Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli kolumny są na podstawkach i nie stoją na tej samej komodzie na której postawisz gramniaka, to już pół biedy. Blat jest długi, ale czy podparty jakąś ścianką gdzieś pośrodku, czy to jest 2,4 metra dechy dyndającej w powietrzu? Jeśli blat jest związany z komodą jeszcze jakąś ścianką oprócz ścianek bocznych, to na takim blacie mogą być miejsca lepsze i gorsze do postawienia gramofonu. Natomiast jeśli drgania blatu wyczuwasz łatwo ręką, to gramofon to wszystko zbierze i doda do dźwięku, wszystko Ci się może rozmywać i może być efekt subsoniczny co gorsza. Gramofon musi być dobrze posadowiony, a im lżejszy i sztywniej zawieszony, tym staranniej to trzeba obmyśleć, wybrać i zrealizować.

Pozdro,

Yul

przykładałem do niej dłoń to poczułem jakby lekuchne wibracje

Takie drgania to dla igły jak trzęsienie ziemi.

Jeśli kolumny są na podstawkach i nie stoją na tej samej komodzie na której postawisz gramniaka, to już pół biedy. Blat jest długi, ale czy podparty jakąś ścianką gdzieś pośrodku, czy to jest 2,4 metra dechy dyndającej w powietrzu? Jeśli blat jest związany z komodą jeszcze jakąś ścianką oprócz ścianek bocznych, to na takim blacie mogą być miejsca lepsze i gorsze do postawienia gramofonu. Natomiast jeśli drgania blatu wyczuwasz łatwo ręką, to gramofon to wszystko zbierze i doda do dźwięku, wszystko Ci się może rozmywać i może być efekt subsoniczny co gorsza. Gramofon musi być dobrze posadowiony, a im lżejszy i sztywniej zawieszony, tym staranniej to trzeba obmyśleć, wybrać i zrealizować.

Pozdro,

Yul

tak

ścianka tylna na całej długości, ścianka w połowie długości+ścianko boczne

prawa strona komody to szuflady,a lewa wolna przestrzeń poparta słupkiem (na kino domowe)

jeśli okaże się że coś może być nie tak to może będę musiał zrezygnować , a tego bym nie chciał

pozdr

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

-stawianie monitorów na komodzie ( pomimo pewnego oddalenia od tylnej sciany) zabija sporo przestrzeni w prezentacji muzyki. Sprobuj pozyczyc skads standy i postaw dynki pol metra przed komodą. tak dla ciekawosci to zrob, jak zona bedzie u kosmetyczki :)

-moze ktoregos dnia czesc komody sie spali przypadkowo i bedzie miejsce na standy :)

-jesli natomiast sie okaze, ze kolumny, z racji stania na tym samym blacie i w niedużej odległosci, oddzialuja na gramofon, no coz... masz pewien problem.

Edytowane przez frywolny trucht

kolumny stoją na stendach po bokach komody w żaden sposób jej nie dotykając , krawędź słupka od brzegu komody to jakieś 7cm

ach komoda ma jakieś 30cm wysokości,więc kolumny są nad nią i zboku 7cm

dziś nie mogę, ale jutro podeśle fotkę

Pre-amp jest istotniejszy niż akrylowy talerz. Weź ( a najlepiej za kaucją wypożycz i skonfrontuj z pre w twojej integrze) pre ( oczywiscie SE II) i biały gramofon, a talerz sobie kupisz jak dojdziesz do wniosku, że chcesz coś poprawić w dźwięku. Wtedy będziesz się bawił wkładkami, kabelkami, talerzami, matami, podstawami antywibracyjnymi.

Jaką masz w ogóle podłogę, na czym ma stać gramofon? Sam gramofon jest nikczemnie lekki i choćby po to warto dowalić mu cięższy talerz :)

Bo żonka machnie szmatą i Genie leci i leci i leci :)

Nic nie leci.U mnie to stoi na podstawie antywibracyjnej (trzy kolce).Gramofon pod kolcami ma podkładki antypoślizgowe, były w zestawie, więc trudno go nawet przepchnąć.Ktoś kiedyś pisał,że PJ mu się przesuwał przy włączaniu, ale to nieprawda.Trzyma się jak przyklejony.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

kolumny stoją na stendach po bokach komody w żaden sposób jej nie dotykając , krawędź słupka od brzegu komody to jakieś 7cm

ach komoda ma jakieś 30cm wysokości,więc kolumny są nad nią i zboku 7cm

dziś nie mogę, ale jutro podeśle fotkę

No to chwalmy Pana!

:)

Tylko skąd te drgania w takim razie?

No to chwalmy Pana!

:)

Tylko skąd te drgania w takim razie?

napisałem też że może jestem przewrażliwiony

jako ze wcześniej czytałem o różnego rodzaju podstawach po cd i podkładkach zacząłem eksperymentować

wymieniłem kolumny na dynki i jest :)), były 685

jutro jeszcze raz wszystko sprawdzę

a jeśli będzie dobrze to żonka już przekonana , żeby nie kombinować póżniej z wymianą talerza i preampa tylko brać i akryl i phono box se II , ale z 2mred

o ile pamiętam to dotykając podłogi nie było żadnej reakcji tego typu(standy ciężkie i dociążone balastem)-jakieś 18kg

Edytowane przez art72

No cóż ,tak to wygląda, tv po środku, itd..

innej opcji ustawienia nie ma,

nic się nie trzęsie, a te microwibracje , jeśli tak to można nazwac pochodzą od odbicia fali dzwiękowej,jest tym silniejsze im głośniej słucham, zaznacza się to również na tv

nie wiem co o tym myślec , jeśli z tym ma byc nieciekawie , to cóż moja przygoda z gramofonem jeszcze się dobrze nie zaczęła a już jej koniec pewnie nastał

acha , ten gramofon miałby stac w miejscu tego urządzenia po prawej strony rotela (pozostałośc po poprzedniej wieży)

nawet po odsunięciu głośników w kierunku miejsca odsłuchu nic nie dało, poza zwiększeniem głębi,

szerokośc pokoju 3,2m , odl. do bazy głośników to jakieś 2.4m

(wiem że tv na środku sceny to w pewien sposób profanacja , ale niestety nic nie mogę z tym zrobic,

dużo płaskich i twardych powierzchni( dobrze że choc na dywan żonkę namówiłem), jest jak jest

ale momże coś żle piszę ,więc czekam na wasze zdanie..

pozdrawiam

Edytowane przez art72

jak gram i dotknę ręką blatu biurka, to też wyrażnie wyczuwam drgania czyli mikrowibracje, ale jak dotknę korpusu gramofonu Universum, to nie wyczuwam nic - po prostu nogi doskonale tłumią i odseparowują drgania.

excelvinyl winylmania blog szukaj

po czym to stwierdzasz?

tak na marginesie

czy zamiast 2m red lepiej będzie 2m blue(jesli kupię to nie chciałbym odsprzedawac za jakiś czas i kupowac drugą, moze od razu tą 2m blue)

boję się że skoro dzwięk uderza w komodę , to w gramiak tym bardziej-od góry w sam talerz z płytą i igłę

głośno nie słucham tak zazwyczaj ok. 9

Edytowane przez art72
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wnoszę po tym, że kolumny stoją na osobnych standach na kolcach, mają jakąś tam przestrzeń wokół siebie i będą oddalone od gramofonu.

Na pewno Blue wniesie więcej do dzwięku jak talerz akrylowy. Zaglądałem co tam u Goldringa ale on na tym pułapie cenowym też ma igły eliptyczne. By coś zmienić temacie wyraifnowania slzifu igły i w Ortofonie i w Goldringu trzeba przekroczyć kwotę tysiąca złotych.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Zwiększenie masy talerza jest pożądanym zabiegiem. Ale to niuanse w dźwięku. Tak jak stosowanie docisku na płytę. Natomiast wybór konstrukcji gramofonu, dobór wkładki, pre- gramofonowego ma kapitalny wpływ na dźwięk. To fundamenty, które możesz sobie potem szlifować detalami.

Nie miałem okazji z Blue, ale z tego co czytąłem jest wyraźnie lepsza od Red.

ale talerz akrylowy jest wskazany(lepszy od mdf?), czy to 2m red, czy blue?

ja bym zrobił tak, na razie wstrzymał się z kupnem talerza akrylowego, osłuchał się trochę , jeśli by Cię w dźwięku coś drażniło, wtedy będziemy myśleć co dalej

Kwestia 2m Red czy 2m Blue hmm, słuchałem obu, na Pro-ject 5.1 z karbonowym ramieniem + pre SE II

Blue grała bardziej detalicznie, ale to nie była ogromna różnica - dlatego ja bym pozostał przy 2m RED na początek. Za jakiś czas skoczysz o półkę wyżej kupując lepszą wkładkę.

audiokarma.org

jaka może byc cena takiej wkładki, relatywnie do tego gramofonu, jeśli teraz zrobię zakup, to na jakiekolwiek zmiany będę mógł sobie pozwolic za ok. rok czasu,

do tego zakup czegoś do pilęgnacji płyt( co mogę na początek wziąc?), czy muszę to miec od razu?

że o płytach nie wspomnę, nie mam poprostu żadnej

jaka może byc cena takiej wkładki,

to zależy, ja np. jak zaczynałem na poważnie zabawę w analog z AT-120E skoczyłem na Denona DL-160

ok. rok czasu,

roku :) bez 'czasu' :)

do tego zakup czegoś do pilęgnacji płyt( co mogę na początek wziąc?), czy muszę to miec od razu?

na pewno myjka Knosti - jest niezbędna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szczoteczka - np.

Ukryta Zawartość

no i jakiś pędzelek + płyn do czyszczenia igły

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Nie miałem okazji z Blue, ale z tego co czytąłem jest wyraźnie lepsza od Red.

Kurde, jeśli jest "wyraźnie lepsza", to jak niski poziom reprezentuje 2M Red ? :)

Popieram to co stwierdził >waluch<, może za jakiś czas, np. za rok, uda Ci się posłuchać jakiś wkładek naprawdę godnych uwagi i wogóle zrezygnujesz z serii 2M, tak jak już niektórzy sobie to odpuścili. W każdym bądź razie, na Ortofonach z serii 2M świat się na pewno nie kończy.

Z akcesoriów przydałaby się rzezczywiście myjka do płyt, tyle tylko, że jest duża rozpiętość cen pomiędzy podstawową, ręczną myjką Knosti (około 200 zł), a myjkami mechanicznymi z systemem odsysania brudów z płyty. Najtańsza mechaniczna (Okki-Nokki) kosztuje około 1600-1700 zł. Myjka mechaniczna jest - co tu dużo mówić - lepsza, no ale kosztuje jednak kilka razy więcej. Niektórzy robią sobie sami myjki, nie wiem jak one działają w praktyce. Inni myją longplaye w wiadrze pod prysznicem. Jak widać, każdy orze jak może...

Akcesoriów będziesz potrzebował więcej, niektórych "od zaraz", np. czegoś do czyszczenia igły, jakieś lupy silnej, szczotki karbonowej do płyt, itp. Wagę do ustawiania nacisku też musisz mieć, bo w RPM-1.3 na ciężarku przeciwagi ramienia nie ma skali nacisków i bez dobrej wagi nic nie ustawisz jak trzeba. Wyszukaj sobie z Analogu wątków o akcesoriach do gramofonów, bo było o tym sporo napisane.

Do gramofonu dokup sobie od razu 3 sztuki takich podkałdek (PI-40)

Ukryta Zawartość

bo gramofon będzie na nich stał pewniej, a przy okazji lepiej wyglądał i nie podrapiesz kolcami blatu komody.

Komoda ze zdjęcia nie sprawia najlepszego wrażenia jako mebel pod lekki gramofon, ale znowu tragedii nie ma i można spróbować. Gramofon nie powinien stać pośrodku komody, powinien być przesunięty z osi symetrii bazy stereo. Może tam stać gdzie stoi mini disc (chyba to MD).

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yul

czy po wyjęciu z kartonu bez wagi nic nie ustawię?

ustawisz , ale mniej precyzyjnie

waga to podstawa

audiokarma.org

czy na początku da się przeżyc bez wagi?

czy po wyjęciu z kartonu bez wagi nic nie ustawię?

W zestawie jest waga.

Waga jubilerska z allegro za 30zl starczy

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Gość masza1968

(Konto usunięte)
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

http://allegro.pl/precyzyjna-waga-jubilerska-200g-0-01g-okazja-i2682399088.html kwota nie przeraża ( uwaga aukcja przypadkowa, nie sprawdzałem sprzedawcy, ważne by waga była z dokładnością 0,01g bo identyczne sa jeszcze z dokladnoscia o jedno zero mniejsze), a 2M lubi się zapadać, więc warto precyzyjnie ustawiac nacisk.

http://allegro.pl/urzadzenie-czyszczace-do-plyt-winylowych-plyn-i2703424571.html myjka, normalnie 200zł z płynem, acz ja tego płynu nie lubię.

http://allegro.pl/plyn-do-czyszczenia-igiel-audio-technica-gratis-i2632617803.html jest ze szczoteczką do igły

http://allegro.pl/koszulki-koperty-okladki-na-plyty-analogis-gratisy-i2687134069.html

• Pokaż nowe odpowiedzi