Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

To może ja też podyskutuję :)

A co polecacie do 50,000 zł ???!!!

A to bezsens tej dyskusji

Twoje " o mnie "

Muzyki słucham odkąd pamiętam jest ona dla mnie jak narkotyk, zawsze musi coś grac. Najważniejsze żeby słuchać muzyki a nie sprzętu bo o to w tym wszystkim chodzi. Zamiast czasami bezsensownie topić kasę w sprzęt, z nie zawsze z zamierzonym efektem lepiej kupić kilka lub kilkanaście płyt to zawsze odniesie skutek i da satysfakcję. Żeby być zadowolonym z wydanych pieniędzy na płytę trzeba jej słuchać a nie oprawiać w ramkę.

No nie bez jaj. Pewne minimum w analogu obowiązuje. Tym bardziej ze ma to być główne żrudło. Troszkę nie tak to zinterpretowałeś. Kolego.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Pewne minimum w analogu obowiązuje.

A kto określa to minimum ?????!!!!! Jeżeli ktoś ma klocki za 100 tyś , to wszystko poniżej to chłam :)

A może mnie wystarcza Kasprzak , którego kupiłem , stojąc z bratem na zmianę w kolejce przez dwa dni !!

przypomnę temat wątku :

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Zadałem dwa pytania , bo chciałem odpalić gramofon i słychać muzyki a zamiast odpowiedzi ,

czytam dyskusję ,,,, no właśnie o czym ???

Kolego .

Edytowane przez witek64

Całkowicie na vinyl?!!! i gramofon 1000 do 1500zł?!!! Bez obrazy z czego na co się przerzucasz?

Wcześniej słuchałem plików wysokiej rozdzielczości na przetworniku....

A problem z przydżwiękiem w silniku td 145 rozwiązany,jak????Myślałem ,myślałem i....kable Cardasa,które wymieniłem w ramieniu tp 16 były poskręcane ze sobą (myślałem i za tak ma być:)i za długie....wymontowałem ramię rozplątałem i wyprostowałem kable,skróciłem ok 10 cm i schowałem w puszkę,którą wymontowałem wcześniej,efekt jest taki,że przydżwięk słyszę dop wtedy,gdy podkręcę gałkę na ok 2gą,czyli wsio oki,nie wytłumiam go,dla mnie to pic na wodę....zrobiłem plintę własnoręcznie,grubą podstawę na kolcach....i wygląda pięknie....ale chciałem przejść na wyższy poziom nie level w bok:)

OK, po kolei,

Śmiem twierdzić że za 1-1,5kzł nic nowego wartego uwagi nie kupisz. proponuję przejrzeć niemiecki Ebay i zapolować na Thorensa TD160 lub 3xx, najlepiej z ramieniem SME. W zależności o modelu ramienia dobierzesz sobie wkładkę. Może to być ramię 3009, 3009II lub 3009III. I wtedy masz gramofon naprawdę fajny. Możesz też poszukać Lp12 tylko tutaj już będą większe pieniądze. Prawdziwy Pro-ject zaczyna się od modelu RPM 5,1 nie wiem czy kupisz używanego do 1,5kzł. Uwierz mi że szkoda pieniędzy na coś niższego bo za pół roku znów będziesz szukał czegoś innego. Musisz szukać gramofonu który ma wszystkie regulacje. Ewentualnie Telefunken S500 ale musi on nadawć się do użytku.

Nie zapominaj że potrzebny Ci będzie jeszcze przedwzmacniacz gramofonowy i wkładka.

Tak więc sprawa nie wygląda tak kolorowo jak niektórzy piszą 1000-1500 zł i nirwana. Tak nie jest. Nie piszę tego przez złośliwość tylko po to aby przestrzec przed pewnymi nie przemyślanymi zakupami z którymi po dosyć krótkim czasie nie bardzo wiadomo co zrobić.

Pozdrawiam i trzymam kciuki,

Paweł

Wcześniej słuchałem plików wysokiej rozdzielczości na przetworniku....

A problem z przydżwiękiem w silniku td 145 rozwiązany,jak????Myślałem ,myślałem i....kable Cardasa,które wymieniłem w ramieniu tp 16 były poskręcane ze sobą (myślałem i za tak ma być:)i za długie....wymontowałem ramię rozplątałem i wyprostowałem kable,skróciłem ok 10 cm i schowałem w puszkę,którą wymontowałem wcześniej,efekt jest taki,że przydżwięk słyszę dop wtedy,gdy podkręcę gałkę na ok 2gą,czyli wsio oki,nie wytłumiam go,dla mnie to pic na wodę....zrobiłem plintę własnoręcznie,grubą podstawę na kolcach....i wygląda pięknie....ale chciałem przejść na wyższy poziom nie level w bok:)

No pięknie pogratulować tylko. Jednak musisz zdać sobie sprawę że w kwocie 1-15kzł to zawsze będzie krok w bok. Jeśli TD145 trzyma obroty nie buja to ciężko tych pieniądzach lepszego gramofonu. Może zastanów się nad wymiana ramienia i właśnie zakładanej kwocie to może być spory postęp.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

OK, po kolei,

Śmiem twierdzić że za 1-1,5kzł nic nowego wartego uwagi nie kupisz. proponuję przejrzeć niemiecki Ebay i zapolować na Thorensa TD160 lub 3xx, najlepiej z ramieniem SME. W zależności o modelu ramienia dobierzesz sobie wkładkę. Może to być ramię 3009, 3009II lub 3009III. I wtedy masz gramofon naprawdę fajny. Możesz też poszukać Lp12 tylko tutaj już będą większe pieniądze. Prawdziwy Pro-ject zaczyna się od modelu RPM 5,1 nie wiem czy kupisz używanego do 1,5kzł. Uwierz mi że szkoda pieniędzy na coś niższego bo za pół roku znów będziesz szukał czegoś innego. Musisz szukać gramofonu który ma wszystkie regulacje. Ewentualnie Telefunken S500 ale musi on nadawć się do użytku.

Nie zapominaj że potrzebny Ci będzie jeszcze przedwzmacniacz gramofonowy i wkładka.

Tak więc sprawa nie wygląda tak kolorowo jak niektórzy piszą 1000-1500 zł i nirwana. Tak nie jest. Nie piszę tego przez złośliwość tylko po to aby przestrzec przed pewnymi nie przemyślanymi zakupami z którymi po dosyć krótkim czasie nie bardzo wiadomo co zrobić.

Pozdrawiam i trzymam kciuki,

Paweł

No pięknie pogratulować tylko. Jednak musisz zdać sobie sprawę że w kwocie 1-15kzł to zawsze będzie krok w bok. Jeśli TD145 trzyma obroty nie buja to ciężko tych pieniądzach lepszego gramofonu. Może zastanów się nad wymiana ramienia i właśnie zakładanej kwocie to może być spory postęp.

Dzięki bardzo....mądre słowa....racjonalne podejście do sprawy...tylko gdzie szukać ramienia i jaka wkładka i pre amp????Ja mam teraz art dj pre ni ziębi ni parzy.myślałem o denonie lub 440MLa

Dzięki bardzo....mądre słowa....racjonalne podejście do sprawy...tylko gdzie szukać ramienia i jaka wkładka i pre amp????Ja mam teraz art dj pre ni ziębi ni parzy.myślałem o denonie lub 440MLa

Może to Ciebie zainspiruje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i to:

Ukryta Zawartość

Może chcesz kupić ramie linn basik+ z armboardem do td145?:)

I to też jest bardzo sensowna propozycja :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sumie to ja się zgadzam z tym, że ramiona thorensa są do kitu ( z drobnymi wyjątkami) i żądać 2000zł za 320 to trochę śmieszne...ja za 316 z tym samym ramieniem wziąłem 750, dorzuciłem 2 wkładki.

Beowulf, a co jest nie tak z tym thorensem co kupiłeś? Bo wiesz, przejście na 3xx to będzie trochę skok w bok a nie do przodu.

pzdr

Teraz mi mówisz, że są do kitu?? Po wymianie wkładki na nową 2M RED gra rewelacyjnie, muszę tylko kondensatory w pre wymienić :) ale wysokie partie są wprost boskie, brakuje trochę dołu, ale podejrzewam, że to wina pre.

Pozdrawiam

Maciej

Do kitu wobec jakości całego gramofonu:) Nie bez powodu ludzie montują dobre ramiona w tych gramofonach. Największą wadą ramion thorensa jest tendencja do łapania luzów. Jest sporo modeli ramion thorensa, tp90 jest ok, ale np.tp 28 moim zdaniem bardzo kiepskie. Niektórzy mają sentyment do tp16 mk I, ja uważam, że brakuje mu precyzji i wymiana na linn basik przyniosła sporo dobrego. To które jest w Twojej 316 jest OK, ma wszystkie regulacje, w tym azymut, także do wkładek MM z przedziału do 1000zł spokojnie wystarcza:)

Tomaszu, po wymianie wkładki, gra rewelacyjnie. Przedwzmacniacz Yamahy tylko mi zastrajkował, i chcę w nim wymienić wszystkie elektrolity na nowe, będzie grał znów ślicznie :) A i dzięki za płytę! nawet przegrałem ją sobie na Mini Disc, wy mieć ze sobą na wyjazdy :)

podaj cenę?

Jeśli chcesz sprzedać...

Może to Ciebie zainspiruje:

Ukryta Zawartość

i to:

Ukryta Zawartość

I to też jest bardzo sensowna propozycja :)

OK ale to tylko same armboardy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Razem z armboardem i interconnectem (do wymiany RCA) 750zł, ewentualnie bez IC 700zł. Armboard jest z tej strony -

Ukryta Zawartość

Ramie wygląda tak -

Ukryta Zawartość

Wymiana ramienia jest dość prosta - to tylko 3 śrubki. Trzeba minimalnie spiłować kawalek metalowej płyty od subchassis - mogę Ci nawet wysłać pilnik do metalu:)

Jak coś to odezwij się na PW, tylko nie będzie mnie do niedzieli.

pzdr

Tomaszu, po wymianie wkładki, gra rewelacyjnie. Przedwzmacniacz Yamahy tylko mi zastrajkował, i chcę w nim wymienić wszystkie elektrolity na nowe, będzie grał znów ślicznie :) A i dzięki za płytę! nawet przegrałem ją sobie na Mini Disc, wy mieć ze sobą na wyjazdy :)

No to się cieszę:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomasz_pianista

OK ale to tylko same armboardy

No same przecież napisałem że to inspiracja ma być :) Takie naprowadzenie :)

Pozdrawiam

Witam

Pilnie proszę o wszelkie informacje na temat gramofonu ROTEL RP-855??? Co to za gramofon, czy jest wart uwagii z tego co się próbowałem rozglądać na google to jest on mało popularny. niestety nie znalazłem żadnych informacji w języku polskim. Aktualnie mam Duala cs 510, chcę się dowiedzieć czy warto sobie zawracać głowę czy ten ROTEL RP-855 będzie ciekawszym rozwiązaniem???

Proszę o wszelkie informacje na temat tego gramofonu.

A co myślicie o tych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez beowulf22

Sądzimy, że handlarzy posrało.

przychylam się, czasami ceny mają z kosmosu, a po roku ten sam model np. magnetofonu można kupić 7 razy taniej.....

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ten Keny już jakiś czas chodzi, Skontaktowałbym się, zweryfikował stan osobiście, potargował osobiście, kupił jeśli wsio OK i zaraz potem wyrzucił wkładkę.

Boję się Macieju, że to winda tylko i wyłącznie w górę. Dopóki winyl w modzie, a sprzedaż rośnie.

Edytowane przez frywolny trucht

Całe szczęście udało mi się kupić Thorensa, wymieniłem całą wkładkę i dzisiaj nie mogłem się oderwać od płyty Extra Ball :) z serii "Polish Jazz"

Dla tych którzy chcą znów, bądź pierwszy raz zasmakować w gramofonie i muzyce z winyli napiszę tak: Warto, naprawdę warto, tylko posłuchajcie tutaj zapisanych rad, bo też warto, ja tak zrobiłem i nie żałuję at all.

Czas na zmiene wkladki, co polecacie do 220 zl? Na oku mam audio technice at95e oraz grado black prestige .... grado mnie odpycha ze wzgledu na problemy z brumem (nieekranowana) .... a moze jakas alternatywa? CO polecacie?

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony PS-X 60 jest wart tej kasy,to bardzo dobrze wykonany gramiak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Witam ponownie.

Kupiłem tego sl-q2 - jeszcze muszę go przywieźć. Proszę o następną poradę. Mianowicie miałem plan do odsłuchiwania użyć blisko trzydziestoletnich kolumn Tonsila, które chciałem zregenerować. Na waszym forum jednak trafiłem na niezbyt pochlebne opinie o Unitra Tonsilu. Przyznaję, że ostatnio słuchałem tych kolumn za komuny. Teraz nie wiem, jak by mi to brzmiało. W środku są dwa głośniki niskotonowe 20 W - GD 20/20/3, wysokotonowy 15 W - GDW 9/15/10 i średniotonowy GDM - niestety nie widać symboli. Wszystkie 15-omowe. Do tego chciałbym dokupić jakiś wzmacniacz - najchętniej z wbudowanym pre, który dopiero później rozszerzyłbym o pre. Pierwsze pytanie: czy bawić się w te kolumny, czy jednak nowe? Drugie: jaki wzmacniacz z pre do 600 zł do tego gramofonu? Pozdrawiam

Sprzedawca tego Sonego nie wydaje się być przy zdrowych zmysłach:

Ukryta Zawartość

Dziwne... Każdy klamot ma fotkę zrobioną w innym otoczeniu/mieszkaniu/etc. :-) Jakby pan naciągacz kolejny?

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Magdaleno z Krzysztofem w poszukiwaniu kolumn i wzmaka- zakładka STEREO, a tam START.

http://www.audiostereo.pl/start_k133.html Określ ramy finansowe, czego oczekujesz, jakie granie lubisz.

Na regenerację Tonsilów- moim zdaniem szkoda czasu i atłasu.

• Pokaż nowe odpowiedzi