Skocz do zawartości
IGNORED

Telefon jako transport, wady i zalety.

adam2948

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich! Zachęcam wszystkich do wymiany zdań na temat telefonów i słuchawek z jakich korzystacie na co dzień. Ja posiadam poczciwą Nokię N95 8gb, słuchawki Thomsona i jestem pod wrażeniem.

Muzyka jest tylko w formacie Wave, a przetwornik który jest w telefonie przyrównałbym do legendarnego TDA1541. Dżwięk z tej Nokii jest poprostu bardzo ciepły i realistyczny. Czy ktoś z kolegów wie może cow tej Nokii siedzi? Porównywałem wczoraj z iPhonem i Nokia grała zdecydowanie lepiej.

Zapraszam do dyskusji. Pozdrawiam adam2948.

https://www.audiostereo.pl/topic/88906-telefon-jako-transport-wady-i-zalety/

Witam! Nie wiem co w tym jest śmiesznego, ale głuchy nie jestem. Słucham Vinyla posiadam wzmacnicz lampowy i odgrody. Muzyki w gównianym wydaniu nie słucham. Poprostu te zestawienie ma coś w sobie, że słuchanie muzyki sprawia mi przyjemność. Jeżeli się szanownym kolegom temat nie podoba proszę moderację o usunięcie w/w tematu.

Pozdrawiam adam2948.

myślałem że na tym forum już nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć ...

forum od jakiegoś czasu spadło na psy, mam wrażenie jakby gdzieś w nieodpowiednim miejscu ktoś umieścił reklamę forum ..dziś można poczytać dużo o amplitunerach, starych technicsach, "odkryciach roku", nagle nikt nie słyszy kabli, itd itd. tzw: żenuła.pl

a może autor wątku zadzwonił na gorącą linie i mu się ciepło w majtkach zrobiło

w takiej nokii jest pewnie wbudowana opcja MEMORY Five :)

Gość

(Konto usunięte)

Spadłem z krzesła, już nie wstaję...

Można wiedzieć dlaczego?

...bo skoro, jak twierdzisz, słuchasz winyli, lampy, to należysz do osób osłuchanych :)

A skoro tak, to chyba to forum nie jest najlepszym miejscem do roztrząsania, z którego telefonu będzie lepszy dźwiek, bo telefon jak to telefon - jakość do trawaju, jak ktoś wyżej napisał ;)

Może ja założę analogiczny wątek o "ciepłym brzmieniu" radyjka z budzikiem, które moja mama ma na parapecie w kuchni...

Witam! To jest tylko moje prywatne odczucie. Muzyki z telefonu słucham tylko w pracy i to od czasu do czasu. Zakładając ten temat nie miałem zamiaru robić szamba na forum, tylko prosić o Wasze sugestie. Teraz są takie czasy, że człowiek nie ma nawet czasu dobrze wsłuchać się w muzykę, a tel. to tylko Mp3-ka do autobusu, czy tramwaju.

Pozdrawiam adam2948.

E, tam - wyluzujcie!

Przecież wiele telefonów posiada gotowe moduły żywcem przeniesione z portable playerów np. taki iPhone...

Ja nie używam telefonu do grania, mam Walkmana Sony (Seria X) z redukcją hałasu zewnętrznego, czego mój telefon (HTC HD2) nie posiada.

Ogólnie z dźwięku Walkmana na MP3 jestem bardzo zadowolony. Oczywiście nie jest to poziom domowego zestawu grającego pliki bezstratne, ale nikt przy zdrowych zmysłach tego nie oczekuje od playerka wielkości pudełka zapałek.

Chodzi o to aby cieszyć się muzyką - jeśli komuś telefon gra fajnie to... o co chodzi?

Wracając do Nokii - mój kolega (nie wiem jaki ma model Nokii) też preferuje Nokię dźwiękowo ponad iPhone.

Może więc coś w tym jest? Choć na TDA 1541 bym wewnątrz nie liczył - telefon jest po prostu za mały na taki bydlaczy chip! :)

A swoją drogą - czy TDA 1541 można emulować w chipie programowalnym? W dobie niskiej dostępności tego układu - może to jest jakieś wyjście?

Generalnie jednak zgadzam się, że aby utrzymać jaki-taki poziom forum PC-Audio to dyskusja powinna raczej dotyczyć plików bezstratnych.

Skoro jest osobny dział poświęcony Hi-Fi w samochodzie to może należy otworzyć jeszcze zakładkę "portable"?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Może się zdarzyć sytuacja, że akurat coś gra z czymś . Czyli te Thompsony z telefonem i akurat taka konfiguracja trafia w gust autora wątku następuje swoista synergia i nic w tym dziwnego. Mi też kiedyś grała jedna , ale tylko jedna płyta na gównianym sprzęcie ( nawet nie napiszę jakim- bo to wstyd trochę)i też nastąpiła jednorazowa synergia nagrania , sprzętu , głośników i pomieszczenia.

Dział PORTABLE jak najbardziej wskazany ! W ten sposób każdy znajdzie tu cośdla siebie i nie zaskoczy pytaniem o audio-phoniczną jakość ;)

Poza tym - telefon jako transport - to sugeruje podłączenie telefonu do DACa i wzmacniacza. A jest w telefonie wyjście optyczne albo elektryczne ? Bo USB pewnie jest ale oprogramowanie telefonu chyba nie potraktuje DACa jako zewnętrznej karty dźwiękowej. No chyba,żeby Windows Mobile miał takie mozliwości ale wątpię. IPhone jakoś można podłączyć (stacje dokujące, wejścia w niektórych wzmacniaczach) ale to chyba po analogu ? Nie wiem , nie mam iphone.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

. No chyba,żeby Windows Mobile miał takie mozliwości ale wątpię.

Windows Mobile nie wspiera urządzeń USB audio, transportu z telefonu nie będzie. Chyba, że istnieje jakaś wersja linuksa z obsługą takich urządzeń w telefonie, chociaż USB w telefonie to nie to samo co USB w kompie. Chyba, że któryś z kolegów coś wie na temat takiej możliwości . Chętnie sprawdził bym np Omnię w roli źródła cyfrowego.

Nie wiem , nie mam iphone.

I ciesz się. Wierz mi - nie chcesz go! :) Wszystko z "i" na początku to pomyłka.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

I ciesz się. Wierz mi - nie chcesz go! :) Wszystko z "i" na początku to pomyłka.

Pewnie nawet w ręce go nie miałeś. Stąd taka opinia. Wystarczy go mieć na kilka dni i już wiadomo że inne telefony nie są tak funkcjonalne i proste w obsłudze jak np. iPhone. Co ważniejsze iPhony mają dosyć dobre przetworniki cyfrowo-analogowe.

Nie ciągnęło mnie nigdy do iPhone jako telefonu. Miałem w ręce iPada i bawiłem się nim kilka minut. Przyznam,ze jako tablet wolałbym coś z Windowsem. Co do telefonu - prostoty nie oczekuję, jako inżynier dam sobie radę ;)

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Pewnie nawet w ręce go nie miałeś. Stąd taka opinia. Wystarczy go mieć na kilka dni i już wiadomo że inne telefony nie są tak funkcjonalne i proste w obsłudze jak np. iPhone. Co ważniejsze iPhony mają dosyć dobre przetworniki cyfrowo-analogowe.

Miałem go w ręce i miałem w domu przez jakiś czas. Teraz mam go w d***. "Funkcjonalność" i "prostota obsługi" najlepiej są widoczne na przykładzie przeklętego iTunes.

Jedno proste pytanie: DLACZEGO iPhone nie jest widoczny w systemie mojego kompa bez żadnych udziwnień, bez żadnych programów, po prostu jako kolejny twardy dysk?

Dlaczego nie mogę przenieść MP3 na iPhone metodą "kopiuj i wklej"?

Dlaczego? Bo Steve Jobs już witał się z Kostuchą a wciąż chciał więcej i więcej pieniędzy!

Taka "funkcjonalność" iPhone oraz iPodów dyskwalifikuje je w moich oczach w 100%. Mam gdzieś w domu 2 iPody Classic 30GB. Ogłoszenia wiszą w necie od dawna. Ludzie już też się poznali na tej "funkcjonalności" bo nie chcą kupić tego sprzętu ode mnie w stanie niemal idealnym nawet za 30% pierwotnej ceny!

Nigdy więcej szajsu z "i" na początku!

A co do rzekomo doskonałego przetwornika w iPodach/iPhonach. Z ręką na sercu: mój Walkman X Series gra 100% lepiej od iPoda nawet po wymianie w tymże gównianych seryjnych słuchawek na Koss Porta Pro. W samolocie tego nie da się słuchać bo iPod nie ma układu redukcji hałasu, co w Serii X Walkmanów jest oczywistością.

No ale ledwo zipiący Steve musiał robić kasę a nie myśleć o potrzebach klientów...

Jedyne telefony które dobrze odtwarzają muzykę to Nokia z serii "E" i "N", SE z serii "W" i Experia, oraz Iphone 4 i 4S. Poza tym jedno sobie powiedzmy, nie zastąpią Nam one odtwarzacza płyt, a co dopiero mówić o gramofonie. Ja bym się chętnie pisał na test PS3 kontra odtwarzacze budżetowe, śmiem twierdzić że PS3 wyjdzie z tych konfrontacji zwycięsko.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Witam! A kto tu porównywał telefon do gramofonu? Napisałem tylko, że posiadam gramofon i głuchy nie jestem. O PS3 możesz zapomnieć. Posłuchaj sobie PS1 po małej modyfikacji to się bardzo żdziwisz.

Pozdrawiam adam2948.

Witam! Akurat wiem co to jest transport. Trochę żle to ująłem. Mogłem użyć cudzysłowia, albo dać inną nazwę, ale teraz nie mogę zmienić tytułu. W związku z tym proszę szanowną moderację o zmianę nagłówka w tytule na: telefon jako przenośne medium audio. Z góry dziękuję i pozdrawiam adam2948.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.