Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

No...są tacy, którzy kupują plastikowe Denony, sugerując się nazwą:)) Na marginesie - też mam yamahę gramofon. Wróć! Kenwood kd41rb. Służy mi, zresztą znakomicie- do mycia płyt. Proszę kupić coś, co Ci płyt nie zniszczy.

Ok, rozumiem, że Telefunken lub Technics na początek, ten z listy podanej w odrębnym wątku? A polskie? daniel na ten przykład, mam nagraną kasetę, gdzie źródłem był właśnie ten gramofon, kaseta ma już 15 lat, a brzmi lepiej od niejednego CD.

Edytowane przez Maciej Bieliński

Mylisz wątki, Maciek. Nie kumam, gdzie jeszcze pytasz. Będę nieco złośliwy: zapytaj Yula na priv:))

Nie, nie mylę, jeden z naszych kolegów stworzył wątek o początkach przygód z winylem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam jest lista gramofonów ( na początek), stąd moje zdanie w poprzednim poście:). Nie ma tam niestety nic o polskich gramofonach, stąd moje drugie pytanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polskie gramofony wymagają dłubania i obecnie chodzą za dużo za duże pieniądze, więc nie warto.

Nie wiem jaki masz budżet, ale jest na allegro teraz jeden baaardzo zacny gramiak, cena póki co niska -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jeden z topowych modeli yamahy, ramie tangencjalne z regulacjami, mocowanie 1/2 cala, porządna konstrukcja, dobry napęd. Jeżeli planujesz wejść w winyl to warto spróbować, w sumie sam zastanawiałem się, czy nie licytować, ale odpuszczam.

Ogólnie na gramofon trzeba wydać (używany) przynajmniej 400-500zł, polecam też stare thorensy z listy FAQ. Jak nie wyjdzie z yamahą to mam thorensa 316 na zbyciu, że się tak niekulturalnie zareklamuje.

Ukryta Zawartość

Polskie gramofony wymagają dłubania i obecnie chodzą za dużo za duże pieniądze, więc nie warto.

Nie wiem jaki masz budżet, ale jest na allegro teraz jeden baaardzo zacny gramiak, cena póki co niska -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jeden z topowych modeli yamahy, ramie tangencjalne z regulacjami, mocowanie 1/2 cala, porządna konstrukcja, dobry napęd. Jeżeli planujesz wejść w winyl to warto spróbować, w sumie sam zastanawiałem się, czy nie licytować, ale odpuszczam.

Ogólnie na gramofon trzeba wydać (używany) przynajmniej 400-500zł, polecam też stare thorensy z listy FAQ. Jak nie wyjdzie z yamahą to mam thorensa 316 na zbyciu, że się tak niekulturalnie zareklamuje.

widziałem tę Yamahę, ale jest poza moimi możliwościami, aukcja trwa jeszcze kilka dni, a cena już jest na granicy moich zasobów :( ale zobaczymy :)

Ukryta Zawartość

Dlatego trzeba z góry ustalić budżet:) Jeżeli planujesz tak do 500zł to szukaj thorensów 16x (teraz nie ma nic na allegro) lub jeszcze takie dwie aukcje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta yamaha myśle, że pójdzie za 1000zł lub więcej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdybym nie powiedział jednemu z prezesów, że mało co wie o polskim rynku ( bo to francuz) to nie musiał bym szukać pracy:) i spokojnie mógłbym brać :) ale jak ma się niewyparzony, to się ma, jak się ma :D

Dzięki Tomaszu.

Unikaj połączenia: stary i do tego tani, niski model, a może coś z tego będzie?

OK, tak będę robił, tak zrobiłem z magnetofonem, nie posłuchałem się co prawda z końcówką mocy, ale i tak gra genialnie.

Gdybym nie powiedział jednemu z prezesów, że mało co wie o polskim rynku ( bo to francuz) to nie musiał bym szukać pracy:) i spokojnie mógłbym brać :) ale jak ma się niewyparzony, to się ma, jak się ma :D

Dzięki Tomaszu.

No . To masz jak wielu :))
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Powiedzcie mnie w jakiej intencji słucha się na mokro?

Ukryta Zawartość

może aby uzyskać unikalny efekt, odsłuchu muzyki przy szumie fal :) taka tęsknota za morzem i latem :)

Ukryta Zawartość

Powiedzcie mnie w jakiej intencji słucha się na mokro?

Ukryta Zawartość

Gówno słychać i niszczysz igłę.

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Było kiedyś takie cuś i niby grało czy tam śpiewało - Wet Wet Wet.

To chyba tego płynu trza polać zanim się zapuści tych wilgotnych.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Czyli próbowaliście i dupa?

Oczywiście widzę zalety przedstawione przez sprzedawcę i tak sobie dumam, że jakbym miał wkładkę jak pmcomp, to może szukałbym choć zminimalizowania tarcia, przedłużającego życie igły?

Pomoczymy i mamy mniejsze tarcie?

Wręcz przeciwnie.

Ahaja (o ile dobrze pamięrtam ) kiedyś przestrzegał przed graniem mokrych płyt.

Dla igły to zabójcze.

Poprawcie mnie o ile się mylę, ale to jak pracuje igła, nie przypomina toczenia lub frezowania, nie jest to obróbka skrawaniem, więc po grzyba wylewać coś na płytę? Dwa, płyn, który dostaje się w rowki, chyba źle wpływa na sam dźwięk, igła pracuje w środowisku, do którego nie została zaprojektowana. Podejrzewam również, że płyn zwiększa opory ( oczywiście minimalnie), ciało poruszające się w cieczy, zawsze napotyka na większy opór, niż w gazach o normalnym ciśnieniu atmosferycznym.

Te "smógi" są najlepsze:) Ktoś sprzedaje ciecz niewiadomego pochodzenia ; na fali pseudomiłości do winyla - niejeden kupi. Ale: kiedyś zrobiłem eksperyment (nie- myślowy). Założyłem starą at110 i kilkakrotnie "przejechałem" igiełką po jakiejś mojej doświadczalnej płycie- przedtem umytej. Pierwszy utwór jechał na mokro. I wiecie? To działa!:)aha - mokro, znaczy- płyn Forumowy.PS - Thorogood ma rację- w dupę dostaje...:)to był tylko eksperyment .

Edytowane przez Bezlitosna Niusia

Ani Dual ani Yamaha Ci żadnych płyt nie zniszczy. Po prostu jak kupisz tani, plastikowy gramofon będzie grał trochę słabo. Tym bardziej, że w takich zwykle są najprostsze wkładki.

Dual 505 to dobry gramofon.

Jeżeli nie ustawisz, nie skalibrujesz, będziesz miał szrot zamiast igły, to i Transrotor Ci zniszczy płyty.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Co by jednak nie pisać, ten Dual to też entry level. Miało nie być starych i podstawowych modeli...

Jak stary to wysoki, im młodszy- tym może być niższy.

Szczególnie, że pamiętam z forum paru narwańców, którzy uparli się na stare Duale ( bo Dual to Dual, sama nazwa to hi-end :)) i mieli trochę bujankę.

Frywolny

Przez moje ręce przeszło kilkanaście Duali, więc jakieś blade pojęcie o nich mam. A czy Ty widziałeś na żywo chociaż jeden egzemplarz ?

Ja słyszałem trzy Duale. Bronił się jako-tako CS-5000, czyli taki model gramofonu stosunkowo nowy i w sumie jak na Duala dość drogi. Natomiast model 505 i jeszcze jakiś mu podobny (506, jest coś takiego?), to była totalna porażka. Facet dokręcał pokrętła barwy dźwięku we wzmacniaczu do końca w prawo i dodatkowo włączał loudness (sic!), bo inaczej wychodziła z tego zimna zupa pomidorowa. Starsze Duale były z wkładkami Duala (takie podobne do Ortofonów serii OM), CS-5000 z Nagaoką, pre gramofonowe wbudowane w integrę. Prościutki 1.Xpression Pro-Jecta z równie prościutką i tanią wkładką Ortofona (510 Mk II) nie dawał żadnych szans tym Dualom i to niestety na każdym polu. Nie mówię tego żeby zrobić komuś przykrość, ale tak po prostu było.

Pozdro,

Yul

Bo Yulciu z Dualami nie jest tak prosto:-) Te dobre modele z ramieniem ULM i wkładkami jakie opisałeś OM podobnymi, wymagają troszkę od reszty toru szczególnie od pre, oraz od właściciela, dobrego posadowienia i rozumnego dostrojenia rezonansów plinty a szczególnie rezonansu ramienia. Oczywiście te posiadające wymagane regulacje.

Duale z zawieszeniem miękkim i średnio ciężkimi ramionami pozwalają z powodzeniem powiesić wkładki o compilance 15 - 30 dynamik. Wybierać te o jak najcichszym napędzie i będą niezawodnie cieszyć poprawnym dźwiękiem przez wiele lat.

W.

Ps. Na CS-5000 można powiesić wkładkę MC z przedziału średnich cen, np "koliberka" takiego jak Piotr powiesił na "Zonteku" :-)

wkładkę MC z przedziału średnich cen, np "koliberka"

A, no to jeśli "Colibri" Van Den Muła jest z przedziału "średnich cen", to ja GRATULUJĘ!

:)

Pozdro,

Yul

P.S. Vlado, rezonanse ramienia i wkładki były, jak rozumiem, dobrze dobrane poprzez założenie "fabrycznych", dedykowanych tym gramofonom wkładek. Zagadnienie kalibracji możemy chyba pominąć, kalibracja w tych 505 i 506 była taka też jakby "fabryczna", zapewniał to sposób mocowania wkładki do headshella, coś jakby "fixed". Posadowienie gramofonów było w generalnych zarysach prawidłowe, na jakiś starych, ciężkich szafkach stały. Jak dobrać rezonans plinty to nie wiem, być może coś tam można byłoby poprawić, a może nie. Rzecz jednak nie w tym - to grało zupełnie słabo "samo z siebie", nie wiem jakich przebudów i cudów trzeba by dokonać, żeby coś z tego wyszło. Odniosłem wrażenie, że te Duale to nie jest materiał na dobry gramofon.

Prowadzisz serwis Duali?

Nie, po prostu je lubię.

Vlado

Które Duale mają średnio ciężkie ramiona? Bo ja się z takimi nie spotkałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi