Skocz do zawartości
IGNORED

LCD czy plazma?

Royber

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym poczytać opinie ludzi, którzy interesują się kinem domowym wysokiej klasy. Konkretnie chodzi mi o wyszczególnienie wad i zalet tv LCD i plazmowych. Mnie osobiście po różnych prezentacjach tv LCD i plazmowych w super marketach odpowiada obraz z lcd szczególnie ostrość i szczegółowość. Na jakie cechy techniczne należy zwrócić uwagę przy ewentualnym zakupie. Niestety na razie nie stać mnie na takie cacko ale może kiedyś.... jak stanieją. Proszę osoby "obtrzaskane" w tym temacie o swoje spostrzeżenia i rady. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/8900-lcd-czy-plazma/

Royber

Osobiscie wybralem po raz kolejny plazme. Jednym z powodow byla naturalnie cena LCD, ktora jest (jeszcze) z reguly wyzsza od plazmy oraz lokalizacja ekranu i stosunkowe male pomieszczenie. Oczywiscie adwokaci LCD notorycznie przypominaja o dluzszej zywotnosci LCD vrs plazmy, ale w obecnej sytuacji ciaglej poprawy technologii plazmy, te sa juz gwarantowane na TBF w dziesiatkach/setkach tysiecy godzin, co wg mnie odrzuca zupelnie argument zywotnosci danego ekranu. Czern, kontrast, jasnosc sa w plazmie nadal lepsze i ceny plazm o standardowej rozdzielczosci sa juz w okolicach $2,000.- czyli okolo 8,000 tys zl. Projekcja cen ekranow plazmowych, tych tanszych to ponizej $1,000.- w okresie nastepnych 2-3 lat. Jezeli chodzi o kino domowe w zaleznosci od pamametrow pomieszczenia nadal faworytem sa jednak projektory i tutaj ceny spadaja w gwaltownym tempie. Wybor zalezy bardziej od rodzaju wykorzystania ekranu, lub projekcji. Zreszta jezeli poczekasz jeszcze chwile, najprawdopodobniej beda nowe technologie plaskiego CRT i ta technologia jest ogolne przypuszczenie - zastapi plazme. Najistotniejszym jest jednak brak materialow HD w Europie i naturalnie w Polsce i to powinno byc w pewnym sensie kryterium oceny przy zakupie danego urzadzenia. Przynajmniej na dzien dzisiejszy i najblizsza przyszlosc. BBC ma plan wejscia w HD w 2006 roku, a Pioneer z Euro 1080 wspolpracuje we wdrazeniu HD na rynek EU. Powyzsze ceny sa przykladowymi cenami detalicznymi w USA.

https://www.audiostereo.pl/topic/8900-lcd-czy-plazma/#findComment-131817

Sam mialem taki dylemat ale po wielu przeczytanych artykulach uznalem ze plazma spelnia najlepiej moje oczekiwania. Moze lcd ma wieksza rozdzielczosc a co za tym idzie lepsza szczegolowosc ... ale nie jest to az tak istotne moim zdaniem - bo 50% czasu gra na sat tv. Pozatym plasma jest 2-3 krotnie jasniejsza i ma kilkakrotnie wyzszy kontrast - np w ciemnych scenach na lcd bedziesz mial czarna plame a na plazmie wiele szczegolow. To samo z kolorami ... lcd moim zdaniem sobie nie radzi. Jest jeszcze sprawa szybkosci reakcji panela ... wiekszosc lcd ma jeszcze z tym problmem i przy szybkich scenach smuzy. Cena jest lcd jest wyzsza 2-krotnie ... to wszystko sklonilo mnie to kupna plazmy.

Co do rzutnika to jest ok pod warunkiem ... ze ogladasz tylko wieczorami i glownie dvd. Wiadomosci na rzutniku to porazka :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/8900-lcd-czy-plazma/#findComment-131855

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.