Skocz do zawartości
IGNORED

HK255 + Monitor Audio Bronze a pre-in

frommert

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym ożywić moje Monitory Audio Bronze podpięte po HK255 jakimś przedwzmacniaczem, końcówką mocy lub wzmacniaczem stereo z pre-in. Monitory nie grają, bo nie mam za bardzo możliwości ich wysterowania, i słucham na 1,5 mocy, a HK robi co może ale za wiele nie ukręci. Muszę to centrum jakoś ożywić, ale bez bankructwa. Macie jakieś rady? Jeden Pan ze znajomego bardzo dobrego (w mojej ocenie) sklepu audio zaproponował mi przetestowanie wzmacniacza stereo z pre-in, ale chciałbym poznać Wasze zdanie w tym temacie.

https://www.audiostereo.pl/topic/88885-hk255-monitor-audio-bronze-a-pre-in/

tak, pytanie czy dam radę to podłączyć i do stereo i fronty do KD po HK255

Robisz to tak :

Amplituner ma wyjście pre- out 7.1 , wykorzystujesz Front LR ( takie cincze )i łączysz to z wzmacniaczem stereo np . gniazdo AUX INPUT .

Uwaga : GŁOŚNIKI FRONTOWE PODŁĄCZASZ TYLKO DO WZMACNIACZA STEREO .

Uwaga : TYLNE , CENTRALNĄ SUB TYLKO DO AMPLITUNERA .

Uwaga : W TRACIE KALIBRACJI I OGLĄDANIA KINA DOMOWEGO POKRĘTŁO WZMACNIACZA STEREO MA BYĆ USTAWIONE NA GODZINĘ 12 , LUB EWENTUALNIE NA 13 .

Uwaga : PO SKOŃCZENIU ODSŁUCHU KINA DOMOWEGO , POKRĘTŁO GŁOŚNOŚCI W WZMACNIACZU USTAW NA MNIEJ .

Uwaga : W CZASIE OGLĄDANIA KINA DOMOWEGO W WZMACNIACZU STEREO POWINNO BYĆ WYBRANE AUX .

DVD łączysz analogiem ( cincze ) z wzmacniaczem stereo pod gniazdo liniowe np . CD INPUT

DVD kablem cyfrowym do amplitunera np . DVD INPUT

dzięki za wyjaśnienie, niemniej przy opcji pre-in ominę chyba kombinację z głośnością. Co więcej dvd i inne źródła "in" pozostaną wpięte do amplitunera a same fronty i ewentualnie cd do wzmacniacza stereo. Proszę mnie poprawić jeżeli się mylę.

dzięki za wyjaśnienie, niemniej przy opcji pre-in ominę chyba kombinację z głośnością. Co więcej dvd i inne źródła "in" pozostaną wpięte do amplitunera a same fronty i ewentualnie cd do wzmacniacza stereo. Proszę mnie poprawić jeżeli się mylę.

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pre-in .

Są wzmacniacze zintegrowane stereo które mają takie wejście , ( lub funkcję ? ) , które pomijają pokrętło głośności w tym wzmacniaczu . Tam należy najlepiej podłączyć amplituner . Natomiast źródła stereo bezpośrednio do wejść liniowych analogiem wzmacniacza stereo . W takim wzmacniaczu jest wyeliminowana niedogodność podwójnego kręcenia gałami przy odsłuchu kina .

Nie możesz puszczać źródła stereo analogiem przez amplituner , bo zepsujesz dźwięk ( wyjście " pre -out " jest słabe w amplitunerach )

Tobie pre - in może kojarzy się z main input ?

Edytuję : in to wejście , a pre to przedwzmacniacz ( " taki sygnał niskopoziomowy " )

Moim zdaniem MA,to cieniutkie kolumny.Myślę,że oprócz dokupienia wzmacniacza stereo,możesz też pomyśleć o zamianie frontów na jakieś wartościowe.Wrzucam jeszcze tekst dotyczący konfiguracji sprzętu do KD,masz tam schemat na samym końcu jak podłączyć wzmacniacz stereo z amplitunerem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A dlaczego przegięcie? Słuchałem podłogówek s serii Bronze,Silver i Gold i żadne z nich nie zagrały na choćby przyzwoitym poziomie.MA w mojej ocenie graja płasko,metalicznie bez wyrazu,maja problem z oddaniem głębi.Największą ich bolączką jest wątły, słaby bas,a w zasadzie jego brak.

Spiskowa teoria dziejów? Cenzura czuwa? Wpisów pozytywnych jest bardzo dużo, one pozostają, natomiast negatywne są natychmiast usuwane?

Nie wpadajmy w przesadę, gdyż stąd tylko jeden krok do śmieszności.

Rozumiem: TOBIE się brzmienie MA nie podoba. O gustach gentlemani nie dyskutują.

Niestety traf chciał, że twój amplituner posiada beznadziejny pre-out o czym już na forum pisano. Przetestuj zanim wydasz pieniądze bo różnica będzie ale o ile i czy na dobre ? to już musisz sam stwierdzić. Polecam watek poniżej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki, poczytałem i parę spraw mi się wyjaśniło.

Kasy na nowy ampli nie mam i zadowolony jestem z tego HK255 z jego pracy w kinie i chciałbym korzystać z niego dalej. Niemniej problem pozostaje i muszę te kolumny jakoś napędzić. I teraz tak, najbardziej chciałbym zostać w tej samej stajni i tu wybór padł na HK980 tylko irytacja mnie będzie brała na sterowanie głośnością. Myślałem o Maranzu ale model który mnie interesuje kosztuje prawie 3 tys. a za taką kasę mogę mieć Creeka. Macie jakieś propozycje?

wybór padł na HK980 tylko irytacja mnie będzie brała na sterowanie głośnością. Myślałem o Maranzu ale model który mnie interesuje kosztuje prawie 3 tys. a za taką kasę mogę mieć Creeka. Macie jakieś propozycje?

Czytaj od postu nr. 16 i otwórz mój ostatni link z listą wzmacniaczy stereo .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W zasadzie siedzę cały dzień i czytam informacje o różnych wzmacniaczach do 2tys.PLN.

To co zostało na planu boju przez odsłuchem to:

- Cambridge Audio AZUR C550A

- Advance Acoustic MAP-105 (choć tutaj nie ma możliwości regulacji tonów)

- Harman Kardon 980

- NAD C326BEE

Większość (oprócz hk) ma wejście "main-in" które bym wykorzystał do podłączenia do amlitunera.

Dla mnie najważniejsza w stereo jest szeroka scena i szczegółowość. Monitory Audio zejdą mi nisko, ale brakuje mi środka.

Będę wdzięczny za podpowiedź.

Większość (oprócz hk) ma wejście "main-in" które bym wykorzystał do podłączenia do amlitunera.

Do końca nie zrozumiałeś o tej funkcji w droższych i nowych wzmacniaczach stereo .

Wejście " main - in " to znaczy ,że jest rozdzielna sekcja przedwzmacniacza z końcówką mocy .

Gdy wzmaka używasz jako zintegrowanego to zwory łączą pre-out z main in .

Gdy są wypięte to wzmaka ,używasz jako końcówki mocy , możesz też użyć wzmaka jako przedwzmacniacza .

Czyli gdy wypniesz zwory , podłączysz amplituner w main in ,i podłączysz bezpośrednio źródło dźwięku stereo np. CD do wzmacniacza w jakieś wejście liniowe np. AUX , to po prostu CD nie będzie " grało " , gdyż w wzmacniaczu jest rozdzielona sekcja przedwzmacniacza z końcówkami mocy .

Dla przestrogi dodam że do main in nie można podłączać bezpośrednio źródła dźwięku , gdyż nie mają pokrętła głośności .

Spójrz na tylny panel i zwory .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki, kolejna sprawa wyjaśniona.

A masz jakieś propozycje wzmacniacza?

Tylko odsłuch , dla przykładu powiem że kupiłem ostatnio HK 980 i z kolumnami frontowymi Definitive Technology bp8 źle gra , po dwóch dniach wróciłem do Pioneera A9 J .

Dla rozluźnienia zobacz jak gra HK 980z monitorami MA i z subem .

Post nr . 27

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A dlaczego przegięcie? Słuchałem podłogówek s serii Bronze,Silver i Gold i żadne z nich nie zagrały na choćby przyzwoitym poziomie.MA w mojej ocenie graja płasko,metalicznie bez wyrazu,maja problem z oddaniem głębi.Największą ich bolączką jest wątły, słaby bas,a w zasadzie jego brak.

Jak czytam takie opinie to od razu wiem kto nie ma pojęcia o sprzęcie audio i "klepie językiem" aby klepać. Monitor audio basu nie ma? Raczej nie wiesz co to są te niskie częstotliwości, bo jak byś wiedział to byś takich bzdur nie pisał. Płasko, metalicznie? Żenujące są takie wypowiedzi i denerwujące. Kolejny z tych co wszystko słuchał (w RTV Euro AGD).

Ręce opadają po czymś takim...sory ale wszystko co tu napisałeś w rzeczywistości jest na odwrót...

@JungSon- mialem MA i zdecydowanie twierdze, ze jestes w bledzie jak cholera- graja plasko- blad, graja metalicznie- moze troszke ale zalezy jaka seria, watly bas- zdecydowanie bzdura- cos ci sie chlopie chyba popier...lo bez obrazy ;]....

pozdr

Silvery wg. mnie oferują za bardzo rozjaśnione i przejaskrawione brzmienie, nowa seria Gold wg. mnie grają płasko,słychać głównie pierwszy plan brakuje im głębi dla porównania posłuchajcie np. kolumn Aurum Cantus.Prokop spojrzałem w Twój podpis i już wiem skąd te nerwy:)Ale spokojnie,skoro Ci się podobają,to je sobie miej i ich słuchaj, ja jedynie wyrażam własną subiektywna opinię na temat MA.Firma trzymaj jakikolwiek poziom i bez takich tekstów proszę...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.