Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz sluchawkowy

Konrad

Rekomendowane odpowiedzi

a rezystor ... zapomnialem :) dalem rezystor do masy na wejsciu bo jak wejscie takiego wzmaka wisi w powietrzu, np jak nie ma potka na wejsciu, to na wyjsciu momentalnie pojawia sie prawie pelne dodatnie napiecie zasilana :( i po sluchawkach :( a ja mam ta plytke podpieta do pre i nie mam potka :)

Faktycznie ktoś już wcześniej wspominał, że trzeba obciążyć wejście jakąś rezystancją bo inaczej możemy coś usmażyć :)

Pierwszą wersję tego wzmacniacza złożyłem jakiś czas temu. Z początku dźwięk był mało poukładany a to, co szczególnie rzucało się w uszy :) to kłująca góra. Po wygrzaniu zdecydowanie poprawiło się całe pasmo. Tak jak wspomniałeś, bas jest bardzo dobrej jakości. Schodzi nisko, jest dobrze kontrolowany. Słychać go wtedy kiedy trzeba. Średnica bardzo poprawna. Co ciekawe ten wzmacniacz dobrze robi CAL! bardziej uwydatniając w nich średnicę. Wysokie są ok choć nadal potrafią czasami zakłuć w ucho.

Czy ktoś sprawdzał jak ten "słuchawkowiec" radzi sobie jako przedwzmacniacz ?

Ja dałem w szereg 47R i 10k równolegle ;) Z OPA2604 gra bardzo 'grzecznie' - zwiększę jeszcze wzmocnienie i pobawię się innymi op-ami (kto już testował takie z prądowym sprzężeniem zwrotnym w tym układzie?).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak, LME49600 sa dokladnie ledwo cieple ale wejsciowy LME49720 jest goracy :(

A probowales podpiac glosniki na wyjscie ? :) Wzmocnienie na 10x i glosniki na wyjscie - calkiem ladnie to gra i wtedy LME49600 zdecydowanie bedziej sie grzeja :) ale dalej w normie :)

Głośniki jeszcze nie, ale mogę sprawdzić ;) U mnie grzały się LME49871, ale to dlatego, że musiałem je montować na 'stoliczku' i zaczynały się wzbudzać. OPA2604 się nie grzeją.

Taki maluch...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak już każdy pokazuje dorzucę i mojego. Na odpalenie musi czekać niestety do piątku :(

Dzięki paniepromek za płytkę i układy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Mam poskładaną płytkę do LT1210 z zasilaniem bez stabilizacji.

Zastanawiam się jaki toroid zamówić? Czy aby 2x12V 20VA nie będzie za dużo dla kostki? Wg specyfikacji producenta zalecana wartość to 5 do 15V. Pomożecie?

2 x ~12V bedzie za duzo, ja mam 2 x ~9V i spokojnie wystarcza. Pytanie jest jeszcze takie, jakie masz sluchawki? Jezeli masz przetworniki 600ohm albo jeszcze wiecej i chcesz sluchac naprawde glosno to wtedy pokusial bym sie o zasilanie stabilizowane na poziomie 15V. Jezeli masz 250R albo i mniej co jest standardem to spokojnie wystarczy Ci 2 x ~9V

Jaki potencjometr polecacie pomiędzy PC2702 i LT1210? Mcie jakieś doświadczenia co do spinania tych układów? Mam gdzieś wolno leżącącego czarnego Alpsa z silniczkiem, ale 2x50k i obawiam się że to może być za mało?

Czy takie włączenie potencjometru od razu załatwi problem z obciążeniem na wejściu? Czy jeszcze jakieś dodatkowe zabezpieczenia należy stosować?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Paweł (jaizm),płyteczki dotarły - dzięki serdeczne.

Pozdrawiam.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

No ja też mam... na razie awizo w ręce, ale wieczorem :-)

Jak już można było zauważyć, jestem amatorem totalnym, coś poskładać potrafię (odtwórczo), więc rodzi mi sie kilka pytań i próśb o rady.

1) Czy gdzieś jest opis płtyki? W sensie wartości kondków i rezystorów. (Znalazłem opis starej płytki bez zasilacza)

2) Nie wiem co z R8* i C6*.

3) Jakie diody stosujecie w zasilaczu? Szybkie, czy zwykłe prostownicze?

4) Na które kondensatory zwrócić szczególną uwagę przy zakupie?

Cześć,

Powiedzcie mi jeszcze jak jest z impedancją wejściową. Pamiętam że do PCM2702 dobierałem elementy tak żeby miał wyjściową impedancję około 40k. Czy tu jest jakieś pole manewru w tym zakresie?

Będę wkładał LT'ka do obudowy w której mam już PCM'a pozostawiając gniazda RCA pomiędzy tymi układami z przełącznikiem, który będzie: 1) spinał PCM->LT, 2) RCA jako wejście LM, 3) RCA jako wyjście PCM. Więc te 40k chciałbym zachować.

• 2 tygodnie później...

W końcu znalazłem trochę czasu na poskładanie swojego wzmaka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.