Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz sluchawkowy

Konrad

Rekomendowane odpowiedzi

Czy LT317 / LT337 moga byc zastapione przez LM317/ LM337 w plytce zasilacza bez zmiany innych elementow?

LT jest bardzo drogi a w sklepie niedaleko mnie LM317T i LM337T maja odpowiednio po 1 i 2 zł. Bedą sie nadawały ?

LT1210 w wersji na plytach veterana juz zamontowane w pre napedzaja moje sluchawki :) Veteran - DOBRA ROBOTA - jak zwykle zreszta !!! Kurde - te scalaki sa naprawde rewelacyjne - trudno mi sobie wyobrazic budowe takiego wzmacniacza na piechote z elementow dyskretnych ... Gra swietnie :) bez podbarwien, szybko i detalicznie a jednoczesnie nie sucho :) ma mocny i niski bas czego najbardziej mi zawsze w moich sluchawkach brakowalo. Ma niezla wydajnosc padowa - pewnie spokojnie napedzil by male glosniczki :))) W DCservo na poczatku zastosowalem OPA637 bo akurat mam ich wiecej ale jeden kanal mi sie lekko wzbudzal na okolo 2MHz :( wiec poprobowalem inych wzmacniaczy i doskonale spisal sie MAX400 - rewelacja - napiecie DC na wyjsciu w stabilnym stanie ponizej 0,1mV :) i pilnuje go bardzo dobrze :) Teraz pewnie przyjdzie kolej na wersje symetryczna ze sterownikim na OPA1632 bo wreszcie pracuje u mnie bardzo stabilnie :) No i oczywiscie jeszcze fotki :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3138-100006457 1170285414_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Plytki do zasilacza dostalem juz dawno - pisalem o tym na forum. 90% z nich juz sie rozeszla. Dopiero w sobote bede mogl przysiasc do poczty i sprawdzic, jakie druki jeszcze posiadam. Napewno znajde kilka kompletow elementow do wzmacniacza sluchawkowego.

Mateusz_W dziekuje za odpowiedz.

Biedny stydent jestem to szukam najekonomiczniejszych rozwiazan.

Jakie polecacie kondensatory do tego wzmacniacza na LT1210 ?

Elektrolity to sobie zakupie Panasonic, natomiast zupelnie ine wiem jakie kupic pozostałe kondensatory. Byłem dzisiaj na wolumenie, ale nie mieli takich fajnych kwadratowych. Były tylko okrągłe. Nawet nie wiem czym to sie różni. Dodatkowo ceny na wolumenie sa wysokie jak sie kupuje pojedyńczo :(

Veteran powinienes cale komplety elementow sprzedawac jak w AVT :)

• 2 tygodnie później...

Veteran prosze odpisz na miala lub napisz mi czy masz te płytki i w jakich cenach.

Płytki pod: tpa6120a2, lm3886, oraz jakiegos dobrego preampa tańszego od aleph 1,7. Sorki za to stwierdzenie ale mało siedze w tych układach i niewime jaki preamp dobry a jaki zły wiem że aleph 1,7 dorgi

ogólnie sorki za offtopic.

• 3 tygodnie później...

Takie pytanko: czy w implementacji LT1210 zamiast OPA604 w DC servo moge dac AD797 (moze to male przegiecie, ale po prostu takie mam pod reka :D )? Niestety pierwsza proba skonczyla sie na puknieciu w sluchawkach i tym kanale grajacym 70-80% ciszej - prawdopodobnie poszedl LT :/ i teraz sie zastanawiam co bylo przyczyna :(

Witam, na fotkach mój wzmak na LT, początkowo rozczarowywał i mimo dłuuugiego wygrzewania, dźwięk był mocno konturowy jakby pochodził ze sprzętu audio w stunowanym BMW, bas przykrywał średnicę, wysokie pozbawione subtelności, no dramat i prawie płakałem bo starałem się dać wszystko co najlepsze - Elna Silmic i takie tam choć na ALPSa już zabrakło. :(

Zdecydowaną poprawę przyniosło bezpośrednie podłączenie słuchawek (Senn555 50R) na WY i oczywista zmiana R3 na 1k. Po tym zabiegu siedziałem zasłuchany do 3.30 w nocy. Rewelacja!! Nie ma sensu żebym ubierał odczucia w słowa, po prostu można godzinami słuchać, co do jakości LT to rzeczywiście przy potku na max nie słychać ŻADNEGO szumu czy brumienia.

Wcześniej ćwiczyłem REGA i HeadBox MkII, i wiem że ‘LT’ może spokojnie z nimi konkurować. Ekstraklasa pozostaje jednak nadal poza zasięgiem, po przesłuchaniu Graham Slee Solo nic juz nie jest takie jak dawniej i spokojny sen może zapewnić tylko wydanie 3k2 PLN ale to już inna historia.....

Pozdr. i miłego składania, warto !

czy moze mi ktos podac symbol radiatora pasujacego do plytki na LT ?

ostatnio testowalem ad797 w konfiguracji Grado (wysokoomowa - 470k w sprzezeniu) i rezultat marny, jakies trzaski etc. Mam problemy tylko z ad797, mam ich kilka wiec scalaki sa ok. Swietnie sie spisuja za to np. opa627, opa134. Jaka moze byc przyczyna tego ze nie chca grac te 797?? Czy tam jest sprzezenie pradowe?

>Mateusz_W, 5 Kwi 2006, 14:23

Chyba czegoś nie rozumiem, albo Kolega się pomylił.

470k w sprzężeniu AD797? Przez sto trzeba by to podzielić!

Może schemacik jakiś to by się pomogło.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

>bojar

Co to za obudowa? Wlasnie dokladnie czegos takiego szukam :D

Gdzie ja kupiles?

No i pare pytanek :)

jaki dales rezystor w sprzezeniu? jakie wejsciowye? Wlasnie robie wzmacniacz do Sennkow :D

komplet płytek i LT miałem dzięki uprzejmości veterana,

trafo - najmniejsze z dostepnych (10W) bo pobór jest rzędu niecałych 5 W

radiator SK104-25STC,

obudowa -->soyter.com.pl

rezyst. wg. specyfikacji veterana, reszta w moim opisie

Pozdr

@Jaro_747

Dokladnie tak jest dzielone przez 120. z out leci za invert 470k a z invert do masy 120k. Tylko dlaczego nie chce w takiej konfiguracji dzialac ad797, podkreslam ze reszta scalakow jak opa627 dziala bez problemow.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.