie jak w typowych podróbach.

Ma także OBI.Ale to RCA, to chyba jednak Ruskie???Jakość materiału muzycznego,

jak na takie stare wydanie, niczym się nie różni od jakości starych Japońców.

Z tego by wynikało że to Ruski, ale na legalu robione jako Japan ??Tak mi się wydaje.

Proszę daj znać co o tym sądzisz.Pozdr.

Teraz przejrzałem linki które załączyłeś, w pierwszym linku podałeś też wytwórni RCA,

tylko na tej co ja mam literki RCA mają inny kształt, taki bardziej ruski, czyli podróba.

Myślałem że tych starych tytułów nie podrabiają, a jednak ? Pozdr.

To masz już jasność :)

I to nie jest stary tytuł, bo w tym wypadku chodzi o rok konkretnej edycji tej płyty, a to jest Blu-spec CD, które trzepie Sony Japan, z 2010 roku!

Kiedy RCA wydawało tę płytę nie było jeszcze Blue-spec CD ;)

I oryginał japoński ma inne numery, o czym pisałem.

Fuj, pirat! ;)

PS Było już wielokrotnie o tym - teraz "typowe podróby" są właśnie bardzo dobrej jakości (np. łatwy dostęp do wysokiej klasy sprzętu poligraficznego).

Edytowane przez eMeReKo

Dzięki, no to sobie jeszcze trochę posłucham, i oddam.

Nie jest do wydanie Blue-spec CD, tylko zwykłe wydanie.

Szkoda że trafne. Dzięki, pozdrawiam.

Gość

(Konto usunięte)

Nie jest do wydanie Blue-spec CD, tylko zwykłe wydanie.

Cały czas myślałem, że o takie właśnie wydanie chodzi, bo pod takim numerem jest sprzedawane przez naszych sąsiadów ze Wschodu - tego bliższego, jak i dalszego ;)

A też żadna ze znanych mi japońskich edycji "Taken By Force", nie posiada takiego numeru, a miałem pierwsze - nieremasterowane, miałem również w domu właśnie to Blue-spec CD, a na półce stoi remaster z 2001 roku.

Mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcia tego wydania? :)

Mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcia tego wydania? :)

O to klasyk.??

Trochę słaba jakość, bo z telefonu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-34677-0-15478800-1380222201_thumb.jpg

post-34677-0-52227300-1380222244_thumb.jpg

post-34677-0-83702300-1380222306_thumb.jpg

post-34677-0-33720500-1380222356_thumb.jpeg

post-34677-0-40426100-1380222386_thumb.jpeg

post-34677-0-29247300-1380222412_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

O to klasyk.??

Trochę słaba jakość, bo z telefonu.

kiza - rozumiem, że nr katalogowy na obi jest zgodny z tym, który podałeś?

Podtrzymuję to, co wcześniej napisałem - podejrzane jest to wydanie:

1. Nigdzie z takim się nie spotkałem. Oficjalnie są tylko 3 edycje japońskie i takiego nigdzie nie ma.

2. Obi graficznie wygląda jak na winylu lub Blue-spec CD, ale to nie jest przecież żadne z tych wydań.

3. Wydawca BMG Japan, ale przez nich wypuszczona edycja ma inne numery katalogowe, inną szatę graficzną, inne obi (miałem takie wydanie - pierwsze, nieremasterowane) - to jest właśnie to: http://www.discogs.com/viewimages?release=4851340

I nie było wznowień tej edycji.

4. Jakiś dziwny zestaw utworów, ponieważ na wszystkich innych wydaniach (nie tylko japońskich!) albo jest 8 (tak jak na winylu), albo są 2 bonusy (Suspender Love oraz Polar Nights), a tutaj jest 9 utworów (?).

Naprawdę, osobiście odpuściłbym sobie, chyba że chcesz zatrzymać jako "białego kruka"... ;)

Edytowane przez eMeReKo

kiza - rozumiem, że nr katalogowy na obi jest zgodny z tym, który podałeś?

Numery się zgadzają, ale co z tego, jak to trafny towar.

W poniedziałek oddaję koledze, ale nie będę go martwił,

jego pochodzeniem.Fotki będą, ku przestrodze dla innych.

Dzięki Mirku, pozdrawiam.

Gość

(Konto usunięte)

Numery się zgadzają, ale co z tego, jak to trafny towar.

W poniedziałek oddaję koledze, ale nie będę go martwił,

jego pochodzeniem.Fotki będą, ku przestrodze dla innych.

Dzięki Mirku, pozdrawiam.

Mariuszu, a tak z ciekawości jeszcze:

- jaki jest rok wydania (na obi w małej ramce)?

- czy są wybite jakieś numery na CD (nr matrycy, IFPI)?

Na płycie CD, widnieje tylko BVCM-40003, co się zgadza z numerem na OBI, i kartoniku.Na obi w małej ramce, jeśli to, to :

09 09 09

( 77 12 04)

Pozdr.

Gość

(Konto usunięte)

09 09 09

( 77 12 04)

Tak, właśnie o to chodziło! :)

Rzekomo wydanie z 2009 roku (w nawiasie rok ukazania się tego tytułu w ogóle - 1977).

Kuriozum... ;)

Również pozdrawiam :)

• 2 miesiące później...

Zamierzam sprowadzić z japonii kilka płyt K2HD. Wyszła reedycja King crimson w tym formacie. Jakie są wasze doświadczenia z tym formatem?

Jak dla mnie to najlepiej nagrane płyty CD.

są lepsze od XRCD , SHMCD, HQCD Blu-Space CD i inne

Gość

(Konto usunięte)

Zamierzam sprowadzić z japonii kilka płyt K2HD. Wyszła reedycja King crimson w tym formacie. Jakie są wasze doświadczenia z tym formatem?

Jak dla mnie to najlepiej nagrane płyty CD.

są lepsze od XRCD , SHMCD, HQCD Blu-Space CD i inne

Moje odczucie: brzmią świetnie! :)))

I taka mała uwaga: trudno je przyrównywać np. do SHM-CD, HQCD czy Blu-spec CD, ponieważ "technologie" te nie mają ze sobą nic wspólnego - K2 (XRCD, HD) to inny, nowy mastering, a te drugie to tylko inny rodzaj nośnika, bez ingerencji w sam materiał dźwiękowy.

I taka mała uwaga: trudno je przyrównywać np. do SHM-CD, HQCD czy Blu-spec CD, ponieważ "technologie" te nie mają ze sobą nic wspólnego - K2 (XRCD, HD) to inny, nowy mastering, a te drugie to tylko inny rodzaj nośnika, bez ingerencji w sam materiał dźwiękowy.

Ja po prostu piszę to co słyszę, K2HD to najlepiej nagrane płyty CD z jakimi się spotkałem a jak to wygląda ze strony technicznej to nie wiem , za bardzo mnie to nie interesuje, ważne ze gra i to jeszcze jak :)
Gość

(Konto usunięte)

Ja po prostu piszę to co słyszę, K2HD to najlepiej nagrane płyty CD z jakimi się spotkałem a jak to wygląda ze strony technicznej to nie wiem , za bardzo mnie to nie interesuje, ważne ze gra i to jeszcze jak :)

I tak trzymać! :)

To było tylko gwoli wyjaśnienia ;)

K2HD to format między CD a SACD czy się mylę? I jak K2HD ma się do SACD? Chodzi o brzmienie

Wg mnie dobrze nagrana I zmiksowana plyta SACD w dalszym ciagu bedzie grala lepiej. Ale to MOJE zdanie.
Gość

(Konto usunięte)

K2HD to format między CD a SACD czy się mylę? I jak K2HD ma się do SACD? Chodzi o brzmienie

Nie, bo to różna para kaloszy ;)

K2 HD to rodzaj masteringu opracowany przez JVC - płyta wciąż pozostaje jednak w wersji stereo.

SACD został opracowany, by cieszyć się dobrodziejstwem dźwięku HD, ale w wersji wielokanałowej.

Kiedy wykorzystujesz tylko zwykła warstwę SACD na zwykłym odtwarzaczu CD, a nie było dla niej robiony nowy, jakiś lepszy mastering, to zabrzmi ona tak samo, jak standardowe wydanie.

Natomiast K2 HD jest zawsze remasterowna przez JVC i dla mnie te nowe masteringi brzmią naprawdę świetnie :)

Nie, bo to różna para kaloszy ;)

K2 HD to rodzaj masteringu opracowany przez JVC - płyta wciąż pozostaje jednak w wersji stereo.

SACD został opracowany, by cieszyć się dobrodziejstwem dźwięku HD, ale w wersji wielokanałowej.

Kiedy wykorzystujesz tylko zwykła warstwę SACD na zwykłym odtwarzaczu CD, a nie było dla niej robiony nowy, jakiś lepszy mastering, to zabrzmi ona tak samo, jak standardowe wydanie.

Natomiast K2 HD jest zawsze remasterowna przez JVC i dla mnie te nowe masteringi brzmią naprawdę świetnie :)

Są płyty SACD tylko stereo więc to nie jest chyba tylko format wielokanałowy.Mam na przykład Coltranea Love supreme SACD stereo. Co do mastera zwykłej warstwy CD z płyt SACD to wiem że David bowie scary monsters jest masterem DSD. Chyba też płyty Rolling Stones mają master CD zrobiony formatem DSD. Miałem kiedyś taką wersję Beggars banquet

Edytowane przez Bart1981
Gość

(Konto usunięte)

Są płyty SACD tylko stereo więc to nie jest chyba tylko format wielokanałowy.Mam na przykład Coltranea Love supreme SACD stereo. Co do mastera zwykłej warstwy CD z płyt SACD to wiem że David bowie scary monsters jest masterem DSD. Chyba też płyty Rolling Stones mają master CD zrobiony formatem DSD. Miałem kiedyś taką wersję Beggars banquet

To też o tym właśnie napisałem - przy SACD i do tego zwykłej warstwie (zapis jest jak na każdej innej CD - 16 bitów/44,1 kHz) brzmienie zależy tylko i wyłącznie od tego, czy był dla danej płyty jakiś nowy mastering, bo wcale nie musiał być.

Przy K2 zawsze jest nowy mastering i zawsze zabrzmi ona inaczej!

A czy lepiej, to już zależy od indywidualnych preferencji :)

Stąd K2 nie jest żadnym formatem "pomiędzy" - jest po prostu innym formatem.

XRCD, K2 nie jest żadnym innym FORMATEM.... tylko inna FORMA masteringu nagranego materiału ...to nadal zwykła płyta CD :)))

inny FORMAT to SACD, DVD-Audio, Blu-Ray itp

Edytowane przez jasio
  • Pokaż nowe odpowiedzi