Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko do niej potrzebujesz ciężkiego ramienia, a tp21 ma chyba 12g, nie wiem czy nie za mało. Ale sprawdź.

pzdr

12,5g jest OK, zawsze można ją też przykręcić śrubkami stalowymi z nierdzewki - doda to trochę masy.

Gdyby to było lekkie SME to byłby kłopot.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Czy ktoś na tym forum moze mi pomoc?:-D jak pisałem wyżej chodzi No o gramofonik dla początkującego , cos nie za taniego ale tez nie za 3 średnie krajowe :-F będę bardzo wdzięczny za wszelka pomoc :)))

Thorogood słuchał na zestawieniu thorens 3xx+ortofon bronze i myśle, że był zadowolony. To bardzo solidna wkładka.

To dobry zestaw. 2M Bronze faktycznie gra detalicznie, lekko i jasno.

Sprzęt do sprzedania, TD320 z tą wkładką.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Czy ktoś na tym forum moze mi pomoc?:-D jak pisałem wyżej chodzi No o gramofonik dla początkującego , cos nie za taniego ale tez nie za 3 średnie krajowe :-F będę bardzo wdzięczny za wszelka pomoc :)))

jezeli masz 15-30-pare lat odpusc sobie. w tym wieku jestes zajety innymi sprawami :)

gramofon jest dla ludzi dojrzalych, ktorzy juz nieco zwalniaja bieg, przestaja sie spieszyc.

prosty gramofon- malo mozliwosci ustawien- samo zlo :)

przejrzyj przypiete tematy, naprawde wrocisz madrzejszy.

albo uznasz, ze jestes za mlody na winyl i nie wrocisz.

Wybrałem ortofona bronze w miarę okazyjnej cenie bo 900 zł (nowy). Myślę że powinno fajnie się to zgrać z Nudą i Thorensem

Hehehehe ta odp szczerze mi się naprawdę podobała:) dzięki, No jeszcze nie mam 30 ale mam dużo winyli i od czasu do czasu bym sobie ich posłuchał każdy musi czasami zostawić za sobą ta szarą rzeczywistość i przenieść się w troszkę inne miejsce :-) ale dzięki

Witam, niestety długo nie nacieszyłem się swoim Tele s600. Dzisiaj po włączeniu panel prędkości przestał reagować. Co może być tego przyczyną ? Mam nadzieję że nie padł silnik bo wtedy dupa blada. Prośba o podpowiedź. Czy zna ktoś jakiegoś dobrego fachowca w Wawie ?

A pasek nie spadł?

Klikasz i nic się nie załącza?

Odpowiedzialny za sterowanie jest jeden scalak na pcb - trza go wymienić na nowy.

OK dzięki. Na szczęście to tylko bezpiecznik ale dostanie się do niego nie było takie proste. Przy okazji trochę poznałem bebechy Tele. Przy najbliżej okazji trzeba będzie chyba wymienić ten duży elektrolit na płytce i przeczyścić wszystkie styki. Przewody wyglądają dobrze ale i tak bym spróbował zrobić rekabling.

Czy do wymiany okablowania koniecznie trzeba zdemontować całe ramię i jaki zapas przewodu należy założyć ?

Skoro bezpiecznik to uwala się kond przy silniku. Trzeba go wymienić na taki sam o wyższym napięciu 400-630V.

Przewody po prostu są - jak trochę pociągniesz to urwiesz.

Zrób sobie 4x50cm i gra. Zawsze będziesz mógł odciąć nadmiar, po osadzeniu zrekablowanego ramienia na gramofonie.

Panowie mam pytanko, bo nie chciałbym popełnić błędu

Przymierzam się do zakupu wkładki ortofona 2M Bronze, czy ta wkładka będzie pasować do ramienia Rpm 1.3 Genie, obecnie 2m Red - choć gra zacnie to korci mnie kupić nieco lepszą wkładkę.

Prześledziłem kilka wątków na temat wkładek i skłaniałbym się do jej nabycia, czy to byłby znaczny przeskok w jakości?

pozdr

Skoro bezpiecznik to uwala się kond przy silniku. Trzeba go wymienić na taki sam o wyższym napięciu 400-630V.

Przewody po prostu są - jak trochę pociągniesz to urwiesz.

Zrób sobie 4x50cm i gra. Zawsze będziesz mógł odciąć nadmiar, po osadzeniu zrekablowanego ramienia na gramofonie.

Dzięki. Z tym ramieniem to chyba sobie sam nie poradzę. Poszperam trochę na niemieckich stronach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na którymś ze zdjęć jest taki duży żółty kondensator przy trafie - nie jak wcześniej pisałem przy silniku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na którymś ze zdjęć jest taki duży żółty kondensator przy trafie - nie jak wcześniej pisałem przy silniku.

Kondensator widzę ale mi padł bezpiecznik na płytce a ze schematu wynika, że przy silniku jest jeszcze jeden ( chyba zamknięty w gniazdku ) .

Ukryta Zawartość

Po lewej stronie trafa nad kondem żółtym jest gniazdo - otwierane od góry. Tam siedzi mały 20mm/80mA - jeśli ten padł to wymień szybko tego konda.

Po lewej stronie trafa nad kondem żółtym jest gniazdo - otwierane od góry. Tam siedzi mały 20mm/80mA - jeśli ten padł to wymień szybko tego konda.

Ten nie ale pewnie dla bezpieczeństwa też będzie do wymiany.

art72, pasować do ramienia będzie

częstotliwość rezonansowa z tym ramieniem wynosi ~9 Hz

Ukryta Zawartość

Chociaż moim zdaniem to trochę przerost formy nad treścią

Jeśli przymierzasz się do zmiany gramofonu, wtedy można myśleć o zakupie , jeśli nie, to nie 'wyciśniesz' wszystkiego z tej wkładki , ograniczeniem będzie gramofon i jego ramię

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

art72, pasować do ramienia będzie

częstotliwość rezonansowa z tym ramieniem wynosi ~9 Hz

Ukryta Zawartość

Chociaż moim zdaniem to trochę przerost formy nad treścią

Jeśli przymierzasz się do zmiany gramofonu, wtedy można myśleć o zakupie , jeśli nie, to nie 'wyciśniesz' wszystkiego z tej wkładki , ograniczeniem będzie gramofon i jego ramię

póki co nie zmieniam gramofonu z braku odpowiedniej ilości mamony,

(czyli ten gramofon będzie w pewnym stopniu ograniczeniem nie tylko dla tej wkładki ale również dla Goldring 1042 na ten przykład lub innej ?

czy np. następny gramofon z seri RPM 5.1 już będzie odpowiedni do tej wkładki lub innej w podobnej cenie?

przy jakim gramofonie można myśleć o zakupie takich wkładek?

ale czy mimo to gdybym zmienił 2m Red na 2m Bronze to będzie duży przeskok w jakości czy raczej niewiele to da?(przy założeniu że w ciągu następnego roku lub dwóch zmiana gramofonu)

pozdr

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Poprawa będzie, ale nie taka jaka by była na bardziej wyrafinowanej konstrukcji. Kwestia oczekiwań, czy wystarczająco duża :)

ale czy mimo to gdybym zmienił 2m Red na 2m Bronze to będzie duży przeskok w jakości czy raczej niewiele to da?

poprawa na pewno będzie słyszalna, tylko czy nie lepiej wstrzymać się z wymianą wkładki i dozbierać do nowego gramofonu ?

np. następny gramofon z seri RPM 5.1 już będzie odpowiedni do tej wkładki

imho, 2M Bronze czy też 1042 będą w sam raz dla tego gramofonu

audiokarma.org

ok. dzięki za rady , na razie wstrzymuję się z bólami

z obecnej konfiguracji Rpm 1.3 z 2 m Red jestem zadowolony , choć chciałbym nieco lepiej i wydaje się że Rpm 5.1 z w/w wkładką będzie lepsze jeśli chodzi o poprawę dźwięku ,

pozdr

Edytowane przez art72

czy jest gdzieś w internecie opis jak nasmarować windę ramienia w Thorensie TD-318

czym nasmarować można ?

zapytam a propos trzeszczących płyt - czy ktoś próbował czyścić płytę pędzlem na mokro - np. woda destylowana (zimna-ciepła?) + Ludwik + pędzelek - nie za gruby, powiedzmy ok.1cm średnicy, może ciut przycięty w celu porawy sztywności włosów, ale nie za mocno, żeby nic nie podrapać (raczej nie powinno się to zdarzyć); mam dwie trzeszczące bardzo płyty - jednej po umyciu prawie przeszło, druga "zasyfiona na amen" niemalże - po zrobieniu fotki w powiększeniu widać, że w rowku pełno mini-paprochów "mocno zasiedziałych"

Edytowane przez geelo07
  • Pokaż nowe odpowiedzi