Skocz do zawartości
IGNORED

Fonica "Mister Hit" zbyt wolny na 45

sufler

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam trochę leciwy gramofon Fonica Mister Hit sk. Kiedy podłączyłem go raz do komputera (kablem 5 DIN --> minijack), i chciałem nagrać do Audacity płytkę SP (45 obr/min) zorientowałem się, że utwór odtwarza się zdecydowanie za wolno. Nie wiem, czy była to konsekwencja podłączenia do kompa, ale od tego czasu na 45 mam dokładnie taką samą szybkość obrotów talerza jak na 33 (mogę słuchać LPów na 33 i 45 bez różnicy). Co mogło się zepsuć? Jak to naprawić? Czy obroty 33 i 45 mają jakiś oddzielny silnik?? Próbowałem nawet zdjąć talerz, żeby zobaczyć do silnika, ale ciągnę do góry i bardzo mocno się trzyma.

https://www.audiostereo.pl/topic/88660-fonica-mister-hit-zbyt-wolny-na-45/

By zdjąć talerz ustaw przełącznik obrotów na pozycję "0", wciśnij przycisk i pociągnij talerz do góry. Na oś silnika powinna być nałożona mosiężna ośka o dwóch różnych średnicach. Jak masz aparat to wklej fotki.

Moim zdaniem szkoda traktować płyty jako jednorazowe. Ten wynalazek spowodował spustoszenie w "płytotece narodowej":)

Chociasz jak zgrywasz ,to w pewnym stopniu je archiwizujesz(to tak na pocieszenie :)

No tak archiwizowanie archiwizowaniem, ale dlaczego w tak podłej jakości. Nawet przegrywanie nie jest opłacalne za pomocą tego gramofonu. Już ten z awatara jest lepszy bo przynajmniej płyt nie niszczy :)

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Dzięki ci witek0987 ;) Tyle się z tym talerzem męczyłem, że w końcu zahaczyłem ręką i złamałem igłę. A to było taki proste ;D

Alleluja!!! :)

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.