Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz sluchawkowy

Konrad

Rekomendowane odpowiedzi

Poprawiłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Całość tak wygląda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam taki projekt płytki (Grado RA1)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Okej... no to chyba koniec przeróbek. Chyba, że jeszcze jakieś rady? Jak nie to trawimy o zobacyzmy co z tego wyszło ;)

Fajnie, udało się 1 stronną, małe koszta jakby co...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Namawiam na wstawienie potencjometru na PCB. Unkniesz w ten sposób kabli i prowadzenia masy z ekranem. Idealne byłby umieścić też gniazda wejściowe i wyjście. Wprawdzeie wtedy PCB będzie mniej uniwersalna i duża ale za to profesjonalna.

>georg

Mógłbym oddać do zakładu kilka płytek do zrobienia, ale wolałbym najpierw przestestować, a z tym mam problem - kompletny brak czasu.

>wstach1

Wstawienie wejść, okej - ale ile? Dwa? Na przekaźnikach, czy inaczej? To nie problem, to tylko całkowita rekonstrukcja pcb ;) No i jakie. Czy dać pady tylko na przewody, czy od razu na stojące podwójne chinche... Zrobi się z tego konkretny wzmacniacz, fajny, ale mało uniwersalny.

Z potencjometrem jest taki problem, że musiałbym zrobić dla konkretnego rozstawu, jak ktoś będzie miał inny to będzie musiał robić przejściówki...

No nie wiem, mogę posiedzieć (akurat na to mam czas, ciężko u mnie z praktyczną częścią już...), ale chciałbym aby kilka osób się wypowiedziało.

Okej, jedyne co mi się dzisiaj udało zrobić to wytrawić testowe pcb. Nawet nie wywiercę już dzisiaj.

Mogę wysłać je do kogoś, żeby polutował i sprawdził albo ja to zrobię - najszybciej w piątek/sobotę. Ah te studia ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czytałem notę TPA6120A2 i tam jest sugerowane żę przed TPA są OPA 4134 jest to jedna kostka z czterema elementami OPA 134 a przedtem DAC PCM1792 lub DSD1792

Ja chciałbym zrobić sobie DAC ( nos DAC by PD) + WS + Preamp do GC w jednej sprytnej obudowie . Ciągnąć sygnał cyfrowy z CD i albo słuchawki albo Końcówka Mocy zobaczymy

Płytka wymaga lekkich modyfikacji (problem z większymi kondensatorami), później się tym zajmę.

Za chwilę odpalam...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Swego czasu narysowałem se taki schemacik wzmacniacza słuchawkowego. Można zrobić też w pełni symetryczny, czyli użyć 2 szt. TPA1620, ale wtedy słuchawki trzeba przerabiać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po uzgodnieniach, ostateczna wersja pcb - minimalistyczna :)

Gdy ją jeszcze raz dokłądnie sprawdzę (do tego czasu sprawdziła ją jedna osoba pozamną, podobno gra ładnie, brak dodatkowych efektów w postaci szumów i brumów ;) ) mógłbym zlecić do zakładu wykonanie jej, jeśli tylko zebrało by się kilku chętnych (chociaż na 10 płytek). Koszt 12zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

propozycja dj_zibi właśnie zwiększy uniwersalność płytki.

Przecierz nie chodzi o pola lutownicze do wlutowania potencjometru w płytkę, a o wyprowadzenie wyjscia OPA i wejścia TPA w postaci punktów lutowniczych które można uniwersalnie wykorzystać albo po prostu zewrzeć ze sobą. Wydaje mi się że regulacja sygnału po wstępnym wzmocnieniu jest lepsza, szczególnie przy małych poziomach sygnału wejściowego.

Na tak uniwersalną płytkę to bym się pisał (2 szt.)

>totem2

>A skąd nagle elektrolity na wyjściu? Jakieś kłopoty z offsetem były?

Ogólnie TPA nie gardzi offsetem. W mojej wersji wyszło ~20mV/kanał (za OPA było 0,5mV), u innej osoby było już 50mV. Kondensatorów nie potrzeba oczywiście montować, ale miejsce zrobiłem - jakby ktoś chciał. Lepsze było by DC serwo, ale to komplikuje pcb.

>namor

>Przecierz nie chodzi o pola lutownicze do wlutowania potencjometru w płytkę, a o wyprowadzenie wyjscia OPA i >wejścia TPA w postaci punktów lutowniczych które można uniwersalnie wykorzystać albo po prostu zewrzeć ze sobą. >Wydaje mi się że regulacja sygnału po wstępnym wzmocnieniu jest lepsza, szczególnie przy małych poziomach >sygnału wejściowego.

Hm, nie jest to problem ogólnie, jednak aby uniknąć zwor w sygale proponuję coś takiego: na sygnale OPA -> REZ Wejściowy TPA zrobię dwa pady (wejście, wyjście) jednak w podstawowej wersji PCB będą nadal zwarte - kto będzie chciał, ten ją przetnie. Ok?

DC servo jednak by się przydało, ale żeby nie komplikować może zostać tak jak jest. Proponuję tylko zmienić wyjście z 4 na 3 punkty, bo gniazdo słuchawkowe i tak ma wspólną masę i dołożyć otwory w rogach na śrubki. Może być konieczne lekkie przeprojektowanie okolic wyjścia, bo w lewym dolnym rogu otwór już się chyba nie zmieści.

Odświeżam :)

Wczoraj udało mi się dojść dlaczego mi brumiło... otóż należy w jednym punkcie przeciąć masę a w innym połączyć. Jednak co ciekawe, u znajomego który zrobił to na tej samej pcb nie było efektu brumu. Pytanie do Was - czy mam przerobić PCB z moimi zmianami, które wczoraj dokonałem, czy zostawić tak jak jest i opisać co zrobić w przypadku ewentualneo brumu?

Pozbyłem się też pada do przylutowania ThermalPada od TPA - przycisnąłem go do pcb przez pastę silikownową. Wg mnie jest to bezpieczniejsze - można uszkodzić TPA lutując ThermalPad. W dodatku lepiej dać radiator na TPA - taki jak do kości pamięci w komputerze.

Tak czy inaczej, po nowym roku (myślę, że tak 3 stycznia) zamknę listę - jak ktoś chce się wycofać/dopisać proszę bardzo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.