Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

A jak dotkniesz dłonią górnej płyty gramofonu to przydźwięk się zmniejsza? Ogólnie pogłos z silnika w thorensach jest bardzo mały, więc powinna to być kwestia uziemienia.

Silnik możesz zawsze wymienić - wszystkie modele 160/166/145/146 miały tą samą odległość montażową i z grubsza te same silniki. W sumie silnik trzymają śruby, więc nie powinno z tym być dużo roboty.

Witam

Takie pytanie. Zakupiłem Debut carbon z wkładką 2M red, gra jak na moje wymagania ładnie, ale jedna ważna rzecz, igła zaczęła z duża częstotliwością przeskakiwać na płytach i w miejscach, w których wcześniej w ogóle nie było problemów z odtwarzaniem (miałem jeszcze 2 inne gramofony, pożyczone w celu rozeznania tematu - Denona i Reloopa). Płyty które odtwarzam nie są nowe, ale czy to możliwe żeby tak różnił się odsłuch? Czy to kwestia czułości igły czy może być jakas inna przyczyna? to mój początek, jesli chodzi o gramofony i kompletnie nie wiem co z tym zrobić

Mogą być dwie rzeczy - po pierwsze za mały nacisk igły. Dla Twojej wkładki to 1,8g - polecam kupić wagę jubilerską za 10zł na allegro (dokładność 0,1 lb 0,01g), inaczej nie zmierzysz dokładnie. Druga rzecz to za mocna siła antiskatingu - na trzpieniu na którym wisi ciężarek AS są 3 wyżłobienia, być może jest ustawione zbyt daleko, czyli siła jest za mocna.

Witam

Takie pytanie. Zakupiłem Debut carbon z wkładką 2M red, gra jak na moje wymagania ładnie, ale jedna ważna rzecz, igła zaczęła z duża częstotliwością przeskakiwać na płytach i w miejscach, w których wcześniej w ogóle nie było problemów z odtwarzaniem (miałem jeszcze 2 inne gramofony, pożyczone w celu rozeznania tematu - Denona i Reloopa). Płyty które odtwarzam nie są nowe, ale czy to możliwe żeby tak różnił się odsłuch? Czy to kwestia czułości igły czy może być jakas inna przyczyna? to mój początek, jesli chodzi o gramofony i kompletnie nie wiem co z tym zrobić

Sprawdz nacisk ,antyskating , czy masz wlasciwy-prawidłowy dla tego ORTOFONa, a igla jest czysta" ?

juz mnie uprzedził

Edytowane przez Teddy_2012

Rzuć też okiem na płyty pod dobre światło. To co na innym gramiaku z inną igłą przechodziło pyknięciem, na tym może blokować igłę i przeskakiwać. Ale to w trzeciej kolejności.

Gość JanF

(Konto usunięte)

Witam, jestem świeżo po AS 2013 i zaraziłem się chorobą wywołaną foniczną bakterią: 'gramofon i czarna płyta da ci najlepszą jakość dźwięku'.

Proszę, co kupić do 1000 PLN?

Kolega z pracy poleca używkę 'TOSHIBA SR-370' - ma to sens?

Pozdrawiam społeczność,

Jan

Ale zdajesz sobie sprawę, że na AS nawet koszty maty pod płytę przekraczają 1000 zł :))

Niestety w gramofoniarstwie, co potwierdzam też swoim przykładem, punkt wyjścia brzmiący: "wydam na próbę 1000 zł na tor analogowy a jak mnie do siebie przekona to może kiedyś dołożę jeszcze 500" zupełnie się nie sprawdza. No chyba, że potrzebujesz samego gramofonu a nie np. gramofonu+wkładki+izolowanej półki+przedwzmacniacza+myjki+wagi+kopert/okładek... Zakładając, że jakieś kable, kolumny itp. szpej już posiadasz. Nie mam najmniejszego zamiaru cię zniechęcać ale musisz wiedzieć, że gramofon to do pewnego stopnia skarbonka. Półśrodki i systemy za grosze tylko cię zniechęcą. Przeczytaj FAQ - tam znajdziesz wszystkie potrzebne infromacje.

Ale zdajesz sobie sprawę, że na AS nawet koszty maty pod płytę przekraczają 1000 zł :))

Niestety w gramofoniarstwie, co potwierdzam też swoim przykładem, punkt wyjścia brzmiący: "wydam na próbę 1000 zł na tor analogowy a jak mnie do siebie przekona to może kiedyś dołożę jeszcze 500" zupełnie się nie sprawdza. No chyba, że potrzebujesz samego gramofonu a nie np. gramofonu+wkładki+izolowanej półki+przedwzmacniacza+myjki+wagi+kopert/okładek... Zakładając, że jakieś kable, kolumny itp. szpej już posiadasz. Nie mam najmniejszego zamiaru cię zniechęcać ale musisz wiedzieć, że gramofon to do pewnego stopnia skarbonka. Półśrodki i systemy za grosze tylko cię zniechęcą. Przeczytaj FAQ - tam znajdziesz wszystkie potrzebne infromacje.

Jeśli to ten z allegra, to wygląda całkiem przyzwoicie na początek, jak na ten pułap cenowy. Jeśli sprawny, trzyma obroty, ramię bez luzów, etc. to dolicz wydatek jeszcze na nową wkładkę, preamp phono, jeśli nie masz we wzmaku wejścia phono i masę kolejnych wydaktów tak jak napisał elcancar. Jak Cię wciągnie to masz prze..ne do końca życia :-) nie wyjdziesz z tego nałogu :-D

Edytowane przez thrak

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Gość JanF

(Konto usunięte)

Dzięki.

Wkładka jakaś kiedyś będzie, co do elektroniki, to robię ją sobie sam.

Podoba mi się ta T. SR-370, żeby tylko nie była zajechana na amen - to jest jakiś problem, bo w tej cenie można kupić coś nowego.

SR370 czy nowy gramofon?

Dzięki.

Wkładka jakaś kiedyś będzie, co do elektroniki, to robię ją sobie sam.

Podoba mi się ta T. SR-370, żeby tylko nie była zajechana na amen - to jest jakiś problem, bo w tej cenie można kupić coś nowego.

SR370 czy nowy gramofon?

Nic nowego wartego uwagi oprócz dj-skich gramofonów, jeśli Ci takie by odpowiadały wizualnie. Reloopy i inne Numarki.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jeśli to rzeczywiście ten z aukcji to widok nóżek z tyłu każe powątpiewać, że gramofon jest w dobrym stanie.

Fakt jakieś kaprawe te nóżki ma ale można wymienić. Jeśli sam napęd i ramię są ok to w/g mnie warto, bo ludziska ze świata montują do tego patefonu ramiona SME i inne takie cudaki wymyślne, więc do upgrade'u zacny byłby.

Witam ponownie.

Dopiero wczoraj uruchomiłem Bernarda 467 o którym wcześniej pisałem. Gra on z przedwzmacniaczem Art DjPre II i z reszta mojego systemu (o mnie).

Nie wymieniłem jeszcze wkładki. Nadal jest MF101.

Niestety przy odtwarzaniu jest sporo trzasków i nieczystości dźwięku. Nie wiem czy to wina starych płyt, czy może wina igły. Płyty nie są myte, ale nie widać też żeby były brudne czy zniszczone. Chcę kupić jakąś nową płytę i sprawdzić gdzie leży wina takiego stanu. Myślę, ze jednak nowa wkładka i igła będzie potrzebna.

Pozdrawiam

Witam ponownie.

Dopiero wczoraj uruchomiłem Bernarda 467 o którym wcześniej pisałem. Gra on z przedwzmacniaczem Art DjPre II i z reszta mojego systemu (o mnie).

Nie wymieniłem jeszcze wkładki. Nadal jest MF101.

Niestety przy odtwarzaniu jest sporo trzasków i nieczystości dźwięku. Nie wiem czy to wina starych płyt, czy może wina igły. Płyty nie są myte, ale nie widać też żeby były brudne czy zniszczone. Chcę kupić jakąś nową płytę i sprawdzić gdzie leży wina takiego stanu. Myślę, ze jednak nowa wkładka i igła będzie potrzebna.

Pozdrawiam

Wywal wkładkę na śmietnik tam gdzie jej miejsce :-) kup jakaś tanią at95e na początek i dopiero wtedy weź się za odsłuchiwanie płyt. Ta wkładka po tylu latach ile jest tam podwieszona to pomijając fakt, że nawet jak była nowa to była słaba, to po takim czasie nie nadaje się do używania.

Nie rżnij nowej płyty na tym setupie, który masz aktualnie, bo szkoda pieniąchów, lepiej je przechalać ;-)

Edytowane przez thrak

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

1. Umyć na mokro igłę. Jeśli nie masz specjalnego płynu to nawet i wódką. Uważaj żeby nie pociekło na pewnie i tak już ledwo dychające zawieszenie. Jak raz umyjesz wódą nic się nie powinno złego wydarzyć.

2. Zweryfikować poprawność siły nacisku ( na przykład elektroniczną wagą jubilerską do nabycia za wiadomym portalu za 10-20 zł), następnie zweryfikować antyskating.

Ten gramofon jest ponad 20 letni ale wygląda jak nowy. Gdy go wczoraj podłączyłem to tak jakby dopiero się docierał. Smary są jak nowe. Igła prawdopodobnie była dotykana i może być zabrudzona. Podczas wczorajszego używania, wydzielał się zapach jakbym podłączył nowe urządzenie (taki specyficzny zapach). Gramofon w latach 90 grał tylko kilka godzin.

Ten gramofon jest ponad 20 letni ale wygląda jak nowy. Gdy go wczoraj podłączyłem to tak jakby dopiero się docierał. Smary są jak nowe. Igła prawdopodobnie była dotykana i może być zabrudzona. Podczas wczorajszego używania, wydzielał się zapach jakbym podłączył nowe urządzenie (taki specyficzny zapach). Gramofon w latach 90 grał tylko kilka godzin.

Taki zapach jak sienowy sprzęt przynosiło do domu magnetowid czy inne kaseciaki i odpalało, taki zapach techniki :-) znam to.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

No dobrze, a trzyma obroty na stroboskopie? To znaczy popatrz z minutę czy okienka nie zwalnają nagle, albo przyspieszają. Jak ustawisz prawidłowe obroty, okienka stoją jakby równiutko w miejscu cały czas? Powtórz próbę po godzinie, potem po dwóch.

Druga sprawa. Brumienie. Puść gramofon, żeby silnik pracował, podnieś ramię, daj wzmak na godzinę 12 i czy nie słychać brumu, albo jadącego pociągu?

Edytowane przez frywolny trucht

No dobrze, a trzyma obroty na stroboskopie? To znaczy popatrz z minutę czy okienka nie zwalnają nagle, albo przyspieszają. Jak ustawisz prawidłowe obroty, okienka stoją jakby równiutko w miejscu cały czas? Powtórz próbę po godzinie, potem po dwóch.

Druga sprawa. Brumienie. Puść gramofon, żeby silnik pracował, podnieś ramię, daj wzmak na godzinę 12 i czy nie słychać brumu, albo jadącego pociągu?

Niestety obie przypadłości posiada mój Benek. Chyba nie ma sensu w niego inwestować.

Niestety obie przypadłości posiada mój Benek. Chyba nie ma sensu w niego inwestować.

Dokładnie.

Uzbieraj ze 2kzł i zakup coś używanego niezłego +wkładkę.

Np na alle masz Thorensy: td165 mkII ; td318 ; td321 z sme3009 III, ale ten trochę przekracza budżet.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Po przemyśleniach stwierdziłem, że pozostanę przy CD jako głównym źródle, a Bernard będzie pełnił rolę ciekawostki. Spróbuje go doprowadzić do użyteczności.

Dzięki wszystkim za pomoc i wskazówki.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jak tak drastycznie sprawy stawiasz to choć szarpnij się na tego:

http://allegro.pl/gramofon-pro-ject-rpm-1-3-2m-red-i3646640495.html w dobrej cenie z tą wkładką

http://audio.com.pl/testy/pro-ject-rpm-13-genie:4

Nie musi być czerwony :) Zabawa w kolory, materiał talerza:

post-32153-0-29412500-1384517988_thumb.jpg

post-32153-0-56708300-1384517995_thumb.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi