Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy telewizor dla rodziców, 32 cale

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

witek_z jeśli tv będzie miał 32 cale to bez znaczenia, jeżeli będzie to 60 cali czy projektor to stawiam na 4k z odpowiednim skalerem na pokładze

Ależ to bez znaczenia ile TV będzie miał cali i co to znaczy odpowiedni skaler.

Gdyby było tak jak piszecie że interpolowanie załatwi wszystko to po jakiego diabła nadaję z różną rozdzielczością?

Nie wystarczyłoby puścić tylko 200 lini a resztę skaler załatwi. Ludzie opamiętajcie się.

Przecież on musiałby dodać sam od siebie około 1500 lini, matematyka wszystkiego nie załatwi.

Nie jest to problemem.

Nie wystarczyłoby puścić tylko 200 lini a resztę skaler załatwi. Ludzie opamiętajcie się.

Mylisz pojęcia - opamiętaj się.

Mylisz pojęcia - opamiętaj się.

Kyle daj spokój. Witek nie da sobie NIC przetłumaczyć. I nie jest typem gościa, który potrafi się przyznać, że w jakiejś sprawie nie ma racji. Będzie szedł w zapartego. Poczytaj inne wątki, przykładów obfitość. Na różne tematy.

LCD czy PDP no i oczywiście już się leją :))))))))))))))

Nie zawiodłem się i tutaj.

Przeczytałem wątek Disco i jakoś w podświadomości wiedziałem, że rodzice wybiorą LCD.

A dlaczego?

Ano dlatego, że

1. Pan w sklepie na pewno polecił LCD

2. W jasnym sklepie LCD wygląda zawsze bardziej atrakcyjnie niż pdp

3. Starsze osoby z racji wieku wolą jaśniejsze ekrany

4. Disco jak i Rodzice z TV przy braku wiedzy nie mieli w sklepie żadnych szans.

Sony LCD musi mieć bardzo dobry sygnał, najlepiej HD.

Jesli rodzice LCD wybrali sami to wszystko w porządku.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zupełnie niepotrzebnie "dolewasz oliwę do ognia". Bowiem wcale się nie leją, a spory w tym wątku są na płaszczyźnie zupełnie innej niż PDP czy LCD.

Rodzice Disco kupili to, co chcieli i co się IM podoba. Za swoją nota bene kasę. Wylewanie nad czyjąś suwerenną decyzją krokodylich łez wydaje się być nie na miejscu. Uszanujmy wolny wybór innych.

A wogóle to Cię pozdrawiam :)

Nie jest to problemem.

Pewnie że nie jest, wszystko można symulować, ale to nie oznacza że taki obraz jest prawdziwy i taki który widzimy na ekranie wychodzi ze studia.

Kyle daj spokój. Witek nie da sobie NIC przetłumaczyć. I nie jest typem gościa, który potrafi się przyznać, że w jakiejś sprawie nie ma racji. Będzie szedł w zapartego. Poczytaj inne wątki, przykładów obfitość. Na różne tematy.

Ty na 100% nie jesteś w stanie powiedzieć mi czegoś czego nie wiem.

A z tym "podkręcaniem" obrazu Sd do wyższych rozdzielczości to przecież można poczytać jak również zrobić test - i wszystko widać jak na dłoni.

Zupełnie niepotrzebnie "dolewasz oliwę do ognia". Bowiem wcale się nie leją, a spory w tym wątku są na płaszczyźnie zupełnie innej niż PDP czy LCD.

Rodzice Disco kupili to, co chcieli i co się IM podoba. Za swoją nota bene kasę. Wylewanie nad czyjąś suwerenną decyzją krokodylich łez wydaje się być nie na miejscu. Uszanujmy wolny wybór innych.

masz rację ale sittek też ją ma

W ramach zastanawiania się co by tu doradzić Autorowi wątku - wynikła ciekawa dyskusja na temat upskalowania obrazu SD. Oczywiście pojawił się głos, który należy zaliczyć do kategorii "nieuleczalny konserwatyzm", jakie to upskalowanie jest "be". Oddając należny szacunek: głos Witka. A bo matematyczne przeliczenia, a bo sztuczny obraz wzięty z sufitu, itd itp. Przecież gdyby upskalowanie było takie niedobre - to producenci telewizorów, zamiast silić się (i topić kasę) na tworzenie coraz bardziej doskonałych algorytmów zastosowaliby znacznie prostsze rozwiązanie:

* TV Full HD ma rozdzielczość w pionie 1080, nazwijmy to umownie, linii

* Sygnał SD przychodzi z 576 liniami.

* Obcinamy 18 linii na górze i 18 na dole.

* Zostaje nam 540 linii (to i tak lepiej niż NTSC z jego 480 liniami).

* Każdą z tak pozostałych 540 linii wyświetlamy dwukrotnie, raz po raz.

* Czyli dostajemy 540 x 2 = 1080 linii. Tyle co ekran Full HD.

Dobrze to wyrozumkowałem? :)

Jakoś jednak wszyscy wolą stosować upskalowanie i nie zrażają się syrenimi śpiewami oponentów. Czy to nie daje im czegoś do myślenia? Albowiem jednak (jak się wydaje) zalety upskalowania przeważają nad wadami.

No to teraz napisz nam punkt po punkcie jak by się sprawy miały w HD ready.

I nie opisuj rozdzielczości tylko w pionie opisz nam też w poziomie (HD ready)oraz oczywiście brakujące wyliczenia Full HD w poziomie.

A wogóle to zacznijmy słuchać MP3 zamiast gęstych formatów. (to się prawie niczym nie różni) :D:D:D:D:D:D:D:D

A wogóle to Cię pozdrawiam :)

Mi tu :)

I wracając do Disco. Boję się że czar pryśnie gdy szanowni rodzice zobaczą u kogoś plazmę. U mnie kilka razy miało to miejsce i za każdym razem z tym samym skutkiem.

Mi tu :)

Dziękuję Waszmości.

Boję się że czar pryśnie gdy szanowni rodzice zobaczą u kogoś plazmę. U mnie kilka razy miało to miejsce i za każdym razem z tym samym skutkiem.

To nie jest tak jednoznacznie oczywiste. Wypisywałem na temat plazmy to, co wypisywałem. Niczego się nie wypieram (acz wstydzę). Obejrzałem dokładnie i stwierdziłem na kilku modelach Panasonica, że obraz jest piękny. Ale to wcale bynajmniej nie oznacza, że w moim konkretnym przypadku prysł czar LCD. Powiedziałbym raczej że do czaru LCD przybył drugi czar: PDP.

* Sygnał SD przychodzi z 576 liniami.

* Obcinamy 18 linii na górze i 18 na dole.

* Zostaje nam 540 linii (to i tak lepiej niż NTSC z jego 480 liniami).

Dobrze to wyrozumkowałem? :)

Taka mała uwaga: u wielu ludzi tyle właśnie jest wyświetlane (tzn. nie pełny PAL). Chodzi o to że domyślnie włączone jest kadrowanie i część obrazu jest wycinana. Trzeba pogrzebać trochę w ustawieniach by był wyświetlany cały kadr.

Ale to wcale bynajmniej nie oznacza, że w moim konkretnym przypadku prysł czar LCD. Powiedziałbym raczej że do czaru LCD przybył drugi czar: PDP.

W przypadku osób starszych, gdzie i tak wielką role robi sama wielkość i przekątna ekranu telewizora takie pierdoły jak czerń, biel 576 czy 720 linii nie mają kompletnie żadnego znaczenia. Oni po prostu będą się cieszyć i złego słowa nie powiedzą.

W przypadku osób starszych, gdzie i tak wielką role robi sama wielkość i przekątna ekranu telewizora takie pierdoły jak czerń, biel 576 czy 720 linii nie mają kompletnie żadnego znaczenia. Oni po prostu będą się cieszyć i złego słowa nie powiedzą.

Może za 20+ lat i ja taki będę... Na razie ma dla mnie znaczenie 576, 720, czy 1080 linii. Czerń również, acz nie fetyszyzuję tego parametru.

Temat brzmi : Nowy telewizor dla rodziców ....... w domyśle Jubilatów, więc roczniki dość niskie :)

No i disco coś przycichł .....................

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.