Skocz do zawartości
IGNORED

Projekty kolumn

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie skupmy się na meritum sprawy czyli na kolumnach.

Nagrywarkę sobie zmienię ale w swoim czasie. Pre jest załatwione.

Obecnie chce sobie zafundować bardzo dobre kolumny a potem będę myślał o reszcie.

Co zwrotki to coś tam sobie staram klepać.

No to bedzie jakis punkt odniesienia.

Sluchales juz gdzies te kolumny?

Sprobuj wersje z jak najnizszym podzialem. Tak mi kiedys zasugerowal Misiomor i ma to duzo zalet.

Oprocz ceny za duze pojemnosci ;)

Obecnie po lekkich naukach. Zrobiłem pierwszego rzędu z RLC na początku 1,2 KHz. No ale to podobno za nisko więc podniosłem do 1,6KHz. RLC jest o tyle fajne że można uzyskać stromość zboczy jak przy filtrach wyższego rzędu.

Ma grać dokładnie tak jak jest nagrane na płycie. Bez słodzenia i przynudzania. Choć na 2 way to i tak duży kompromis. Przede wszystkim słucham klasyki i to ma grać. To że będzie słychać że Marilyn Manson ma słabo zrobioną płytę to już mnie nie rusza.

Ma grać dokładnie tak jak jest nagrane na płycie. Bez słodzenia i przynudzania.

To tak jakbyś miał kupę forsy i chciał kupić samochód.

Opcja 1

Kupujesz super sportowy wóz o super osiągach i jeździsz określonymi drogami.

Na drogach dziury , łaty i niespodzianki.

Jedziesz raz , drug , trzeci. Zamiast skupić się na przyjemności z jazdy wczuwasz się w drogę , gdzie jest następna dziura i nierówność...

Opcja 2

Kupujesz samochód z mniejszymi osiągami , ale komfortowy. Nie czujesz tak drogi , ale nie skupiasz się na niej , a na przyjemności prowadzenia. Zaczynasz dostrzegać też to co jest poza tą drogą relaksujesz się i czerpiesz z tego przyjemność.

I podobnie jest ze sprzętem .

Może okazać się ze super dokładne kolumny i prawda na płytach zaczną Ciebie po prostu męczyć. będziesz rozkładał to co słuchasz na czynniki pierwsze ale nię bedzie z tego przyjemności i chęci sluchania.

A tak może byc z kiepskimi realizacjami i tweeterem który wybrałeś.

I w tym przypadku D3004 czy Morel , Dynaudio może być optymalnym wyjściem.

Jestem zwolennikiem uzycia jak najmniejszej ingerencji w elementy miedzy wzmacniaczem a glosnikami. Zwrotnica powina byc jak najprostsza, I rzedu, a najlepiej uzyc odpowiednich/dobrych glosnikow, aby mozna wogole z niej zrezygnowac. Oczywiscie i cala konstrukcja kolumny powinna byc takze odpowiednio dobrana. Mam kolumny, KEF Q1, chwalone nie tylko na tym Forum, podlaczylem na chwile, do sprawdzenia stare b.duze monitory w obudowie zaknietej z duzym glosnikiem (ktory nie ma zadnego filtra) oraz malutkim wysokotonowym (wlaczonym tylko poprzez kondensator) i ?:

Jest moze ktos chetny z kupno moich kolumn KEF Q1 ?,

Nigdy nie bylem zwolennikiem KEFa .

Nie bardzo wypada porownywac male monitory z duzymi i jeszcze w OZ.

Masz racje z iloscia elementow.

Ale w ten sposob nie uzyskasz bardzo niskich podzialow co ma ogromne zalety jak i liniowego przetwarzania.

A i najczesciej takie kolumny maja lichy bas i slaba moc

Zawsze można stosować pierwszego rzędu z RLC lub filtry wyższego rzędu. Kwestia wyboru. Gdzie przy RLC jesteśmy wstanie uzyskać nachylenie zbocza jak przy filtrach o wiele wyższego rzędu.

• 1 miesiąc później...

EMiL zachęcał do Clariy Caps SA, kupiłem własnie 2szt 12uF po 11 funtów cena.

Jak dotrą i sie wygrzeją napisze opinie.

Idą już do mnie będę, znalazłem w dwóch miejscach pozytywne opinie o nich:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz co myślę, ważniejsze czego wcześnie nie zauważyłem w projekcie ZAPH'a SR71 (czyli) moim są zalecane.

Wildze, że często nie doczytujemy tych projektów.

Moi drodzy obiecałem, że jak kondensatory dotrą to napiszę coś na ich temat.

I dotarły, pierwsze wrażenie są bardzo duże myślę 2x takie co czarne czy niebieskie Jantzeny.

Wrażenia odsłuchowe nie będę się rozpisywał i pisał elaboratów. Są na pewno lepsze od ww. większa rozdzielczość i swoboda wysokich tonów to na pewno po prostu słychać różnicę. Na pewno są warte swojej ceny.

Na photo macie porównanie z czarnym jantzenem (ta sama pojemność)

Pozdrawiam

AM

post-27978-0-33547800-1327173265_thumb.jpg

post-27978-0-24743000-1327173289_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

arczi87 nie jestem audiofilem, lecz pomijane przez Ciebie z takim uporem hurricane u mnie grają świetnie, a i na brak basów narzekać nie mogę. Nie liczyłem co prawda dokładnie powierzchni, na której kolumienki grają ale to parter domu, odejmując kilka pomieszczeń typu kotłownia, gabinet i coś tam jeszcze mam tak na oko 60m2 living room no i otwartą górę domu, robi się z tego całkiem niezła kubatura. Może ponownie rozważ ten projekt

pozdrawiam Piotrek

Moi drodzy obiecałem, że jak kondensatory dotrą to napiszę coś na ich temat.

I dotarły, pierwsze wrażenie są bardzo duże myślę 2x takie co czarne czy niebieskie Jantzeny.

Wrażenia odsłuchowe nie będę się rozpisywał i pisał elaboratów. Są na pewno lepsze od ww. większa rozdzielczość i swoboda wysokich tonów to na pewno po prostu słychać różnicę. Na pewno są warte swojej ceny.

Na photo macie porównanie z czarnym jantzenem (ta sama pojemność)

Pozdrawiam

AM

baxteros kolega wymienił za moją namową Jantzen superior w zwrotnicach i zastosował... polskie olejowe Telpody :) mało czkawki nie dostał z zachwytu, stwierdził, że na konda nie wyda w życiu więcej niż 5 złotych :)) Jantzeny klękneły przed Telpodami. Ja postanowiłem uszczuplić zapasy militarne byłego CCCP i u siebie wymieniłem Jantzen Silver na na ruskie kondy bocznikowane również ruskimi teflonami, efekt... też nie wydam więcej na konda niż 5 złotych :)

Clarity cap, co warto również wspomnieć, nie podkreślają sybilantów.

baxteros kolega wymienił za moją namową Jantzen superior w zwrotnicach i zastosował... polskie olejowe Telpody :) mało czkawki nie dostał z zachwytu, stwierdził, że na konda nie wyda w życiu więcej niż 5 złotych :)) Jantzeny klękneły przed Telpodami. Ja postanowiłem uszczuplić zapasy militarne byłego CCCP i u siebie wymieniłem Jantzen Silver na na ruskie kondy bocznikowane również ruskimi teflonami, efekt... też nie wydam więcej na konda niż 5 złotych :)

Ja nie wątpię w cuda socjalistycznych tworów elektryki, lecz nie miałem okazji porównywać.

Celem mojego postu jest pokazanie alternatywy dla Jantzena który w kolorach czerwonych i wyżej robi się drogowy.

Warto też tu przytoczyć, że ZAPH część swoich projektów robi właśnie na Clarity Caps i po prostu zastosowanie ich daje pewną zgodność z jego pomysłem zwrotki.

A piszą to tylko i wyłącznie dlatego, że poprostu w PL są nie popularne bo nie ma dystrybucji a same z siebie nie są drogie. A transport z UK to 25PLN.

Pozdr

Warto też tu przytoczyć, że ZAPH część swoich projektów robi właśnie na Clarity Caps i po prostu zastosowanie ich daje pewną zgodność z jego pomysłem zwrotki.

A piszą to tylko i wyłącznie dlatego, że poprostu w PL są nie popularne bo nie ma dystrybucji a same z siebie nie są drogie. A transport z UK to 25PLN.

Dystrybutor to akurat jest:

Ukryta Zawartość

Odnośnie zapha - zaph nie przejmuje się jakością części zwrotnic. Kity są na clarity cap, ponieważ tak zadecydował madisound.

Ukryta Zawartość

Szukam monitorków stereo do 16m pokoju.

Czy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko z bass refleksem z przodu i jakiś prosty wzmacniacz w klasie D. Ma to sens?

Jaki może być koszt zbudowania takiego cuda? Zmieszczę się w 2tys?

Nie mam żadnego doświadczenia w temacie, ani możliwości lokalowych wykonania obudowy.

Ukryta Zawartość

Miałem chyba wszystkie z polskich i ruskich kondensatorów tego typu .

Tak jak słynne Bosch MP i SIEMENS MKV . I to te z lepszych sonicznie lat .

Nikt mi nie wmówi że są lepsze od Superiora , czy Supreme.

Każdy z nich ma inną sygnaturę . Ale najwyższą klasą z tych wszystkich które miałem grają Supreme .

Łączą zalety ich wszystkich , bez ich wad.

Za dobre kondensatory w słabym systemie mogą nie byc dobrym rozwiazaniem.

I dlatego mulące olejaki wydają się być lepsze .

Miałem chyba wszystkie z polskich i ruskich kondensatorów tego typu .

Tak jak słynne Bosch MP i SIEMENS MKV . I to te z lepszych sonicznie lat .

Nikt mi nie wmówi że są lepsze od Superiora , czy Supreme.

Każdy z nich ma inną sygnaturę . Ale najwyższą klasą z tych wszystkich które miałem grają Supreme .

Łączą zalety ich wszystkich , bez ich wad.

Za dobre kondensatory w słabym systemie mogą nie byc dobrym rozwiazaniem.

I dlatego mulące olejaki wydają się być lepsze .

No no święte słowa, dokładnie trzeba spojrzeć na resztę systemu.

Nie raz tak jest, że jak ktoś ma ostry/słaby wzmacniacz i dożuci jakiś mulący element kondensatorek czy chociażby kiepsko zlampizowany CD, to myśli że jest w siódmym niebie.

Bo gra mu słodko …

Chciałbym poruszyć jeszcze jeden fakt nie jestem specem, ale jak to jest z długowiecznością tych olejaków. Czy to są wiecznie rozwiązania nie tracące parametrów po np. 20 latach. Bo dobrze wiemy że nawet najlepsze elektrolity po pewnym czasie są po prostu spracowane.

:)

Najlepsze olejaki Siemensa i BOSCHa są sprzed 1976r gdzie zmienili olej na mniej rakotwórczy.

Miałem Bosche MP z 1967 bodajże roku a wyglądały jak nówki i też trzymały tak pojemność.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

muda44 ja przetestowałem w tych zwrotkach jantzeny czarne, Silver i ruskie, za każdym razem była poprawa, a poprawa moim zdaniem to lepsze brzmienie, jak to określają audiofile - wiecej powietrza, przestrzeni, detalicznosci, itp... gdzie Ty tu widzisz mulenie ?? ja w dźwięku nie znoszę papki ! Zresztą kiedyś myślałem jak Ty, Jantzen, Mundorf i takie tam, detaliczność, szczegóły, fajnie było dopóki nie posłuchałem wytworu komunizmu, w CCCP był komunizm ;) Tanie nie znaczy złe, ale to moja opinia i nikogo nie będę zmuszał do zmiany poglądów ani do niczego przekonywał

No i ruskie kondy to nie olejaki, teflony to też nie olejaki ;)

O ile pamietam to testowalem wszystkie mozliwe kondy zarowno krajowe jak i wschodnie .

Bylo to pare lat do tylu i opisywalem roznice oraz wklejalem fotki.

Teflony nie byly zle ale piszemy tu o kolumnach czyli zwrotnicach.

Nie wyobrazam sobie teflona 10 czy 30uF :)

A te mniejsze gabarytowo i w pojemnosciach do zwrotnic to albo mialy piekne tlo lagodzac kontur i dynamike albo odwrotnie.

Natomiast Jantzeny zarowno czerwone jak i silver musza dlugo pograc.

Ale nawet silver ktory jest efektownym brzmieniowo kondem nie ma klasy Supreme. W ktorym wszystko jest fajnie wywazone.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

muda44 Ty nie bądź taki nieobeznany z tymi teflonami ;) co prawda ruskich teflonów nie ma o tej pojemności ale tą stronkę pewnie znasz, co prawda ceny prawie zaporowe, no chyba że ktoś rzeczywiście buduje tzw. hi-end

http://www.v-cap.com/teflon-capacitors.php

przy okazji link do opisu Hurricane, co prawda dla niektórych pan Pacuła nie jest specjalnym autorytetem, lecz może to przynajmniej stanowic pogląd jak kolumny grają

cosik sie popierniczyło, zamiast linku pliki

no chyba, że tej recenzji pan Pacuła nie pisał ? a zawsze tak myślałem

post-28246-0-32281200-1327734925_thumb.jpg

post-28246-0-59375400-1327734946_thumb.jpg

Panowie jest wątek pod tytułem "Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!" no i można się prześcigać w pomysłach. Tutaj proszę o wymianę poglądów które trzymają się tematu. Czyli projekty kolumn.

Panowie jest wątek pod tytułem "Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!" no i można się prześcigać w pomysłach. Tutaj proszę o wymianę poglądów które trzymają się tematu. Czyli projekty kolumn.

A widzisz - ma to i to dużo.

Watek jest o projektach kolumn a rodzaj kondensatora powinien być brany pod uwagę.

Właśnie to udowodnił piotrektychy.

Zanim zabierzemy się za projekt kolumn powinniśmy skupić na tym gdzie będą grały ( pomieszczenie ) z czym i do jakiej muzyki.

piotrektychy ma kolumny Huricane.

Bardzo dobry projekt , jednak na głośnikach średniej klasy.

Pomijając klasę przetworników bo same przetworniki nie grają a cały projekt to w tych kolumnach dużą część pasma przetwarza nisko cięty tweeter .

Który ma dość wyraźną , na granicy ostrości sygnaturę dźwiękową.

Piotr sam się określił w jakich warunkach graja te kolumny.

Zakładając styl urządzania dzisiejszych domów czy mieszkań zakładam ze nie ma wszędzie grubych wykładzin , zasłon , i ton przeróżnych klamotów poprawiających zbyt żywą akustykę.

A zapewne są twarde , duże i puste powierzchnie odbijające.

Dlatego w jego przypadku zmiana bardzo dobrych detalicznych kondensatorów na łagodne , przyciemniające przyniosła pozytywny efekt.

Było za ostro - AKUSTYKA

Chociaż te kolumny w poprawnie zaadoptowanym akustycznie pomieszczeniu z Superiorami pokazały by jeszcze większą klasę.

Dlatego ich projektant uwzględnił właśnie Jantzen Superior Z CAP

A w tych warunkach lokalowych lepszym rozwiązaniem by był projekt w stylu DYNAUDIO.

Miekki i ciepły.

piotrektychy - mam nadzieję że nie masz nic przeciwko ze użyłem przykładu na Tobie ?

:)

Jak widzicie nie sam projekt gra :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.