Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma w tym nic drastycznego:)

Zawsze podobał mi się wirujący placek płyty analogowej, ale czy warto przedkładać walory wizualne nad dziękowe?

Po tym co usłyszałem z Barnarda nie sadzę, że gramofon za kwotę ok 1500 pln pobije go 10 krotnie.

Może warto zaczekać i uzbierać na gramofon kwotę zbliżoną do wartości mojego obecnego CD? Oczywiście po wcześniejszym przesłuchaniu i zdecydowaniu czy zabawa jest tego warta.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Będzie duża różnica, sama wkładka jest sto razy lepsza, a do tego sprawna :), a do tego jeszcze możesz ją dokładnie ustawić ( w Bernardzie możliwości prawidłowego ustawienia wkładki są iluzoryczne), ale...

Jeśli panujesz zakup czegoś ambitnego na dniach, to faktycznie nie ma sensu ładować się w Pro-Jecta.

Gość JanF

(Konto usunięte)

Witam.

Od kilku dni studiuję Wasze wpisy na tym forum. Oczywiście szczególnie skoncentrowałem się na polecanym FAQ przy wyborze gramofonu. Naprawdę kawał dobrej roboty - przydatne dla początkujących. Kierując się tym, co tam piszecie wypatrzyłem ten model:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o nim sądzicie? Na co mam zwrócić uwagę, gdy pojadę go odebrać i odsłuchać? Czekam na odpowiedź z niecierpliwością, bo mało czasu do końca licytacji :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

allegro.pl/gramofon-technics-sl-q2-piekny-model-i3701144855.html prawidłowy link. Chyba, u mnie też nie działa.

To ten Technics, któremu się Yul nie mógl nadziwić ile się udało plinty wykonać z jednego odlewu. Rzeczywiście mistrzostwo świata, nawet górne mocowanie ramienia :)

Ja się nie znam na Technicsach, ale wygląda na bardzo zadbany, a jeśli usterki opisane to wszystko co mu dokucza- cena póki co- atrakcyjna.

Co zrobić, zeby sprawdzić? Spędzić minimum 45 minut u sprzedawcy :) Posłuchać przynajmniej jednej strony longplay'a na 33 obr, z jedną stronę singla 44 obr, popatrzeć na strobo czy trzyma obroty, sprawdzić luzy w zawieszeniu ramienia, posłuchać czy brumi, gdy gramiak włączony, ramię do góry i wzmak na godzinę 12. Ale tak naprawdę trzeba pewnego doświadczenia, bo jak się okaże, że igła zużyta, gramofon niewypoziomowany,nieuziemiony, przewalony antyskating, to może się zachowywać dziwnie i szkoda by było rezygnować z powodu głupotki. Nie poznasz, czy jakaś nieprawidłowość to poważna sprawa, jeśli brak ci obycia z gramofonami.

Edytowane przez frywolny trucht

Linki są prawidłowe, po kliknięciu w nie trzeba troszkę skrócić w pasku bo wkradły się dodatkowe litery.

(Uwaga: nie na wszystkich płytach działa auto powrót ramienia- zależy to od tego jak daleko wytłoczone są końcowe rowki na płycie)

Dziękuję za porady. Podpowiedzcie jeszcze, jaka optymalna cena byłaby za ten model - nie chodzi o okazyjność, bardziej, żeby nie przepłacić :). Sorry za zamieszanie z linkiem.

To ten Technics, któremu się Yul nie mógl nadziwić ile się udało plinty wykonać z jednego odlewu. Rzeczywiście mistrzostwo świata, nawet górne mocowanie ramienia :)

Ale Yul miał na myśli plastik a SL-Q2 to odlew z aluminium i górne mocowanie ramienia to też malowane aluminium.

Ale Yul miał na myśli plastik a SL-Q2 to odlew z aluminium i górne mocowanie ramienia to też malowane aluminium.

Moim zdaniem pomysł robienia gramofonów na wtryskarkach był świetny dla firmy produkującej w ten sposób (skrócenie czasu produkcji, mniejszy park maszynowy, brak odpadów produkcyjnych, itp.), ale kiepski dla dźwięku i dla klienta. W Techniksie wszystko szło z wtrysku - chassis z połową ramienia plus guma z ołowiem. Różnica pomiędzy plastikem a 2 mm grubości aluminium jest praktycznie żadna. Okazuje się, że gramofony i szczoteczki do mycia ząbków można tak samo produkować - wtedy gramofon kosztuje niewiele więcej niż szczoteczka. I to jest tajemnica tzw. godnego zysku:)

Edytowane przez Yul

To prawda, tym bardziej,że przy tej grubości i powierzchni aluminium cholernie rezonuje.Dali chyba jakieś wzmocnienia bo inaczej sobie tego nie wyobrażam.

To prawda, tym bardziej,że przy tej grubości i powierzchni aluminium cholernie rezonuje.Dali chyba jakieś wzmocnienia bo inaczej sobie tego nie wyobrażam.

Dali tak z pinć kilo gumy domieszkowanej ołowiem. Też rezonuje, tylko inaczej:) Takie to ci Panie Pawle gramofony wtryskowe.

Pozdro,

Yul

Witam

Mam pytanie dotyczące zakupu gramofonu chodzi o TELEFUNKEN S-500 z ramieniem ortofon AS 2 12. Czy jest to dobry gramofon? Oraz czy cena 550 zł za ten gramofon to uczciwa oferta?

Witam

Mam pytanie dotyczące zakupu gramofonu chodzi o TELEFUNKEN S-500 z ramieniem ortofon AS 2 12. Czy jest to dobry gramofon? Oraz czy cena 550 zł za ten gramofon to uczciwa oferta?

Bardzo dobra pod warunkiem że gramofon nadaje się do użytku.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Witam,szukam gramofonu za 1000-1500 zł jakieś sugestie podpowiedzi????

A Ty już nie kupowałeś gramofonu?:)

Witam

Zakupiłem gramofon CEC BD 2000 i pomimo śledzenia forum , nie znalazłem wszystkich odpowiedzi :)

Muszę przeprowadzić konserwację ( smarowanie łożyska i mechanizmu opuszczania ramienia , które bardzo szybko opada )

oraz regulację ramienia i ustawienia wkładki

I tu mam problem , czy wkładka Ortofon om 5 nie jest za wysoka dla tego ramienia , które jak mi się wydaje nie ma regulacji wysokości ?

i jaka pasuje do tego ramienia ?

jak ustawić nacisk przeciw wagą , jeżeli są dwa ciężarki ? A może pytanie do czego służy ten dodatkowy ?

Ukryta Zawartość

post-21445-0-82083400-1384885999_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A Ty już nie kupowałeś gramofonu?:)

Ta ale spodziewam się Mikołaja i chcę całkowicie przerzucić się na winyl:))))Więc proszę naprowadżcie mnie na jakiś trop od 1000 do 1500zł

Ta ale spodziewam się Mikołaja i chcę całkowicie przerzucić się na winyl:))))Więc proszę naprowadżcie mnie na jakiś trop od 1000 do 1500zł

Ten Denon wart gzrzechu???DENON DP-37L

Czy Może Thorensa serii 3xx,myślałem też nad Sensai lub tym

Ukryta Zawartość

Mam też inne typy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tylko ten jest zbyt ładny,wydaję się jakby był malowany:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tylko ten jest zbyt ładny,wydaję się jakby był malowany:)

To dobry gramofon, ale cholernie drogo. Ja za 2kzł sprzedałem taki z wkładką wartą 1000zł.

Ukryta Zawartość

To dobry gramofon, ale cholernie drogo. Ja za 2kzł sprzedałem taki z wkładką wartą 1000zł.

A co on ma niby takiego dobrego, bo to ramiączko żałosne jest na poziomie półplastikowej Foniki za jakieś 40-50 złotych w porywach.

Yul.

Masz gigantyczną wiedzę na temat gramofonów. Popartą latami doświadczeń.

Tylko ta Twoja fobia do sprzętów używanych.

Gdybyś ją zdusił w sobie, pomógłbyś na forum dziesiątkom osób.

Pozdrawiam mojego guru.

Fobii nie mam o tyle, że nie robię fetysza z czegoś co kompletnie nie zasługuje na jakąkolwiek uwagę. Ten Thorens za 2 tysiące to tak na prawdę wypucowany, trzydziestokilkuletni trup z ramieniem które określę krótko - żałosny szajs. Ale mniejsza o to - najbardziej dziwi mnie kolega beowulf, bo już takiego cudownego hi-enta miał i chyba wylądował on na śmietniku.

trzydziestokilkuletni trup z ramieniem które określę krótko - żałosny szajs.

Widzę , że to forum nie różni się od innych :)

parę wpisów " który kolor jest ładniejszy " i zero treści

ciekawe od czego koledzy określani " guru " zaczynali ? od SME ??!!

Yul.

Masz gigantyczną wiedzę na temat gramofonów. Popartą latami doświadczeń.

Tylko ta Twoja fobia do sprzętów używanych.

Gdybyś ją zdusił w sobie, pomógłbyś na forum dziesiątkom osób.

Pozdrawiam mojego guru.

W sumie to ja się zgadzam z tym, że ramiona thorensa są do kitu ( z drobnymi wyjątkami) i żądać 2000zł za 320 to trochę śmieszne...ja za 316 z tym samym ramieniem wziąłem 750, dorzuciłem 2 wkładki.

Beowulf, a co jest nie tak z tym thorensem co kupiłeś? Bo wiesz, przejście na 3xx to będzie trochę skok w bok a nie do przodu.

pzdr

Całkowicie na vinyl?!!! i gramofon 1000 do 1500zł?!!! Bez obrazy z czego na co się przerzucasz?

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

To może ja też podyskutuję :)

A co polecacie do 50,000 zł ???!!!

Całkowicie na vinyl?!!! i gramofon 1000 do 1500zł?!!! Bez obrazy z czego na co się przerzucasz?

A to bezsens tej dyskusji

Twoje " o mnie "

Muzyki słucham odkąd pamiętam jest ona dla mnie jak narkotyk, zawsze musi coś grac. Najważniejsze żeby słuchać muzyki a nie sprzętu bo o to w tym wszystkim chodzi. Zamiast czasami bezsensownie topić kasę w sprzęt, z nie zawsze z zamierzonym efektem lepiej kupić kilka lub kilkanaście płyt to zawsze odniesie skutek i da satysfakcję. Żeby być zadowolonym z wydanych pieniędzy na płytę trzeba jej słuchać a nie oprawiać w ramkę.

• Pokaż nowe odpowiedzi