Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, śruby były malowane na niebiesko. Ustaw talerz tak, by odległość talerza od obudowy wynosiła 4-6mm i tak, żeby było symetrycznie. Zanim wszystko skręcisz z powrotem załóż pasek i włącz gramofon - przy włączonym silniku talerz odchyla się do tyłu o jakieś pół milimetra czy coś, warto to skorygować. Gramofon powinien stać na solidnym podłożu i być ustawiony równo - sprawdzić poziomicą.

Wytłumienie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ogólnie na tej stronie jest wszystko co o TD160 warto wiedzieć.

Wymiana RCA w okablowaniu raczej nie jest konieczna, chyba, że planujesz wymiane całego okablowania począwszy od ramienia do interconnectu.

pzdr

Dzięki serdeczne,sprawdziłem i faktycznie po lewej stronie talerza jest 3-4mm a po prawej i z przodu 5-6mm,widać to gołym okiem na podstawie ramienia(idzie w lewą stronę) muszę zobaczyć jak się zciąga pasekna youtube,bo jest filmik:)))Jeszcze jedno,jak będę zakręcał śruby,to talerz idzie wtedy w górę tak????

Dzięki serdeczne,sprawdziłem i faktycznie po lewej stronie talerza jest 3-4mm a po prawej i z przodu 5-6mm,widać to gołym okiem na podstawie ramienia(idzie w lewą stronę) muszę zobaczyć jak się zciąga pasekna youtube,bo jest filmik:)))Jeszcze jedno,jak będę zakręcał śruby,to talerz idzie wtedy w górę tak????

i jeszcze jedno,mam kabel QED Performance audio,tylko nie wiem czy warto wymienić....wtyki raczej wymienię,bo stare są naprawdę w kiepskim stanie,kabel jest chyba ok....

Gramiak ma być idealnie w poziomie.

Talerz też ma być idealnie w poziomie.

Połóż najcięższą płytę i zobacz, czy talerz nie szura o plintę.

Popatrz na szczelinę pomiędzy ruchomą a nieruchomą częścią, powinna być równa.

Jak ustawiłeś ramię?

Masz wagę?

Gramofon mogę postawić na kolcach,żeby uzyskać poziom ale najpierw skoryguję zawieszenie śrybami,żeby odłegłość talerza od plinty była wszędzie jednakowa,tak?Ramię ustawiłem tak,by lewitowało(najpierw duży,czarny pierścień,potem korygowałem śrubą z tyłu)ale bez wagi chyba się nie obejdzie,bo już zauważyłem,że trzeba to zrobić precyzyjnie....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i jeszcze jedno,mam kabel QED Performance audio,tylko nie wiem czy warto wymienić....wtyki raczej wymienię,bo stare są naprawdę w kiepskim stanie,kabel jest chyba ok....

Gramofon mogę postawić na kolcach,żeby uzyskać poziom ale najpierw skoryguję zawieszenie śrybami,żeby odłegłość talerza od plinty była wszędzie jednakowa,tak?Ramię ustawiłem tak,by lewitowało(najpierw duży,czarny pierścień,potem korygowałem śrubą z tyłu)ale bez wagi chyba się nie obejdzie,bo już zauważyłem,że trzeba to zrobić precyzyjnie....

Jeszcze jedno atyscating po prawej ma dwie skalę dolną i górną-którą się kierować???

OK,dopiero doszedłem co i jak...nie musiałem regulować zawieszenia,od spodu po prawej i lewej są dwie śruby ze sprężynami,które jak mniemam służyły do blokady zawieszenia np.na czas transportu.Prawa była odkręcona,a lewa nie....po odkręceniu szczel;ina między talerzem,a podstawą jest jednakowa,jutro kupię kolce,wtyki rca i wagę,co by precyzyjnie wszystko ustawić

Wkładka ma zalecaną siłę nacisku 1-2g,nacisk ustawiłem na 1,75...

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

...wagę jubilerską, lupę x60, myjkę, folie antystatyczne, folie zewnetrzne, płyn do mycia igieł, jakieś pędzelki, szczoteczki karbonowe...

:)

Witam,

odkopałem stary gramofon BERNARD GS438, stan prawie jak nowy, sprawny, nie używany od kilkunastu lat. Mam ochotę sprawdzić jak zagra to z moim obecnym zestawem stereo. Może "zarażę" się analogiem i pójdę w tym kierunku, no ale najpierw trzeba zasmakować tego dźwięku.

W związku z powyższym mam pytanie. Jaki przedwzmacniacz i ewentualnie wkładkę plus igła zastosować do tego gramofonu, żeby przyzwoicie zagrało z moim stereo (w "o mnie")?

Nie wykluczone, że zostanę przy analogu i wtedy prawdopodobnie rozejrzę się za innym gramofonem dlatego chciałbym kupić przedwzmacniacz z myślą o przyszłości. Na przedwzmacniacz i wkładkę mogę przeznaczyć 500-700 pln. Co myślicie o tym pomyśle? Warto spróbować? Jeżeli tak to proszę o rady i propozycje przedwzmacniaczy i ewentualnie wkładek. Jestem zielony w tym temacie.

Dzięki i pozdrawiam

...wagę jubilerską, lupę x60, myjkę, folie antystatyczne, folie zewnetrzne, płyn do mycia igieł, jakieś pędzelki, szczoteczki karbonowe...

:)

I naturalnie - zaprojektować półki na płyty. Ta choroba postępuje w zastraszającym tempie!:)

Powiem ci, że Bernard przy tych Krellach to będzie kopciuszek. Masz już jakieś winyle?

Winyli nie mam wiele. Kilkanaście sztuk ze starych czasów. Jeżeli byłby sens zabawy w gramofon to bym zaczął kupować płyty .

- zobaczcie jak on pięknie wygląda !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wiec kocieD moze tak:

-Wkładka AT95 http://allegro.pl/audio-technica-at95-ebl-oryginal-sklep-audiopunkt-i3524192810.html

-używane phono: http://allegro.pl/vincent-pho-111-i3541125136.html

Napisano (Yul napisał) 08.02.2009 - 14:32

PHO-111 testowano równolegle z Pro-Ject Phono Box (wersja stara), w tekście określany jako "tańszy" i Pro-Ject Phono Box SE (wersja stara).

Za Audio_Viedeo, marzec 2005:

"Brzmienie: Pho-111 oferuje dźwięk na zbliżonym poziomie do konkurencji. Zastosowanie przełącznika w układach wejściowych nie spowodowało zwiększonego poziomu szumu, ani bardziej dokuczliwego przydźwięku sieciowego. Uzyskane brzmienie charakteryzuje się dużą kulturą i dobrym zrównoważeniem rejestrów. Podobnie jak w tańszym Pro-Jekcie, wysokie tony są lekko wyeksponowane, co w pewien sposób można skorygować, wykorzystując ustawienie MM1 o niższej pojemności wejściowej. Współpraca z przetwornikiem MC wypada mniej spektakularnie, aczkolwiek trudno zarzucić coś konkretnego. W kategoriach ogólnych Vincent jest poprawnie zbudowanym i działającym przedwzmacniaczem, dedykowanym nie tylko do systemów złożonych z urządzeń tego producenta. Zwłaszcza dla osób często eksperymentujacych z różnymi typami wkładek będzie to bardzo wygodne rozwiązanie."

Z nowych pre masz do wyboru NAD PP2, Pro-Ject Phonobox i np Cambridge Audio 551P wszystko w okolicach 500zł. Powinno się dać je wypożyczyć ze sklepu do sprawdzenia, nie spodoba się gramofoniarstwo, to oddasz.

Wiec kocieD moze tak:

-Wkładka AT95

Ukryta Zawartość

- frywolny , przecież wiesz, że wkładka ma zasadniczy wpływ na brzmienie - dlatego nie rozumiem dlaczego proponujesz tę tanią lewiznę - moim zdaniem minimum 2mred - a jeżeli bardzo tanio, to już lepiej tę referencyjną :)

Ukryta Zawartość

Dzięki za rady. To jak z tą wkładką? Którą brać. Mój bernard to nie ten z linku exela.

Edytowane przez KotD
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Każdy z elementów: gramofon ( werk), wkładka, przedwzmacniacz ma swój charakter i są przedstawicielami jakiejś tam półki cenowej, co zwykle wiąże się z klasą dźwięku. Żadnego z tych elementów nie możesz zignorować. Nie ma większego sensu ładować więcej kasy w wyrafinowane wkładki ( wiadomo, że im lepszy szlif tym - choć są odstępstwa-wkładka droższa, ale masz więcej informacji wyciągniętych z rowka winylu.

Bernard szału nie robi, fabrycznie ma popieprzoną geometrię, brumi, faluje obrotami- więc i reszta ( wkładka, pre) też nie muszą być szałowe. Owszem możesz założyć wkładkę za 20 tys Bernardowi, ale po pierwsze nie ustawisz jej prawidłowo. Tymczasem im droższa wkładka, lepszy szlif igły, tym większe wymagania w tym względzie. Kasa w błoto jednym zdaniem.

Zdaj e sobie sprawę, że Bernard ma wady i ograniczenia, ale chciałbym niewielkim kosztem doprowadzić go do używalności i dopiero po tej zabawie z analogiem zdecydować co dalej, czy warto w to się bawić.

W pierwszej kolejności to muszę zakupić przedwzmacniacz bo bez tego to nawet w obecnym stanie bernard nie zagra.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Pytanie czy gdybyś chciał się zarażać płytą CD sięgnąłbyś po stary PRL-owski produkt?

Jeżeli mieszkasz w większym mieście w sklepach audio na stanie są popularne modele pre. Dogadaj się, że wypożyczysz na weekend i jak ci się nie spodoba to oddasz Najlepiej jakbyś miał podpisaną umowę użyczenia za kaucją. Z wkładką niestety tak się nie da.

Właśnie, że tak było:) Zaczynałem od PRL-owskiej Diory:) To te same czasy co Bernard, którego chcę wskrzesić.

Wiem, ze gramofon i CD to różne brzmienie, dlatego takie nieśmiałe próby wskrzeszenia analogu. Boję się trochę, że to może być początek końca CD, a koszty byłyby wtedy spore. Dlatego (chyba) wolałbym pozostać na poziomie Bernarda i traktować analog jako wspomnienie starych czasów i uzupełnienie obecnej kolekcji CD.

Jeżeli chodzi o wypożyczenie przedwzmacniacza to rozsądne rozwiązanie tylko, że musiałbym wypożyczyć przynajmniej trzy modele, żeby mieć jakiekolwiek porównanie. Pojedynczy odsłuch zawsze byłby dla mnie czymś nowym i pewnie zadowalającym.

Okazało się, że kłamałem:) Mój Bernard to model GS 467. Ale czy to coś zmienia? Czy nadal wkładka AT 95 bedzie dla niego dobrym rozwiązaniem?

A oto "on" w całej okazałości:) :

Ukryta Zawartość

post-22120-0-17554100-1379584286_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez KotD
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jeden piesek.

Tylko ten headshell po wujku, nie pozwala na najdrobniejsze korekty ustawienia wkładki.

Warto się tym zainteresować: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=567&start=15#p15612

<br />Boję się trochę, że to może być początek końca CD,<br />
- to więcej niż prawdopodobne - ale jak masz okazje na skok w bok, to skacz ! - koszty wcale nie muszą byc duże - winyle są teraz jeszcze zarąbiście tanie...

A jak zrobić z przewodem sygnałowym, żeby było najlepiej? Wtyczka din jest ucięta. Mogę założyć jakieś wtyki IC ale oryginalny kabel jest raczej kiepskiej jakości no i nie widzę przewodu uziemienia.

A jak zrobić z przewodem sygnałowym, żeby było najlepiej? Wtyczka din jest ucięta. Mogę założyć jakieś wtyki IC ale oryginalny kabel jest raczej kiepskiej jakości no i nie widzę przewodu uziemienia.

- przylutuj cinche - uziemieniem się nie przejmuj, ja też nie mam - miałem kiedyś takiego GS-a - grał dobrze, ale później były problemy z obrotami, może trzeba przesmarować, no i pasek, nie wiadomo w jakim stanie, może trzeba wymienić....wszystko to pestka w porównaniu do nagrody, która może Cię spotkać....

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Różnica między MF-100 a At-95 będzie niewielka, więc nie wiem czy ma to sens. <br />

Masz rację,nie ma sensu,lepszym wyjściem jest zakup niezłej wkładki wraz z gramofonem.

http://allegro.pl/dual-461-wkladka-shure-m91mgd-i3545070256.html

Stan techniczny, również paska jest bardzo dobry. Wszystkie elementy są jak nowe. Nawet są oryginalne smary bez śladów zużycia. Nie wiem tylko w jakim stanie jest igła, która nie miała zamknięcia.

Igła to mf 101.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br /> Igła to zamiennik i to nie do tego modelu. <br />

Zapewniam cię że Shury nawet z zamiennikiem grają dobrze.

Co masz na muśli , że nie od tego modelu , wkładka ? / igła?

Grałem na takim benku,też był nowy / stary bo przleżał w szafie u dziadka od nowości.

Tylko że grało jak grało,żadne AT / Ortofoniki ,inne Nagaoki za cholerę nie grały lepiej od MF-100 :)

Szkoda zabawy z benkiem.

Edytowane przez rydz

Zapewniam cię że Shury nawet z zamiennikiem grają dobrze.

Co masz na muśli , że nie od tego modelu , wkładka ? / igła?

Wiem, bo mam :-) Na tej aukcji jest wkładka M91, natomiast igła jest od M75. A one nie są zamienne.

• Pokaż nowe odpowiedzi