Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka gramofonowa do 1000 zł

JungSon

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,potrzebuję Waszej porady odnośnie zakupu wkładki do mojego Technicsa SL-7.Budżet jaki przewiduję ,to ok. 1000 zł.Sprzęt towarzyszący,to pramp Yaqin 12 MS-12B,który jest podłączony do wzmacniacza Jungson AV 1000C.Kolumny,to monitory Jungson BD1N na przetwornikach Morela.Słucham głównie metalu,ale lubię też klimaty Dead Can Dance,a także Depeche Mode.Za wszelką pomoc z góry dziękuję:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy jest sens się specjalnie wysilać z zakupem wkałdki do systemu T4P. Może uda Ci się kupić jakiąś wkładkę NOS Technicsa, czli oryginalną, nieużywaną sztukę z dawnych lat, przetrzymaną do dziś przez jakiegoś gramofoniarza. Raczej należy szukać czegoś takiego na E-bay niż na allegro.

Pozdro,

Yul

Jeśli chcesz to mogę Ci odstąpić używaną Sumiko Blue Point. Tych pieniądzach nic lepszego nie znajdziesz. Jest to wysokopoziomowa MC. Zeby nie było jakichś tam niedomówień kwota jaką jestem zainteresowany to 250pln+przesyłka. Jeśli jesteś zainteresowany pisz na PW.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Nie ma co kombinowac i bawic sie w polsrodki.

Bierz te Audiotechnice

Ukryta Zawartość

Z obecnie produkowanych wkladek z mocowaniem T4P, jest to jedyna wkladka ze szlifem Shibata i do tego w bardzo dobrej cenie.

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim szukaj wśród wkładek systemu T4P

Nie wiem czy w tej cenie coś znajdziesz.Zwykle są tańsze.

Nie jestem zorientowany w temacie wkładek i nie znam ich cen,ale skoro piszesz ,że wkładki T4P są zwykle tańsze ,to tym lepiej:)Paweł twoja propozycja jest kusząca.Wkładkę muszę wymienić ,bo obecna ma już chyba ze 30 lat...Lenin możesz mnie oświecić, co to jest szlif Shibata? Cena tej Audiotechniki wydaje się być atrakcyjna.

Zamiast wymieniać wkładkę możesz do niej kupić dobrą igłę :

Ukryta Zawartość

Myślę, że może być lepsza od Shibaty.

Ukryta Zawartość

Paweł twoja propozycja jest kusząca.

Nic na siłę to jest tylko propozycja. Decyzja należy oczywiście do Ciebie. Wkładka nie jest mi potrzebna i nie ma w tym żadnych ukrytych kruczków w końcu proponuję ją publicznie a nie po cichu na boku. I tak wcześniej czy później umieszczę ją wątku o wkładkach do wzięcia.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Nie wiem czy jest sens się specjalnie wysilać z zakupem wkałdki do systemu T4P. Może uda Ci się kupić jakiąś wkładkę NOS Technicsa, czli oryginalną, nieużywaną sztukę z dawnych lat, przetrzymaną do dziś przez jakiegoś gramofoniarza. Raczej należy szukać czegoś takiego na E-bay niż na allegro.

Pozdro,

Yul

Miałeś na myśli coś takiego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Taka chyba będzie dobra do mojego gramofonu.

Ukryta Zawartość

Miałeś na myśli coś takiego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Taka chyba będzie dobra do mojego gramofonu.

Tak, o takiej sytuacji myślałem. Oryginał Technicsa przetrzymany przez lata. Ten >williamthakker< to zdaje się godny zaufania sklep, często polecany na forum, choć nic od nich nie kupowałem, w zwiazku z tym ręczyć nie mogę. Ponieważ wkładka jest dość droga, to uzasadnione przed zakupem byłoby pytanie, czy będzie pasować do ramienia tangencjalnego Twojego konkretnego modelu gramofonu. Ze starego katalogu Techicsa, który w tej chwili przeglądam, wynika mi, że najlepszą wkładką z mocowaniem T4P, którą robiła ta firma, była wkładka EPC-P205C Mk 4. Podają dla niej między innymi baaardzo szerokie pasmo: od 5 do 100 000 Hz. Jej cena wynosiła 599 marek zachodnioniemieckich, natomiast ceny wkładek podobnych do tej z linku wynosiły około 149 DM. Czy to jest do dostania jako NOS oraz ile by kosztowało, to nie wiem. Ewentualnie można też zapytać o to >williama<, może miał kiedyś i wie.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Zamiast wymieniać wkładkę możesz do niej kupić dobrą igłę :

Ukryta Zawartość

Myślę, że może być lepsza od Shibaty.

Igłę wymieniłem 2 lata temu,ale na znacznie tańszą niż ta,która polecasz.Zdecydowałem się na wyszukanie jakiejś dobrej,oryginalnej wkładki Technicsa.

Ukryta Zawartość

czy ktoś wie co się dzieje z cenami wkładek? nie tak dawno podrożały goldringi. tydzien temu kupiłem Ortofona 2M blue za 497 zl taniej nie znalazłem, a dzis patrze na cene w tym samym sklepie 739 zl ..... euro przeciez az tak nie podrożało

Kupując tą wkładkę za 497 zł przyczyniłeś się do podniesienia ceny, bo wzmocniłeś swoim zakupem popyt. Stara cena mogła być jeszcze związana z "wakacjami cenowymi" na nowe linie wkładek. W chwili gdy na polski rynek wchodziła linia 2M Ortofona, model 2M Red kosztował około 180 zł, model Blue około 340 zł, model Bronze około 500 zł, a ceny modelu Black dokładnie nie pamiętam, ale było to wyraźnie poniżej 1000 zł. Później, po ugruntowaniu się tych produktow na rynku, ceny podniesiono skokowo - Red do około 300 zł, Blue do 500-600 zł, Bronze do około 1000 zł, a Black do około 1700 zł. Podobnie było z wkładkami nowej serii (2X00) Goldringa, np. model 2400 w chwili premiery w Polsce kosztował około 700 zł (w sklepie!, nie w sieci), teraz około 1700 zł (w sieci).

Wniosek z tego taki, że należy kupować szybko po ukazaniu się nowych linii wkładek, bo później ceny robią się zaporowe. Szkoda tylko, że nie ma promocji cenowych na linie wychodzące z użytku.

Pozdro,

Yul

• 2 tygodnie później...

Ok.wkładkę kupiłem ,jest to wkładka Technics EPC-P 540, ta sama którą zapodałem w linku wcześniej.Ten sprzedawca z ebay "williamthakker" jest pewny, można u niego śmiało kupować.Zmiana w brzmieniu po wymianie wkładki jest duża.Stara wkładka w porównaniu z nową brzmi może bardziej efekciarsko,bas jest obszerniejszy,ale jakiś taki rozlany.Teraz wyrażnie słychać gitarę basową i stopę perkusji,przy starej wkładce wszystko było zlane w jedną masę.Słychać więcej szczegółów w nagraniach.Brzmienie ogólnie jest dużo gładsze,ale to też chyba wynika z tego, że jest inna igła,bo jak założyłem starą igłę(2 letnia) do nowej wkładki to pojawiło się więcej trzasków,szumów.Kupiłem też myjkę do winyli firmy Knosti.Świetna sprawa taka myjka,w komplecie dostałe 10 kopert antystatycznych,szczoteczkę do zbierania kurzy z igły i kostkę welwetową do zbierania drobinek kurzu z płyt.Efekt po wymyciu płyt wielce zaskakujący,jest mniej trzasków,a część płyt dopiero teraz, po wymyciu ich, wysłuchałem z przyjemnością.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.