Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

<br />Jakiś czas temu stałem się posiadaczem gramofonu Unitra Daniel z zamontowaną wkładka MF-100.<br />
- wypada tylko pogratulować :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

Potrzebuję pomocy w doborze zestawu w skład, którego ma wejść gramofon, wzmacniacz, kolumny podstawkowe.

Przyjmijmy budżet 3500 zł( 1500 gramofon, 1000 kolumny, 1000 wzmacniacz)

Wielkość pokoju: 6x3 (dł/szer)

rodzaj muzyki: głównie punk rock(ale też early reggae, northern soul, psychobilly, ska)

Od zestawu oczekuję dobrej jakości odtwarzanej muzyki.

Będzie to mój 1 zestaw, więc nie mam dużych wymagań, ma być po prostu dobre i jak najbardziej dokładne brzmienie.

PS gramofon w zestawie jest dla mnie najważniejszym elementem.

Ja proponowałbym używaną Yamahe AX900 - ma dobry przedwzmacniacz i unikniesz na początek dodatkowych kosztów na osobne pre. Cena od 800zł, różnie bywa, to w ogóle świetny wzmak.

Gramofon kupiłbym od Thorogooda, jest teraz na allegro - thorens 3xx z wkładką ortofon 2m bronze - kupujesz od forumowicza, więc będziesz miał zadbany sprzęt.

A kolumny - zależy czy chcesz podłogowe czy podstawkowe - metraż pasuje zarówno do jednych jak i drugich, choć oczywiście wielkich podłogówek nie wstawisz. W cenie tak do 1400zł będziesz miał dużo większy wybór, przeszukaj kolumny na allegro, zaznacz używane/licytacje bo na "kup teraz" ceny z reguły są mało okazyjne. Warto też dobrać kolumny pod kątem wzmacniacza.

Tyle ode mnie, jeśli bierzesz oczywiście używany sprzęt pod uwagę. Bo z nowych w tej cenie moim zdaniem nawet nie ma co szukać. Wygoogluj opinie o yamasze o której napisałem oraz o thorensie. I pamiętaj przy zakupach na allegro - zawsze sprawdzaj komentarze. Udanych łowów.

pzdr

Ja proponowałbym używaną Yamahe AX900 - ma dobry przedwzmacniacz i unikniesz na początek dodatkowych kosztów na osobne pre. Cena od 800zł, różnie bywa, to w ogóle świetny wzmak.

Gramofon kupiłbym od Thorogooda, jest teraz na allegro - thorens 3xx z wkładką ortofon 2m bronze - kupujesz od forumowicza, więc będziesz miał zadbany sprzęt.

A kolumny - zależy czy chcesz podłogowe czy podstawkowe - metraż pasuje zarówno do jednych jak i drugich, choć oczywiście wielkich podłogówek nie wstawisz. W cenie tak do 1400zł będziesz miał dużo większy wybór, przeszukaj kolumny na allegro, zaznacz używane/licytacje bo na "kup teraz" ceny z reguły są mało okazyjne. Warto też dobrać kolumny pod kątem wzmacniacza.

Tyle ode mnie, jeśli bierzesz oczywiście używany sprzęt pod uwagę. Bo z nowych w tej cenie moim zdaniem nawet nie ma co szukać. Wygoogluj opinie o yamasze o której napisałem oraz o thorensie. I pamiętaj przy zakupach na allegro - zawsze sprawdzaj komentarze. Udanych łowów.

pzdr

Dzięki za odpowiedź, a jakiś alternatywny wzmacniacz lub gramofon??

Coś z bardziej dostępnych, bo Thorensów wartych uwagi mało jest na allegro, a co do tej yamaha' y jak na ten czas jest tylko 1 i do tego uszkodzony.

Może jakiś dual, albo znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (luxman pd 284)

co do kolumn to wolałbym podstawkowe, mam trochę za mało miejsca w pokoju na podłogówki.

Jak sam przeglądałem różne fora to wymyśliłem sobie taki zestaw :

Gramofon(tutaj się nie zdecydowałem i przy wyborze gramofonu mam właśnie największy kłopot)

wzmacniacz: ROTEL RA-930, 940 ,935BX

kolumny: tannoy m1/m2 mission 700/ 701/ Gale 3020, koda 702F lub 707F AEGIS EVO ONE

co myślicie o tych podzespołach ?? (zestaw powyżej był z zaniżonym budżetem, 3500 zł to maksimum, który mogę dać za zestaw, w tym czasie mam dopiero 1/3 sumy, więc chyba będę kupować to na raty tzn w tym miesiącu gramofon, za miesiąc kolumny i na następny wzmacniacz)

Czekam na dalsze pomysły.

ahh no i fajnie by było gdyby gramofon był jak najmniej zautomatyzowany, najlepiej paskowy(trochę się boję, że po wydaniu ponad tysiąca zł, coś się zepsuje z mechanizmem ...)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez przemek92

To może jednak obniżysz budżet - kupno używanych przedmiotów ma wielką zaletę - nie tracisz wiele na odsprzedaży, czasem nawet zyskasz.

Nie polecam kupna od handlarzy, ceny mają wygórowane i nie mają pojęcia o rzeczywistym stanie przedmiotu. Ten gramofon z aukcji którą podałeś to bardzo słaba oferta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - bardzo dobre kolumny w swojej cenie, bardzo muzykalne. Mają bardzo dobrą opinię, ze sprzedażą nigdy nie ma problemów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - można dostać taniej, tak o 50zł, wkeiłem pierwszą lepszą aukcje. Sprzedawca ma 100% pozytywnych. Ta sama seria co AX900 tylko niższy model. Nie słyszałem Roteli które podałeś, nie wiem jaki tam jest przedwzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to bardzo dobry gramofon, warty pewnie ponad 2000zł, ale zawsze warto spróbować, narazie jest tanio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - rega, warta góra 1000zł, niezły gramofon, dobre ramie, wkładka niestety budżetowa - raczej do wymiany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - moim zdaniem najlepszy gramofon w przyzwoitych pieniądzach.

Więcej ciekawych gramofonów na allegro narazie nie widze. Liste dobrych gramofonów masz podaną w FAQ.

Jak będziesz coś kupował to zawsze spróbuj utargować - choćby koszt wysyłki. Na 3 przedmiotach to będzie 100zł do przodu.

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może jednak obniżysz budżet - kupno używanych przedmiotów ma wielką zaletę - nie tracisz wiele na odsprzedaży, czasem nawet zyskasz.

Nie polecam kupna od handlarzy, ceny mają wygórowane i nie mają pojęcia o rzeczywistym stanie przedmiotu. Ten gramofon z aukcji którą podałeś to bardzo słaba oferta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - bardzo dobre kolumny w swojej cenie, bardzo muzykalne. Mają bardzo dobrą opinię, ze sprzedażą nigdy nie ma problemów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - można dostać taniej, tak o 50zł, wkeiłem pierwszą lepszą aukcje. Sprzedawca ma 100% pozytywnych. Ta sama seria co AX900 tylko niższy model. Nie słyszałem Roteli które podałeś, nie wiem jaki tam jest przedwzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to bardzo dobry gramofon, warty pewnie ponad 2000zł, ale zawsze warto spróbować, narazie jest tanio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - rega, warta góra 1000zł, niezły gramofon, dobre ramie, wkładka niestety budżetowa - raczej do wymiany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - moim zdaniem najlepszy gramofon w przyzwoitych pieniądzach.

Więcej ciekawych gramofonów na allegro narazie nie widze. Liste dobrych gramofonów masz podaną w FAQ.

Jak będziesz coś kupował to zawsze spróbuj utargować - choćby koszt wysyłki. Na 3 przedmiotach to będzie 100zł do przodu.

pzdr

Dzięki za pomoc, spróbuję licytować te gramofony, które podałeś, ale wątpię, że któryś wygram(ten pierwszy z czerwoną matą na pewno pójdzie za ponad 1,5tysiąca ;) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Te Tannoyki ( 2,5M -fajny wybór), jak zresztą większość monitorów-by zagrały z sensem- trzeba postawić na odpowiednich podstawkachi odsunąć je od ścian i bocznych przeszkód.

Nie ma więc za bardzo zysku w porównaniu z podłogówkami. To znaczy,zyskiem jest łatwiejsze znikanie monitorów, kreowanie lepszej sceny. Ale trzeba dać im szansę. Jak je wepchniesz w półki to będzie dupa.

Jak na razie zdecydowałem się na wzmacniacz NAD 312 + TANNOY m 2,5, nad gramofonem jeszcze myślę...

Czy wzmacniacz "uciągnie" kolumny?

Te Tannoyki ( 2,5M -fajny wybór), jak zresztą większość monitorów-by zagrały z sensem- trzeba postawić na odpowiednich podstawkachi odsunąć je od ścian i bocznych przeszkód.

Nie ma więc za bardzo zysku w porównaniu z podłogówkami. To znaczy,zyskiem jest łatwiejsze znikanie monitorów, kreowanie lepszej sceny. Ale trzeba dać im szansę. Jak je wepchniesz w półki to będzie dupa.

Potwierdzam, b. dobre kolumny i za tą cenę z podstawkami sam bym kupił, tylko, że już mam takie... Mają basreflex z tyłu więc koniecznie trzeba osunąć je od ściany, dlatego jako drugie kupiłem Kody. Mają otwór z przodu i można je trochę bardziej schować. Są też większe i ich dźwięk jet potężniejszy choć jakby trochę mnie ciepły.

W.

Wojtek

Uciągnąć, uciągnie, ale to stary, podstawowy model więc szału bym się nie spodziewał.

to jaki byś wzmacniacz polecił do kolumn, które wcześniej wymieniłem??

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Witam wszystkich forumowiczów.

Od jakiegoś czasu interesuję się tematem gramofonów i muzyki z płyt analogowych, dzisiaj zakupiłem na alledrogo gramofon Dual CS 510 (mam nadzieję że to dobry wybór). Gramofon niby ma zamontowaną wkładkę SHURE M95, zobaczymy czy jest ona w dobrym stanie jak dotrze do mnie gramofon. Ale do rzeczy. Proszę o radę jak dobrać resztę czyli przedwzmacniacz do tego co już gra u mnie czyli amplituner Denon AVR1911 z głośnikami B&W 602 S2. Jaki przedwzmacniacz polecacie mi do tego gramofonu i całej reszty???

Ukryta Zawartość

patrz punkt 8. wybierz najdroższy na który Cię będzie stać

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

A co sądzicie o gramofonie Dual CS 510? Pytam jako zdecydowanie lepiej znających się na temacie analogu niż ja. Czy nie jest to jakiś wynalazek który tylko mi się spodobał?

Z tego co przeglądałem forum to nie wiele jest opini na temat tego modelu, za wszelkie opinie będę wdzięczny.

Kilka pytań...

Gdzie można tanio kupić śrubki do wkładki gramofonowej - z czego są one wykonane, jaki to stop metalu - mosiądz ?

Wamat - 6 śrubek, dwie nakrętki z przesyłką 9,90 plus 7,90 - na przesyłkach nieźle zdzierają :(

Ostatnio też spotkałem się z podobnym zestawem śrubek, ale już za 60 zł, czy to nie przesada ?

Już wcześniej wspominałem wszedłem w posiadanie praktycznie "nowego" gramofonu Pioneer PL 15R (Przeleżał gdzieś długie lata, zero otarć, po prostu stan idealny). Chciałem się za niego jakoś zabrać zaczynając od zakupu paska...i tu pojawia się problem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Tańszy za 20 zł (jest tu wymieniony mój model gramofonu)

Czy z firmy Wamat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 36.90 zł Nie ma podanej długości paska, ani mojego modelu...

Trzecia sprawa, jaki w miarę dobry i tani przedwzmacniacz do tego gramofony ? Do kwoty 350 zł

Będzie w nim zamontowana wkładka Ortofon OMB 10

Proszę o porady.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Flaem

Kilka pytań...

Gdzie można tanio kupić śrubki do wkładki gramofonowej - z czego są one wykonane, jaki to stop metalu - mosiądz ?

Jeśli kupujesz nową wkładkę, to powinny być do niej dołączone śrubki.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Może napisz z jakiego jesteś miasta, ja np. mam parę kompletów nieużywanych śrubek, jak jesteś z Gdyni to dostaniesz gratis.

Pewnie każdy winylmaniak ma tego trochę - może któryś z kolegów Cię poratuje.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ja jestem z Żywca, tak więc koniec świata ;)

Tak więc ponawiam pytania, gdzie można kupić w rozsądnej cenie, proszę o linki...

Jaki przedwzmacniacz do 350 zł - NAD PP2, czy może PRO-JECT PHONO BOX ?

Który pasek wybrać...

Jeśli można kupić gdzieś tanie, to po cholerę przepłacać ? Jak dla mnie to szaleństwo, nowobogacki nie jestem i lekką ręką nie wydaję ciężko zarobionych pieniędzy. Dlatego pytam.

A nawiasem mówiąc sam koszt wysyłki niewiele ważących śrubeczek, to ok 2 zł (list polecony priorytetowy)

Pzdr

Edytowane przez Flaem

2,35 zł to masz priorytet bez poleconego, bo tak faktury wysyłam :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość StaryM

(Konto usunięte)

A nawiasem mówiąc sam koszt wysyłki niewiele ważących śrubeczek, to ok 2 zł (list polecony priorytetowy)

Nie ma listu poleconego kosztującego mniej niż 4 zł.

Ostatnio wysyłałem w ramach reklamacji dysk 2,5 cala do laptopa, odpowiednio zabezpieczony w folię bąbelkową, tekturę, plus do tego koperta bąbelkowa, grubo ponad 100g - List "polecony priorytetowy" 4,55,- koperta 50 gr. Tyle w temacie

PS .1 "A nawiasem mówiąc sam koszt wysyłki niewiele ważących śrubeczek, to ok 2 zł (list polecony priorytetowy)" - fakt tu moja pomyłka miało być "priorytetowy" zapędziłem się.

PS 2. Proszę jeśli ktoś może pomóc odp na pytania i nie rozwodzić się już nad przesyłkami i ich kosztami.

Z góry bardzo dziękuję.

Edytowane przez Flaem

nie chce zakladac nowego tematu, a ze w temacie brzmi 'rozterki', to bedzie tu pasowalo. zastanawiam sie, co jest waskim gardlem w moim systemie w tej chwili, preamp czy gramofon. Gram na PJ Xpression III z Goldringiem 1042 z Phono Boxem II SE, czy wiecej by wniosla zmiana preampu na jakis z pulapu 2000 pln, czy kupno Ad Fontesa, wieszajac na nim G1042. Co mialoby wiekszy sens z punktu widzenia lepszego brzmienia? Jednoczesna wymiana nie wchodzi w gre na chwile obecna

Edytowane przez Moon

No i mam kolejne pytanie.

Czy wkładka Ortofon OM20 będzie dobrym wyborem do gramofonu Dual CS 510?

Proszę o poradę i informacje jaką wkładkę kupić.

A może wystarczy tylko zakupić igłę do wkładki którą mam a jest to SHURE M95 G-LM.

Będę wdzięczny za wszelkie porady na ten temat.

W końcu udało mi się zakupić swój 1 gramofon (thorens td 318)

Mam kilka pytań związanych z zakupem:

jaką polecacie wkładkę(słucham głownie rockowej muzyki,ale może być też jakaś uniwersalna) do 400 zł plus minus 50 zł

czy pasek do gramofonu może być taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (nieoryginalny)

czy ten thorens'owski

Ukryta Zawartość

Pewnie będę potrzebował pomocy przy kalibracji gramofonu, czy znalazła by się osoba, która by mi pomogła to zrobić(może to być rozmowa poprzez prywatne wiadomości, telefon lub jakiś komunikator internetowy, albo nawet tutaj na forum)?

na razie tyle ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przemek92

Tu w tym wątku trochę ciężko jest uzyskać odpowiedzi na nurtujące pytania :/ Nie wiem, może trzeba założyć osobny temat i tam zamieścić wszystko... Będzie bardziej widoczny, może osoby naprawdę zainteresowane podzielą się doświadczeniami, odpowiedzą.

Jak na razie w tym temacie można dostać odpowiedzi mało istotne, daleko odbiegające od tematu.

Edytowane przez Flaem
  • Pokaż nowe odpowiedzi