Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z automatem gramofon Dual CS 1249

slimlukas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z gramofonem Dual CS 1249. Chodzi tu o automatykę ponieważ gramofon podnosi igłę ale nie przesuwa jej na płytę. Po chwili igła opada i gramofon się wyłącza. Można odtwarzać z niego jedynie w pozycji manualnej czyli jak sami nastawiamy sobie na płytę. Przeglądałem mechanizm ale sam nie bardzo mogę znaleźć w czym problem. Proszę o pomoc

Przeglądałem mechanizm ale sam nie bardzo mogę znaleźć w czym problem. Proszę o pomoc

0

Przepraszam ale jak sobie wyobrażasz taką pomoc na odległośc? Stwierdziłeś, że mało się znasz na gramofonach. Przeglądałeś mechanizm i nie jesteś w stanie zdiagnozowac usterki w mechaniźmie składajacym się z koła z prowadnicą i kilku dźwigni i suwadeł łączących ramię z tym kołem. Przyczyn może byc kilka, a rada jedna. Źle przeglądałeś.

Prześledź dokładnie które suwadła i dźwignie powinny brac udział w przeniesieniu ruchu z prowadnicy koła pod talerzem do ramienia i gdzie ta ciągłośc ruchu została przerwana.

I jeszcze prośba do Wszystkich których kusi urok analogu i czarnych płyt, kupujących swój pierwszy, lub po wielu latach pierwszy gramofon. Kupujcie Państwo jak najprostszy, łatwy w regulacjach i serwisowaniu najlepiej pełny manual. Grają równie dobrze, a czasem lepiej od tych z bajerami. Oszczędzicie Sobie rozczarowań, nerwów i wydatków.

Pozdrawiam.

Myślałem że ktoś się już spotkał z tym problemem bo bo to podobno częsta usterka w Dualach. Gramofon dostałem i chciałem go odrestaurować bo już kilka rzeczy w nim naprawiłem i tylko mi ten automat pozostał.

Znalazłem nawet filmik z taką usterką :

mam to samo w dualu 1228. w manualu serwisowym jest to opisane. trzeba zdemontować cały mechanizm ramienia i wyczyścić brud w kilku miejscach. jak nie masz manuala do 1249 to zobacz ten od 1228, można za darmo ściągnąć z internetu.

Dziękuję bardzo m00nr4k3r za podpowiedź. Mam już manuala.A czy to czyszczenie należy wykonać na mechanizmie ramienia czy to chodzi o to duże koło z prowadnicami pod talerzem? Napisz mi jeszcze czy robiłeś to w swoim dualu ???

Na dzień dzisiejszy jedyne co robiłem to wyczyszczenie koła z prowadnicami, ramienia póki co nie ruszałem bo, prawdę powiedziawszy, boję się je uszkodzić. Zamierzam się do tego zabrać, ale najpierw muszę dostać odpowiedni smar, bowiem po wyczyszczeniu koła z prowadnicami ze smaru oryginalnego i zaaplikowaniu smaru "Mind 1", używanym m.in. w kołowrotkach wędkarskich okazało się, że automatyka działa... zbyt szybko ;) Co jest poważną wadą, bo ramie naprowadzane jest na początek płyty zbyt szybko i zamiast się zatrzymać w odpowiednim miejscu, odbija się ono z powrotem i tym samym nie trafia w płytę (dzieje się tak przy prędkości 45, na 33 prędkość koła i odległość pokonywana przez ramię jest mniejsza i odbijanie nie występuje). Do tego dochodzi także zbyt szybkie opuszczanie igły na płytę co jak można się domyślić nie jest dobre ani dla igły ani dla ucha. W związku z tym póki co używam gramofonu jak pół-automatycznego (zdejmowanie igły z płyty i powrót na stojak działa także za szybko, ale poprawnie).

W manualu napisane jest coś o demontowaniu całego ramienia, ale z tego co zauważyłem winę za nie przesuwanie się ramienia nad płytę ponosi dźwigna która jeździ po prowadnicach koła. Na drugim jej końcu jest płaska powierzchnia która przy przesuwaniu ramienia zasprzęgla się z blachą połączoną z ramieniem i w ten sposób je przesuwa. U mnie okazało się, że na tej powierzchni były szczątki jakiejś nakładki na trzpień windy która zdaje się rozsypała. Przez to nie było dobrego kontaktu powierzchni + dostało się tam trochę jakiegoś smaru. Wyczyściłem to dokładnie, odtłuściłem i nawet lekko pokaleczyłem tą powierzchnię nożem, żeby było większe tarcie. Poskutkowało - ramie przenosi się nad płytę. Do tego jeszcze lekko prysnąłem oliwką w areozolu przegub ramienia w okolicach łożysk i windy. Tak więc ogólnie jest ok, ale został do wymiany smar który stawia zbyt mały opór.

Dziękuję bardzo m00nr4k3r za podpowiedzi. Po twoim poście zaraz rozbebeszyłem duala i zabrałem się za przetawcie starego smaru na głównym kole przekładniowym. Później potraktowałem nożem spodnią część popychacza łączącego koło z mechanizmem ramienia. Odtłuściłem ramię i nasmarowałem główne koło. Nagle mechanizm zaczął działać ale wymagał drobnej regulacji (ramię nie dochodziło do płyty) którą dokonałem poprzez milimetrowe podgięcie blaszki na którą naciska owy popychacz. Teraz wszystko działa idealnie. Wielkie Dziękuję !!! :)

• 1 miesiąc później...

Rozwiązaniem Twojego problemu jest odtworzenie elementu nazywanego przez firmę Dual Steuerpimpel - zobacz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To mały kawałek plastiku, który z biegiem lat po prostu degraduje się na pył, trzeba go zastąpić czym spełniającym jego zadanie - np. może to być kawałek izolacji z kabla o odpowiedniej średnicy.

Zapraszam na prv prześlę fotki - miałem problem z tym elementem w gramofonie Dual CS 620Q

Pozdrawiam

Irek

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Znowu Dual się zepsuł. Chodzi o ten Steuerpimpel. Nie wiem jak to naprawić. Kombinowałem już sporo i dalej się boję że uszkodzę mechanizm.

Tu są fotki mojego mechanizmu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może ktoś podpowiedzieć jak się do tego zabrać ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.