Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

tylko broń Boże na śmietnik !

Przy większych centrach handlowych można oddać sprzęt do utylizacji

12629737_2_644x461_transport-przeprowadzki-utylizacja-zdjecia.jpg

Sąsiedzi są cool!

Ale nie o tym chciałem - z tych "centrów utylizacji" przy centrach handlowych sprzęt trafi na Białoruś, do Kazachstanu lub do Mongolii. Stanie się tam super-hiper-top hi-endem, hehe. Z niemieckich "centrów utylizacji" przy centrach handlowych (i nie tylko) trafia do Polski i po przekroczeniu granicy naszej ojczyzny też się przecież staje ultra-ekstra vintydżowym hi-endem :)) Polaka strasznie kręci co Niemiec wyrzuca.

Pozdro,

Yul

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

wegorz, to , że nikt nie odpisał wynika chyba z tego, że sprzęt posiadasz dość egzotyczny. Gramofon nie wygląda na jakiś hajendowy, ramię strasznie plastikowe i chuderlawe, ale co ja tam się znam, może akurat gra pięknie?

W każdym razie boję się, że ksoro syszałeś dźwięk na wkładce to problem leży gdzieś za nią.

Witam wszystkich forumowiczów

Czy ktoś z was miał do czynienia z takowym gramofonem Leak 3001 transcription unit i czy wart jest zakupu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gramofon jak jeden z wielu wyprodukowanych w latach osiemdziesiątych nic specjalnego. Na pewno nie jest wart tej ceny. Allegrowi sprzedawczyki w dobie parcia na analog nawet z gówna zrobią hiend.

Napęd paskowy, ale nie jesteś w stanie stwierdzić czy silnik nie sprzęga, dolicz jeszcze wymianę igły (nie wkładki) nam na myśli oryginalną i wyjdzie ci spora sumka. całkiem nie adekwatna do wartości gramofonu.

Pozdrawiam,

Pawel

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Nie jest tak źle, rozebrałem na części pierwsze samą wkładkę (zaplecze techniczne mam). Wygląda zdrowo, za to igła wygląda na dorobioną "patentem", mianowicie udało się wydobyć dźwięk z głośnika w zależności od wsunięcia igły "w patent". Jakość zerowa, bo ciche dźwięki wśród szumu i trzasków więc może się pospieszyłem z zakupem nowej wkładki, a wystarczyło nową igłę sprawić. Sprawa kolejna - rozebrany i złożony ponownie, w środku czysto, nic nie zakurzone nawet i nie zjechane. Nie zależy mi przecież na jakiś audiofilskich wrażeniach odsłuchowych, po prostu chcę mieć działający sprzęt na który od czasu do czasu coś wrzucę.

A sprzęt masz rację, dość egzotyczny chyba. Ojciec kiedyś z rejsu przywiózł cały zestaw, nawet z przeszkloną szafką z nadrukiem 'sanusi'.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Pytanie do posiadaczy magicznej gąbki Jana Niezbędnego. Jak wy nią czyścicie igłę? "Nakłuwacie" czy suwacie jak pędzelkiem?

Na sucho, na mokro, a jeśli na mokro to jaki płyn?

Pytanie do posiadaczy magicznej gąbki Jana Niezbędnego. Jak wy nią czyścicie igłę? "Nakłuwacie" czy suwacie jak pędzelkiem?

ja po prostu dziobię jak szpak w korę, delikatnie oczywiście, a od czasu do czasu używam "stylus cleaner"

excelvinyl winylmania blog szukaj

Ukryta Zawartość

tu masz wszystko

ja używałem tylko safer method

teraz używam zerodusta, czasami twardej szczoteczki lub wacika z wodą.

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

No teraz to się rzeczywiście przestraszyłem. Dziobanie co stronę jest nie dla mnie, nie bardzo pozwala na to konstrukcja gramofonu i nie sądzę by dziobanie zszyściło wielodniowe zbiory. Zamówiłem płyn audio-techniki z pędzelkiem jakowymś.

Węgorz, jest nirvana?

Pół dnia siedziałem z bananem na twarzy, że zagrało po nastu latach : ) gdyby wyczyścić płyty to by pewnie nawet trzasków nie było, niestety nie mam porównania z innymi sprzętami, cieszę się tym co mam więc i opinia jest wyjątkowo mocno nieobiektywna.

Dzisiaj dostałem od kochanego dziadka gramofon "Unitra Fonica Master Hit". Leżał nieużywany ok. 30 lat. Płyty można odtwarzać, ale wiadomo są problemy.

-po włączeniu do kontaktu płyta zaczyna się kręcić od razu i nie da się jej zatrzymać (kombinowałem z przyciskami i nic)

-z tego się orientuję to trzeba wymieć igłę, a nie mam pojęcia jaką mam kupić

-chciałbym podłączyć gramofon pod jakieś głośniki lub wzmacniacz gitarowy który posiadam, ale nie wiem jaki kabel kupić, gdzie, i czy w ogóle wystarczy sam kabel

Poradźcie ludzie

(jeśli potrzebne foty to mogę wstawić)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Poczekaj, zaraz Yul powie Ci czy się nada. :)

Ostatnio sam pytałem o pewien sposób demagnetyzacji wkładek, który znalazłem w postaci filmiku instruktażowego na Youtube. Ale ricon mnie zburczał żem głupi. No to nie odpowiem, niech w takim razie odpowie mondry :)

Pozdro,

Yul

P.S. Do wszelkich zakupów w firmie Wamat radzę podchodzić ostrożnie. Z tego co wiem, to taki demagnetyzer nadaje się do usuwania niechcianego pola magnetycznego z głowic magnetofonowych i metalowych elementów w torach przesuwu magnetofonów. Gdyby usunąć pole magnetyczne z magnesu stałego, w który jest wyposażona każda wkładka MM, to chyba taka wkładka nie grałaby zupełnie. Byłaby rozmagnesowana na amen.

Amen.

Edytowane przez Yul
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wiem! Kupię MF 100 i dokonam jej anihilacji demagnetyzerem, a wszystko uwiecznię na YT i wrzucę do wątku excela. O yeah!!!:)

Zdarzyło mi się, że jak wrzuciłem płytę prosto z opakowania, to przy zmianie stron, czy zdejmowaniu słyszałem w głośnikach potrzaskiwanie. Ewidentnie naładowało się metalowe body wkładki i ramię pewnie też. Na szczęście efekt nie występuje po umyciu płyty.

Edytowane przez frywolny trucht
Gość rydz

(Konto usunięte)

Jak płyta naelektryzowana to nic dziwnego,płyn anty-static i po kłopocie.

No teraz to się rzeczywiście przestraszyłem. Dziobanie co stronę

Frywolny,czy masz tak brudne płyty by co stronę myć igłę? :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nie ja! Inni dziobią co strone i traktują jako standard polecając innym. Jestem niewinny !!!

Dziś przyszedł nowy płyn. Jestem niewinny :)

Wiem! Kupię MF 100 i dokonam jej anihilacji demagnetyzerem, a wszystko uwiecznię na YT i wrzucę do wątku excela. O yeah!!!:)

Zdarzyło mi się, że jak wrzuciłem płytę prosto z opakowania, to przy zmianie stron, czy zdejmowaniu słyszałem w głośnikach potrzaskiwanie. Ewidentnie naładowało się metalowe body wkładki i ramię pewnie też. Na szczęście efekt nie występuje po umyciu płyty.

Ten dinks słuzy do demagnetyzacji toru magnetofonów. Magnes we wkładce wystarczy podgrzać i po ptokach:-)

Zapalniczką, ogniskiem, żarem z grilla na brykiecie?

Dowolnym źródłem, jednak jak napisałem, magnes, nie wkładkę:-)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

No dobra, umówmy się, że mam to urządzenie do demagnatyzacji. Dziś przyszło. Zrobi kuku mojej wkładce?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Uważam, że wychodziłem sobie całkiem fajny, cierpliwy i tolerancyjny egzemplarz żony. Ale jakby się dowiedziała, że ot tak, sfajczyłem parę stów na pewno by zwiększyła wymagania rekompesacyjne :)

No dobra, umówmy się, że mam to urządzenie do demagnatyzacji. Dziś przyszło. Zrobi kuku mojej wkładce?

Spróbuj zdemagnetyzować najpierw komórkę (*). Ja bym nie zaryzykował, tym bardziej, że z kontekstu wieczornych postów mi wynika, że chyba mylisz elektryczność statyczną z polami magnetycznymi. To mniej więcej tak jak byś przypływy morskie z powodziami pomylił. Nie masz chyba dziś dobrego dnia.

(*) - dżok

na pewno by zwiększyła wymagania rekompesacyjne :)

Na czym stanęło? Futro z norek? :)

Edytowane przez Yul
  • Pokaż nowe odpowiedzi