Skocz do zawartości
IGNORED

Projekty kolumn

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Z jakiegoś względu napisał o możliwości właśnie ich zastosowania.

Dlaczego ?

Wiem od innego bardzo dobrego konstruktora kolumn że stosuje właśnie te superiory w swoich konstrukcjach.

A wierze i ufam mu jak Misiomorowi :)

Niepotrzebnie dorabiasz do tego filozofię. Pierwsze hurricane powstały na niebieskich jantzenach a opcją dla bardziej zamożnych miały być superiory. Dlaczego? Bo wszystkie części do zwrotnic i głośniki są dostępna w polinku.

• 1 miesiąc później...

Witam po długiej przerwie :)

Więc ze wszystkich projektów najbardziej przypadł mi do gustu projekt

Hurricane - High Efficiency 2way

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprawia wrażenie bardzo solidnego. Wszystkie etapy są udokumentowane a wszystkie rozwiązania mają poparcie w wiedzy i konkretnych zamierzeniach autora.

Kolejną sprawą jest to że wykonać ich samodzielnie nie zdołam. Mam pytanie czym muszę dokładnie dysponować by oddać stolarzowi ten projekt?

Z tego co wiem posługuje się ona maszyną CNC.

Ukryta Zawartość

Projekt jest fajny, tylko ta cewka rdzeniowa nie jest fajna i na pewno bym ją wymienił na powietrzną z drutu 1,8mm (0,38ohma).

Chyba zostanę przy oryginalnej toroidalnej. Autor zaleca nie eksperymentować z dcr cewek tym bardziej, że tutaj różnica jest znacząca bo oryginalnie 0,07 Ohm a w powietrznej 0,38. Więc wolę zostać przy solidnie wyliczonym zgraniem fazowym z cewką toroidalną niż rozjechanie się fazowym zestawu i posiadanie cewki powietrznej.

Więc wolę zostać przy solidnie wyliczonym zgraniem fazowym z cewką toroidalną niż rozjechanie się fazowym zestawu i posiadanie cewki powietrznej.

I to jest bardzo dobre podejście.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Autor nie zaleca a taki zaph nie widzi w tym nic złego. Kto ma rację - nie mi to osądzać.

Misiomor może podpowie czy rozjazd fazowy jest w tym przypadku realnym zagrożeniem. Obstawiam, że nie.

Cewki rdzeniowe, niestety, zafałszowują brzmienie.

żeby Cię jeszcze bardziej zmotywować napiszę, że od Panów z Polnku wiem że materiał do produkcji rdzeni cewek toroidalnych jest gorszej jakości od tego z klasycznych rdzeniówek. Przy tak niskiej wartości jak 2,7mh stosowanie cewki toroidalnej jest proszeniem się o zmulenie na średnicy. I cewki z drutu 1,8mm są jedynie dwa razy droższe, nie jest to duża różnica.

Witam po długiej przerwie :)

Więc ze wszystkich projektów najbardziej przypadł mi do gustu projekt

Hurricane - High Efficiency 2way

Ukryta Zawartość

Sprawia wrażenie bardzo solidnego. Wszystkie etapy są udokumentowane a wszystkie rozwiązania mają poparcie w wiedzy i konkretnych zamierzeniach autora.

Kolejną sprawą jest to że wykonać ich samodzielnie nie zdołam. Mam pytanie czym muszę dokładnie dysponować by oddać stolarzowi ten projekt?

Z tego co wiem posługuje się ona maszyną CNC.

No to zjechałeś ostro z jakością bo gdzieś czytałem o planach na lluminatory.

Może nawet za bardzo zjechałeś i zrobisz kolumny przy których po pewnym czasie poczujesz chęć na jeszcze coś lepszego.

Po tylu latach wszelkich kombinacji dochodzę do wniosku ze lepiej od razu iść na głęboką wodę :)

A tak to strata czasu i niestety kasy.

Jak chcesz to na PW mogę Ci zaproponować jeszcze coś innego .

Kolumny opracował i pomierzył jeden z forumowiczów na Etonie i wstędze .

Ma je też kilka osób na forum i robi też je kilku moich znajomych.

Projekt Hurricane uważam za świetny. Ale nie da się oszukać tego ze jest na średniej klasy głośnikach.

Nie podoba mi się też że w torze tweetera są aż trzy kondensatory.

Do tego masz Ugodę i z tym tweeterem może być ostro.

Wracając do Ugody - jest to wręcz wymarzony partner do ZRT Zapha.

Idealnie się zgrywają i to bez potrzeby pre a ze zwykłym potkiem 10 kilo na wejściu :)

Dla mnie wraz z Arcamem rDACem i kablami Equilibrium Aurora i Van Den Hul Orchid to najlepiej dobrane klocki ostatnich lat

A wracając do Twojego pytania ...

Najlepiej mieć kupione głośniki i dać stolarzowi żeby dokładnie je zmierzył i zrobił frezy pod nie.

Bo niestety standard to są jaja w tweeterach .

Czy to Seas czy Usher czy Scan Speak :/

Cewki - tu są zdania podzielone.

Ale większość odradza wszelkie z rdzeniem.

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Moje 9-letnie doświadczenie w budowaniu zespołów głośnikowych (z podejściem inżynierskim - Instytut Akustyki Politechniki Wrocławskiej, nie jestem "złotouchym" hochsztaplerem) mówi, że owszem, rdzeniówkę słychać (w negatywnym sensie), ale tylko w układach 2-drożnych. Nigdy nie zauważyłem różnicy w brzmieniu przy filtrowaniu głośników typowo niskotonowych, jeśli chodzi o jakiś brud czy zniekształcenia. Cewki powietrzne w tym zastosowaniu (o wyższym DCR) mogą przegrać gorszą kontrolą basu (ale ja tego nie zaobserwowałem, układów 3-way zrobiłem bardzo mało). Próbowałem też usłyszeć jakąkolwiek różnicę miedzy powietrznymi cewkami drutowymi i taśmówkami, którymi się podniecają niektóre osoby. Nigdy nie zaobserwowałem żadnej różnicy.

Ukryta Zawartość

czy takie kolumny zagrają prawidłowo w pokoju 18m2 lekko zaadaptowanym akustycznie?

ile w przybliżeniu wyniesie koszt takiego projektu?

no i czy jest ktoś kto u nas w kraju wykona takie kolumny od a-z, ktoś kto się na tym bdb. zna

Ukryta Zawartość

No to zjechałeś ostro z jakością bo gdzieś czytałem o planach na lluminatory.

Może nawet za bardzo zjechałeś i zrobisz kolumny przy których po pewnym czasie poczujesz chęć na jeszcze coś lepszego.

Wg mnie ten projekt wcale nie jest na straconej pozycji względem innych, na najdroższych głośnikach:)

Wg mnie ten projekt wcale nie jest na straconej pozycji względem innych, na najdroższych głośnikach:)

Rozwiń swoją myśl.

Bo wychodzi na to że jeżeli firma X robi świetne projekty i ma w katalogu kolumny na średnich głośnikach powiedzmy za 5000zł i na super głośnikach za 15000zł to te tańsze w/g Ciebie wcale nie są na straconej pozycji względem tych droższych ?

A co się tyczy moich wskazówek do arczi87.

Mam Ugodę i wiem jak gra.

Mam też nawet dwie nagrywarki PDR05 i wiem jak graja jako DAC.

Miałem też długo Seasy 27TBFC/G które są podobne brzmieniowo do tych z Hurricane ,a w opiniach nawet łagodniejsze.

I uważam ze te połączenia będzie suche zapiaszczone i przejaskrawione.

Tym bardziej ze tweeter w Hurricane jest nisko cięty i będzie przenosił większość tego " bałaganu "

Rozwiń swoją myśl.

Bo wychodzi na to że jeżeli firma X robi świetne projekty i ma w katalogu kolumny na średnich głośnikach powiedzmy za 5000zł i na super głośnikach za 15000zł to te tańsze w/g Ciebie wcale nie są na straconej pozycji względem tych droższych ?

W obrębie jednej firmy droższy będzie lepszy, to proste. Porównując w obrębie podobnej ceny produkty kilku firm, ta co zastosowała najdroższe głośniki wcale nie musi grać najlepiej. To nie takie proste.

Redaktor naczelny Audio - Andrzej Kisiel, długo chorował na dynaudio c2, myślisz że w nich są jakieś kosmiczne woofery? Bo o brak osłuchania to chyba AK nie podejrzewasz?;)

Miałem też długo Seasy 27TBFC/G które są podobne brzmieniowo do tych z Hurricane ,a w opiniach nawet łagodniejsze.

Nie przesadzaj z tą krytyką, dla mnie ten głośnik na pewno nie jest suchy i zapiaszczony. Przejaskrawiony również nie jest i z pewnością znajdą się amatorzy takiego grania.

Przepraszam że dopiero teraz zabieram głos w dyskusji. Ale dopadła mnie choroba ale powoli dochodzę do siebie :).

że owszem, rdzeniówkę słychać (w negatywnym sensie), ale tylko w układach 2-drożnych.

W moim konkretnym przypadku mowa o konstrukcji 2 drożnej. Pytanie do Ciebie czego się mogę spodziewać stosując cewkę rdzeniową a powietrzną.

Problemem jest duża różnica DCR w obu cewkach no i wiąże się to rozjechaniem fazowym i wtedy to mogę robić prawie każdy inny projekt.

Bo co innego gdyby przemodelować zwrotnicę pod cewkę powietrzną.

A co się tyczy moich wskazówek do arczi87.

Mam Ugodę i wiem jak gra.

Mam też nawet dwie nagrywarki PDR05 i wiem jak graja jako DAC.

Tym bardziej ze tweeter w Hurricane jest nisko cięty i będzie przenosił większość tego " bałaganu "

No a ja znam ugdę i porównywałem ją z lampą na 300B. Ugoda gra naturalnie, nie dosładza i w tym przypadku dużo bardziej dynamicznie. Ja raczej preferuje neutralne brzmienie. Jak płyta jest źle zmasterowana to słychać to okrutnie i tak ma być. Ciepełko i miodek na uszy to nie mój klimat.

Projekt ten wybrałem dlatego że ma bardzo dobry stosunek granie/kasa. Poza tym posłuchamy zobaczymy jak stwierdzę że mi mało to może lepsze kolumny będą. Ale prawda jest taka że taki wybór pozwoli mi przybliżyć kwestię adaptacji akustycznej. Mam wrażenie że w tym przypadku przeskok będzie większy ze zwykłego pokoju do zaadaptowanego niż między tymi 2 konstrukcjami.

Problemem jest duża różnica DCR w obu cewkach no i wiąże się to rozjechaniem fazowym i wtedy to mogę robić prawie każdy inny projekt.

Bo co innego gdyby przemodelować zwrotnicę pod cewkę powietrzną.

A skąd tak pewność, że fazowo coś się rozjedzie?

Krs47 napisał, że nie zaleca zmiany DCR cewek i nic więcej. Z drugiej strony można bawić się rezystorami w L-Padzie bez obawy o fazę?

Proponuję Ci zrobić eksperyment - ściągnij plik z kitu bifrost seasa, wrzuć w LSPcad i zobacz czy coś się zmieni po zastosowaniu cewki z wyższym DCR. Zabawę powtórz dla zmian w L-Padzie.

EMiL

Ale piszemy o dwóch dopracowanych projektach jakim jest Hurricane i ZRT Zapha.

Obydwa są świetnie dopracowane ( pod warunkiem że ZRT będzie miał w okolicach 30 litrów ) co potwierdziło mi prywatnie kilka doświadczonych osób w tym temacie.

Zgodzę się z tym , że jest dużo skopanych projektów na topowych głośnikach gdzie te dopracowane z tańszymi głośnikami grają lepiej.

Natomiast dalej już nie doczytałeś wszystkiego :)

Wszędzie chwale Seasa 27TBFC/G ale napisałem ( co też zacytowałeś ) że TE POŁĄCZENIA ( tweetery z Hurricane z Ugodą i PDR05 Pioneera w roli DACa ) nie będą dobrym połączeniem.

Arczi87

Father_Pio przecież wyraźnie napisał że rdzeniówki słychać ( w negatywnym sensie ) w układach 2 way .

Faza Ci się nie rozjedzie , ale spadnie podbicie wyższego basu .

To dobrze że znasz Ugode i sam twierdzisz że jest przejrzysta.

Dlatego strzelisz sobie w kolano robiąc do Ugody Hurricane . Chyba że dasz inne źródło to może być lepiej.

Albo zamulisz górę preampem.

A ZRT i UGODA jest idealnym połączeniem :)

Na odsprzedaży kolumn zawsze się traci . I dochodzi się do wniosku ze trzeba było dołożyć niż stracić i dołożyć.

Ale jak w grę wchodzi ograniczona kasa to nie ma dyskusji.

muda44,

Hurricane zagra, ale z innym wzmacniaczem niż ZRT, to też może być super dzwięk - kwestia elektroniki!

I pewnie masz rację, że w elektroniką arcziego (DAC) cudów nie będzie.

Na pewno zainteresuje Cię, że tweeter seasa świetnie zagrał w zestawie z rDACiem:)

Father_Pio przecież wyraźnie napisał że rdzeniówki słychać ( w negatywnym sensie ) w układach 2 way .

Słychać i to bardzo duża zmianę in plus po przejściu na powietrzną. Zmiana była dla mnie szokująco duża.

witam

przejawiał się w wątku taki chyba bardzo ciekawy projekt

Ukryta Zawartość

tylko czy można by wstawić innej marki głośniki bez dużego uszczerbku dla całej kolumny,

(tzn. tańszej firmy bo z ATC wychodzi bardzo drogo ok. 10tyś)

Ukryta Zawartość

witam

przejawiał się w wątku taki chyba bardzo ciekawy projekt

Ukryta Zawartość

tylko czy można by wstawić innej marki głośniki bez dużego uszczerbku dla całej kolumny,

(tzn. tańszej firmy bo z ATC wychodzi bardzo drogo ok. 10tyś)

Jeżeli wstawisz inne głośniki to nie będzie już ten sam projekt. Po pierwsze musisz projektować od nowa zwrotnice a po drugie każdy głosnik ma swoje charakterystyczne brzmienie i jeżeli wstawiasz inny głośnik to bedzie brzmiało to zupełnie inaczej mimo że zwrotnice będą zaprojektowane optymalnie i charakterystyki bedą podobne.

Proponował bym szukać innego projektu podobnej koncepcji( trzy drogi z kopułką średniotonową) z tanimi głośnikami n.p.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub po prostu robić projekt jak z linka.

Jest też kilka projektów z Klang und Ton z kopułką średniotonową.

W ogóle jeżeli nie stać cię na głośniki to szukał bym projektów z głośnikami tanich firm n.p. Dayton, Vifa, Swan,Peerless, Tang Band.

Wszystkie te firmy produkują dobre głośniki w naprawdę przyzwoitej cenie które nie odbiegają jakością od lepszych produktów jakby to wynikało z cen.

Tu masz n.p. projekt na Daytonach.

Klang und Ton z 2010 nr 6

post-13669-0-39366100-1332584222_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KrzysiekA - dzieki za odpowiedz - właśnie o taką informację mi chodziło

obawiam się tylko, że chyba mimo iż to obudowa zamknięta to do moich 18m2 Klang un Ton będą te kolumny za duże,

stąd też miałem chęć na duże monitory z dużym basowcem,

właśnie też wyczytałem na forum że na Daytonach może być bdb

kolega lulu z forum chyba kiedyś posiadał na tych głośnikach kolumny i z niskotonowego dźwięk bdb - taki jak lubię mocny zwarty niemal estradowy

tylko kto mi takie kolumny wykona:) bo ja na tym to się raczej zbytnio nie znam

kolega lulu z forum chyba kiedyś posiadał na tych głośnikach kolumny i z niskotonowego dźwięk bdb - taki jak lubię mocny zwarty niemal estradowy

sorki tu chodziło o głośniki na Bejmach

KrzysiekA - dzieki za odpowiedz - właśnie o taką informację mi chodziło

obawiam się tylko, że chyba mimo iż to obudowa zamknięta to do moich 18m2 Klang un Ton będą te kolumny za duże,

stąd też miałem chęć na duże monitory z dużym basowcem,

właśnie też wyczytałem na forum że na Daytonach może być bdb

tylko kto mi takie kolumny wykona:) bo ja na tym to się raczej zbytnio nie znam

sorki tu chodziło o głośniki na Bejmach

Napisz dokładnie co potrzebujesz to przejrzę wszystkie Klang und Ton i Hobby HIFi (mam wszyskie numery z kilku lat). Na pewno coś się znajdzie.

Napisz dokładnie co potrzebujesz to przejrzę wszystkie Klang und Ton i Hobby HIFi (mam wszyskie numery z kilku lat). Na pewno coś się znajdzie.

Ps

krzysiekol o mój login ale jak się zaloguję przez facebook to jak widac:)

po kilku wątłych i mniej wątłych podłogowych i różnych z nimi efektów myślę że przyszedł czas na duże monitory z dużym basowcem (26-30cm) - myślę ze właśnie coś w tym stylu projektu akustyka jak link powyżej

Ps

krzysiekol o mój login ale jak się zaloguję przez facebook to jak widac:)

po kilku wątłych i mniej wątłych podłogowych i różnych z nimi efektów myślę że przyszedł czas na duże monitory z dużym basowcem (26-30cm) - myślę ze właśnie coś w tym stylu projektu akustyka jak link powyżej

A ile chcesz wydać na głosniki na obydwie kolumny?

No to przejrzałem i nic nie znalazłem. Większość z tak dużym niskotonowym to dwie drogi o wysokiej efektywności raczej do lampy.

A ile chcesz wydać na głosniki na obydwie kolumny?

nigdy tym się nie zajmowałem ale z tego co wyczytałem to obudowy ok 2,5tyś zwrotnica 1.5tyś i głośniki 2.5tyś - ale nie wiem na ile to są wiarygodne kwoty

nigdy tym się nie zajmowałem ale z tego co wyczytałem to obudowy ok 2,5tyś zwrotnica 1.5tyś i głośniki 2.5tyś - ale nie wiem na ile to są wiarygodne kwoty

Obudowy jak robisz samemu to wydzie ci dużo, dużo taniej. Zwrotnica zależy na jakich elementach robisz. Ja bym nacisk położył przede wszystkim na głosniki. Lepiej część kwoty którą chcesz wydać na zwrotnicę przeznaczyć na lepsze głośniki. Ewentualnie możesz później wymieniać elementy zwrotnicy na lepsze jak bedziesz miał trochę gotówki. Przy takim budrzecie możesz chyba spróbować ten projekt z akustyka. Pod warunkiem że obudowy będziesz robić sam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.