Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz sluchawkowy

Konrad

Rekomendowane odpowiedzi

Wzmacniacz steruje bezposrednio z yamahy cdx 880 (bez tuningu) lub z marantza cd46 opa2132 na wyjsciu. Uklad polutowalem tak jak poleciles. Moze cos nie tak z zasilaczem? Tak jak mowilem symetryczny w/g projektu Veterna. Trafo mocy 80W. potencjometry precyzyjne na wyj. Na wyj. teraz jest dokladnie: +15.0 i -15.0 V. Brakuje tylko w zasilaczu tych 10uf, ale na innych scalakach ten zas. dziala bez problemow, wiec chyba nie tu lezy problem.

Co do opa to tak: przy samym scalaku sa 100uF/50 FC na galaź + i -. NC nie sa podlaczone do masy, pin flag rowniez. Wzmocnienie aktualnie to 2v/v. Wyliczone ze wzoru z noty aplikacyjnej te rezystory u gory po 10k. Na wej. byl na poczatku 22uf nichicon elektrolit jakis a potem wrzucilem jantzen 20uf - taki duzy foliowy. z wejscia wywalilem rezystor, z wyjscia rowniez. na wej. jest tylko ten 10k do masy. Dalem ten filterek na wyj. oraz za filterkiem kondensator, nastepny jantzen. test - bylo lipnie. wywalilem janztena z out, bez zmian. wywalilem filterek - dalej bez zmian. bez kond. na wyj. 1,2mv dc -> to samo. Mam mozliwosc podlaczenia pre na pga od veterana (obecnie gra mi w innym systemie). Ale czy taki buforek przed opa551 cos da?

ok. dzieki za szybka odpowiedz. sprawdze jutro i dam znac. Mam nadzieje ze teraz bedzie juz dobrze :) A jak sie ma OPA549 do sluchawek? te opa maja bardzo duzy prad chyba 8A o ile dobrze pamietam. Moze one by sie nadawaly do grado (32R) ?

Zmienilem te rezystorki, w sprz. 50k, na wej. tez 50k, a ten 1k z rysunku na 10k (to ten NFB ?). Niestety dzwiek dalej nie jest za specjalny. Ale poprawe juz widac, bas jest tak z 5 razy lepszy. niestety gora nadal o kant d***. nadal twierdze ze opa2132 z marantza jest lepszy. nie wiem jaka jest przyczyna. moze by zrobic jakis preamp na 2x opa134 lub 1x2132 (bo akurat takie mam) i dopiero dac sygnal na te opa551? Moze tak jak drakul pisales one tylko moga na 1v/v ...

Nie wiem jaka moze byc tego przyczyna ale widze ze z samego opa551 nic nie wyciagne chyba :/ Moze by je polaczyc ze soba? widzialem taki projekt odnosnie opa134, z wyjscia pierwszego opa leci na wej. drugiego. Tylko czy to cos da?

Natomiast dzis zmontowalem tpa6120 i zdecydowanie poprawne brzmienie. Bas nie schodzi tak nisko jak bym chcial, ale za to jest swietnie kontrolowany. Moze przyczyna jest sterowanie bezposrednio z cd? moglbym zrobic jakis pre na opa134, tylko nie wiem gdzie znalesc jakis sprawdzony schemat. na headwize jest sporo, ale jako wzmacniacze. czy sprawdza sie jako pre?

Czy mozna w tej konfiguracji opa551 ustawic jako pre?

• 4 tygodnie później...

Tak, mozna OPA551 wykorzystac jako pre ale... w tej roli lepiej sprawdzi sie OPA134 o ktorym wspomniales ;) Mozesz wykorzystac taka aplikacje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Plytki pod LT1210 o ktore kilka osob pytalo powinny byc u mnie ok. 19 stycznia. Zastanawiam sie nad prostym zasilaczem do niego jak ponizej.

post-772-100008121 1170282854_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do LT1210 będzie jednak plytka pod stabilizatory LT317/337. Jest to trochę zmieniona poprzednia wersja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz zlacze ARK mozna wlutowac na wejsciu (dwa miejsca). Na gnd trzeba niestety zrobic zworke z drutu. Z helitrimow lezacych zrezygnowalem. Z informacji, ktore dostalem wynika, ze wiekszosc osob zaopatrzyla sie juz w LT317/337 ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta plytka jest mniejsza i ma poprawiony routing. Na wejsciu jest miesce na ARK - pasuje idelanie w (~) gnd (~). Tak jak poprzednio nalezy zrobic zworke dla GND - plytka jest jednostronna i tutaj inaczej sie nie da (chybam, ze ARK nie bedzie montowane).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.