Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Tu jest ciekawy wątek do przejrzenia o róznych ulepszeniach tego gramiaka: http://www.audiostereo.pl/pro-ject-rpm-13-genie-z-wkladka-ortofon-2mred-jaki-przedwzmacniacz_93035.html

Przejrzyj też drugi przypięty wątek- FAQ...

I teraz tak. Poprzez przedzmacniacz możesz sobie dostroić brzmienie pod swoje preferencje. To są małe lekkie pudełka, wypożycz za kaucją parę różnych i dopasuj do swoich potrzeb.

Tak zrobie, o ile znajde sklep, któy się zgodzi. Pomyśle jeszcze nad budżetem, może troche poczekam i kupie za jakieś 2k. Szczerze mówiąc ten PJ 1,3 nawet mi odpowiada, tylko jest troche za "nowoczesny" jeśli chodzi o kształt. Wiem, że liczy się dźwięk, ale fajnie by było, gdyby to wszystko jakoś jeszcze wyglądało.

Co powiecie o tych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ewentualnie dozbierać na cuś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez renderblender

Ten droższy jest fajny. Bez pokrywy waży podobnie jak talerz w Thorensie 3XX ...

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

A jeśli o thorensa chodzi, to poczuje wyraźną różnice wydając 2000zł na takiego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Temu Thorensowi za 1950 zł możesz dać spokój. Firma spsiała zupełnie jeśli chodzi o tanie modele. Dobre, współczesne Thorensy to okolice tego modelu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yul
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Thorogood- ty masz jezcze swojego na sprzedaż?

Ahaja- się nie wyzłośliwiaj na podstawowe Pro-Jecty bo talerz Ad Fonciaka waży więcej jak wygłuszony matami HD 3xx z trzema pokrywami przynajmniej :)

Chcecie podsunąć koledze zakorniczonego Thorensa z sensowymi ramieniem i dobrej cenie- prosze bardzo, tylko pomóżcie nie wpaść człowiekowi na minę handlarza.

A jak nie, 1,3 RPM Genie z 2M Red będzie jak znalazł.

Edytowane przez frywolny trucht

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu masz "zrobioną" 160-tke z ramieniem sme3009 III. Ramie to jakieś 900zł, gramofon 500-600 + przeróbki. Jeżeli kupiłbyś to w cenie pro-jecta RPM 1.3 to byłby to niezły interes. Aktualnie nie ma ciekawszej oferty na allegro, pozostałe thorensy są strasznie drogo powystawiane. Porównanie tego gramofonu z tymi nowymi za 1500zł jest niedorzeczne, wiem, sprawdzałem.

Ukryta Zawartość

Thorogood- ty masz jezcze swojego na sprzedaż?

Mam. Jakoś się nie mogę zebrać i go wystawić.

Szkoda mi go

Cześć mam taki problem. Zakupiłem dzisiaj używanego numarka tt-100 czyli gramofon z napędem bezpośrednim. Podłączyłem go do kontaktu, kable (czincze) podłączyłem do wejść RCA w moim interfejsie focusrite 2i4, założyłem odważnik, wyregulowałem ramie, założyłem system, położyłem slip mate i płytę. Opuszczam ramię i owszem słyszę dźwięk ale jakby tylko z gramofonu i igły a nie z monitorów które również mam podłączone do interfejsu. Może ktoś mi powiedzieć o co chodzi i co źle robie? Czego mi brakuje?

Pozdrawiam

Cześć mam taki problem. Zakupiłem dzisiaj używanego numarka tt-100 czyli gramofon z napędem bezpośrednim. Podłączyłem go do kontaktu, kable (czincze) podłączyłem do wejść RCA w moim interfejsie focusrite 2i4, założyłem odważnik, wyregulowałem ramie, założyłem system, położyłem slip mate i płytę. Opuszczam ramię i owszem słyszę dźwięk ale jakby tylko z gramofonu i igły a nie z monitorów które również mam podłączone do interfejsu. Może ktoś mi powiedzieć o co chodzi i co źle robie? Czego mi brakuje?

Pozdrawiam

przedwzmacniacza gramofonowego?

Specifications:

2 in / 4 out USB audio interface

96 KHz, 24-bit conversion

2 Focusrite microphone preamplifiers

Red anodised aluminium unibody chassis

Front panel

2 line/mic/instrument combination inputs - Neutrik XLR/ ¼ “ TRS Jack Combo

2 line/inst switches

2 illuminating “PAD” buttons

2 Gain knobs

2 Gain halo signal indicators

48V Phantom power switch

MIDI activity LED indicator

USB connection LED indicator

“DIRECT MONITOR” control

“STEREO/MONO” switch for direct monitor

Large monitor level dial (controls headphone and line level outputs)

Headphone output - ¼” TRS Jack

Headphone level knob

“HEADPHONE SOURCE” switch

Rear panel

2 balanced monitor outputs – TRS (channels 1-2)

4 unbalanced outputs – RCA Phono (channels 1-4)

MIDI IO

USB 2.0 Port

Kensington Lock slot

Included software:

Ableton Live Lite 8

Focusrite Scarlett plug-in suite

Novation Bass Station

Loopmasters content

Specyfikacja...

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Spróbujmy przełamać monotonię zapytań co kupić za 300zł...

A co jak po wielogodzinnym odsłuchu, w okolicach późneh nocy, ze szklaneczką myszatej w dłoni , trzymanej i przechylanej w celu pogłębiania nirwany, przytnę ordynarnego komara do samego rana, a igła w manualnym gramofoniku będzie sobie wesoło pykała w okolicach labelu?

Czy coś jej grozi? Igle tej?

Chyba tylko niepotrzebne zużycie przez tych kilka godzin, chociaż pewnie bardzo minimalne, w końcu "gra" pół rowka niezmodulowanego.

No i jeszcze - to bardziej- zachodzi niebezpieczeństwo, że żona lub inny niewykwalifikowany domownik spróbuje zrobić "dobry uczynek" i wyłączy za Ciebie :/ nieumiejętnie...

Jakiś czas temu stałem się posiadaczem gramofonu Unitra Daniel z zamontowaną wkładka MF-100. Chciałbym wymienić wkładkę na coś lepszego. Czytają charakterystyki brzmienia różnych wkładek w oko wpadła mi Grado Prestige Black. Zastanawiam się jednak, czy brak regulacji VTA w moim gramofonie pozwoli mi zamontowanie Grado . Nie mogę nigdzie znaleźć jej wymiarów. Druga sprawa to brak ekranowania wkładki; nie wiem czy z Danielem nie stworzy to "buczącej maszyny". Czy ktoś montował tę wkładkę w Danielu ? Może doradzicie mi jakąś inną wkładkę do ok. 250zł (ew. trochę więcej) ? Zaznaczam, że nie chcę na razie zmieniać gramofonu, z prostego powodu - brak wystarczających funduszy.

Zlamala mi sie igla Akai rs90 w Technics'ie SL-23.

Jej cena to jakies 15e wiec uznalem,ze sensowniej bedzie wymiana wkladki... ile musialbym wydac na neutralna, z dobra srednica i dolem (a raczej zeby ich nie brakowalo) wklade, nie-hi end? W budzecie 200-500zl cos takiego dostane?

ile musialbym wydac na neutralna, z dobra srednica i dolem (a raczej zeby ich nie brakowalo) wklade, nie-hi end? W budzecie 200-500zl cos takiego dostane?

O ile tak samo rozumiemy "neutralną średnicę i dół", to możesz spokojnie do w/w kwot dopisać zero na końcu i też będzie trudno coś kupić.

Pozdro,

Yul

z dobra srednica i dolem (a raczej zeby ich nie brakowalo) wklade, nie-hi end? W budzecie 200-500zl cos takiego dostane?

Ja zacznę od pytania: czy Akai Rs90 spełniał twoje oczekiwania brzmieniowe? Jeśli tak, to znajdziesz porównywalne brzmienie wśród wkładek z okolic 500zł. Jeśli chciałbyś wyraźną poprawę brzmienia to, patrz Yul :-)

W.

Wiec czym sie roznia te wszystkie igly i wkladki? Az tak male sa roznice?

Byla to moja pierwsza igla, nie byla zadowalajaca jednak... potrafi/la szumiec na trzaskac na czystych i nieporysowanych plackach... no to pomijajac te neutralnosc, moze taka ktora bardziej by wybaczala takie nidoskonalosci plyt? Czy tez trzeba dopisac zero?

Edytowane przez niemand

Dopisać zero i kupić tak drogą wkładkę oczywiście można, ale założyć ją do techniksa, to byłoby barbarzyństwo moim zdaniem. Jak lubisz tzw. walnięcie, to kup sobie takiego Shure'a:

Ukryta Zawartość

a jak niekoniecznie tylko walnięcie, to takiego Ortofona:

Ukryta Zawartość

obie wkładki są w tym sklepie drogie, może w innych sklepach będzie trochę taniej, ale to przynajmniej oryginały od dystrybutorów, a nie chińskie fejki.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yul

Witam wszystkich serdecznie

Mam pytanie dotyczące gramofonu TECHNICS SL-QD33

czy ten egzemplarz

Ukryta Zawartość

warty jest uwagi i czy cena nie jest za wysoka?

co muszę jeszcze dokupić do tego gramofonu

proszę napisać konkretne modele

z góry dziękuję

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

choler jasna! pomóżcie mi znaleźć jakiś dobry gramofon do 300-400 zł bo szlak mnie trafi!od miesiąca siedzę i niemoge się na nic zdecydować!a przecież trochę się już na tym znam.,, myśle nad marantzem dualem c.e.c -em i akai! prosze piszcie na prywatny...dziekuje!mam ca 340 cd 540 i pre ca 540p

Wiem ,ze to nieodpowiednie miejsce przepraszam:)Do wszystkich ktorzy szukaja pewnego gramika na poczatek przygody!

Mam do oddania caly zestaw gramofon+pre+nowa igla!z dobrych rak nie smiec z alleg.Wiecej na PW

• Pokaż nowe odpowiedzi