Skocz do zawartości
IGNORED

Trzy drogi na HDS205PPB i 18W8545

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

Kulki dociążeniowe które zakupiłem miały po dwa gramy, klepnąłem młotkiem aby trochę rozklepać a potem trzeba je całe zatopić w kleju i tak nakładać wtedy nic nie odleci.

faktycznie można sklepać młotkiem. Muszę się zastanowić gdzie tu w okolicy mam sklep wędkarski.

Głośnik przyszedł.

Ale potworek. Scan speak wygląda przy nim jak zabaweczka. Poniżej wklejam zdjęcia. Magnes jest bardzo duży jak na tą średnicę. Na zdjęciu można sobie zobaczyć. Dodam tylko że kosz ma 20 cm średnicy. Do tego wentylowany napęd. Aż się dziwie jak można taki głośnik sprzedawać za 30 Euro. Chyba od razu na wszelki wypadek kupię jeszcze jedną sztukę.

Poza tym wyglądem pasuje do Scan speaka. Dokładnie ten sam kolor membrany i wygląda o wiele drożej niż kosztuje.

Aż szkoda mi go paskudzić klejem. Ale jak powiedziało się "A" to trzeba powiedzieć "B"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13669-0-85901100-1323348872_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jak tu się nie wk.... Ten TB ma rezonans wyżej o dziesięć Hz. Muszę pomierzyć parametry TS bo pewnie też niewiele mają wspólnego z katalogiem.

A tu Parametry. Zaraz wrzucę na WinISD i zobaczę co z tego wynika.

Vas wychodzi mi bzdurne. Nie wiem jaką średnicę podać przy tak dużym zawieszeniu. Część zawieszenia drga razem z membraną.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-07860300-1323369174_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do połowy zawieszenia

Nie do końca jestem przekonany. Znalazłem przyczynę tak wysokiego rezonansu. Połowa dolnego resora jest zalana klejem. W sumie to wk.....

Dlatego te głośniki były takie tanie. Ktoś kupił partię odrzutów z produkcji i pociska ją na Ebay'u. Z mniejszym żalem serca będę obciążał membranę. Nawet się zastanawiałem czy nie wymyć tego resora ale nawet aceton nie rusza tego kleju.

Niestety różnica między parametrami katalogowymi a rzeczywistymi bardzo mocno popsuła mi koncepcję. Nie mogę tak mocno obciążyć membrany bo wychodzi mi za wysokie Qts głośnika. Jeżeli zwiększyłbym masę drgającą o 40 gram to Qts skoczyłoby mi do 0,77. Niestety Z takim Qts robienie obudowy z otworem mija się z celem. Od biedy można by robić obudowę zamkniętą ale nie o to mi w sumie chodziło. Myślę że muszę ograniczyć dodatkową masę do 20 gram.

Odbiło mi się to dosyć mocno na zejściu przy tej samej obudowie ale za to efektywność spada tylko o 3,5 dB czyli w sumie skorzystałem na maksymalnym natężeniu dźwięku. Do tego zyskałem 1mm wychylenia mniej przy tej samej mocy.

Zejście nadrobię przy pomocy filtra we wzmacniaczu do subwoofera.

Poniżej wklejam symulacje dla głośnika z parametrami z katalogu dla obudowy zamkniętej i z otworem dla dociążenie 40 gram i dla głośnika z pomierzonymi parametrami dla dociążenie 20gram. Po kolei: charakterystyki częstotliwościowe, group delay, wychylenie membrany w funkcji częstotliwości dla mocy 50W.

No to zabieram się do klejenia ciężarków.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-93489400-1323421239_thumb.jpg

post-13669-0-64397800-1323421248_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A więc obciążenie przyklejone. Mniej więcej 22 gramy plus klej. Założyłem że kleju było nie więcej niż jeden gram.

Pomierzyłem parametry i zrobiłem symulację. Na dole dwie symulacje:

Jedna to głośnik (parametry z pomiaru) nie obciążony ale z symulowaną dodaną masą do membrany a druga głośnik pomierzony z obciążoną membraną.

Trzeba przyznać że zgodność symulacji jest zadziwiająca. Oczywiście symulacje dla takiej samej objętości i częstotliwości strojenia.

Na razie czekam aż mi klej wyschnie na dobre a później za radą misiomora podłączam pod wzmacniacz sinusoidę 20 Hz i docieram głośnik. Być może że po docieraniu jeszcze coś dokleję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko te 20Hz "puszczej" na wychyle 80% możliwości głośnika.

Akurat 20 Hz nie stanowi problemu. Poniżej 25 promieniowanie przejmuje otwór. Bardziej martwiłbym się o 30 Hz bo tam jest największe wychylenie membrany.Jeżeli chciałbym wyciągnąć maksymalną moc z tego głośnika to optymalnie byłoby zastosować filtr pasmowo zaporowy na 30 Hz tak powiedzmy z 3 do 5 dB. Przy tych częstotliwościach ucho nie zauważy takiej różnic. Poniżej wklejam wychylenie membrany w zależności od częstotliwości przy doprowadzonej mocy 70 W. Widać wyraźnie że akurat dla 20 Hz głośnik odciążony jest rezonansem obudowy. Dla 30 Hz już dawno przekroczony jest zakres wychylenia liniowego a dla 20 Hz głośnik pracuje jeszcze liniowo. Ale myślę że nie będzie to stanowiło wielkiego problemu dla tego głośnika. Wprawdzie wychylenie liniowe wynosi jedynie 7.5 mm ale mechanicznie głośnik wytrzyma przynajmniej drugie tyle. No ale harmoniczne dla 30 Hz będą dosyć wysokie. Tylko kto puszcza30 Hz'ową 70Wattową sinusoidę na głośnik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Efekt docierania głośnika bez obudowy sinusoidą 10 Hz plus muzyka amplituda membrany około centymetra przez dwie godziny. Misiomor miał rację. Zobaczę jutro rano czy mu tak zostanie czy klej znowu stwardnieje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Efekt docierania głośnika bez obudowy sinusoidą 10 Hz plus muzyka amplituda membrany około centymetra przez dwie godziny. Misiomor miał rację. Zobaczę jutro rano czy mu tak zostanie czy klej znowu stwardnieje.

Po nocy rezonans wrócił prawie do swojej poprzedniej wartości. Ale Qts spadło z 0,65 na 0,6.Zawsze coś. Dzisiaj zostawię podłączony do generatora na kilka godzin zobaczymy co z tego wyniknie.

Po nocy rezonans wrócił prawie do swojej poprzedniej wartości. Ale Qts spadło z 0,65 na 0,6.Zawsze coś.

Czy Fs/Qts zostało niezmienione czy jednak się obniżyło? W tym drugim przypadku dobrze byłoby znać przyczynę - obstawiam albo błąd pomiarowy, albo drgania w strukturze napędu sprawiły że magnesy lepiej ułożyły się wzgledem nabiegunników i B w szczelinie wzrosło a za nim BL.

Nie chce mi sie wierzyć.

A więc jest następująco. Teraz zrobiłem dwa pomiary. Pierwszy zostawiłem głośnik w spokoju na jakieś dwie miniuty a drugi jak przycisnąłem membranę w dół a później od dołu przycisnąłem w górę w sumie w jednym i drugim kierunku po 1,5 cm. Wynik wklejam. I co wy na to? Sam nie wiem co o tym myśleć. Jak puszczę sinusoidę 10 Hz na jakieś dwie minuty to mi zejdzie jeszcze niżej. Zaraz jak przyszedłem do domu i pomierzyłem to rezonans był około 39 Hz.

Przynajmniej Qts zatrzymało się na 0,56.

Eksperyment powtórzyłem i znowu to samo. Rezonans po przyciśnięciu membarany spada a później pomału rośnie.

Im więcej męczę tym dłużej zostaje ten sam rezonans. Nie ma co deliberować. Jutro wsadzę w obudowę i zobaczę co z tego wyniknie. Nie mam tylko rury do strojenia. Ale na razie spróbuję na zamkniętej. W sumie po przyjściu do domu rezonans był niższy niż wczoraj przed docieraniem. Podejrzewam że kiedyś w końcu się ustabilizuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdzie to widać na symulacji? Bo ja widzę opóźnienie grupowe. Kolega aby wie, o czym pisze?

A kolega nie wie że opóźnienie grupowe jest ściśle powiązane z odpowiedzią impulsową i dobrocią filtra? Przykład zależności tych parametrów dla różnej dobroci filtrów wklejam poniżej. Jeżeli poprawiam group delay to automatycznie poprawia mi się odpowiedź impulsowa głośnika.

Akurat zauważyłem że akurat na tych wykresach zmienia się rząd filtra a nie dobroć. Nie zmienia to jednak faktu że group delay jest powiązany z zachowaniem impulsowym filtra.

Na następnych wykresach widać to lepiej.

A coś takiego mam po nocy. Po przerwie w graniu rezonans rośnie coraz mniej. Myślę że puszczę sinusoidę 10 Hz przez pięć minut a potem zmierzę parametry. Myślę że właśnie do tych parametrów dojdzie mi głośnik po dłuższym graniu.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-16887000-1323600285_thumb.jpg

post-13669-0-16992800-1323601095_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podejrzewam że kiedyś w końcu się ustabilizuje.

Nigdy to nie nastąpi, głośnik niegrany (po nocy) będzie miał inne parametry a po 15 sekundach grania również inne.

Dlatego dobrze jest projektować obudowę nie pod konkretną wartość Cms (i wynikających z niego Fs, Qts i Vas) tylko pod możliwie jak najszerszy zakres zmienności rzeczonego Cms.

Nigdy to nie nastąpi, głośnik niegrany (po nocy) będzie miał inne parametry a po 15 sekundach grania również inne.

Ale jakieś parametry muszę założyć. Myślę że po prostu wsadzę go w 60 litrów i nastroję na 18 Hz. Zresztą pomiar Vas jest obarczony bardzo dużym błędem i tak naprawdę to nie wiem czy optymalna obudowa to 50 czy 80 litrów.

Dlatego dobrze jest projektować obudowę nie pod konkretną wartość Cms (i wynikających z niego Fs, Qts i Vas) tylko pod możliwie jak najszerszy zakres zmienności rzeczonego Cms.

Podejdę do tego praktycznie. Nie wiem jeszcze czy ten głośnik skończy jako subwoofer czy jako niskotonowy w trzech drogach. W Scan speaku wyciąłem górkę przy 700 Hz i po korekcji baffle step powinien mieć około 85 dB efektywności. Tang Band podaje że ten bas ma 88 dB po dołożeniu ciężarków powinno mu zostać 84,5 dB. Wsadzę w obudowę i pomierzę obydwa jeżeli efektywnością do siebie pasują to robię trzy drogi. Przy tych parametrach kolumny miały by zejście do 35 Hz -3 dB. O wiele lepiej niż sam Scan Speak. Jeżeli chodzi o moc to wiele nie zyskuję scan speak ma powierzchnie bodajże 160 cm2 a TB 220 wychylenie ss 6,5 a TB 7,5 na ale będą pracować dwa głośniki z podzielonym pasmem. Za to TB w większości zakresu pracuje nie dociążony otworem i w bardzo dużym zakresie ma właściwości impulsowe obudowy zamkniętej.

Jeżeli okaże się że efektywność jest za mała to plan jest trochę inny. Mam 200W moduł do subwoofera. Robię dwie skrzynki z dwoma głośnikami w jeden wsadzam moduł a drugi łącze z tym modułem przy pomocy oddzielnego kabla. Skrzynki robię tak żeby wyglądały jak podstawki basowe pod obecne kolumny. W sumie będzie to wyglądało jak kolumny trzy drożne ale będą to satelity z podwójnym subwooferem. Ponieważ kolumny będą stały na podstawkach nie powinienem mieć problemu z lokalizacją subwoofera jako oddzielny głośnik przy wysokim podziale.

Jaki zastosuję podział zobaczę w praniu co lepiej sprawdza się w odsłuchach. W wzmacniaczu do subwoofera mogę nastawić maksymalnie 250 Hz.

No ale ja tu gadu gadu a głośniki stygną. Zabieram się do roboty.

Skrzynka jest trochę mniejsza niż myślałem. 42 litry.

Jak coś takiego nastroić na 18Hz? Membrana by się przydała. Nawet miałem dwie ale sprzedałem. Teraz żałuję.

Cholera. Otwór pod głośnik za mały muszę piłować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

A kolega nie wie że opóźnienie grupowe jest ściśle powiązane z odpowiedzią impulsową i dobrocią filtra?

Cóż, kolego, jak chcę pokazać odpowiedź impulsową, to pokazuję odpowiedź impulsową. Która zresztą guzik mówi o bass-reflexie (po to wymyślili pobudzenie jednostkowe i odpowiedź na rzeczone pobudzenie). Ale, jak widać na Twoim przykładzie, można demonstrować odpowiedź impulsową na charakterystyce opóźnienia grupowego. Skoro tak, to ile wynosi czas wygaszenia i wysokość pierwszego przerzutu charakterystyki? Jak mam to odczytać z Twojego obrazka?

Cóż, kolego, jak chcę pokazać odpowiedź impulsową, to pokazuję odpowiedź impulsową. Która zresztą guzik mówi o bass-reflexie (po to wymyślili pobudzenie jednostkowe i odpowiedź na rzeczone pobudzenie). Ale, jak widać na Twoim przykładzie, można demonstrować odpowiedź impulsową na charakterystyce opóźnienia grupowego. Skoro tak, to ile wynosi czas wygaszenia i wysokość pierwszego przerzutu charakterystyki? Jak mam to odczytać z Twojego obrazka?

Z chęcią bym podyskutował ale mam coś lepszego do roboty.

Tutaj pierwsze pomiary z bliskiego pola. Odległość mikrofonu od membrany przy obu głośnikach 2 cm. Oba otwory do pomiaru zatkałem a więc widać jak głośniki zachowują się w zamkniętej obudowie na basie. Mogę zapomnieć o trzech drogach. Ten TB gra za cicho. Za to schodzi dużo niżej. SS ma -3 dB przy 62 Hz TB przy 50 Hz. Teraz pomiar w pomieszczeniu z odetkanymi otworami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy pomiary zostały skorygowane ze względu na powierzchnię drgającą? Mniejsze Sd oznacza większe SPL w metodzie nearfield, przy takim samym SPL z większej odległości.

Czy pomiary zostały skorygowane ze względu na powierzchnię drgającą? Mniejsze Sd oznacza większe SPL w metodzie nearfield, przy takim samym SPL z większej odległości.

Toś mnie zaskoczył. Nie nie zrobiłem tego. Ale za to mam pomiar z odległości 2m w pomieszczeniu. Scan Speak zaskoczył mnie dosyć niskim zejściem. W zasadzie to nie ma wielkiej różnicy jedynie jak się wyrówna poziomy na subwooferze. Zastanawiam się czy ten cały pomysł trzyma się kupy. Owszem wychodzi miły subwoofer ale czy do Scan Speaka? W prawdzie pociągnę mu zejście trochę w dół na filtrze w subwooferze ale jednak. No chyba że kleję dale obciążenie ale już teraz nie powala na kolana efektywnością. Musiałbym chyba zmierzyć która wersja ma lepsze harmoniczne.

Jak się wyrówna poziomy to widać że jednak zejście jest niższe. Pomierzę harmoniczne zobaczymy co lepsze.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-38868600-1323618208_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Cadam

(Konto usunięte)

W jakim zakresie częstotliwości tak się dzieje?

Właśnie sobie pomyślałem a może dwie sztuki na jedną stronę? Poziomy się wyrównają a i tak wyjdzie tanio jak barszcz. Obudowa 80 litrów. To nawet mniej niż planowałem jak zwiększę do 90 to zejdzie jeszcze niżej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.